Про нові маршрути, е-квиток і брак водіїв. Інтерв’ю з керівником управління транспорту Львова

6385 0
Із початку нового навчального року у Львові зросла кількість жителів, які є й пасажирами громадського транспорту. У зв’язку з цим у містян виникає багато питань до його стану, кількості та нових маршрутів. Tvoemisto.tv розпитало керівника управління транспорту ЛМР Ореста Олеськіва про те, які маршрути планують продовжити, де з’являться нові зупинки, скільки заробляють водії громадського транспорту та який транспорт у найгіршому стані.

Із вересня у Львові значно збільшився пасажиропотік. Люди нарікають на те, що в місті недостатньо транспорту. Чи плануєте створювати нові маршрути?

Така ситуація спостерігається щороку. У вересні люди повертаються з відпусток, з’являються студенти та учні. Звісно, це дуже впливає на пасажиропотік. Щодо нових маршрутів, то плануємо тут деякі зміни. Наразі часто надходять скарги від мешканців Рясного, що вранці транспорт не встигає розвозити всіх пасажирів. Зокрема, хочемо відновити маршрут №49, але в зміненому вигляді. Також хочемо відновити рух автобуса 6А за первинною схемою – до вулиці Шевченка, а 49-й автобус скерувати за маршрутом 6А, до Залізничного вокзалу.  

Чи плануєте продовжити маршрут 46-го до Голосківського цвинтаря? Адже дорога вже зроблена, автомобілі успішно їздять у цьому напрямку. 

Наразі доступ до цього напрямку забезпечує 55-й маршрут. Тому ми не бачимо потреби в продовженні 46-го. Це важливий магістральний маршрут, який сполучає великі житлові масиви з центральною частиною міста. Його продовження призведе до дисбалансу та погіршить фінансову ситуацію на підприємстві. В тому напрямку не такий значний пасажиропотік. 

Читайте також: Що у Львові з транспортом. Інтерв'ю з директором департаменту мобільності 

А чи володієте інформацією, як змінилася кількість людей, які користуються транспортом останніми роками?

Насправді є декілька джерел аналізу пасажиропотоку у Львові, тому наразі важко назвати конкретні цифри. Одним із них є дослідження мобільності, останнє проводили в 2021 році. Через воєнні дії не було фінансування для проведення такого дослідження. Звісно, з повноцінним запуском безготівкової оплати будемо мати повну картину і керуватися цифрами. Торік пасажиропотік знизився, це пов’язане з початком повномасштабного вторгнення. Переконаний, що цього року він однозначно зросте. Також фіксуємо з червня місяця зростання кількості пасажирів електротранспорту. Тут можу стверджувати про збільшення пасажиропотоку.

Чи самі перевізники якось вимірюють пасажиропотік? Вже у декількох автобусах розмістили оголошення з проханням не виходити зайвий раз, бо є лічильник пасажирів. Їх встановлюють саме для цього?

Як нам відомо, такі лічильники встановлюють самі перевізники для внутрішнього контролю роботи маршруту й уникнення зловживань водієм. Так вони порівнюють суму коштів, які дає водій, з реальним пасажиропотоком. Також це дозволяє перевізникам краще орієнтуватися в заповненості маршрутів. 

Повернімося до транспорту. На скільки поповнився рухомий склад цього року?

На початку вересня АТП-1 додало 15 автобусів, приватні перевізники –  майже п’ять. Водночас скоригували розклади руху, щоб оптимізувати перевезення. «Електротранс» також додав два тролейбуси. Зараз така ситуація, що на деяких маршрутах підвищений пасажиропотік, і ми відстежуємо це питання. Однак нам бракує водіїв. Це пов’язане з різними факторами. Значною мірою з війною, яка негативно впливає на ринок праці загалом. У галузі перевезень більшість становлять чоловіки, і попит на професію водія зараз великий. Скажу відверто, що саме перевезення в громадському транспорті є не найбільш конкурентоспроможним. 

Скільки відсотків транспорту з усього наявного виходить на маршрути?

Ми насправді вийшли на досить хороші показники порівняно з останніми карантинними роками. Наразі громадський транспорт працює стабільно, 92% всього рухомого складу. Однак через різні причини ці відсотки коливаються. З комунальним транспортом краща ситуація, а в приватних перевізників усяке буває.

Які фактори впливають на те, що 8% транспорту не курсує?

