Фото: Місто

Фото: Місто

Пережити епідемію. Що робити, якщо ви захворіли на коронавірус

53164 0
У разі захворювання на COVID-19 важливо ізолюватися фізично, але не емоційно.

50-річна львів’янка раніше в інтерв’ю Tvoemisto.tv розповіла, як вона перехворіла на коронавірус. І наскільки важко їй та її родині було адаптуватися до ситуації. За вихідні на Львівщині COVID-19 підвтердили у півсотні людей. Загалом у нас вже понад 350 випадків, а в Україні понад 9 тисяч. Ми вирішили зібрати поради, які можуть знадобитися на випадок цього захворювання. В умовах сьогоднішньої епідемії краще бути готовим до екстреної ситуації наперед.

Куди звертатися?

Ми вже знаємо, що коронавірусна інфекція є невидимою загрозою і може передатися через рукостискання, ручку дверей чи просто кнопку ліфта. Також хтось може не мати симптомів хвороби, але переносити збудник. 

У разі появи перших симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції варто зателефонувати своєму сімейному лікарю. Якщо з якихось причин вам це не вдається зробити, можна телефонувати на гарячу лінію Центру громадського здоров’я України 0-800-505-840, на гарячу лінію міста 15-80, або ж безпосередньо на 103.

Спершу хворих із підозрою на коронавірус у Львові приймала тільки обласна інфекційна лікарня (тел. приймального відділення 0 (32) 236 83 53), однак тепер перелік закладів розширився і пацієнтів скеровують у лікарні за патологіями.

«Якщо ви відчули перші симптоми ГРЗ – потрібно ізолюватись вдома, зв’язатися із сімейним лікарем, який має вас поінформувати, що робити далі. Лихоманка, кашель без задишки можуть лікуватись вдома. В основному лікування симптоматичне – рясне часте пиття, жарознижуючі препарати, той же парацетамол, який довів свою ефективність, препарати від першіння у горлі, промивання носа сольовими розчинами. Вживання вітамінних комплексів С і D слід приймати тільки після обстеження. У будь-якому випадку необхідно обов’язково консультуватися із сімейним лікарем і пити ліки тільки за погодженням», – розповіла у коментарі Tvoemisto.tv епідеміолог Львівської лікарні швидкої допомоги Олександра Бачинська.

Читайте також: Коронавірус – не вирок. Як це працювати лікарем в інфекційній лікарні

Якою має бути домашня аптечка на випадок COVID-19

Сімейна лікарка 4-ої міської поліклініки Львова Галина Павук розповіла Tvoemisto.tv, що саме варто мати про всяк випадок у домашній аптечці.

Лікарка радить мати під рукою парацетамол (панадол і ефералган), дезінфекційні засоби для рук (мурашиний, саліциловий спирт, чистий етиловий спирт 96%, який можна розбавити), місцеві антисептики для горла – септефрил, декатилен та інші, мило, бо часте миття рук милом є навіть більш ефективним, аніж антисептики, каже лікарка. Також вдома обов’язково треба мати маски. 

Автор світлини Марія Стахів, «Твоє місто»

«Якщо є першіння у горлі, потрібно часто полоскати горло – розчином хлорофіліпту, настоянкою прополісу, евкаліпту, календули тощо. Багато пити рідини, чаїв із ромашки, узвару, загалом 2-2,5% води щодня, бо це зменшує інтоксикацію. Пиття і полоскання не дають вірусу прижитися на слизовій. Помічним буде вітамін С – лимони, смородина, шипшина. Антибіотики неефективні, хіба що при ускладненні, але це вже вирішуватиме лікар. Якщо взяти противірусні препарати, інозин пранобекс, вони не є ефективними щодо коронавірусу. Новірин, гропринозин, гроприм, гропівірін можуть бути ефективними при інших вірусах, але не при COVID-19», – пояснює сімейна лікарка.

Читайте також: Як у Львові виявляють потенційних хворих на коронавірус

Якщо хтось у сім’ї таки захворів, то хворого, якщо є можливість, треба ізолювати в іншу кімнату. Якщо потрібно вийти у ванну чи на кухню, то іншим, хто проживає у домі, не слід виходили у спільний коридор. Бажано дверні ручки обробляти дезрозчином і, принаймні, два рази на день проводити вологе прибирання, обробляти горизонтальні поверхні, бо цей вірус осідає на предмети, кілька разів на день провітрювати кімнати. Необхідно також розмежувати посуд, засоби для гігієни та догляду. За можливості їжу хворому варто приносити в окрему кімнату. Загалом, мінімізувати контакт із хворим на 14 днів.

Коронавірус все ще мало вивчений, констатує лікарка, і він може проявляти нові властивості. «У легких формах захворювання, коли немає яскраво вираженої клініки, немає температури, може бути виражена загальна слабкість. Є свідчення лікарів про такі випадки. Може бути одноразовий пронос...», – каже Галина Павук.

