Хто і як набирає працівників Львівської міськради. Інтерв'ю з керівницею управління персоналом

3082 0
Нещодавно працівника Львівської міськради спіймали на хабарі, а також раніше в інтерв'ю пропагандистським телеканалам він робив сепаратистські заяви. Цей випадок спричинив жваве обговорення серед львів’ян, яких найбільше зацікавило, хто і як набирає працівників міськради.

Tvoemisto.tv поспілкувалось із начальницею управління персоналом ЛМР Лілією Савич, щоби дізнатися відповідь на це запитання, а також поцікавилося, чи проходять працівники міськради додаткову перевірку; скільки в ЛМР є вакансій, кого найбільше бракує, як на це вплинула війна; якого омбудсмена шукає міський голова, скільки в нього заступників та навіщо контролерам і паркувальникам диплом про вищу освіту.

Два роки тому була затверджена нова структура Львівської міської ради. Тоді планували скоротити кількість працівників на сто осіб. Чи це вдалося зробити? 

Станом на 1 вересня 2023 року в міській раді налічувалося 1839 працівників, що на 204 особи менше, аніж у лютому 2023-го. Плануємо регулювати чисельність, оскільки є вакансії, які не можемо закрити. У ейчарів є таке поняття, як природне регулювання чисельності персоналу, тобто якщо ми протягом певного періоду не можемо закрити вакансію, то просто її не закриватимемо. 

Маємо 13 департаментів, останній з'явився нещодавно. Це департамент з управління персоналом, адже до цього було просто управління персоналом. 

У міського голови Львова Андрія Садового шість заступників та заступник-омбудсмен.

Наразі в нас є вакансія заступника міського голови-омбудсмена з питань людей з інвалідністю. Андрій Садовий хоче знайти людину з управлінським досвідом, передусім ветерана, який добре знатиме потреби таких осіб. 

Читайте також: Для візочника у Львові є лише два варіанти – дім і балкон

Посада заступника міського голови-бізнес-омбудсмена зараз трансформується. (Цю посаду обіймає Сергій Кіраль, - ред.). 

У березні цього року на запит Tvoemisto.tv повідомили, що у міського голови Львова понад 30 позаштатних радників. Скільки їх є тепер і за що вони відповідають?

У кожного мера є штатні й позаштатні радники. Всього їх у міського голови Львова 33. Троє з них – штатні радники, які є консультантами з різних напрямків. Позаштатні радники працюють безоплатно. Будь-якого з них мер може попросити підготувати аналітичні довідки, провести певне дослідження. Це можливість для міського голови використовувати експертизу великої кількості людей: є експерти з медіа, з питань охорони здоров'я, і це цікаво, коли є різні альтернативні думки, адже завжди правда і точність – на перехресті поглядів кількох людей. Це нормальна практика – мати радників. Крім того, інколи, коли голова не може бути присутній на кількох важливих заходах одночасно, вони беруть на себе представницьку функцію.

Я також, до речі, позаштатна радниця і грошей за це не отримую. Мене не просто порадили чи одразу запропонували: спочатку Андрій Іванович чотири рази зустрічався зі мною, і тільки після останньої зустрічі мені запропонували бути позаштатною радницею.

 

Скільки вакансій у міськраді? На які з них найважче знайти людей?

Станом на 15 серпня у міськраді було 184 вакантні посади, передусім середнього і старшого управлінського рівнів. Є серйозні питання з кадровим «голодом» як у Львові, так і в усій країні, це впливає на швидкість закриття вакансій.

Міський голова наполягає, щоби львівський урядник, який повинен підтримувати зусилля держави в напрямку європейської інтеграції, володів іноземними мовами. На жаль, навіть багато молодих людей неналежно знають мови. Ми для себе ставимо планку, щоби бодай був рівень B2 – той, який дає можливість спілкуватися із закордонними партнерами. Це важливо, оскільки зараз дуже багато можливостей для отримання міжнародної допомоги та співпраці. 

Є й таке, що, якщо вакансія не закрита, співробітники між собою розподіляють різні відповідальності. Я завжди кажу, що будь-який компроміс на співбесіді потім стане компромісом у роботі. Тому в підборі персоналу висунуті певні вимоги. Не можу сказати, що вони жорсткі, але є вимоги до всіх.

Усі наші вакансії розміщені на сайті Львівської міської ради. Також ми публікуємо їх у наших соціальних мережах – Facebook та Instagram.

