Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Небезпечна косметологія. Ін’єкції краси – за і проти

15682 0
Серед сучасних стандартів краси – пишні губи, маленький ніс, довгі вії та виразні вилиці. У гонитві за досконалістю жінки іноді перетворюють свою вроджену зовнішність на відверту потворність. Чому не варто експериментувати із зовнішністю та звертатися лише до кваліфікованих фахівців і до яких проблем можуть призвести ін’єкції краси, Тvoemisto.tv дізналося від пластичного хірурга, дерматологині й алергологині.

«Качині» губи замість красивої усмішки

«Губи, ботокс, нитки, ніс. Три патенти. Стаж 25 років». «Контурна пластика губ та обличчя, ботулінотерапія, мезотерапія, лікування акне та підбір догляду. Запис у Direct». «Губи, молодість, догляд. Збільшую губи, вводжу ін’єкції краси. 6 років медицини, 24/7 консультації та підтримки». «Амбасадори гладенького обличчя та тіла, пишних губ. Всі види інєкцій краси. Медичний підхід європейського рівня. Знижки та акції»…

Такими повідомленням сьогодні рясніють чи не всі соціальні мережі, де за короткий час у зручному місці за прийнятну ціну обіцяють зробити вас красивими, повернути молодість. Крім того, в інтернеті можна знайти багато платних і безкоштовних відеоуроків, де навчають, як збільшити губи філерами або зробити інші ін’єкції для омолодження обличчя в хатніх умовах. Ще більше тих, що діляться особистим досвідом. «Майстрами» стають уже після кількох інструкцій, навіть без медичної освіти, ліцензії та умов. Але закінчуються такі експерименти із зовнішністю щонайменше синцями й набряками, в гіршому випадку можна опинитися в кабінеті пластичного хірурга.

Назар Калинович, пластичний хірург лікарні ім. Князя Лева (Друге ТМО), каже, що якщо відбулося порушення техніки введення препарату, правил стерильності або ж використання несертифікованої речовини, пацієнт дуже ризикує. Почервоніння ділянки на місці ін’єкції, болючість у спокої, при дотику чи рухах, набряк – далеко не єдині симптоми, які можуть виникнути. Можливі й більш складні випадки, після яких доведеться робити хірургічну операцію.

Жертвою косметології сама себе називає 22-річна Марта. Дівчина вирішила зробити свої губи пухкими і записалася на процедуру до одного з львівських косметологічних салонів. Дещо вагалася, але спокуса перемогла: новий салон та ще й спеціальна пропозиція – знижка 10% на філер (препарат, який колять у губи для збільшення об’єму).

«Під час уколу в губи я відчула сильні печіння та біль. За короткий час мої губи набрякли, верхня дещо більше. В салоні сказали, що це за кілька годин мине, але й удома губи не переставали збільшуватися, стали як качиний дзьоб», – розповідає вона.

Косметолог, до якого вдалося додзвонитися з третього разу, порадив випити певний препарат. І вранці почалася алергія на обличчі. До сімейного лікаря чи алерголога Марта побоялася звернутися.

«Приблизно за два тижні, коли набряк почав сходити, філер із губ мені забирали спеціальним препаратом у тому ж салоні. Я й досі проходжу курс косметології та лікування. За збільшення губ заплатила 4999 гривень. Ліквідування наслідків уже оплачував салон, бо погрожувала їм скаргами та судом. Свою помилку вони аргументували тим, що нібито в мене виникла реакція на препарат, але підозрюю, що речовина, яку мені вкололи, була сумнівної якості. Це вже зараз я розумію, що треба було наполягти, щоби косметолог усе розпаковував у моїй присутності, показав термін придатності препарату», – веде далі дівчина.

Кілька років тому позбутися «гусячих лапок» біля очей, а також розгладити зморшки на чолі захотіла 37-річна Лілія. Салон краси порадила знайома. Майже відразу після процедури обличчя стало набряклим, з’явилися синці. Хоч у косметологічному кабінеті сказали, що це «типові побічні ефекти». Ба більше, на чолі появилися дві гульки, «підстрибнули» брови. Згодом усе минуло, але за цей час жінка стала такою дратівливою, що змушена була пити антидепресанти.

Сім разів перевірте один раз вколіть

Професійні косметологи, дерматологи, пластичні хірурги зазначають, що так звані ін’єкції краси безпечні тільки тоді, коли їх робить сертифікований спеціаліст. Мають бути дотримані правила зберігання препарату, стерильності та введення.

Перед тим, як колоти ін’єкцію краси, потрібно впевнитися у кваліфікації лікаря, а також ознайомитися з відгуками, які залишили про нього клієнти. При цьому відгуки варто шукати не на сайті клініки, а на незалежних спеціалізованих форумах. Також не треба вестися на знижки чи оголошення на кшталт «шукаю модель». Зазвичай їх розміщують початківці, які не мають великого досвіду.

