Фото: Всеукраїнська асоціація керівників бізнесу

Фото: Всеукраїнська асоціація керівників бізнесу

Юрій Назарук: Ми прийняли рішення припинити думати так, як завжди

7022 0
«Ця криза набагато глибша, але попри це, основна загроза – це вірус».

Карантин, який зараз переживає місто та країна – це величезне випробування для бізнесу.  Зупиняється робота підприємств, магазинів, ресторанів. Працівників доводиться відправляти у вимушені відпустки, а бізнес перепрофільовувати. Про те, як переживає кризу холдинг емоцій !Fest , які нові можливості, ідеї з’являються – його співвласник Юрій Назарук.

Скорочуємо видатки, витрати, щоб платити зарплату людям

Попри негативні наслідки, криза іноді приносить нові можливості. Як переживає карантин холдинг !Fest?

Можна говорити про нові можливості, коли криза не спричиняє зла людям. Багато людей з нашої команди зараз без роботи. Ми – це понад 2000 людей, які працюють разом. Очевидно, що для нас це важкий період. Перш за все тому, що 70% працівників вимушено пішли в неоплачувані відпустки. Решті ми шукаємо проєкти, щоб вони заробляли. Якщо офіціант не може зараз продавати у ресторані, то наше завдання його перепрофілювати або знайти йому іншу роботу.

Ми переживали не одну кризу і очевидно, що кожна – це нові ідеї. Ми не налаштовані песимістично, бо впевнені, що це зробить нас сильнішими.

Не всі проекти зупинилися, ми адаптуємось до нових умов. Наприклад, в школі «Вільних і небайдужих» триває дистанційне навчання.

Карантин триває уже понад два тижні. Чи напрацювали за цей час якусь стратегію?

Найгірше, що може бути для бізнесу – суцільне незнання, що буде далі. Ми зараз у збитках, закриті ресторани – «серце» холдингу. Мусимо втриматись на плаву певний період, щоб потім знову відчинитися. Основне, що зараз робимо: скорочуємо видатки, витрати, щоб платити зарплату людям.

Ми прийняли рішення припинити думати так, як ми думали завжди. Бізнес – це не релігійна організація, суть підприємства в тому, щоб заробляти гроші. Попри соціальний внесок саме грошима вимірюється його успіх. Зараз ми з цього переключилися на основне завдання: пережити шторм.

Але карантин по-різному відображається на кожній галузі: «Видавництво Старого Лева» продає активно онлайн, вчора ми запустили кешбек 20% на книги разом із «Монобанком».

«Авіація Галичини» зайнялась пошиттям масок. Ми спочатку з гумором поставилися, бо ж робимо фірмовий одяг і завжди займалися футболками «поло» та «худі». Але коли зрозуміли, що масок катастрофічно бракує, навіть у США, то включилися у цей процес. Спочатку планували робити 1 000 масок в день, але станом на учора ми уже їх шиємо 20 000 щодня.

Оголосили усій нашій команді, що вони можуть шити маски з дому, якщо мають швейні машинки. Зараз вже 70 людей це роблять. І працюємо над багаторазовими масками з різним дизайном. Наші люди заробляють хоча б якісь гроші, ми самі себе запезпечуємо масками. На них ми нічого не заробляємо, бо продаємо за собівартістю заправкам, патрульній поліції, лікарням. Шиття вручну можливо примітивно для ХХІ століття, але зараз їх практично немає на ринку. А ще люди, які мають наші картки «Local» можуть розраховуватися буфонами за маски, які передаємо лікарням.

Дуже приємно, що відгукнулося багато колег-бізнесменів, які захотіли співпрацювати. Наприклад, заправка «WOG» одразу погодилась продавати наші товари: маски, футболки, книжки, шоколадки та інше. Це позитив кризи, бо стосунки стають людянішими, не через юристів.

Ресторани всі закриті, деякі працюють над доставкою. У «Криївці» робимо півметрові ковбаси, вареники, ребра. Частина працівників з іншим профілем пересіла на машини і розвозять доставку. До слова, вчора запустили в тестовому режимі сайт готової їжі і продуктів. Також «Квітка. Майстерня будинків» зводить будинки і розробляє дизайн, навіть у цей час.

Ця криза набагато глибша

Цей період для вашого бізнесу це виживання?

Це виживання. Ми покриваємо збитки з резервного фонду. І це не може тривати довго, а найбільше потерпають від цього наші працівники, яких ми не хочемо втрачати. Є певний період, який компанія може протягнути в таких умовах. Орендодавці пішли нам на зустріч, ми не платимо за оренду ресторанів. Водночас розуміємо, що далі обставини можуть змінитися.

Перед цим для нас найскладнішою була криза у 2009 році, коли була епідемія. Загинула одна людина в холдингу і ми зупинилися. Ця криза набагато глибша, але попри економічну кризу, основна загроза – це вірус. Такі процеси відбуваються час від часу і ставлять на місце те, від чого ми віддаляємось. Сподіваюся, після глибокої кризи буде стрімкий злет.

У 2009 році після кризи ви почали відкривати продуктові крамниці.  Які зміни будуть після чи під час цієї?