Читайте також: «Я ніби пів життя прожила». Як це працювати в аптеці під час карантину

Складний перебіг захворювання, пояснює лікарка, виникає у людей, які мають гіпертонію, цукровий діабет, хронічні хвороби легень (як-от обструктивний бронхіт) чи хронічну ниркову недостатність (бо тоді потрібен ще гемодіаліз).

Важкий перебіг захворювання призводить до гострої дихальної недостатності, коли людина не може дихати (коронавірус вражає альвеоли – структурну одиницю легень). У здорової людини альвеоли наповнені повітрям, а у хворого на пневмонію в альвеолах накопичуються слиз та рідина, що ускладнюють газообмін і зумовлюють біль під час дихання.

Для лікування важких випадків, коли вже є альвеоліт, за кордоном пробують протималярійні препарати та антиретровірусні, які використовують у лікуванні ВІЛ/СНІДу та вірусного гепатиту. 

Читайте також: «Я розумію свою місію». Лікар зі Львова розповів, навіщо поїхав в Італію

Якщо ж стан хворого більш складний – сімейний лікар повідомляє інфекціоніста, головного лікаря, що потрібна спецбригада «швидкої допомоги».

«Ми маємо таку таблицю-опитувальник, якщо там є понад 20 балів, то це прямий показ до госпіталізації. Найбільше балів мають задишка, рівень сатурації (насичення крові киснем), висока температура і контакт із тими, хто був за кордоном. Бо не всі, хто приїхали, є хворими, але вони можуть переносити збудник інфекції. Якщо захворювання підтвердилося, то всі, хто з контактував з хворим, мають іти на 14 днів в самоізоляцію. Насправді важко проконтролювати, аби всі дотримувалися вимог самоізоляції. Тому тут спрацює тільки свідомість людей», – наголосила сімейна лікарка.

Якщо лікар вас таки скеровує хворого у стаціонар, то варто приготувати собі своєрідну валізку. Туди варто покласти паспорт, страхівку (якщо така є), медичну картку, нотатник із потрібними телефонами, зручний одяг, постільну білизну, змінне взуття, гаджети із зарядними пристроями, продукти, які не псуються, чай, бутильовану воду, зубну щітку з пастою, засоби гігієни, рушник, посуд, дезінфікуючий засіб для рук, антибактеріальні серветки для рук.

Від 95 до 99% людей одужують. Поради психолога

Якщо так сталося, що ви захворіли – психологи радять не думати про гірше, заручитися підтримкою близьких, не боятися говорити про свої потреби, а також пам’ятати, що абсолютна більшість людей, інфікованих коронавірусом, одужує. За даними Центру громадського здоров’я, показник летальності становить близько 3%.

Психологиня психотерапевтичного центру «Верде» Ольга Конюх зазначає, що відчуття страху, тривоги і навіть злості є природними відчуттями, коли дізнаєшся про щось потенційно небезпечне. Але не можна дозволити цим емоціям взяти гору.

«Коли людина дізнається про щось потенційно небезпечне, як-от про хворобу, то природно відчувати страх, тривогу чи навіть злість «Чому я?» Людина може себе відчувати безпорадною. Тиражування новин і заходи карантину, з якими ми ніколи не стикалися, підсилюють емоції людини, яка може дізнатися про свій діагноз. Але не варто дозволяти, щоби ці емоції нас затопили», – зазначає Оля Конюх.

Читайте також: Як не впасти у депресію. Важлива розмова з психологом про карантин

Для цього є кілька послідовних рекомендацій, каже психолог. Насамперед не варто зосереджуватись на поганих сценаріях.

«Людина характерно думає про гірше – це стратегія виживання, коли потрапляємо у небезпечну ситуацію. Але емоційне реагування не завжди є об’єктивним. Треба пам’ятати, що у 80% випадків хвороба пройде легко, і лише у 20% може дати певні ускладнення. Загалом же від 95 до 99% людей одужують і цю статистику треба тримати у голові. Тут ризики прирівнюються до інших непередбачуваних ситуацій. Тому якщо хтось із рідних захворів, треба розуміти, що діагноз – це не катастрофа», – зазначає психолог.

Не варто ізольовуватися емоційно

Тривогу можна легше пережити – якщо говорити про свої емоції. Тому важливо заручитися підтримкою близьких людей і не переживати це наодинці. Зі стресом найкраще допомагає впоратися соціальна підтримка інших.

«Ми пам’ятаємо про фізичну ізоляцію від контактів. На щастя, ми можемо бути на зв’язку з рідними і спілкуватися з ними через засоби зв’язку, з окремої кімнати. Фізично людина змушена буде залишатися наодинці, але важливо не залишатися наодинці в емоційному плані, в емоційній самоізоляції», – наголошує Оля Конюх.

Також важливо не бути пасивними, скласти собі план – зв’язатися з лікарем, визначити для себе, кому телефонувати, якщо буде погіршення, не чекати до останнього моменту, коли стане зле.

