Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

«Працюємо сповна». Репортаж з єдиного в Україні заводу, де виготовляють пожежні танки

8261 0
Tvoemisto.tv побувало на заводі, щоб показати, що зараз унікального виготовляють львівські спеціалісти і яку продукцію постачають Збройним Силам.

Львівський бронетанковий завод був створений як військова частина 33198 у 1944 році. Його основною задачею був ремонт пошкодженої в боях фашистською армією бронетанкової техніки й поверненню її на фронт. Після війни на заводі почали ремонтувати танки та інженерну техніку. З початком російсько-української війни у 2014 році Львівський бронетанковий завод постійно виготовляє і ремонтує техніку на замовлення Міністерства оборони, яка потрібна у військах. 

Журналіст Tvoemisto.tv побував на Бронетанковому заводі, щоб показати, яку техніку тут створюють, і як відбувається процес капітального ремонту на підприємстві. 

Читайте також: Конструктор для дорослих. Як у Львові ремонтують і модернізують літаки-винищувачі

Історія заводу 

За рішенням Комітету Оборони СРСР 9 травня 1944 року було створено пересувний бронетанковий ремонтний завод як військову частину 33198 із місцем дислокації в районі Дарниці у Києві. 

Спершу основною задачею заводу був ремонт бронетанкової техніки, яку пошкодила фашистська армія в боях. У серпні 1944 року на заводі відремонтували близько 1200 бойових одиниць і відправили на фронт. Пересувний завод рухався по лінії фронту на захід і ремонтував бронетанкову техніку. Відтоді він зупинився на околицях Львова, а зараз розташований у місті, на вулиці Стрийській, 73. 

Приклад газети із Фейсбук-сторінки Бронетанкового заводу

Після війни завод почав капітальний ремонт танків Т-54 і Т-55, також там почали виготовляти стендове та нестандартне обладнання. У 1980-х роках на заводі освоїли ремонт танків Т-72 та інженерної техніки. 

Після проголошення Незалежності з заводу ліквідували танки Т-54, Т-55 і Т-62, а вже з 1995-го року почали випускати продукцію на експорт. 

Читайте також: Львівський бронетанковий завод модернізував п’ять танків Т-64 та Т-72

На фото бульдозер ЛРМЗ-580 на базі танка Т-55, який виготовили на заводі в середині 90-их років

На підприємстві також почали успішно виготовляти литво у землю й литво деталей, які виплавляють по пінополістирольних моделях з чорних та кольорових металів. Також запровадили технологію виготовлення металевих бирок методом термодруку. 

З початком війни у 2014 році Львівський бронетанковий завод почав надавати допомогу Збройним Силам України. На заводі почали відновлювати і ремонтувати військову техніку, яка перебувала на довгостроковому зберіганні. Уже станом на серпень 2015 року завод передав у зону бойових дій понад 100 відремонтованих танків, п'ять танків Т-72 та п'ять розвідувальних машин. 

Завод сьогодні 

Зараз Львівський бронетанковий завод виготовляє та ремонтує військову техніку, зокрема броньовані пожежні машини ГПМ-72 та ГПМ-54, броньовані ремонтно-евакуаційні машини «Лев» і «Зубр» й тактичну броньовану колісну машину «Дозор-Б». Також підприємство проводить капітальний ремонт і модернізацію танків Т-72, Т-64 і низки спеціальних інженерних машин.

«Станом на сьогодні завод працює в повному обсязі, адже ми маємо замовлення майже на цілий рік. Зараз ми виконуємо три державні контракти із капітального ремонту і модернізації бронетанкового озброєння і техніки», – розповів Тvoemisto.tv директор Львівського бронетанкового заводу Віктор Андрощук. 

Читайте також: Суд скасував вирок у справі ексидерктора Львівського бронетанкового заводу

За його словами, вони єдині в Україні, хто виготовляє спеціальну техніку – пожежні танки та ремонтно-евакуаційні машини. За цей рік на заводі вдалося відправити більше 30 одиниць техніки у Збройні Сили України, серед яких танки Т-64 і Т-72, укомплектовані сучасними системами управління вогнем, внутрішнього і зовнішнього зв’язку та комунікації, приладами денного та нічного бачення, камерами заднього виду, супутниковою навігацією та динамічним захистом.

