Фото: Element5 Digital

Фото: Element5 Digital

Іноді мої учні печуть солодощі, а не вчать математику – львівська вчителька про дистанційне навчання

9329 0
Теми, які успішно проходили в школі, не підходять під час дистанційного навчання. Треба обирати такі, щоб дітям було цікаво.

Наталія Яйко є вчителькою третього класу у львівській школі №27 і засновницею простору для розвитку вчителів «Вчительські закамарки». У неї свій підхід до навчання дітей і під час карантину вона налагодила дистанційне навчання. Окрім цього, Наталія допомагає іншим вчителям перейти в онлайн – записує ролики для свого Youtube-каналу. Tvoemisto.tv розпитало у вчительки, які правила допомагають їй у роботі і з чим доводиться миритися під час карантину.

Три правила успішних дистанційних уроків

Які особливості дистанційного навчанння? Як сприймають їх діти?

У мене дуже активні діти. По-перше, тепер вчителі мають більше автономії, можуть корегувати навчальний процес і теми. Я зрозуміла, що теми, які ми успішно проходили в школі, не підходять нам на дистанційному навчанні. Ми мусимо обирати такі теми і завдання, щоб дітям було цікаво.

Наступне правило яким я керуюся, – здоров’я дітей. Коли я даю домашнє завдання, то думаю, чи я змогла б зробити стільки завдань і чи було б мені достатньо часу. Учень третього класу має витрачати на уроки 1,10 хв. Але в теперішній ситуації дітки від ранку сидять перед екраном телефону чи комп’ютера, а потім мають робити це ще декілька годин, щоб виконати завдання. Це погано впливає на їхнє здоров’я. Важливо не перевантажувати дітей.

Третє: психологічний комфорт дитини. Вони мають відчувати підтримку вчителя. Мої учні знають, що можуть просто написати мені у мережі і я надішлю смайлик.

Чи важливо при дистанційному навчанні комунікувати з батькамиЯкі поради можете дати колегам?

Я у перший тиждень дала батькам заповнити Google-форму, де запитувала чи вони задоволені рівнем навчання, які мають побажання до дистанційного навчання. Дослухатися до батьків важливо, вони теж можуть підказати вчителеві. Бо бувають випадки, що з дитиною нема відеозв’язку. Тоді вчитель може записувати короткі відеозвернення і надсилати на Viber батькам чи учневі. Можна давати консультації телефоном, а діти можуть надсилати фото виконаних завдань. Навіть через електронну пошту можна комунікувати.

Давайте дітям цікаві завдання. Наприклад, серед старшокласників зараз популярна така соцмережа як «Тіk-Тоk». Туди вони завантажують різні відзняті відео. Часто там можна зустріти такі ролики, де за клацанням пальця людина вже стоїть в іншому одязі. То можна дати учням завдання зняти на відео виконання алгебри вдома, коли з’являється чистий зошит і за секунду у ньому написані всі завдання.

У нас бувають розвантажувальні дні, коли немає уроків в Zoom. Але у дітей було завдання помити посуд, прибрати в квартирі, спекти печиво. І вони активно надсилають фото і відео як допомагають батькам. Знімали як печуть штрудель і вафлі. Навіть проста задача з математики має бути орієнтована на реальність і приносити дитині задоволення. Наприклад, батьки можуть купити продукти, а дитина має порахувати скільки потрібно витратити грошей, щоб спекти печиво.

Я є однією з координаторів групи дистанційного навчання. Співпрацюю і допомагаю вчителям з десяти львівських шкіл. Школи не кинуті на призволяще. В кожній школі є координатор, який долучений до «Google Classroom» і він бачить, який контент викладає вчитель. Якщо вчитель дав завдання – параграф 72 і написано зробити те і те, то даруйте, але це не дистанційне навчання. Там обов’язково має бути пояснення, наприклад у форматі відеоролику. Іноді вчителі можуть не розуміти як налаштувати телефон, записати відео, скинути його. То в технічних питаннях теж допомагаємо ми. Тут ще також є елемент перевірки, але вчителі теж мусять розуміти, що їх контролюють.

Ми говорили і з дітьми, і з батьками про чесність

Чи вдається добре організувати написання контрольних? З чим доводиться миритися?

Учні писали контрольну в Zoom. Я спостерігала за тим як вони пишуть, а всі завдання були висвітлені на екрані. Коли дитина написала завдання, вона піднімала руку, фотографувала зошит і одразу надсилала мені. Не було можливості щось виправити чи дописати. Але перед тим ми говорили і з ними, і з батьками про чесність. Вчитель ж знає, як дитина вчиться і приблизно, на яку оцінку може отримати. Спочатку я не дуже добре розібралася у Google-формах. І здивувалася, що є 26 учнів і 48 відповідей. А потім зателефонував батько одного учня і запитав, чому його син отримав за тест 1 бал. Я пояснила, що хлопчик зробив тест тричі на різні оцінки. Відповідно, отримав першу оцінку. Ми з ними такі речі проговорюємо і вони вже знають, що я все бачу.

Оцінки за цей період будуть дуже різні, бо багатьом дітям допомагають. Ми маємо це розуміти і приймати, бо зараз всі в таких умовах. Але є оцінки виставлені до карантину і будуть після. То мудрий вчитель зорієнтується як краще вчинити.

Якщо працювати у такому режимі як ви, а це постійна комунікація з учнями, то це займає багато часу. Більше, ніж під час звичайного формату навчання?

Це займає дуже багато часу. Минув третій тиждень карантину і я нарешті опанувала тайм-менеджмент. Тепер я чітко собі ставлю часові рамки. Дехто й не уявляє, як багато часу вчителі витрачають на підготовку презентації, відеоролику, завдань і провести урок. А більшість вчителів мають сім’ю і теж потрібно виконувати хатні обов’язки.

Вчитель має сам розуміти свої слабкі і сильні сторони. І ставити собі чіткі часові рамки. Наприклад, працювати над розробкою уроку не більше двох годин і не менше. Якщо я не вклалася, то треба змінювати планування. В мене є друзі, які лягають спати о 3-4 ночі, бо готують навчальний матеріал.

Зараз є хороша можливість запозичити методи в інших вчителів. Не потрібно придумувати самому, якщо можна скористатися готовими розробками. І своєю можна поділитися з іншими. Я знімаю для свого Youtube-каналу невеликі ролики, де я розповідаю для вчителів як працювати у програмах.

Можливо, ми вже цього навчального року не підемо до школи

Чи зручно працювати у «Google Classroom»?

Так, це для мене найкращий інструмент. Учні знають, що вони можуть зайти туди з додатку в телефоні чи з комп’ютера. Там весь матеріал структурований. Вчитель може давати завдання з тестами, діти можуть прикріпляти виконані роботи. Додатково я використовую ClassDojo, бо там є гейміфікація і гра, яка потрібна в початковій школі. Там можна ставити різні бали за доброту, щирість,щедрість, або інше, що придумає вчитель. А діти збирають ті бали. Коли закінчиться карантин я далі використовуватиму ці платформи, бо іноді діти не ходять в школу через хворобу, наприклад.

Можливо, у мене не дуже добрі передбачення, але здається, цього навчального року ми вже не підемо до школи. Але якщо підемо, то вже більше цінуватимемо ті моменти, коли ми разом, живе спілкування. Батьки ж почнуть помічати працю вчителів.

Наталія Лазарович

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!