Фото: Андрій Костюк

Фото: Андрій Костюк

З'їли і не заплатили. Як минув день довіри у ресторанах Львова. Фоторепортаж

173216 0
У п’ятницю, 19 жовтня, у Львові вперше відбулась акція «Повір у довіру». Її умови були прості: коли відвідувачі ресторанів чи кафе отримували рахунок, то могли заплатити стільки, скільки вважали за потрібне. Участь в акції взяли більше 30 львівських закладів. Tvoemisto.tv прогулялося кількома з них і дізналося, як насправді львів’яни реагували на день довіри.

«Ми хотіли відновити довіру»

Зі слів адміністрації закладів, більшість ресторанів зголосилися взяти участь акцію з цікавості. По-перше, це показова довіра закладу до свого відвідувача – престижний іміджевий хід, який, як з’ясувалось пізніше, оцінили не всі. По-друге, акція мала продемонструвати, як львівські відвідувачі оцінюють сервіс закладів та якість страв – і скільки вони готові за це заплатити.

«Це знакова подія для Львова. Ми хотіли відновити довіру до людей, очікували взаєморозуміння між гостями і закладами. Ми інформуємо людей про акцію, маємо для цього спеціальні листівки, але більшість приходять і питаються про неї самі. Наразі є не той результат, якого ми очікували. Люди оплачують дрібні суми з досить великих чеків», – каже Остап, адміністратор ресторану-пивоварні «Кумпель» на Винниченка.

За пару хвилин до ресторану заходять дві жінки середнього віку, які питають про акцію. Вони виглядають достатньо розчарованими, дізнавшись, що вона не поширюється на алкоголь. Але одразу починають досить активно обирати страви з меню.

Читайте також: Львів'ян запрошують на сніданки довіри. Локації

З’їв стейк за 300 грн – заплатив 20 грн

У піцерії Celentano на площі Ринок кажуть: львів’яни використовують акцію як можливість безкоштовно поїсти.

«Достатньо людей віком від 14 до 18 років сприймають це як можливість з’їсти стейк за 300 гривень і заплатити 20. Ми запитували: чому так, можливо щось не сподобалося? Але у відповідь люди казали, що знають про акцію, за умовами якої можна не платити», – розповідає адміністраторка ресторану Марина.

Вона також додає, що однією із причин такої реакції на ініціативу Бієнале довіри могла стати недостатня проінформованість львів’ян. Хоч було досить багато реклами, багато інформації, але люди так до кінця і не зрозуміли, як це працює і навіщо це потрібно. 

«Ми хотіли подивитися, чи наше суспільство готове, аби ми довіряли йому. Мені хотілося би спокійно залишати машину відкритою і знати, що туди ніхто не зайде. Або почати з дрібного: лишати сумку на літньому майданчику і не переживати за неї, коли йду помити руки», – додає Марина.

Технічно акція працювала досить просто. Людям приносили чеки із зазначеною дійсною сумою. А заплатити відвідувачі могли стільки, скільки вважають за потрібне. Тобто, ресторани працювали за звичним робочим графіком, а всі результати акції залежали тільки від відвідувачів.

Утім, попри невдачу, у піцерії вірять, що клієнти, які спробували сьогодні їхні страви безкоштовно, повернуться сюди знову і платитимуть вже повну суму.

Довіра чи можливість спробувати фуа-гра

Ресторатори також шукають причини такої поведінки львів’ян у самому форматі акції. В ресторації «Бачевських» припускають, що якби акцію проводили у закритому форматі, то результати були би іншими.

«Було декілька рахунків, за якими заплатили більше. Студенти платять приблизно 60% від рахунку, але є дуже багато львів’ян, які залишають менше 10% від загальної суми, посилаючись на умови акції. Для нас важлива думка гостей, цікаво як вони реально оцінюють якість і ціни, але були такі, які просто дякували за можливість спробувати фуа-гру. Можливо, якби акцію проводили в закритому форматі, де кожен десятий чек мав би можливість заплатити скільки вважає за потрібне, то результати були б іншими», – припускає директор ресторану Тарас.

