фото Петра Ткачишина

фото Петра Ткачишина

Дві львівські вулички: одна проблема – різні рішення

5998 0
Сьогодні у Львові існує проблема ремонту маленьких вуличок. На них або не вистачає коштів, або ж вони не у черзі. Проте, як виявилось, «доля» у таких доріг може бути різною. Вулицю Сокільницьку мешканці відремонтували самотужки. Тим часом на вулиці Голубця – уже понад три роки ями та ямиська. Tvoemisto.tv з’ясувало, яким чином у Львові можна домогтись ремонту власної вулиці, а головне – із чого варто почати.

Мешканці вулиці Сокільницької здали на ремонт по 6 тисяч гривень

«Дорога відремонтована практично за наші кошти. Від кожного будинку зібрали по 6 тисяч гривень. Міська рада виділила техніку та оплатила роботу працівників, а всі матеріали закупили за наші гроші. За три-чотири місяці ремонт зробили повністю. Зараз тут чудова дорога, викладена бруківкою», – каже пані Світлана, жителька вулиці.

«Зараз тут чудова дорога», але в міськраді про це навіть не знають

Місто частково профінансувало роботи, проте у департаменті житлового господарства про це не знають. Юрій Голець зізнається, що «по факту Сокільницької немає жодної інформації», однак пояснює, що мешканці можуть самі організувати і оплатити вартість робіт. Для цього не потрібно особливих дозволів: питання треба узгодити з районною адміністрацією, залежно від району, де знаходиться вулиця.

Але нова дорога – не все, чого домоглися жителі. Також їм вдалося поставити ще одну річ – шлагбаум, кошти на встановлення якого дала частина жителів Сокільницької. Інша частина мешканців такої ініціативи не підтримує, бо вважає шлагбаум непотрібним.

«Навіть якщо жителі долучилися або за власні кошти облаштували дорожнє покриття, ніхто не дає права перекривати вулиці, бо вона належить людям, громаді. Вулиця має бути проїзною. У тому числі й для того, щоб забезпечити проїзд спецтехніки у випадку виникнення аварійних чи надзвичайних ситуацій. Більше того, такий вчинок є неправомірним, адже жителі не мають права самовільно встановлювати шлагбауми, пристрої примусового обмеження швидкості, дорожні знаки. Ці елементи можуть встановлювати лише при погодженні з комісією з безпеки руху, яка діє при міській раді і збирається приблизно раз на місяць», – пояснює Юрій Голець.

Шлагбаум на Сокільницькій наразі не демонтований комунальним службами, але піднятий і проїзд авто можливий.

Історія вулиці Голубця. Довгий шлях до ремонту

Вулиця Голубця, бічна Пасічної, вкрита ямами та ямиськами. Тут завершили ремонт аварійного колектора, а зараз проводять роботи з підключення каналізації до житлових будинків. «Після того, як мешканці підключать свої особняки до загальної труби, постане питання покриття вулиці твердим шаром. У найближчі два-три роки вулицю повністю відремонтують, адже шлях досить довгий і потрібно провести надзвичайно великий об’єм робіт», – каже Юрій Голець.

Читайте також: Які вулиці у Львові планують ремонтувати у 2016 році

Натомість жителі запевняють, що комунікації до своїх будинків вже давно провели, але не всі офіційно оформили потрібні документи. «Ми вже три роки в такій ситуації. Комунікації давно підключені, але плутанина із документами, – каже жителька вулиці Голубця, пані Зоряна. – Я думаю, людей спершу налякали, що на підключення потрібно дванадцять підписів у різних інстанціях (пожежній, санепідемслужбі тощо), а люди просто бояться такого довгого процесу. У водоканалі сказали, що насправді ніяких дванадцятьох підписів не потрібно. Ось у мене з підключенням не було жодних проблем, та й, упевнена, що технічні паспорти є у всіх жителів».

Плутанина з документами

Насправді, легко виявити, чи комунікації підключені, адже скрізь є люки, тому можна побачити, чи йде до будинку каналізація, чи ні. Однак цим повинні займатися відповідні служби. Якщо ж мешканці захочуть, аби їх вулицю відремонтували першочергово, то існує програма співфінансування:  30%  коштів на ремонт дороги оплачують мешканці, а 70% – місто.

Жителі вулиці Голубця вважають, що на таке співфінансування зараз ніхто не погодиться, адже вулиця довга, а 30% – це величезна сума. У час фінансової скрути зібрати великі кошти, на їхню думку, нереально. Якщо хтось і погодиться платити, то це будуть одиниці.

І на нашій вулиці буде ремонт

«Якщо жителі тої чи іншої вулиці мають намір запропонувати свою вулицю для ремонту, то їм слід звернутися із відповідними заявами у районні адміністрації, адже пріоритетність тої чи іншої вулиці визначається районними адміністраціями, які є балансоутримувачами доріг. Голови районних адміністрацій формують титульні списки з переліком проблемних вулиць та прогнозують вартість ремонту кожної. Ці списки проходять перевірку двома комісіями: профільною (інженерного господарства, транспорту і зв’язку) та постійною (фінансування та планування бюджету). Після погодження на комісіях перелік доріг затверджує перший заступник міського голови, і на ці роботи виділяють кошти.

Ремонт одного метру твердого шару дороги коштує приблизно 400-600 гривень (залежно від типу покриття). Важко уявити вартість ремонту з прокладанням комунікацій, якщо, до прикладу, метр труби, діаметром два метри, коштує приблизно 28 тисяч гривень без ПДВ. І плюс оплата праці працівникам», – розповів Юрій Голець.

Читайте також: Місія здійсненна: коли Львів позбудеться маршруток

Підготувала Оксана Лісна,
фото Петра Ткачишина

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!