Напевно, найбільша кількість вакансій у житлово-комунальному секторі. Дуже складно знайти людину, яка відповідатиме вимогам і має технічні компетенції. Зараз більш модно бути юристом, маркетологом, ІТ-фахівцем. В одному з досліджень студентської організації «STUD-POINT» (доля львів’ян у цьому опитуванні становить 20%) мовиться, що більшість молодих людей до 26 років обирають професію маркетолога. А про технічні спеціальності взагалі нема мови. І це дійсно проблема, адже фахівців бракує не лише у департамент житлово-комунального господарства,  так само бракує вчителів.

Скільки людей звільнилося з міськради або ж виїхало за кордон через війну?

Як мені відомо, зараз працівників за кордоном у нас немає. Все-таки характер роботи львівського урядника вимагає присутності. Статистики, скільки осіб виїхало, повернулося чи не повернулося, на жаль, теж немає. Поки що ми не можемо вести чітку аналітику, тільки нещодавно запустили кадровий модуль електронної платформи «IT-Enterprise» і починаємо його наповнювати. 

За останній рік у нас звільнилося 306 осіб, за останні два місяці – понад 50. Проте я б не стверджувала, що це сталося лише через війну. Є абсолютно різні ситуації: люди переїжджають в інші регіони, хочуть змінити фах, молоді люди хочуть займатися іншим видом діяльності. Наприклад, у на одній із платформ з пошуку роботи у Львові станом на початок липня була 51 вакансія в міжнародних компаніях та організаціях, де пропонували привабливішу зарплату, особливо фахівцям, які вільно володіють іноземною мовою.

Експертка з питань демографії Елла Лібанова, яка очолює Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, подає дані про те, що 70% осіб, які виїхали з України, це проактивні люди, а також особи з вищою освітою, переважно жінки, що більшість із них можуть не повернутися. І це дуже серйозний ризик для нас – мати демографічну яму, скажімо так. 

Загалом для того, щоб мати повну об'єктивну інформацію щодо працівників, потрібно провести вихідне інтерв'ю. Ми запускаємо різноманітні дослідження персоналу, і плануємо проведення stay-інтерв'ю та exit-інтерв'ю. 

Чи побільшало зараз у міськраді працівників-чоловіків?

Ці демографічні дані є в ейчар-аналітиці, яку ми тільки почали формувати. Я можу оперувати тільки даними дослідження, проведеного разом із сектором доброчесності щодо дотримання рівності чоловіків і жінок у міській раді. Але знову ж таки це може бути нерепрезентативна вибірка. За результатами цього дослідження, у міськраді працюють 78% жінок і 22% чоловіків. Але в дослідженні взяли участь не всі працівники.

Якщо зайдете в декілька структурних підрозділів, то побачите, що в нас справжнє «жіноче царство», тому я б усе-таки сказала, що жінок більше, аніж чоловіків.

Чи можуть мобілізувати працівників міськради, чи вони у резерві? 

Міська рада в межах закону, як і будь-який інший роботодавець, може бронювати чоловіків, фах яких є критично важливий для роботи. У нас є чоловіки, яких згідно із законодавством звільнили від мобілізації: мають трьох і більше дітей, на утриманні яких є діти з інвалідністю тощо. Але працівників міськради можуть мобілізувати. Нема такого, щоб міська рада зарезервувала своїх співробітників, є лише так звана бронь у межах законодавства.

42 працівники міської ради мобілізовані, з них 11 добровольці, загальна кількість військовозобов'язаних працівників – 326. Ще маємо 31 призовника. У нас нема «індульгенції». 

Читайте також: Депутатам Львівської міськради вручили повістки 

Війна триває, і ми повинні думати про альтернативу для тих посад, які традиційно були чоловічими. Думаємо над тим, що повинні шукати жінок з технічною освітою, але їх не так багато. Керівники дуже часто хочуть на технічні позиції чоловіків, як-от у житлово-комунальне господарство, а жінки можуть не погоджуватися на певні посади. Будемо краще популяризувати технічні спеціальності серед жінок. Хоч у нас і нема обмежень щодо чоловічих чи жіночих професій, бо це суперечить законодавству, але так традиційно склалося, що є певні професії, на які жінки воліють не йти: водій, інженер тощо. Люди дивуються, коли інженер водоканалу – жінка.

Кожна компанія мусить мати свою місію, чи є вона у Львівської міськради?

Гідне та доброчесне служіння на благо високої якості життя громади міста як цілісної спільноти громадян з високим рівнем соціального капіталу.

Високою повинна бути якість життя не тільки для мешканців, а й для тих людей, які приїжджають до Львова. Наша місія не змінилася, змінюється стратегія, над якою ми зараз працюємо.

Яку перевірку проходять працівники Львівської міської ради?