При цьому директор закладу каже, що людей цілком можна зрозуміти. Мовляв, якби кожному дали можливість не платити за продукцію чи послугу, то 80% людей й не платили би.

Тарілка наполовину повна чи наполовину порожня?

У цей день львів’яни неодноразово підтверджували старе прислів’я: «Не з’їм, то понадкушую».

«Насправді люди дуже різні. Приходить молодь, яка навіть не розраховується. Люди приходять цілеспрямовано, замовляють купу напоїв, їжі – і часто навіть не доїдають»,  зізнається асистентка менеджера в кав’ярні «Біля Діани на Ринку» Олена. 

Читайте також: Львівська ресторарня. Все, що треба знати про "де поїсти" у Львові

Натомість, акцію можна розглянути з іншого боку. Для молоді, яка не залишала чайових та не платила за чеками, проект «Повір у довіру» дав можливість відвідати заклади, куди раніше вони не мали можливості піти.

«Всі гості задоволені, а тарілки порожні – і це головний показник. Знаєте, якби не було смачно, то навіть чарівне слово «халява» нікого не привабило б. Це був експеримент, в ході якого можна було подивитися на людей з іншого боку», – каже працівниця «Tante Sophie» Ірина.

Проте, ресторатори – не благодійники. Не всі заклади змогли взяти участь в акції до кінця і почали виходити з проекту ще до обіду. Основна частина кафе та ресторанів завершили участь в проекті о 17:00. Зрозуміло, адже ввечері кількість клієнтів виросла би в рази.

Втім, деяким закладам вдалося успішно скласти іспит довіри зі своїми клієнтами. 

«Дуже потужний день, ми не очікували. Думали, що коли люди дізнаються про акцію, вони подумають, що це безкоштовно. Але ще з самого ранку перші гості зрозуміли це як подяку за обслуговування і дали нам більше грошей. Ми були шоковані, але люди нас розуміють, довіряють. У цьому і полягає взаємодія», – розповідає адміністраторка веганського кафе «Om Nom Nom» Діана.

Одним із секретів їхнього успіху стали постійні клієнти закладу. Та працівники зізнаються, що навіть люди, які приходили до закладу вперше і не знали про акцію, давали більшу суму, ніж зазначено в чеку. 

«Кожна робота оцінюється іншими людьми, а не просто фіксованою ціною. Сьогодні у відвідувачів є шанс оцінити роботу кухні, офіціантів, сам заклад. Я такого ще не бачила – і перша думка була, що потрібно платити більше. Це ж, по суті, як чайові, тільки ти сам включаєш їх в чек», – каже Інеса, відвідувачка «Om nom nom».

Організатори Бієнале довіри вже встигли підбити проміжні підсумки акції. Зі слів заяви, що опублікували на сторінці події, проект «Повір у довіру», що відбувся в Україні вперше, показав львів’ян не з найкращої сторони.

«У деяких закладах справжня навала тих, хто не лише порушує правила акції (наприклад, не сплачує чек за алкоголь і тікає), але й відверто ображає працівників та обзиває власників закладів. Аж до того, що деякі ресторани змушені, за узгодженням із оргкомітетом Бієнале довіри, вийти з акції. Просимо всіх поставитися до таких ситуацій з розумінням, адже йдеться не стільки про фінанси, скільки про гідність працівників і їхню демотивацію, що значно більш болюче», – повідомляють організатори на своїй сторінці у Facebook.

Та попри це частині закладів вдалося провести акцію на позитивній ноті.

Остаточні результати сьогоднішнього ресторанного експерименту Бієнале довіри обіцяють повідомити лише в понеділок, 22 жовтня. Проте навіть цього дня вистачає, аби свої висновки одне про одного зробили як львів’яни, так і ресторатори.

Андрій Костюк

Фото автора

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!