«Не штрафуйте нас, будь ласка, ми чемні» або Як працює велопатруль у Львові

5692 0
Вулицями Львова влітку активно їздить велопатруль. За спокоєм у місті на велосипедах цього сезону, а він вже шостий, наглядають 16 поліцейських. По двоє у команді вони їдуть туди, куди складно проїхати автопатрулю, забезпечують громадський порядок в місцях скупчення людей, стежать за паркуванням, рухом велосипедистів.

Журналістка Tvoemisto.tv провела декілька годин з одним із екіпажів, щоб розповісти, як відбуваються патрулювання та як на зауваження або ж штрафи реагують львів'яни та гості міста. 

«Мій робочий день розпочинається о 10:00. Я приходжу на базу, проходжу інструктаж, підписую журнал, отримую зброю, необхідне обладнання, перевіряю велосипед та близько 11:00 виїжджаю на патрулювання», – розповідає велопатрульний Назарій Лукачат.

Велопатрулі запрацювали у декількох містах України пару років тому, були у Рівному, Тернополі, Києві, Харкові, Кривому Розі. Через війну працюють зараз не всюди. У Львові це вже шостий сезон, він розпочинається у травні і продовжується до настання холодів.

Перед початком сезону велопатрульні проходять 5-ти денне навчання, адже часто приходять нові співробітники. Щодня чотири екіпажі, в кожному з яких по дві людини виходять на зміну. 

Назарій Лукачат з напарником патрулюють різні райони Львова: Галицький, Франківський, Личаківський, найбільшу увагу приділяють паркам Івана Франка та Стрийському, де завжди є масові скупчення людей.

Загалом упродовж дня кожний екіпаж отримує від трьох до п’яти викликів, проте все залежить від дня тижня і погоди. Якщо погода тепла і сонячна, то викликів може бути у декілька разів більше. В загальному кожний велопатрульний проїжджає 30-40 кілометрів за день.  

Зазвичай велопатрульні мають спеціальне обладнання, що допомагає їм виконувати свої обов'язки ефективно та забезпечує їхню безпеку під час патрулювання. Це перцевий балончик, пістолет, кайданки, рації, нагрудна боді камера, службовий планшет, принтер та термінал. 

«Хочете, я вам заспіваю»

«Дівчата, добрий день. Вас турбує старший лейтенант Назарій Лукачат. Вживати алкогольні напої у парках заборонено, і за це передбачена адміністративна відповідальність», – каже він. 

«Так, добре, вибачте. Ми цього не знали, більше не будемо, а напої вже ховаємо. Взагалі ми самі з Жидачева, до Львова приїхали всього на кілька годин, давно тут не були, вирішили зустрітись з подругами. Не карайте нас, будь ласка», – стверджує вона. 

Як виявилось, дівчатам письмове попередження вже виписав інший екіпаж. Велопатрульний провів профілактичну бесіду та нагадав про місця, де можна розпивати слабоалкогольні напої.

«В Україні за розпивання в парках слабоалкогольних напоїв штрафи мізерні, давно законодавство їх не підвищувало. Перший раз може бути попередження, або ж всього до 85 грн штрафу», – розповідає поліцейський. 

На лавці у парку помічаємо двох літніх пані, які розливали алкогольний напій. Жінки швиденько ховають пляшку у сумку і висловлюють здивування, коли підходять поліцейські. Кажуть, нічого не порушували, про заборону розпивати алкоголь у парках – не знали.

«Не штрафуйте нас, будь ласка, ми чемні жінки. У моєї коліжанки сьогодні день народження. Взагалі ми тут вперше, а живемо на Привокзальному. Хочете, я вам заспіваю?», – продовжує жінка, і затягує кілька рядків української пісні.

Велополіцейський вітає жінку з днем народження і нагадує, що у парках заборонено розпивати спиртні напої.

Зазначимо, згідно з чинним законодавством, в Україні заборонено розпивати алкогольні напої в таких місцях:

  • в закладах охорони здоров'я;
  • в закладах освіти;
  • в громадському транспорті, в тому числі в транспорті міжнародного сполучення;
  • на транспортних зупинках;
  • в підземних переходах;
  • в закладах культури;
  • у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);
  • на спортивних майданчиках;
  • на дитячих майданчиках;
  • в ліфтах і таксофонах;
  • в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установах;
  • у місцях проведення спортивних змагань за участю дітей;
  • в парках, скверах;
  • на вулиці.
 