Я тут більше можу сказати про комунальний транспорт. В «Електротрансі» це найперше через нестачу водіїв. І «Електротранс», і АТП-1 роблять усе для того, щоб їх залучити. Думаю, багато львів’ян помітили активну агітаційну кампанію. Підприємства використовують всі можливі канали комунікації. Однак рухомого складу нам вистачає. 

Яку заробітну плату пропонують водіям комунального громадського транспорту у Львові?

Якщо говорити про електротранспорт, то є поняття класу водіїв та показника ефективності. Якщо водій має високий клас, дотримується графіка і на нього немає скарг, то він отримує більш ніж 20 тисяч гривень за місяць. Якщо ж водій має нижчий клас, то 15 тисяч гривень. У водіїв автобусів заробітна плата вища. Це пов’язане з більшим стресом у роботі та ринком. Тут уже все залежить від складності маршруту, заробіток коливається від 20 до 30 тисяч гривень.

Чи потерпають від збитків комунальні перевізники? Можливо, варто підвищити вартість проїзду?

Завдяки злагодженій роботі громадського транспорту комунальні перевізники в хорошому фінансовому стані. Не можна сказати, що є величезні прибутки, але стан стабільний, що дозволяє не накопичувати борги, як це було в 2020 році. Якщо говорити про перегляд тарифу, то зараз це не передбачається. Однак вивчаємо питання, яким мав би бути тариф у випадку повного запуску безготівкової оплати проїзду. Нам треба буде стимулювати людей користуватися безготівковою оплатою, щоби мінімізувати готівкову. Тому, ймовірно, вартість проїзду при безготівковій оплаті буде дещо нижча, але це все на етапі вивчення.

Який громадський транспорт у Львові в найгіршому стані?

У цьому ситуація незмінна – транспорт приватних перевізників. На жаль, їхній рухомий склад погіршується. Кажу про автобуси, яким 14-16 років. Частина з них пройшла капітальний ремонт, але останні три роки кількість капітальних ремонтів зменшилася, тому, відповідно, стан незадовільний. Крім того, плани щодо ремонтів, які мали перевізники, не виконані. Зараз здійснюємо перевірку санстану. Якщо фіксуємо незадовільний стан транспорту, зобов’язуємо знімати такі автобуси з маршрутів. Тож просимо й мешканців контролювати санітарний стан транспорту й доповідати нам про це.

Куди звертатися людям, які воліють поскаржитися на стан громадського транспорту?

Найкраще на гарячу лінію міста 15-80. Тоді управління транспорту швидко отримає цю інформацію. Це можна зробити через сайт, мобільний додаток або телефон.

Читайте також: У Львові на зупинках громадського транспорту розмістили розклад руху маршрутів

Щодо графіка водіїв. Біля Стрийського автовокзалу три тролейбуси одночасно о 10:20 можуть стати на обід. Чому так відбувається і який робочий графік водіїв?

Щодо електротранспорту є дуже чітке нормування робочого графіка. Передбачено, що водій мусить мати обід після чотирьох годин роботи. Це вимога законодавства, яку ретельно перевіряють, це питання безпеки. ЛКП «Електротранс» дотримується цих вимог. Можливо, раніше це не так було помітно, бо була краща ситуація з водіями, вони мали напарників, які їздили, допоки ті обідали. З початку вересня не вистачає таких змінних водіїв, можна зауважити, як деякий транспорт робить паузу в русі для обіду водія. Однак ми працюємо над цим, наразі вдалося додати більше таких змінних водіїв.

Чи плануєте продовжувати роботу громадського транспорту. Що зараз найдовше їздить у Львові?

Управління транспорту активно працювало над цим ще торік. Нам вдалося продовжити роботу громадського транспорту. Всі комунальні автобуси мають останній час відправлення 21:00 або й після 21:00. Найдовше працює електротранспорт, особливо той, що їде до залізничного вокзалу. Трамвай №6 востаннє відправляється о 23:00. Водночас продовжили рух трамваїв №3 і №8, які мають останнє відправлення о 22:00 з кінцевих у центрі міста. Низка тролейбусів, зокрема №22 і №32, також їздять до 22:00.

Тобто, крім цих маршрутів, у Львові не планують продовжувати графік роботи транспорту?

Ми тут знову ж таки вперлися в питання водіїв. Збільшення часу роботи означає використання більшої кількості водіїв, бо вони мають 8-годинний робочий день. 