Читайте також: Що найбільш модно цієї весни?

Дерматологиня і дерматовенерологиня Львівської міської косметологічної лікарні Ярина Яремчук застерігає: люди, які не є лікарями, а працюють косметологами в салонах, перукарнях чи тим паче удома, братися за омолоджувальні уколи не мають права.

«Лікар-дерматолог, окрім того що лікує дерматологічні захворювання, також може здійснювати втручання у м’які тканини, а ось косметолог – це естетист, який має право робити лише зовнішні процедури без втручання у м’які тканини. Тому коли ми говоримо про ін’єкції краси, то їх має право робити лише лікар, а не косметолог», – наголошує вона і зауважує, що косметологом може бути людина, яка закінчила відповідні курси або училище.

Зі слів фахівчині, робити підтяжку чола, збільшувати губи приходять 20-річні дівчата, вважаючи, що це зробить їх красивішими, хоча середній вік клієнток Ярини Яремчук становить 35-45 років. Найстарішій пацієнтці 75 років, наймолодшій 18-ть. Улітку звертаються ті, яким потрібен догляд шкіри, які мають шкірні захворювання, хочуть позбутися родимок, новоутворень, папілом, наростів на шкірі, а також для ін’єкційної дерматології. Мовиться про контурну пластику, нитковий ліфтинг (підтяжка обличчя, шиї, брів спеціальними нитками, які розсмоктуються, а ефект залишається); мезотерапію (ін’єкції краси, які допомагають позбутися первинних ознак старіння, налагодити роботу підшкірних залоз, прибрати наслідки акне); ревіталізацію (омолодження старіючого організму за допомоги певних препаратів або інших засобів регенеративної біомедицини).

90% клієнтів Ярини Яремчук становлять жінки, 10% – чоловіки, але їх стає щораз більше.

«Молодші пацієнти звертаються радше по консультацію, а старші приходять на омолоджувальні процедурами. Фізіологічні ін’єкції дозволено робити лише після 18 років. Це стосується й уколів, які допомагають не лише стати вродливішою, але й покращують здоров’я шкіри», – додає співрозмовниця.

Із розповіді лікарки, найчастіше молоді люди просять зробити їм аугментацію губ (ін’єкційну процедуру, за допомоги якої коригується та збільшується об’єм і форма губ). Якщо ж просять уколи краси в чоло, доводиться пояснювати і відмовляти. Проте дуже часто такі процедури 20- або 30-річним готові робити інші косметологи.

Якщо процедуру провести неправильно, можна отримати невдалий результат, ускладнення у вигляді синців, рубців, гнійників, навислих брів тощо. Із наслідками дій некваліфікованих людей, які беруться за омолодження, дерматологиня стикається щотижня.

«Щотижня приходять на прийом дівчата і жінки, яким неправильно підібрали препарат, ввели не в ту ділянку обличчя або не розрахували дозу. Зазвичай це роблять некваліфіковані лікарі або люди, які не мають до медицини ніякого стосунку, використовують несертифіковані препарати. І ми змушені мати справу з гіперкорекцією або ускладненнями із залишковими явищами», – пояснює Ярина Яремчук.

У практиці дерматовенерологині були випадки, коли доводилося вводити гіалуронідазу (антидот інтрадермального імпланта, який погано розсмоктався або надто довго перебував у м’яких тканинах пацієнта). Найімовірніше, попередньо введений препарат був несертифікований, неякісний і настільки щільний, що не піддавався розсмоктуванню. Якщо цього не зробити, може виникнути фіброз, кальциноз тощо.

Також, зі слів лікарки, був випадок, коли некваліфіковані люди вводили філер у кінчик носа, внаслідок чого наставав некроз і пацієнта чекало хірургічне втручання. Після неправильно зроблених ін’єкцій може відбутися некроз міжбрівної ділянки. Якщо ділянка періорбітальна, людина може втратити зір.

«В окремих випадках після неправильного введення препарату через порушення кровопостачання певної ділянки обличчя доводиться звертатися до пластичних або судинних хірургів. Може бути зачеплений лицевий нерв, тому лікуватися доведеться довго», – застерігає Ярина Яремчук.

Пластичний хірург Назар Калинович розповідає, що останнім часом також часто стикається з випадками, коли доводиться виправляти помилки недобросовісних косметологів. Таких пацієнтів має двоє-троє на місяць.

Із власної практики лікар пригадує, як до нього звернулася пацієнтка, яка пішла до косметолога з вираженою носослізною борозною. Їй запропонували введення філеру для заповнення проблемної ділянки. Через використання несертифікованого препарату та, ймовірно, порушення техніки введення почався хронічний запальний процес із втягненням гілок лицевого нерва. Унаслідок цього в жінки тривалий час (близько півтора року) боліло обличчя і практично не реагувало на медикаментозну терапію.

