Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Тут живе дух Львова. Як працює сторічний музичний магазин, який потрапив до рекордів України

3011 0
Магазин музичних інструментів «Трембіта» на вулиці Коперника у Львові увійшов до Книги рекордів України за найтриваліший час незмінного місцезнаходження. Йому вже виповнилось 110 років, і Тvoemisto.tv навідалося туди, щоб розповісти, як працює сьогодні унікальний магазин.

«Це вже народний магазин, який існує тут близько ста років. Тож куди ще ми могли прийти», – каже чоловік, який обирає для своєї учениці гітару у «Трембіті». Він зосереджено слухає звучання кожного інструменту та щось пояснює батькам дівчини.

За деякий час у магазин заходить пара, яка питається за баян, на що продавці пояснюють, що баян – це суто російський інструмент, а в них наразі можна придбати акордеон, на якому грають у всій Європі.

Керівник магазину Павло Богомазов розповідає, що часто до них заходять іноземці, аби навіть просто подивитися на інструменти чи сфотографуватися з ними. Наприклад, туристи з Саудівської Аравії часто робили світлини з укулеле. Туристи з Польщі також приходять подивитися, потримати якийсь інструмент в руках.

До того ж тут під стелею можна побачити справжню трембіту.

«Це майстровий музичний інструмент. Ми замовляємо трембіти у майстрів, які роблять їх у Львівській або Івано-Франківській області. Сучасні трембіти складаються з трьох частин, аби їх легко можна було транспортувати. Справжні трембіти раніше робили з громовиці: дерева, у який вдаряла блискавка», – розповідає Павло Богомазов.

За його словами, є такі клієнти, які в кураж можуть прийти і зіграти щось на фортепіано або іншому інструменті.

«Сюди приходять також ті, кому виповнилось 30 чи 50 років, і вони в свій час не мали можливості реалізувати свою мрію. Тепер вони намагаються реалізувати її через дітей. Але ми кажемо, що краще це робити самому і пробувати починати грати в будь-якому віці», – посміхається пан Павло.

У магазині кажуть, що найчастіше продається гітара – це найпопулярніший інструмент. Другий у топі продажів інструмент – це цифрове фортепіано.

«З рідкісних в нас були ліра та арфа під замовлення. Або ж ексклюзивні рояль чи електрогітара Fender, яких є лімітована версія – 10 одиниць на всю Україну. Також зараз у магазині є ексклюзивна лімітована гітара, яку зробили у колаборації магазину «Трембіта» та фабрики музінструментів «Трембіта» (сучасна назва фабрики «Sun City») до ювілею магазину. Їх всього 110 одиниць», – говорить керівник магазину.

На грифі намальований логотип магазину «Трембіта» та бренд Sun City, а всередині є ексклюзивний номер гітари. Загалом зараз у магазині нараховується близько 20 тисяч найменувань товарів.

Будинок на вул. Коперника, 5 спорудили за проєктом архітектора Романа Фелінського у 1911 році. Тоді на першому поверсі будівлі облаштували музичний магазин «Мелодія», який торгував різними музичними інструментами, платівками та навіть модними тоді грамофонами.

У 1960-х роках крамницю перейменували у «Трембіту», до сьогодні вона спеціалізується на музичних інструментах і є найбільшою в Україні. 

Раніше у цьому магазині не був такий великий вибір товару. За радянських часів асортимент залишав бажати кращого. Колишній керівник магазину Орест Галай, який працював тут до 1972 року, казав, що якщо одночасно було у продажі два фортепіано, то це вже була розкіш.

За часів перебудови магазин переживав ще складніші часи, тож частина приміщення навіть здавалась в оренду. За словами Павла Богомазова, в 1990-2000 роках, власники отримували безліч пропозицій: від відкриття у приміщенні магазину спорттоварів до передачі приміщення в оренду. Але власник та керівник магазину Павло Гуль не хотів змінювати профіль та історію крамниці.

«У 2013 році приміщення зачинили на ремонт і відкрили оновлений магазин майже за два роки. В цей час якраз відбулась Помаранчева революція, "підстрибнув" курс долара до гривні. Тож було досі не просто. Специфіка музичного магазину така, що в періоди будь-яких криз у цій сфері не легко втриматися на плаву. Адже мобільні телефони є у всіх, а от музичні інструменти потрібні не кожному, до того ж це не товар першої необхідності. Ковідний період також зараз дається взнаки», – каже Павло Богомазов.

Нагадаємо, магазин музичних інструментів «Трембіта» увійшов до Книги рекордів України. Він встановив рекорд за найтриваліше незмінне місцезнаходження. 9 жовтня музичний салон урочисто внесли до реєстру національних рекордів.

Також додамо, що Тvoemisto.tv уже підготувало цілу серію матеріалів про історичні крамниці та магазини, зокрема про відому Пиріжкову на Словацькогопро магазин посуду на вул. Краківській, майстерню «Айболить» на вулиці Дорошенка,13 та магазин із інструментами для ремонту та різноманітним домашнім приладдям «Юний технік» на Руській.

Анна Чистякова

фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!