Ми – краплі, які творять океан. Як львівські блогери допомагають ЗСУ

3702 0
Блогери з усієї України зараз масово конвертують свою популярність у донати для армії. І це ефективно працює. Команда Tvoemisto.tv продовжує серію матеріалів про найактивніших львівських блогерів. Сьогодні знайомимо вас із історіями Тараса Стадницького, Любові Обущак, Святослава Бойка, а також із сім’єю тіктокерів Бовцайло і Грицько. Завдяки їхнім збіркам на фронт вже передали десятки автівок, сотні маскувальних сіток, а ще тепловізори і приціли, дрони та багато інших корисних речей, які наближають нашу перемогу.

Тарас Сдадницький та ініціатива «Моя кава для ЗСУ»

Тарас Стадницький – гуморист, учасник команди «V.I.P. Тернопіль», актор, який виконує головну роль в телесеріалі «Танька і Володька». Зараз він допомагає фронту, розповідаючи своїм підписникам щоранку історії під каву. «Ми пропонуємо всім, хто має можливість, попити каву чи будь-який інший напій у відносно безпечному місці. Подякувати за це ЗСУ і задонатити вартість кави на наші рахунки, – у такий спосіб поділитися своєю кавою зі Збройними силами України. А ми вже конвертуємо ці кошти у щось потрібне та корисне для наших захисників», – пояснює він.

Тарасу з командою вже вдалося закрити 12 великих запитів. Зараз у роботі збір №13 – три дрони Mavic, – а попереду ще більше двадцяти запитів. Також вони долучаються до плетіння маскувальних сіток: збирають гроші, купують матеріали, доставляють їх на локацію. «Підрозділам допомагаємо різним, але здебільшого тим, де воюють друзі, знайомі або принаймні ті, кого ми можемо знати. Стараємося ретельно перевіряти, щоб запит дійшов до підрозділу і щоб використовувався за призначенням», – додає Тарас.

Розповідає, що перші кілька днів після повномасштабного вторгнення був у прострації. Пробував писати кудись на росію та переконувати росіян, адже думав, що там ніхто нічого не знає. «А потім на мене вийшов один підрозділ і попросив допомогти з тепловізорами. І ми за годину закрили їхній запит. Так я зрозумів: замість переконувати когось із ворогів – краще використати свій час на допомогу нашим захисникам та захисницям», – ділиться актор.

Ініціатива «Моя кава для ЗСУ» передбачає, що донати мають бути рівноцінні вартості кави, але водночас – системні, щоденні. «Ми порахували: якщо 8000 українців кожного дня ділитимуться своєю кавою, то ми за день зможемо закрити один автомобіль для ЗСУ», – пояснює Тарас. Додає, що донати бувають дуже різні за розміром. Одна з найбільших пожертв – 116 000 гривень, якраз щоб закрити збірку на дрон. 

На запитання, яке його найбільше зараз досягнення у волонтерстві, Тарас Стадницький відповідає: «Якщо наші машини та бронежилети комусь врятували життя, маскувальні сітки – заховали штаби і техніку, тепловізори і прилади нічного бачення – допомогли вночі, а дрони – підкорегували артилерію чи завчасно попередили про ворога, – ось це, напевно, і є наші найбільші досягнення».

Сторінки Тараса Стадницького у соцмережах: Facebook та Instagram.
Підтримати його волонтерські збірки можна за реквізитами: https://linktr.ee/vipternopil

«Кожен окремо – це крапелька, але разом ми створюємо океан».
Історія Любові Обущак та Святослава Бойка

Активно волонтерить і подружжя блогерів Любов Обущак й Святослав Бойко. Часто вони за власні кошти купують і передають необхідне на фронт. Але також використовують свої соцмережі, щоб об’єднати людей і придбати щось більш дороговартісне.

Нещодавно Любові вдалося зібрати 200 тисяч гривень за два дні. За ці гроші купили тепловізор, тепловізійний приціл, метеостанцію, дрон, тактичні пояси (варбелти) і теплі спальні мішки для захисників на «нулі». Тепер блогерка планує збирати на рушницю-антидрон, яка вартує 172 тисячі. 

«Ми не ганяємося за визнанням чи популярністю. Зараз найголовніше – це допомогти та зберегти життя людей», каже вона. Розповідає, що старається піклуватися і про поранених бійців, які зараз на лікуванні у Львові. Потреби у них різні: декому необхідні продукти чи медикаменти, інші просять попрати військову форму… «А один хлопець сказав, що дуже хоче чебуреків. Ми поїхали і привезли найкращі. Вони приймають це все зі сльозами на очах. Дуже цінують, коли про них турбуються. Усі вони ризикують своїми життями, тож найменше, що ми можемо зробити, – по-людськи допомогти», пояснює Любов.

Вони з чоловіком активно ведуть свої блоги та щодня збирають орієнтовно 15-20 тисяч. Часто люди переказують по п'ять чи десять гривень. Буває, що знімає комісію й приходить, наприклад, три гривні. І потім їм пишуть, перепрошують, що так мало. «І це неймовірно! Саме так це і працює, – додає блогерка. – Кожен окремо – це крапелька, але разом ми створюємо океан. Це надихає людей. І вони вже не соромляться скидати стільки, скільки можуть. Коли долучаються всі – то й виходить класна сума – й ми можемо закрити якусь нагальну потребу». 