Також була пацієнтка, яка свого часу звернулася до косметолога з проблемою надмірних жирових відкладень у ділянці стегон. Їй запропонували непрямі ліполітики (препарати, які забезпечують розщеплення жирових клітин та виведення продуктів розпаду з організму через лімфу і кров). Косметологічна клініка більше нагадувала масажний салон у напівпідвальному приміщенні з сумнівним підходом до стерильності. Наслідком таких ін’єкцій через три дні стало інфекційне ураження стегон – бешиха (в народі – рожа). Лікування пацієнтки, як каже пластичний хірург, тривало в стаціонарі п’ять днів, згодом була тримісячна реабілітація.

Найчастішими проблемами, зі слів Назара Калиновича, є формування ущільнення в товщі тканин після введення препарату, його зміщення чи міграція в іншу ділянку – небажану, травмування судин і нервів із подальшим порушенням їхніх функції, а також використання несертифікованих препаратів і товарів медичного призначення.

«Якщо перші дві проблеми виникають мимовільно, то з останньою халепа. Свідоме використання несертифікованих препаратів, у тому числі імплантів для збільшення грудей, є грубим порушенням, яке наражає передусім пацієнта на різні проблеми. Найчастіше наслідком цього є бажання організму позбутися стороннього тіла, що він успішно робить. Також можуть мати місце як інфекційні ускладнення, так і зміщення або міграція препарату, алергічні реакції», – каже співрозмовник.

На пораду Назара Калиновича, при перших симптомах інфекційного процесу, як-от почервоніння місця ін’єкції, болючість у спокої, при дотику чи рухах, набряк, потрібно звернутися до лікаря. На початку захворювання ще можна вилікувати без хірургічного втручання, в іншому випадку доведеться йти на операцію.

Найчастіше пацієнтами пластичного хірурга є дівчата та жінки віком від 22 до 67 років.

«Кожен препарат має рекомендований спосіб і глибину введення. Окрім цього, є перелік проблем, які він усуває. Ці дані аргументовані багаторічними науковими дослідженнями та світовим досвідом роботи, тож правила, звісно, не можна порушувати. Тобто якщо цей препарат сюди колоти не можна значить не можна. Як тільки починають проводити так звані експерименти з пацієнтом, мовляв, а давайте спробуємо, готуйтеся до проблем», – наголошує Назар Калинович.

Сам у полі не воїн

У Львівській косметологічній клініці судинних хірургів чи неврологів немає. Послуги надають тільки косметологи, дерматологи і пластичні хірурги. Але бувало, що пацієнтам радили звернутися до ендокринолога, гастроентеролога, гінеколога. Скерування в косметологічній лікарні не дають, це може зробити хіба що сімейний лікар. Але, зі слів дерматологині, так чинять лише одиниці, зазвичай шукають або приватних спеціалістів, або йдуть до «своїх».

Сімейні лікарі, з якими нам вдалося поспілкуватися, кажуть, що пацієнти, які стали жертвами недобросовісних косметологів, до них не звертаються.

Із косметологами, дерматологами, масажистами, фізіотерапевтами, алергологами, невропатологами, отоларингологами, офтальмологами та онкологами співпрацює й пластичний хірург Назар Калинович.

«Сам у полі не воїн. У кожній справі повинна бути команда, тому що більше працюєш, то більше розумієш, що в команді потрібно мати крутих фахівців», – вважає він.

Кандидатка медичних наук, алергологиня згаданої лікарні імені Князя Лева Ірена Мушак розповідає, що після уколів краси пацієнтки в лікарню звертаються не так часто, а ось дівчат і жінок із алергічними реакціями після манікюру з використанням гель-лаку, ламінування волосся, фарбування брів, нарощування вій чимало.

«Не раз бувало, що на прийом у сонцезахисних окулярах приходили дівчата, яким по 18-20 років. Тоді відразу ставало зрозуміло, що в них проблеми. Серед останніх пацієнтка, якій напередодні пофарбували вії, і почалася сильна алергічна реакція. На бровах та навколо очей виникло почервоніння, набряк, утворилися мокрі рани. Не скажу, що раз на тиждень, але раз на два тижні точно такі пацієнтки до мене приходять», – каже вона.

Із її слів, якщо є реакція на гель-лак, то виникає алергія на руках, аж до пухирців біля нігтьової пластини, сльозоточивість і нежить. Фарбування волосся, косметичні засоби, як-от креми, пудри, також небезпечні для здоров’я і можуть спричиняти алергічну реакцію.

