«Росія хоче спровокувати українські сили», – пресаташе Посольства США в Україні

2773 0
Посольство США переїхало до Львова через значне скупчення військ російських на кордоні з Україною і ймовірність нападу Росії. Повірена у справах США в Україні Крістіна Квін на брифінгу у Львові сказала, що цей переїзд тимчасовий. Тvoemisto.tv в експрес-інтерв'ю розпитало у пресаташе Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні Деніела Ленгенкемпа, що відомо зараз посольству і які у них плани у Львові.

Чи почуваєтесь безпечно у Львові? На скільки часу до Львова переїхало посольство Америки і яким має бути сигнал, що можна повертатись у Київ?

Запитання про те, чи почуваюсь я в безпеці у Львові, доволі складне. Зважаючи на загальну ситуацію, коли на кордоні накопичено понад 150 тисяч військових, адже на за останні кілька днів прибуло ще 7 тисяч, ми розуміємо, що Росія може завдати удару в будь-який момент.

Зрозуміло, що Львів є безпечнішим містом, тому що він далі географічно від того місця, де розташовані більшість російських військ, ближче до польського кордону, Так, ми при потребі могли б швидше виїхати. Проте ми цього абсолютно не хочемо робити, ми наполегливо працюємо над дипломатичним рішенням і деескалацією.

Ми залишатимемось тут так довго, наскільки це буде можливо, допоки буде це вікно, проміжок часу, коли можна провести переговори і відбудеться деескалація.

Тут ми можемо зробити багато. Маємо зустрічатися з різними організаціями з дипломатами, представниками влади.

Читайте також: «Путін – божевільний, а Росія лежить у паралічі», – експрофесорка МДУ Олена Волкова

Це вікно – це скільки часу. Йдеться про місяці, дні?

Російські сили можуть завдати удару в будь-який момент, тому що вони вже розташували себе відповідним чином, щоби почати вторгнення. Також вони почали розповсюджувати дезінформацію, яка нас надзвичайно турбує, адже вона може створити передумови для вторгнення.

Треба розуміти, що коли Путін говорить про український геноцид на Донбасі або про те, що українці якось завдають шкоди російськомовному населенню, то так він намагається створити наратив, який дозволить йому провести нове вторгнення.

Також слід додати, що цей новий рух щодо визнання незалежності так званих «ЛНР» і «ДНР», може бути причиною, способом виправдати вторгнення нібито необхідністю захисту російськомовного населення.

Сьогодні значно зросла активність бойових дій вздовж усієї лінії зіткнення з російського боку. Виглядає, що вони намагаються спровокувати українські сили (раніше у Кремлі заявили, що Київ «посилює провокації на Донбасі» – ред.). Ситуація дуже хитка.

Читайте також: Міноборони Британії опублікувало карту можливого вторгнення Росії 

Які ваші останні дані щодо безпекової ситуації на кордонах України? Росія каже, що відводить війська, Америка це спростовує, як є зараз?

Ми знаємо, що Росія не є надійним джерелом інформації. Правду не говорить ні їхнє телебачення, ні Володимир Путін, ні їхній міністр закордонних справ Лавров.

Тому розуміємо, що слід перевіряти усе, що вони кажуть. На жаль, ми на зараз не побачили жодних ознак відведення військ, навпаки вони ще сім тисяч привели на кордон і зараз там понад 150 тисяч військовослужбовців.

Ми все одно вважаємо, що досі існує це вікно для переговорів і ми наполегливо закликаємо президента Путіна вибрати шлях переговорів і для нього це дуже просто, їм слід просто відвести свої війська і обговорити питання, які їх хвилюють.

Проте він не має права перекроювати кордони за своїм бажанням, не має права вказувати Україні чи може вона приєднуватися до НАТО, і взагалі, створювати сфери впливу як в XIX столітті. І ми не будемо обговорювати такі питання узагалі, їх не можна піднімати.

Україна просить світову спільноту не визнавати самопроголошених республік «ЛНР» і «ДНР». Яка Ваша позиція з цього приводу?

Це українські суверенні території, Росія в них вторглася, окупувала і повинна забрати звідти свої війська. Це насправді дуже просте питання, адже це українська територія.