«Важливо задавати питання, щоб знати, що відбувається, бо невідомість і невизначеність нас додатково лякають. Також слід висловлювати свої потреби, просити про допомогу, дбати про себе. Не чекати, що поряд хтось здогадається. Емоції страху і тривоги не пройдуть, коли не закінчиться ситуація. Тому не варто намагатися повністю взяти себе в руки, бути героями. Адже і хвороба, і емоції виснажують, а дуже важливо мати запас ресурсів, фізичних і психологічних», – пояснює психологиня.

Читайте також: Сильні люди на карантині. Навіть найбільш міцне дерево падає від бурі

Також можна стабілізувати свій емоційний стан з допомогою улюблених речей і занять. «Коли хвороба проходить без ускладнень, то можна використовувати те, що допомагало раніше – молитва, медитація, спогади, розмови чи мрії. Можна зробити графік – снідаю, читаю, телефоную друзям, виконую рекомендації лікаря тощо. Бо кожна дія тут і зараз насправді нас емоційно стабілізує. Сама ізоляція, звісно, матиме трохи погіршуючий ефект, але насправді рутина заспокоюватиме. Слід довіряти лікарю, бо очевидно він робить все, щоб допомогти справитися із хворобою. Довіра додає відчуття безпеки і впевненості. Весь шлях хвороби треба пройти з надією. Якщо дотримуватись усіх цих рекомендацій у комплексі, то можна пройти безпечно ситуацію без будь-яких наслідків», – зрезюмувала Оля Конюх.

«Подушка безпеки».  Думка фінансових експертів

Аби бути готовими до екстреної ситуації, сім’ї потрібно сісти і побудувати бюджет, бажано розділити кошти по тижнях. Викладач фінансів Львівської бізнес-школи (LvBS) Михайло Колісник радить у часи кризи не скорочувати інвестиції у себе, своє здоров’я та харчування. «Не варто переключатися на неякісні продукти – здоровя людини і харчування не повинні у жодному випадку скорочуватися», – наголосив він.

Потрібно зробити ревізію коштів у сім’ї. «Спеціалісти із персональних фінансів рекомендують відкладати від зароблених грошей від 10 до 20 %. Хоча навіть американці останнім часом відкладають 7,5-8% заробітку. Це небагато, але це варто робити. Більшість українців знаходяться поза зоною точки, коли вони взагалі здатні відкладати заощадження. У будь-якому випадку потрібно розпланувати свій бюджет і скорочувати вочевидь соціально-культурні витрати», – порадив Михайло Колісник.

Читайте також: Це не безпорадні люди. Американський журналіст на закиди щодо краху України

Сімейний фінансовий консультант Северина Падовська зазначає, що потрібно і надалі дотримуватись принципу «у магазин зі списком», де чітко прописаного чого і скільки потрібно, а також не здійснювати емоційних покупок. Вона рекомендує переглянути спосіб життя, дотримуватись рекомендацій із планування сімейного бюджету, формувати заощадження, бо у житті трапляються різні екстрені ситуації.

«Зараз цей час, коли потрібно змінитись кожному з нас у різних аспектах нашого життя і у фінансовому зокрема. Ніхто до кінця не знає, що нас чекатиме і після завершення карантину. Якою буде фінансова криза і які наслідки будуть для людей», – каже фінансовий консультант.

Читайте також: Сидіть вдома – це не грип. Медик лікарні у США про роботу під час пандемії

Чого очікувати?

Наразі складно сказати, який відсоток українців уже перехворів коронавірусом, каже лікар-епідеміолог, голова правління Всеукраїнської спілки ГО «Українська санітарно-епідеміологічна спілка» Людмила Мухарська. Для розуміння ситуації ще мало інформації і недостатньо людей протестовано. 

За її словами, влітку може бути зменшення захворюваності на COVID-19, а восени може відбутися друга хвиля або його зростання. «Сплеску захворюваності, стрімкої одночасної фіксації великої кількості хворих може й не бути, але поступове зростання буде. Є така ймовірність, що влітку трохи буде зменшення, а восени може відбутися друга хвиля або просто певне зростання захворюваності. Але збудник ще не вивчений, тому важко прогнозувати», – пояснила Людмила Мухарська.

У тих, хто вже перехворів чи у тих, хто був носіями без симптомів, виробляється імунітет, але немає остаточних досліджень, скільки цей імунітет триватиме.

«Чотири місяці йде цей спалах, тому невідомо на який термін виробиться імунітет. Сьогодні багато людей всередині країни навіть, якщо вони не виїжджали за кордон, можуть бути теоретично носіями збудника. Тому якщо є якісь перестороги, відхилення від здоровя – варто звертатися до сімейного лікаря», – підсумувала Людмила Мухарська.

Читайте також: Про вихід з карантину говорити рано: в Україні за добу майже 400 випадків коронавірусу

Зазначимо, що в Україні можуть почати масове тестування населення на імунітет до коронавірусу.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 


Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!