«Якщо після таких косметологічних процедур, як фарбування волосся, брів чи вій, алергічних реакцій чимало, то від уколів краси їх не менше. Але з цим до нас звертаються нечасто. Якщо процедуру робив некваліфікований майстер у нестерильних умовах, ситуація погіршується в кілька разів. Однозначно в домашніх умовах такого робити не можна», – зазначає співрозмовниця.

Якщо ситуація ургентна, до алергологів можна звертатися навіть без скерування сімейного лікаря. Але якщо проблема кількаденна, є почервоніння, свербіж чи припухлість, варто піти спочатку до свого сімейного лікаря, який дасть електронне скерування, і лише тоді звертатися до вузького спеціаліста.

Лікування алергії після косметологічних процедур, зі слів лікарки, може тривати кілька місяців. Полягає воно в тому, щоб усунути джерело. Наприклад, зняти гель-лак, не користуватися фарбою чи тушшю. Далі пацієнтам призначають антигістамінні препарати, гормональні мазі. Усе залежить від складності ситуації.

Щоби не стати жертвою, наші співрозмовники радять іти тільки до фахівців, які працюють із сертифікованими препаратами.

«Радити звертатися у велику клініку чи до якогось конкретного лікаря не буду. Пацієнт може самостійно вибрати спеціаліста, якому довіряє, з яким йому комфортно. Якщо цей спеціаліст має сертифікат лікаря та необхідну спеціалізацію, то усвідомлює всі ризики і бере на себе відповідальність», – каже Назар Калинович.

Дерматологиня вважає, що не варто захоплюватися суттєвими знижками на процедури, бо ін’єкції краси недешеві. Акційна пропозиція – 50% знижки – вже має насторожити.

«Цінова політика щодо введення інтрадермальних філерів у медичних установах практично однакова. Коливання може бути помітне залежно від препарату чи фірми-виробника. Звісно, якщо людина йде у приватний кабінет, в перукарню чи до когось додому, то ціна може бути значно нижча, але не факт, що використовувана продукція сертифікована», – додає вона і пояснює, чому в державній клініці уколи краси не можуть бути безкоштовні:

«Введення філеру в губи чи ботоксу в ділянку чола є примхою, а не невідкладною допомогою, тому за такі послуги в косметологічній лікарні треба платити».

Препарати краси, які застосовують у Львівській косметологічній лікарні, ввезені з-за кордону: з Німеччини, Франції, США, Кореї. Останні зараз дуже популярні та якісні. Відповідно процедура обходиться в кілька тисяч гривень, залежно від ділянки, яку треба «поправити», дозування препарату.

Перш ніж робити ін’єкцію в губи, чоло чи іншу ділянку, лікар косметологічної лікарні збирає анамнез, питає про захворювання, за потреби скеровує на додаткові обстеження. Якщо проводити їх не потрібно, консультує пацієнта щодо безпечності самої процедури, ефекту від дії препарату, реабілітаційного періоду і лише згодом ухвалює рішення про доцільність процедури. Її можуть виконати у той самий день або ж за записом у інший.

Протипоказання до ін’єкцій краси:

  • Вагітність та годування грудьми
  • Підвищена температура тіла – понад 37 градусів
  • ГРВІ/ГРЗ (озноб, ознаки застуди)
  • Цукровий діабет
  • Схильність до утворення келоїдних рубців
  • Автоімунні некомпенсовані захворювання (у стадії компенсації після дозволу лікуючого ендокринолога)
  • Системні захворювання сполучної тканини (склеродермія, ревматизм тощо)
  • Хронічні захворювання в стадії загострення
  • Порушення згортання крові (гемофілія чи схильність до тромбозів)
  • Бронхіальна астма
  • Набряк Квінке або анафілактичний шок у анамнезі
  • Онкологія
  • Психічні розлади або тривожні стани
  • Епілепсія
  • Ниркова або печінкова недостатність
  • Два місяці до і після встановлення брекет-системи (щодо корекції губ)
  • Covid-19 (заборонено робити ін’єкції за місяць до вакцинації, між двома дозами вакцини та місяць після вакцинації, а також проводити ін’єкції три тижні після пережитого коронавірусу).

Всі ін’єкції дозволені після 18 років. Ба більше, треба обов’язково повідомити лікаря про наявність протипоказань. Приховування та замовчування певних станів може призвести до небажаних наслідків та нашкодити здоров’ю.

Перші чотири-п’ять днів після процедури заборонено:

  • Вживати спиртні напої, гарячі напої та їжу
  • Курити (в тому числі кальян)
  • Будь-які СПА (сауна, солярій)
  • Займатися спортом
  • Виконувати будь-який масаж губ без дозволу лікаря, що проводив процедуру
  • Займатися оральним сексом
  • Робити татуаж чи інші маніпуляції з губами
  • Відвідувати стоматолога.

Ольга Шведа

Фото з відкритих джерел

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!