Щодо розкладів руху на зупинках. Нещодавно перші такі встановили на зупинках у мікрорайоні Кривчиці, через який пролягають автобусні маршрути № 39 і №39А. Чи планують встановлювати такі розклади на всіх зупинках?

Ці розклади виконують подвійну мету: перше – інформування пасажирів про рух транспорту на тих маршрутах, де більші інтервали руху. Тому орієнтуємось на ті, які обслуговують віддалені райони міста; друге – стимулювання водіїв дотримуватися чіткого графіка. Далі буде поширення цієї практики на брюховицькому напрямку. Також ми розмістити такі розклади в інших населених пунктах, які доєдналися до Львівської громади. Такий розклад руху можна переглянути онлайн. Це нам вдалося завдяки кооперації з rozklad.in.ua. У них на сайті вже є частина розкладів, але ще не для всіх маршрутів. 

Так, наразі на rozklad.in.ua є не всі маршрути. Наприклад, із трамваїв лише дев’ятий. Коли з’явиться онлайн-розклад для всіх львівських маршрутів?

Це досить трудомісткий процес, який передбачає розрахунок позупинкового розкладу, що потребує певного аналітичного підходу. Однак ми над цим працюємо, на сайті буде повний перелік маршрутів. 

Також маю питання про нові зупинки громадського транспорту. У Львові міська комісія з безпеки дорожнього руху опрацьовує два варіанти нових зупинок на Кульпарківській та прилеглих до неї вулиць. Де ще планують влаштувати нові зупинки?

Плануємо це зробити на вулиці Віри, Надії, Любові, адже пустили туди два маршрути: автобуси №84 і №17. Також готуємо рішення виконавчого комітету, щоби пустити туди ще й 19-й маршрут. Це робиться для того, щоби покращити сполучення з дитячою лікарнею швидкої допомоги на Орлика, де розвивається забудова. Отже, мешканцям буде зручніше добиратися до міста. Наразі це єдина локація, де ми бачимо чітку потребу в зупинці громадського транспорту, однак стежимо за зверненнями громадян та постійно аналізуємо ситуацію. 

Читайте також: Е-квиток на Львівщині. Коли запрацює безготівкова оплата на всіх обласних маршрутах

Електронний квиток. Львів’яни дивуються з того, як довго його впроваджують. На якому він зараз етапі та яка різниця між повноцінним е-квитком та безготівковою оплатою?

Зараз плануємо тестування саме безготівкової оплати, і вже виникають певні проблеми, зокрема технічні, адже система досить складна. Звісно, є бажання зробити її максимально продуманою. Різниця між безготівковою оплатою та е-квитком є, адже безготівкова оплата це, можна сказати, частина впровадження е-квитка. Можливість безготівкової оплати існує у електротранспорті вже майже десять років через QR-код, якщо я не помиляюсь. Зараз це впроваджують і в автобусах за допомоги валідаторів. Повноцінний електронний квиток передбачає зміни у взаємодії перевізника та замовника, тобто Львівської міської ради, і створення ще однієї ланки – оператора е-квитка. Ця система передбачає таку оплату проїзду, що всі кошти не йдуть до водія або перевізника, а до Львівської міськради, яка потім розподіляє їх між перевізниками. Така система дозволяє уникнути впливу водія на якість перевезення. Це дуже погіршує роботу транспорту. В такому випадку він просто виконуватиме своє головне завдання – керуватиме транспортом і дотримуватиметься графіка руху. Ну і, звісно, е-квиток – це єдиний квиток на весь громадський транспорт, тобто можливість пересадки на всі види міського транспорту. 

Тобто наразі мовиться тільки про тестування безготівкової оплати без інших переваг е-квитка?

Так. Наразі тестують тільки безготівкову оплату, але це «фундамент».

На яких іще маршрутах буде безготівкова оплата? Олег Забарило минулого тижня нам сказав, що її запровадять ще на трьох маршрутах. На яких саме?

Не можу цього сказати. Про це напише наша пресслужба, ймовірно, завтра.

І останнє питання: ви самі користуєтеся громадським транспортом? Якому віддаєте перевагу?

Звісно, що користуюся. Час від часу намагаюсь їздити різними видами громадського транспорту для того, щоби на власні очі побачити, як він працює. Але віддаю перевагу електротранспорту ще зі студентських років. Тепер через професійний інтерес тестую різні маршрути. Однак усі знають, що мій улюблений транспорт – велосипед. У 65% випадків їжджу ним. 

Наталія Вареник

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 

________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!