«Середня заробітна плата на заводі становить 17 тисяч грн за перший квартал, а за другий – 20 тисяч грн разом з бонусами. На заводі працює близько 700 людей, і фінансування на цей рік маємо», – додає Віктор Андрощук. 

Львівський бронетанковий завод належить до концерну «Укроборонпром», який невдовзі хочуть розділити на 6 підхолдингів. Кожен з холдингів спрямовуватиме свою діяльність на конкретну галузь. 

Як розповів в інтерв’ю Tvoemisto.tv генеральний директор концерну Юрій Гусєв, Львівський бронетанковий завод невдовзі може зайняти місце серед лідерів в Україні.

Читайте також: Юрій Гусєв: «Ми виробляємо оборонну продукцію для ОАЕ, Азії та Латинської Америки

«Зараз завод стабільний, має великі перспективи і забезпечує модернізацію виробничих потужностей. Його керівник увійшов до 11 найкращих керівників за результатами першого кварталу й отримав відповідну відзнаку», – зазначив Юрій Гусєв. 

Техніка, яку виготовляють на заводі 

На заводі не лише ремонтують та модернізують військову техніку, а й виготовляють бойові машини, тягачі, пожежні танки тощо. Зокрема, і відомий «Дозор-Б».

«Дозор-Б» – тактична бойова колісна машина, яка має повністю броньований корпус, потужний німецький двигун і автоматичну коробку передач. В основному вона призначена для перевезення особового складу», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv начальник конструкторського бюро Львівського бронетанкового заводу Сергій Нечепуренко. 

Наступна машина – тягач БС-4, який створили на базі танка Т-54. Вона оснащена кран-стрілою на 12 тонн, і призначена для евакуації несправної бойової техніки з поля бою. 

Читайте також: Разумкову у Львові нагадали за законопроєкт про підтримку вітчизняних виробників

«Далі бачимо броньовану ремонтно-евакуаційну машину «Лев», яка призначена не лише для бойових дій, а й для ремонту. Вона потужніша, ніж попередня, і зроблена на базі танка Т-72. Основна тягова лебідка машини може витягуватися до 200 метрів», – каже Сергій Нечепуренко. 

Унікальним серед усіх танків є пожежний, який створили на базі Т-72. Він значно потужніший за ГПМ-54, які зараз у військах. Об'єм його цистерни становить 20 кубічний метрів, і в ньому встановили німецький насос, який має продуктивність у розмірі 100 літрів за секунду. 

Заступник начальника цеху Анатолій Смучук у коментарі Tvoemisto.tv каже, що монтажний цех №2 займається збіркою техніки. Після того, як пройшла модернізація техніки і замінили всі частини, її відправляють у цей цех, де все збирають докупи. 

«Після розбірки і ремонту все розбирають, а тут знову збирають і відправляють на полігон», – каже Анатолій Смучук.

Зараз на заводі збирають танк Т-64, який повністю відремонтували і пофарбували. Для повної модернізації працівникам потрібно близько 1-1,5 місяці, щоб відправити танк у війська. 

Читайте також: Львівський завод модернізував найбільшу за часи Незалежності партію пожежних танків. Фото

Загалом завод має контракт з Міністерством оборони на ремонт і модернізацію бронетехніки загальною вартістю понад 300 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, що наприкінці серпня 2018 року працівники заводу пікетували через поверення на роботу колишнього директора Романа Тимківа, якого невдовзі звільнили. У листопаді минулого року Вищий антикорупційний суд скасував вирок у справі ексдиректора заводу Романа Тимківа. У травні цього року цей же суд визнав його вину у справі про подання ним недостовірних відомостей у декларації про доходи за 2017-2018 роки. Раніше Антикорупційний суд засудив його до штрафу у 51 тисячу гривень із забороною на три роки керувати державними підприємствами. Роман Тимків визнав свою вину на суді та підписав угоду з прокурором.

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!