Їдемо далі парком Франка. «Найбільше конфліктних ситуацій із старшими людьми, які не хочуть визнавати свої правопорушення і вважають, що ми не маємо чим зайнятись. Вини за собою не відчувають», – розповідає поліцейський.

Нашу розмову перебиває чоловік, який підбігає до велопатрульних: «На лавці сидить і плаче молода дівчина, певно, в неї щось сталося. Їй потрібна допомога». 

Дівчина справді сильно засмучена, голосно плаче. Велопатрульний знаходить слова підтримки, слухає, що трапилось,  і потрохи її заспококює. «Не потрібно звертати увагу на критику інших осіб. Все буде добре, не розчаровуйся...», а мені пояснює, що «одна з найважливіших навичок для велопатрульного – це стресостійкість і вирішення конфліктних ситуацій. Необхідно завжди володіти вмінням добирати слова у будь-якій ситуації». 

«Що не так? Що я порушила?»

Після патрулювання у парку Франка їдемо в бік центру, і одразу ж бачимо неправильно припаркований автомобіль. Інспектори з паркування вже виписали штраф водію. 

Читайте також: Паркування у Львові. Що змінилось та де найчастіше штрафують

Також бачимо ще один неправильно припаркований автомобіль.

«У центральній частині Львова завжди багато неправильно припаркованих автомобілів. У нашому місті є багато інспекторів з паркування, які виписують штрафи без присутності власника автомобіля. Патрульна поліція не має таких повноважень, тому якщо авто припарковане на місці для осіб з інвалідністю або ж перешкоджає руху інших транспортних засобів, ми намагаємось встановити особу водія, і з ним сконтактуватись. Якщо ж не виходить, то викликаємо евакуатор», – пояснює Назарій Лукачат, і додає, що серед найбільш поширених порушень можна виділити незаконну зупинку або стоянку транспортних засобів і порушення правил руху велосипедистами на тротуарах. 

Мінімальний штраф за неправильне паркування – 340 грн, за суттєву перешкоду (перекриття руху) – 680 грн, а за паркування на місці, призначеному для осіб з інвалідністю - від 1020 грн до 1700 грн. 

Заїжджаємо на вул. Дорошенка. Поки очікуємо на зелений світлофор, поліцейський помічає водія без пристебнутого ремня безпеки, робить йому зауваження, водій чемно припинає пасок. 

Через декілька хвилин помічаємо на проїзній частині авто на «аварійці». Жінка каже, що немісцева, зупинилась на декілька секунд, не знає, де можна припаркуватись. Патрульний підказує, ми рушаємо далі. 

На вулиці Гнатюка автомобіль зупинився на місці, призначеному для осіб з інвалідністю без належних підстав. «Що не так? Що я порушила», – запитує водійка. Патрульний вказує на знак (місце зупинки призначене для інвалідів - ред.), та закликає дівчину припаркувати автомобіль в іншому місці.

На тій самій вулиці навпроти Головного управління поліції помічаємо ще одне авто, припарковане на місці для осіб з інвалідністю. 

«Ну що ж, будемо шукати власника автівки за номерами. Якщо ж не знайдемо, доведеться викликати евакуатор», – каже велопатруль. 

За декілька хвилин прибігає жінка: «Скільки років їжджу, ніколи ще такого не було. Вибачте, будь ласка..Я ніколи не мала штрафів за паркування. Завжди намагаюся правильно паркуватись, але не цього разу. У місті проблеми з паркувальними місцями, особливо у центрі, не так легко знайти…». Як писало раніше Tvoemisto.tv, Львів розробив сектори паркування, але місць все одно недостатньо. 

Читайте також: Проблеми з паркуванням у Львові 

Під час розмови дізнаємось, що жінка працює в одному із львівських вишів: «Я професорка львівського університету, запрошую вас до нас на навчання. Мені дуже незручно за таку ситуацію…». 

За таке порушення велопатрульні виписали штраф у розмірі 1020 грн. І зауважують, що якби водійка не прийшла, довелося би викликати евакуатор, а це ще близько 1000 грн до штрафу.  Tvoemisto.tv вже писало про те, як забрати авто зі штрафмайданчика у Львові. 