Згідно із законом, який регулює трудові відносини, під час воєнного стану в країні заборонена будь-яка перевірка. У нас немає спеціального органу, який повинен відповідно до свого статуту чи положення перевіряти працівників. До війни вони заповнювали декларації, де була повна інформація про особу, після чого ми могли її перевірити. Зараз доступу до порталу, який зберігає декларації, в нас немає. 

Єдиний структурний підрозділ, який міг би цим займатися, це сектор доброчесності. До речі, один із перших секторів доброчесності в муніципалітетах України, створений у 2018 році. Його діяльність пов'язана із запобіганням корупції та булінгу на робочому місці, його працівники тісно співпрацюють з НАЗК щодо запобігання корупції. У мене як у ейчара нема повноважень перевіряти людей, це може бути перевищенням моїх службових повноважень. Тому покладаємося на ті дані, які нам подають потенційні працівники.

Нещодавно працівника міськради звинуватили в тому, що він давав інтерв’ю пропагандистським телеканалам, у яких робив сепаратистські заяви. Яким документом керуєтеся в таких випадках, про що повідомлені працівники?

(Як з’ясували ЗМІ, в 2015 році затриманий на хабарі тимчасовий виконувач обов'язків керівника управління охорони історичного середовища Георгій Корнєєв після Революції Гідності давав інтерв’ю російським пропагандистам, у якому стверджував, що львів’яни підтримують федералізацію та створення так званої Галицької республіки, а також називав націоналістів «холуями та пристосуванцями».)

Якщо мовиться про справу Георгія Корнєєва, то слідство триває. Подробиці стануть відомі тоді, коли слідство оприлюднить інформацію.

Георгія Корнєєва взяли на роботу в 2019 році, тобто ще до того, як я очолила структуру. У мене немає жодних легальних інструментів для стеження, що і де пишуть чи публікують мої працівники. 

Хоча я до соціальних мереж ставлюся дуже обережно. Ми не маємо ні штатної одиниці, ні окремого структурного підрозділу, який міг би це відстежувати. Моя позиція як громадянки України така: я живу в демократичній державі і можу висловлювати будь-яку свою позицію, але таку таку, що не буде на руку ворогові. 

У трудовому кодексі нема норми, яка регулює звільнення працівника за допис у соціальних мережах. Це питання морально-етичної відповідальності. У нас є певні правоохоронні органи, СБУ, МВС, які мають структурні підрозділи і, напевне, відстежують такі повідомлення. Все потрібне з нашого боку для розслідування ми надаємо. У справі Корнєєва ми вже надали всі необхідні документи, які від нас просили. Залишається чекати справедливого висновку, вироку суду, якщо це буде суд.

У Львові від інспектора з паркування вимагали документ про вищу освіту. Чому це так важливо?

Це мене здивувало також, коли я тільки прийшла на посаду і познайомилася з інспекторами з паркування. Однак це вимога Національного агентства державної служби. Є дві законодавчі норми, якими вони керуються, і є кваліфікаційні вимоги до посади. Особливість роботи інспектора з паркування в тому, що він повинен правильно скласти протокол. Якщо ж інспектор зробить помилку, то протокол буде визнаний нелегітимним. 

А на яких посадах працівникам міськради не потрібно мати вищу освіту або ж мати незакінчену вищу, наприклад?

У Львівській міськраді на всі керівні посади обов'язково потрібен диплом другого вищого рівня освіти – диплом магістра. Це все регулюється нормами, викладеними у класифікаційних характеристиках залежно від посади. Також є закон про службу в органах місцевого самоврядування, який вимагає від службовців органів місцевого самоврядування вищої освіти, підтвердження складання іспиту з української мови. Тобто вища освіта обов'язкова для службовця в органі місцевого самоврядування. Без вищої освіти тільки приватний бізнес може брати людей на роботу. 

Тим, що приходять до вас влаштовуватися на роботу, потрібно мати профільну освіту чи досвід роботи?

У кваліфікаційних характеристиках до кожної посади залежно від сфери діяльності є певні вимоги. Наприклад, ви не можете взяти на роботу юриста на конкретні завдання без юридичної освіти. Не зможете взяти в сектор ЖКГ  людину, яка не має технічної освіти. Тож дуже часто серед вимог є профільна освіта.

Щодо адміністративного персоналу, наприклад, то члени моєї команди ейчарів також мусять мати вищу освіту. Зараз у структурі багато людей, які здобули вищу освіту, але в той час не було таких спеціальностей, як управління персоналом чи менеджмент організацій.

Скільки часу стажуються ваші майбутні працівники? 

Усіх працівників працевлаштовують одразу з першого дня. Бувають випадки, особливо зараз, коли є потреба підписати трудовий контракт. Щодо стажування, то в нас є програма, якій уже 13 років. Це «Перший кар'єрний крок», коли студенти приходять на стажування в міську раду, воно триває два місяці, і після того, як людина закінчить виш, може в нас працювати. 