Читайте також: А що буде, якщо? Як Львів підготувався до можливого нападу Путіна

Президент України Володимир Зеленський запросив президента США Джо Байдена до України. Наскільки такий візит можливий?

Я ще не чув офіційної відповіді, але враховуючи те, що ми закликаємо американських громадян виїхати з України, я не думаю, що зараз він зможе погодитися на це. Це якщо жартома…

Насправді ж ситуація дуже серйозна і ми повинні стежити за безпекою наших громадян, тому ми їх просимо виїхати. Таким чином, ми не намагаємося створювати паніку, а навпаки – агресивно, активно розповідати, що ми бачимо з російських дій і, таким чином, зруйнувати їх плани.

Чи маєте бодай приблизні цифри, скільки американських громадян залишили Україну, скільки залишаються тут?

Це складно, люди не повідомляють нам ні про в’їзд, ні про виїзд. Ми для планування використовуємо таку грубу цифру 6600 американських громадян є в Україні, але справжнє число може бути більшим чи меншим. Звичайно, воно змінюється і в залежності від туристичного сезону.

Скажіть, чи відомо, коли нарешті відбудеться призначення посла, адже більше двох років в Україні не було посла США в Україні?

Дуже скоро. Я не знаю, чому цей процес відбувається так довго, він узагалі є довготривалим, тому що кандидата номінують, його кандидатура подається українському уряду, щоби уряд його погодив, потім цей кандидат проходить розгляд у сенаті, сенат його затверджує, після того він може приїхати уже послом.

Читайте також: «Замість страху і паніки моя відповідальність полягає в тому, щоб бути в Україні», – американець про те, чому він не евакуюється до США

Ім’я кандидата назвали, але це ще не було офіційно. Офіційно людину ще не призначили. Але я можу вас запевнити, що одним із перших міст, яке відвідає новий посол в Україні – це буде Львів, бо це одне з наших улюблених міст (у ЗМІ з’явилась інформація, що незабаром американську дипломатичну місію в Україні може повноцінно очолити нова пані посол – Бріджит Брінк, пише Радіо Свобода. Її кандидатуру вже схвалив президент Джо Байден, але офіційно поки не представив – у Білому Домі чекають на узгодження дипломатки владою України – ред.).

Як відповідаєте на закиди, що цей переїзд посольства з Києва до Львова є панічним, бо все ж більшість європейських посольств залишилися в Києві?

Все ж п’ять посольств переїхали до Львова. Ми маємо дбати про людей, про своїх працівників і забезпечити їм безпеку. За нашими оцінками, у Києві їм зараз не було безпечно. І ми це зробили з такого розсудливого планування, на випадок, якщо таки буде російське вторгнення, щоби ми могли вивезти своїх людей, якщо таки будуть перекриті дороги або не буде авіасполучення.

Також зверніть увагу на сам процес, коли ми говоримо про якісь загрози, то мусимо рекомендувати американцям, що їм робити в цій ситуації.

Також ми намагаємося активно розкривати наші розвіддані, щоби інформувати про загрози, які зараз існують. Цю інформацію маємо давати і нашим громадянам, казати їм, що слід виїхати. І розкриваючи таку інформацію, ми намагаємося зруйнувати плани Росії, і дехто каже, що ми підриваємо безпеку держави, але ми намагаємося запобігти війні, а не спровокувати її.

Додамо, що Росія може використати для повномасштабної агресії проти України надуманий привід – теракт на російській території, виявлення братських могил, обстріл цивільних або справжню чи фейкову атаку із застосуванням хімічної зброї. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час засідання Ради безпеки ООН.

«Росія може зобразити цю подію як геноцид чи етнічну чистку», – попередив Блінкен. Після цього, за його словами, російська влада у «спосіб, достойний театру» скличе надзвичайну нараду, російські ракети та бомби будуть вражати цілі в Україні, будуть кібератаки та блокування комунікації.

Нагадаємо, що розвідка країн-членів НАТО твердить, що на території України збільшилася кількість російських бойовиків, які підпорядковані російським спецслужбам. Росія може готувати провокації з цими бойовиками, аби створити привід для початку широкомасштабного вторгнення. Водночас, за даними Держдепу США, Путін ще не ухвалив остаточного рішення про вторгнення. 

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!