7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2239 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини та події. Tvoemisto.tv пропнує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень із 22 по 28 лютого.

CityLife

У ніч з 21 на 22 лютого у Львові горів російський «Сберанк». Загорання відбулось внаслідок підпалу. Загалом, внаслідок дій невідомих, постраждало три відділення банку. Про те, чому не варто аплодувати вандалізму проти «Сбербанку» розповів експерт з довготермінових стратегій, учасник Несторівської експертної групи (візія для України 2025), засновник компанії "Pro.mova" Євген Глібовицький. А вже у вівторок, 23 лютого, з’явилась інформація, що невідомі підпалили Жовківській замок.

У Львові планують розпочати реставраційні роботи в рамках яких відновлять 23 надгробки та гробівці Личаківського цвинтаря, а також колону св. Христофора, що у Вірменському дворику.

Львів долучився до Єдиної системи місцевих петицій. Відтепер мешканці можуть реєструвати свої звернення, пропозиції та вимоги до посадовців і депутатів міськради онлайн. Однією з перших на сайті з’явилась петиція прихильників відкрити проїзд для приватного транспорту через сквер св. Юра, яка зрештою назбирала необхідну 1000 голосів. Проте, незабаром з’явилась і петиція противників цього рішення. На дві петиції відреагував мер Львова Андрій Садовий і сказав, що для вирішення  ситуації потрібно зібрати круглий стіл. Натомість на сайті вже є топ-6 найпопулярніших петицій.

Відтепер у Львові довідку про склад сім’ї (Ф-2) можна замовити, не виходячи з дому. Послуга стала доступною на сайті Особистого кабінету мешканця. Готовий документ можна буде забрати в будь-який зручний час.

Україна відновила транзитний рух з Росією, проте в суботу та неділю, 27-28 лютого, активісти у Львівській області розпочали блокувати  рух російським вантажівкам.

Мешканці вулиці Сокільницька, що у Львові, домоглися встановлення знаку обмеження швидкості. Відтепер транспорт, який курсує вулицею, не може перевищувати встановлений ліміт – 20 км/год, Tvoemisto.tv дізналося, яким чином жителям Сокільницької вдалося домогтися від міської ради відповідного рішення.

Невдовзі у Львові зведуть новий бізнес-центр, частину якого віддадуть під великий конференц-центр, що зможе одночасно приймати до 800 осіб. Читайте в матеріалі де він буде розміщений  та коли очікувати відкриття.

Рішенням апеляційного суду Львівської області 15 лютого цього року задоволено позов прокурора Шевченківського району про витребування із незаконного володіння двох фізичних осіб земельної ділянки на вулиці Шевченка вартістю більше 1 млн грн.

Управління комунальної власності департаменту економічної політики повідомляє про намір передати в оренду об’єкти нерухомого майна у Галицькому районі.

Бригада швидкої допомоги зі Львова здобула бронзу на Всеукраїнському чемпіонаті бригад екстреної швидкої медичної допомоги за участі міжнародних команд.

У Львові знову посадять сакури та платани, які були понищені під час ДТП на вул. Городоцькій. Гроші на відновлення дерев передав батько хлопця, який зніс дерева.

До кінця 2016 року у Львові має запрацювати два вигульні майданчики мережі «DogПарк»: у парку Франка та в Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. Нині на Майданчику №1 у парку Франка вже монтують паркан, а до кінця березня обіцяють повністю його облаштувати для вигулу собак. Майданчик вже навіть отримав власну назву.

УКУ запроваджує унікальну для України навчальну модель «Artes Liberales» («вільних мистецтв») у вересні 2016 року. Тривалість навчання – чотири роки.

24 лютого, в Індії лікарі провели першу операцію Максиму Стасіву. Хірургічне втручання тривало 6 годин, проте результатом медики задоволені.

Львів судитиметься через скандальне будівництво на вулиці Чайковського, 31

7 квітня виступом у Львові «SunSay» планував розпочати всеукраїнський концертний тур. Проте, у зв’язку із конфліктною ситуацією, що виникла під час національного відбору на пісенний конкурс «Євробачення 2016», представники Економічного бойкоту будуть просити в управління культури Львова заборонити концерт.

Доцент кафедри політології Львівського національного університету імені Івана Франка Юрій Шведа, після тривалої хвороби, відійшов у вічність у п’ятницю 26 лютого.

У Львові поліція 40 хвилин їхала на виклик. Про деталі інциденту можна прочитати тут.