Ви прийшли в міськраду з приватних компаній. Наскільки відрізняється ваша робота там і тут та чим саме? 

Є дуже багато відмінностей, тому що це все ж таки муніципальна служба. Це не приватний бізнес, який може ухвалювати рішення дуже швидко, безумовно, в межах закону. У муніципалітеті це регулюється певними процедурами. Враховуючи, що це сфера публічного управління, ти повинен попрацювати, узгодити все з дуже великою кількістю людей у структурних підрозділах, отримати їхні погодження, винести якісь питання на розсуд депутатів. Інколи потрібно переконувати в необхідності реалізації якогось проєкту не трьох людей, а велику кількість. Тому різниця тут радше процедурна, аніж функціональна.

Яка ваша основна місія як ейчар-менеджерки?

Основна місія ейчара – допомагати першій особі організації розвивати керівників і персонал, набирати персонал, забезпечувати структурний підрозділ або орган, на який працюєш, організацію максимально якісним персоналом за максимально короткий термін. Крім того, є таке поняття, як формування різних навчальних програм, традиційне і для ейчарів. 

Із 1 вересня у Львівській міськраді буде проведена оцінка компетенції персоналу. В нас були чотири рівні компетенції, тепер ми хочемо розуміти, за якими критеріями одну людину вважають більш фаховою, а другу менш фаховою. Крім того, що є посадова інструкція і завдання для кожного структурного підрозділу, є ще питання, скільки людина вкладає зусиль, вчиться, займається саморозвитком, відвідує тренінги. 

Тому професія ейчара – це про піклування про людей. До цього я працювала в міжнародних організаціях – і це були права людини. Тобто там ейчар – права людини, а в міськраді – людські ресурси. 

Потрібно інформувати людей про проєкти, які запускаєш, загалом про різні рішення що в бізнесі, що в муніципалітеті. Мусиш дбати про добробут і розуміти, що в тебе працюють люди, які мають дітей з інвалідністю, є ті, що повернуться незабаром із війни. Знову ж таки є ветерани, яким ми хочемо запропонувати роботу в міськраді. 

У Львові дуже багато і локального бізнесу, і бізнесу національного значення, багато міжнародних організацій. Тож маємо розуміти, в чому наша унікальність, чому міська рада повинна бути привабливою для людей. 

Чи проводили ви тренінги для працівників Львівської міськради?

У міській раді навчання проводиться постійно. Нещодавно ми проводили навчання, спрямоване на підвищення рівня компетенції щодо підбору персоналу. Загалом у нас проводять навчання, враховуючи те, що і депутатам, і вищому керівництву ЛМР потрібно часто спілкуватися з людьми та медіа. Для того, щоб висловлюватися відповідним чином, було проведене навчання з публічних виступів з Іриною Снітинською. 

Після того, як закінчимо оцінювати компетенції співробітників, визначивши їхній рівень, матимемо два основні напрямки в проведенні навчання. Зокрема, організуємо такі професійні школи, як, наприклад, «Академія HR». Дуже хочеться змінити ще радянську парадигму, що є кадровики і діловоди в міських радах. ЛМР – це точно про ейчарів. 

Так, у нас є люди, які займаються кадровим адмініструванням, є ті, що займаються документами, тому що є величезна кількість звернень громадян, а ми зобов'язані в певні терміни дати їм відповідь, зібрати інформацію тощо. Тому це частина нашої роботи, щоб це було прозоро і фахово. Другий напрямок навчання – це індивідуальний план розвитку в потенційних працівників. 

Є спеціальна структура, і після оцінювання компетентності ми зрозуміємо, які сильні сторони розвитку в кожного працівника. Є різні підходи, коли програма навчання вирівнює напрямки розвитку або дефіцити співробітників, а є програми навчання, сфокусовані на сильні їхні сторони. Я вірю в сильні сторони, бо якщо ти тренуєш, «накачуєш м'яз» сильної сторони, то поступово нівелюється або зменшується значення слабкої. Людина починає якісніше працювати, тому всі програми навчання спрямовані саме на це.

В кожній програмі навчання є певна пропорція. І тренінги – це тільки 10% успіху,  20% успіху – це супровід старшого наставника, ментора, коуча або керівника, 70% успіху розвитку співробітника – цікаві проєкти, нова посада, місія, роль. Тому інструментів для розвитку дуже багато, і навіть маючи бюджетні обмеження, ми не зупиняємося на цьому. Ми їх впроваджєуємо, але поступово, зважаючи на певні бюджетні обмеження у час війни.

 Антоніна Костик

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
 
 
 

 

 

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!