Це кумедна історія, бо ми 10 років тому зрозуміли, що маємо відділитися від ресторанів і не можемо залежати тільки від них. Тоді створили магазини «Два кроки від хати», але оскільки постійно займаємося новими профільними проєктами, то до них постійно не доходили руки. І ці супермаркети були так би мовити «на узбіччі» у нас, але зараз це один з найбільш працюючих бізнесів, тому ми взялися його розвивати. Бо як показала криза, зараз у Львові неможливо замовити велику кількість продуктів, існуючі сервіси не осилюють навантаження. Ми не можемо доставляти широкий асортимент товарів, але ми щодня дискутуємо, як зробити, щоб людина отримувала свій звичний кошик одразу в холодильник.

Місія холдингу залишається незмінною

Холдинг !Fest це концепція свята, позитивних емоцій. Чи буде ця концепція змінюватися? Зараз багато розмов про переоцінку цінностей і поведінки людей...

Місія холдингу залишається незмінною. Але цілі, які ми ставити на початку, відрізняються від теперішніх. Коли підприємці розповідають про свої стартапи, які покликані змінити життя людей на краще, я завжди кажу, що це фуфло. Коли ти починаєш свій бізнес, то тобі найважливіше, щоб він був успішним і почав заробляти.

Ми інвестували у «FESTrepublic», щоб зробити простір з цінностями. З тими людьми, які купують у нас одяг, квартири, ходять у заклади і навіть віддають дітей у нашу школу, ми говоримо приблизно на одній мові. І зараз холдинг емоцій !Fest переживає період саме з цією спільнотою.

Чи можуть суттєво допомогти бізнесменам ті кроки, які зараз робить місто і держава?

Я не вірю в те, що наша держава може зробити так, як в Канаді, де створили стабілізаційний фонд для бізнесу, щоб допомогти йому. Що можуть зробити наші чиновники? Хоч раз виплатити зарплату нашим вчителям у школі, максимально скасувати податки, а також оплату оренди у державній нерухомості до кінця року.

Ми ж розуміємо, що кошти, які ми платили протягом цих років у вигляді податків, чомусь не опинилися в лікарнях, освіті, інфраструктурі – бачимо, в якому вони зараз стані. Хлопці, якщо ви скільки років крали, то, принаймні, у цей період допоможіть країні піднятися.

Зараз добре видно, що наша держава зі слабкими інституціями і не достатньою громадянською свідомістю.

Туризм у нас відновиться швидко

На вашу думку, як швидко Львів відновить свій туристичний потенціал?

До стіни Латинської катедри, на куті площі Ринок, підвішені гарматні ядра. Кожне з них – це символ облоги, яку переживало місто. Коли в людей зникне страх і місто буде безпечним для відпочинку, навіть з дотриманням дистанції і з масками, то Львів відновиться дуже швидко. У нас є певна культура, традиція життя і люди сюди їдуть не тільки за архітектурою, а й за духом і настроєм львів‘ян. Навіть під час війни люди у Львові ходили у кав‘ярні.

На відновлення потенціалу ще вплинуть закриті кордони і невідомо наскільки швидко Європа стане для нас мобільною. Однак, попри все, Львів більш доступний, ніж європейські міста. Тому туризм у нас відновиться швидко.

Українці постійно в кризі, «на стрьомі», і я вірю, що це дозволить нам пройти цей період швидше, ніж людям, які звикли до сталого добробуту.

Люди у всьому світу переживають одинаковий період. Але чим жорсткіший буде карантин зараз, тим швидше бізнес зможе відновитися.

Довідка.

Холдинг емоцій !Fest – мережа концептуальних авторських ресторанів та напрямків, заснована у Львові 2007 року трьома підприємцями: Андрієм Худо, Дмитром Герасімовим та Юрком Назаруком.

«Унiкальнi та яскравi, пристраснi та небайдужi, патрiотичнi та вiдкритi – ми разом рухаємось вперед!», – зазначається у цінностях холдингу.

Серед найбільш відомих проєктів холдингу «Мазох-cafe» та «Криївка». Їх відкриття забезпечило популярність та знаність мережі по всій Україні та увагу до всіх її нових проєктів.

Серед них – ресторан-музей «Гасова лямпа», «Під Золотою Розою», «Дуже висока кухня», «Антикризова кнайпа», «Львівська майстерня шоколаду», «П’яна вишня» (два останні працюють також поза межами Львова), «Театр пива «ПРАВДА»».

Окрім, власне, ресторанного бізнесу, мережа також створила кілька атракцій. Так, наприклад, біля входу в «Мазох-café» встановили пам'ятник видатному львів'янинові Леопольдові фон Захер-Мазоху.

Також !Fest розширив своє діяльність і на інші галузі бізнесу. Зокрема, це мережа крамниць «Два кроки від хати», !Fest  hotel, Видавництво Старого Лева, Школа вільних та небайдужих, туристична компанія JUST LVIV IT!, «Квітка. Майстерня будинків», український бренд одягу «Авіація Галичини».

Наталія Лазарович

Фото: Всеукраїнська асоціація керівників бізнесу, Zaxid.net, Вікіпедія

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!