У Самбірському районі на Львівщині турецька компанія «Онур» розпочала будівництво асфальтного заводу.

Неподалік Українського католицького університету, між вул. Снопківською, Василя Стуса та Іларіона Свєнціцького, простягається невеликий сквер. Його особливість в тому, що попри практично столітню історію, він ніколи не мав імені та не зазнавав ремонту. Цьогоріч його планують оновити за кошти, виділені з бюджету розвитку міста.

Міський голова Львова Андрій Садовий закликав усіх подавати пропозиції щодо харчування дітей у школах. Вчора питання шкільного харчування було озвучено на сесії міської ради. Відтак, мер ініціює спільно зі спеціалістами напрацювати виважене рішення.

Вартість житла по всій Україні, за останні два роки, суттєво зменшилась. Проте, у Львові все ще можна спостерігати купівельну неспроможність покупця заплатити суму, яку прагне отримати продавець нерухомості.

Транспорт

З 26 лютого через Львів курсуватиме ще один додатковий поїзд сполученням Київ-Івано-Франківськ. Також відбулось подорожчання квитків на поїзд Львів-Київ, через те, що він тепер змінив категорію й став нічним експресом.

У Львові запрацював мобільний додаток «Львівський транспорт Онлайн», за допомогою якого можна точно відслідкувати, коли потрібний транспорт прибуде на зупинку.

З 1 березня у Львові для виконання ремонтних робіт закриють частину вулиці Івана Франка. У зв’язку з цим буде змінено рух чотирьох міських автобусних маршрутів.

Комуналка, ремонтні роботи

У 2016 році українців, щонайменше тричі, очікує зміна вартості комунальних тарифів. У березні зросте ціна за світло, із квітня – на газ. Скільки українці платитимуть за комунальні послуги цьогоріч читайте у матеріалі.

Із грудня минулого року тривали масштабні роботи з упорядкування парку «Левандівське озеро»: тут провели реконструкцію освітлення, очистили водойму від мулу та сміття і провели благоустрій.

Цьогоріч у місті планують встановити близько десяти нових ліфтів.

Місто розглядатиме можливість будівництва дороги в Рясне. Йде мова про вул Шевченка та вул Суботівську. Також у Львові мають перемостити плитку на окремих ділянках тротуару проспекту Свободи. Недоліки на тротуарі, які виникли після експлуатації покриття в зимовий період, підрядник виправить до 14 березня.

Реформи

У Львові з’явиться величезне сховище для зберігання грошей. У Національному банку України відповіли на інформаційний запит від Tvoemisto.tv та пояснили, у чому унікальність майбутнього автоматизованого касового центру, який стане найбільшим у Західному регіоні.

Кабінет міністрів спростив документообіг під час навчання водіїв транспортних засобів і зменшив кількість документів, що подаються до МВС для отримання посвідчення водія.

В межах декомунізації Львів зазнає невеликих змін. У місті демонтують ряд меморіальних таблиць та об’єктів, що містять символіку комуністичного та тоталітарного режиму. Зокрема, у місті перейменують дві вулиці.

Як дерева у Львові впливатимуть на кількість нових забудов у місті можна прочитати у матеріалі за посиланням.

Наприкінці минулого року в Україні прийняли ряд законодавчих актів у рамках децентралізації. Їх результатом стало розширення повноважень органів місцевого самоврядування, зокрема передання їм функцій реєстрації фізичних та юридичних осіб, а також місця проживання громадян. Про те, як нововведення впроваджують у Львові читайте за посиланням.

Соціальні проекти, конкурси

Роман Кисляк зустрівся і поспілкувався із Мариною Порошенко в рамках акції «На каву з другом». В межах зустрічі, пані Марина та Роман обговорили проблеми людей з особливими потребами, підкреслюючи важливість змін у ставленні українців до цих осіб.

23 лютого, до Львова прибули на лікування 14 військовослужбовців із Дніпропетровського військового госпіталю. За бажанням львів’яни можуть провідати Героїв.

Львівське обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка оголошує щорічний дитячо-юнацький мистецький конкурс «Тарасовими стежками». До участі запрошуються школярі та студенти.

У Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ працюють над створенням унікального простору для навчання та відпочинку маленьких пацієнтів. Нині дизайнери на волонтерських засадах розробили проект «їдальні/читальні» й ініціатори починають збирати кошти.