Стежимо за порядком далі. Велопатрульний розповідає цікавий випадок: 

«Нещодавно, патрулюючи на вулиці Гнатюка, ми виявили автомобіль «Тесла», припаркований на місці для осіб з інвалідністю. І оскільки водія-порушника знайти не вдалося, ми викликали евакуатор. Згодом він все ж таки прийшов і почав виправдовуватися, мовляв, поставив автомобіль на платній парковці, тому ніякого штрафу бути не може. А номери зняв через те, що «їх завжди хочуть вкрасти». Однак це не так. Він припаркувався на стоянці для осіб з інвалідністю без відповідних вказівників чи документів. Евакуатор «Теслу» не забрав, проте водію виписали штраф».

«Кур'єри розвертаються в інший бік, коли нас помічають»

Цьогоріч Львів обіцяє збудувати нові велодоріжки – зокрема між мікрорайонами Сихів та Новий Львів, на вулицях Литвиненка, Віденській, Панаса Мирного, Стуса. Розвинута велосипедна інфраструктура сприяла б тому, що велосипедисти не їхали б тротуарами.   

«Велосипедна інфраструктура у Львові не надто розвинена, хіба що в окремих районах. Є багато вулиць, де погане дорожнє покриття, наприклад на вул. Вітовського – проблемна бруківка і широкі тротуари. Там було б можна зробити гарну велодоріжку», – каже велопатрульний, і зазначає, що ледь не кожного дня доводиться «ловити» велосипедистів, які їздять по тротуарах, порушуючи правила дорожнього руху. Серед регулярних порушників є велокур’єри.

«Доволі часто, коли кур'єри бачать велопатруль, то розвертаються і їдуть в інший бік. Вони вже нас добре впізнають, у соціальних мережах створюють групи, де моніторять наше місцезнаходження», – каже Назарій Лукачат. 

І додає, що в Україні за порушення правил дорожнього руху велосипедиста можуть оштрафувати на 340 гривень. На оплату з моменту вручення постанови дається 15 днів. Після цього сума подвоюється і справу передають у виконавчу службу. 

Читайте також: На Львівщині в ДТП загинув один велосипедист, а двоє травмовані

У сусідній Польщі, щоб їздити на велосипеді, необхідна ліцензія для дітей. Щойно дитині виповнюється 10 років, вона повинна скласти спеціальний іспит. Підлітки, які досягли 16 років можуть отримати ліцензію на керування транспортним засобом категорії B1.

Читайте також: Вулиця Бандери – шлях до веломіста?

А в початковій школі у Німеччині діти проходять спеціальний курс, щоб здобути «велосипедні права». На ньому вони вивчають правила дорожнього руху. 

«На мою думку, це правильна ініціатива. Обов’язково мають бути якісь курси для велосипедистів, адже багато людей взагалі не знають правил дорожнього руху.  Дехто думає, якщо купить велосипед – зможе їхати, як захоче. Достатньо було започаткувати мінімальні пʼятиденні курси, аби люди мали уявлення, де можна їздити, а де заборонено, а після них видавати посвідчення», – каже велопатрульний. 

Статистика роботи велопатрульних у Львові за липень

Упродовж липня велопатрульні отримали 142 виклики за номер 102. Самостійно створених завдань під час патрулювання – 428. Складених  постанов про порушення правил дорожнього руху – 647 . Зафіксований 61 випадок порушення громадського порядку і складені 2 протоколи.

Загалом перевірена 851 особа та здійснена перевірка 298 транспортних засобів. Проведена евакуація 38 автомобілів.

Серед порушників зафіксували:

  • за ч. 1 ст. 127 (непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) – 72 випадки; 

  • за ч 2. ст. 127 (порушення правил дорожнього руху особами, які керують велосипедами, гужовим транспортом, і погоничами тварин – тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) – 393;

  • за ч.3 ст. 127 (ті самі порушення, вчинені особами, зазначеними в частинах першій або другій статті, які перебувають у стані сп’яніння, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) – 4.

Статистика ДТП з велосипедистами

За січень – травень 2023 року на Львівщині сталося 65 ДТП за участі велосипедистів, що на 150% більше, ніж за аналогічний торішній період. 

Крім того, порівняно з минулим роком на 178% зросла кількість ДТП з травмованими. Загалом на 152% стало більше травмованих велосипедистів. Торік на дорозі загинув один велосипедист, цього року – вже 9.

Антоніна Костик

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Колаж: Дмитро Тарадайка/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!