Любов постійно шукає можливості, як отримати потрібні речі безкоштовно чи зі знижкою, наприклад, від виробника. Чимало підприємців відгукуються і допомагають. Розповідає, що саме вона найчастіше займається організаційною роботою, а Святослав працює більше на інформаційному фронті. 

Серед блогерів-волонтерів Любов виділяє Христю Жук (про неї, до речі, ми писали в попередній підбірці). Каже, мало хто може зібрати за добу 300 тисяч, а Христині це легко вдається, адже аудиторія їй дуже довіряє. 

«Нам також часто люди кидають набагато більше, аніж ми збираємо на той момент. Ці гроші залишаються на банці й чекають наступної збірки. Усі чеки з надходжень я скріню та публікую. Стараємося отримувати фото- чи відеозвіти від військових, але лише тоді, коли це доречно і безпечно для них»,розповідає блогерка. Зазначає, що тепер також просить підрозділи надсилати офіційні запити про потреби, зважаючи на нещодавні обшуки та справи проти волонтерів

«Прикро, що ми об’єднуємося за таких обставин, але нам вдалося показали всьому світу, як ми вміємо підтримувати один одного. Здається, що я вже половину України знаю: по переписках, по дзвінках... У моєму колі спілкування немає людей, які зараз не допомагають фронту»,ділиться Любов. 

Сторінки подружжя в Instagram: @bo_lubov і @svyatboyko
Підтримати їхні волонтерські збірки можна за реквізитами:
https://send.monobank.ua/jar/4QMiSNvDtk (МоноБанка)

Родина тіктокерів, які волонтерять з перших днів повномасштабної війни

Сім’ї Бовцайло і Грицько мешкають у селі Старий Добротвір на Червоноградщині, а їхні гумористичні відео на Tik Tok дивляться сотні тисяч людей. Сторінки у соцмережах ведуть Марія Бовцайло з донькою Іриною та сином Володимиром. 

«Мама до блогерства була домогосподаркою, – розповідає Ірина Грицько. – Брат із моїм чоловіком – електрики, а я мала пекарню у Львові. Та війна внесла свої корективи: мусили повернутися додому. Наразі я тут випікаю хліб на заквасці і доставляю клієнтам, у тому числі й до Львова».

Родина волонтерить з перших днів вторгнення росії. Спершу возили гуманітарну допомогу з Польщі. Згодом наважилися зробити перший великий збір на тепловізійний приціл для знайомого захисника і за п’ять днів зібрали 80 тисяч гривень. Також вони проводять благодійні прямі ефіри в Instagram. На одному з них вдалося залучили 21 тисячу гривень, яких якраз не вистачало на придбання авто для воїна-азовця. Водночас, вони постійно купують, перешивають і передають на фронт маскувальні сітки. 

«Якщо раніше ми самі пропонували сітки військовим, то тепер до нас звертаються волонтери, щоб взяти для своїх знайомих воїнів. Зараз вже все жовтіє, тож є потреба в жовтих маскувальних сітках, а дехто вже й про зимові питає», каже Ірина. Окрім того, допомагають місцевим волонтерам організовувати збори у селі та передають на фронт продукти, рукавиці, окуляри, приціли та інші важливі речі.

Нещодавно, 20 серпня, вони допомагали громадській організації«Дім» провести благодійний ярмарок. Тоді вдалося зібрати 25 тисяч, а ще 26 тисяч – упродовж наступних кількох днів. «Тридцять тисяч ми передали на машини для хлопців із нашого району, які служать в ЗСУ, а на решту купили маскувальні сітки в Польщі. Зараз перешиваємо їх в потрібні розміри і скоро передамо нашим захисникам», – розповідає блогерка. 

Вона пояснює, що багато людей хочуть допомагати і донатити, але бояться довіряти незнайомим, тому охоче доєднуються до зборів різних блогерів, за якими слідкують в соцмережах. За її словами, фінансово підтримують і підписники, які зараз за кордоном. «Українці теж щедро допомагають: по 1000, 500 гривень, але найчастіше це перекази по 50, 100 і 200 гривень. Ми стараємося пояснити і привчити людей, щоб вони не соромилися донатити навіть 5 і 10 гривень, бо це теж дуже важливо», ділиться Ірина.

Сторінки родини у соцмережах: TikTok та Instagram.
Підтримати їхні волонтерські збірки можна за реквізитами: https://clx.by/panimariya66

Нагадаємо, що у минулій підбірці ми розповідали історії блогерів Наталі Литвин, Олександра Куровського, Христини Жук та Володимира Андрєєва. Запрошуємо також підписатися на нашу сторінку в Instagram.

Зараз у Львові працюють чимало волонтерів, організацій та благодійних фондів, які збирають найнеобхідніші речі для наших захисників і переселенців. ЩотижняТvoemisto.tv готує та публікує підбірку актуальних ініціатив, до яких може долучитися кожен.
 

Текст: Юлія Сабадишина
Візуал: Дмитро Тарадайка
Фото надали блогери

Люди Твого Міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!