25 лютого, під час пленарного засідання сесії Рада затвердила програму підтримки заходів з енергозбереження на 2016 рік. За відповідне рішення проголосувало 47 обранців.

Департамент внутрішньої та інформаційної політики обласної державної адміністрації оголошує конкурс на підтримку вітчизняного книговидання у Львівській області.

Корисності

Журнал Forbes опублікував щорічний банківській проект: «Рейнтинг життєдайності найбільших українських банків». В які банки варто вкладати свої гроші без остраху читайте в матеріалі. В той ж час НБУ назвала три системно важливі банки для України.

Цьогоріч на Міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення» Україну представлятиме кримськотатарська співачка Джамала з піснею «1944».

З 22 лютого розпочинається безкоштовний онлайн-курс «Exploring English: language and culture». Курс розрахований на тих, хто прагне глибше пізнати культуру Великої Британії, а також покращити свої знання з іноземної мови.

Купувати автомобіль, котрий вже був у вжитку – справа ризикована, оскільки завжди є ймовірність бути обдуреним. Проте, якщо дотримуватись конкретних рекомендацій, купити автівку, якою вже користувалися, можна без остраху.

Бездріт замість wi-fi. Пропонуємо три онлайн-ресурси для перекладу запозичень.

У Львові презентують сто артефактів з «Тіней забутих предків». Виставка відбудеться влітку 2016 року.

«Океан Ельзи» визнано найкращим рок-гуртом, він став володарем Національної премії Yuna2016.

Енергозбереження та енергоощадність – нині актуальна тема для львів'ян. Та дієвих пояснень про те, наскільки важливим є думати про своє майбутнє та заощаджувати значні кошти, досі бракує. Девелопер, а також експерт Інституту Пасивного Будівництва розповіли Tvoemisto.tv про альтернативу старим нефункціональним будинкам, європейський досвід економії завдяки енергозбереженню та дієві поради для львів’ян з енергоощадності у своїх домівках.

Виробник конструкторів «Lego» створив першу в історії фігурку інваліда на віку, таким чином компанія має намір покінчити з «культурною маргіналізацією» дітей з обмеженими можливостями.

Що не пропустити на Чемпіонаті світу з шахів серед жінок, який розпочнеться вже першого березня. Програма заходів.

Фільм тижня у Львові: «Бранці». А вихідними пропонуємо відпочити у Тараканівському форті та Дубнському замку.

Де у Львові учасники АТО можуть отримати безкоштовні ліки: перелік аптек.

Спецпроекти, спецтеми Tvoemisto.tv

Tvoemisto.tv розпочинає проект «Не сподівайтеся позбутися книжок». Щомісяця ми публікуватимемо тези або цитати із книжок, які виходять в українських видавництвах. Наша перша книга авторів Умберто Еко та Жан-Клода Кар’єра «Не сподівайтеся позбутися книжок» двічі тематична. Саме її назву ми запозичили для проекту, і саме таким чином ми вшануємо відомого письменника Умберто Еко, який нещодавно відійшов у вічність. Ми підібрали 10 тез з останньої книги, яка вийшла в українському перекладі.

У Львові працюють над тим, аби підняти плату за паркування, а також відкрити нові парківки у центрі. Проте, чи є зміст створювати нові платні парокомісця, якщо кошти з уже існуючих до місцевого бюджету не надходять у повному обсязі? Tvoemisto.tv на прикладі вулиці Чайковського розповість, як у центральній частині функціонують паркінги та з’ясує, чи справді на цій вулиці середня завантаженість паркінгу становить 9%.

Інтерв’ю Твого Міста. Проблема непліддя є не тільки медичною, але й соціальною. В Україні кожна п’ята пара не може зачати дітей природнім шляхом. Така ж тенденція простежується і в місті Львові. Про причини чоловічого та жіночого безпліддя та міфи пов’язані з цим, проблему викиднів на ранніх термінах вагітності, аборти та помолодшання статевого життя у Львові розповіла Tvоemisto. tv акушер-гінеколог, головний лікар медичного центру «NOVO» Анжела Диба.

Дискусійна платформа. Як Львів використовує європейський досвід у плануванні забудови міста? Яких результатів вже вдалося досягти та як забудовуватиметься Львів у майбутньому? Про це розповів головний архітектор Львова Юліан Чаплінський під час дискусії «Що з європейського досвіду використовує Львів при забудові міста?», яку організовували дискусійна платформа «Твоє місто Львів» та юридична компанія Ейч.Ді.Партнерз.

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!