Фото: Agroport

Фото: Agroport

Першими полетять лоукости. Директорка Львівського аеропорту про кризу і найближчі перспективи

9759 0
Із літа має запрацювати четверта частина усіх напрямків.

Карантин поставив на межу виживання багато бізнесів у різних галузях економіки. Авіаперевзення – це та галузь, що чи не найбільше зараз терпить збитки як у світі, так і в Україні. Зокрема, міжнародний аеропорт у Львові, який до Covid-19 стабільно нарощував пасажиропотік, зараз фактично стоїть. Про те, чи виконують нині хоч якісь перевезення та коли можна буде вийти на докарантинні об’єми у експрес-інтерв’ю Tvoemisto.tv розповіла директорка Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького Тетяна Романовська.

До карантину львівський аеропорт мав постійний ріст кількості пасажирів. Наскільки пандемія змінила ситуацію?

Аеропорт фактично призупинив обслуговування пасажирських перевезень. Простій змінив статистику пасажиропотоку: з 1 січня до 15 березня авіаперевезеннями скористалися 67,1 тис пасажирів.

Призупинені усі технічні ремонти старого і оновлення нового терміналів. Неавіаційна діяльність також не працює, оскільки усі кафе, орендарі в аеропорту працювали для пасажирів.

Чи виконують зараз хоч якісь рейси? Що з працівниками? Яка кількість людей зараз підтримує функціонування аеропорту?

Зараз до аеропорту прилітають військові і вантажні літаки. На роботу виходить мінімальна кількість персоналу.

Розвиток вантажних перевезень наразі є лише інвестицією в майбутнє, але ми сподіваємося, що найближчим часом їх стане більше і ми зможемо побачити певну прибутковість саме з вантажних перевезень. Раніше багато товарів і посилок перевозили пасажирськими літаками у багажному відділенні, поруч із багажем пасажирів, Зараз, коли пасажирські літаки не літають, то запуск програми міжнародних вантажних перевезень якраз на часі. Із 3 квітня авіакомпанія «Елерон» почала виконувати вантажні рейси зі Львова до Риги тричі на тиждень на легендарному АН-26, а з середини квітня маємо плани додати нові напрямки польотів, а також збільшити тип вантажного судна на Boeing 757.

Фото докарантинного Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького
 

Раніше була інформація, що аеропорт недоотримує 55-60 млн грн щомісяця. Скільки часу ви зможете функціонувати у такому режимі?

Ми зменшили експлуатаційні витрати, призупинили капітальні інвестиції. Персонал перевели на режим простою, при такому режимі нашим працівникам виплачуємо 2/3 зарплати. За бажанням вони можуть використати щорічну оплачувану відпустку чи відпустку за власний рахунок. Із червня, якщо пасажирські перевезення не відновлять, будемо переводити людей на 1/2 окладу. За такою схемою ми зможемо впродовж літа утримувати аеропорт власним коштом. Як тільки авіасполучення відновиться, будемо переглядати рівень зарплат у бік збільшення.

Чи очікуєте в такій ситуації підтримки від держави?

Поки допомоги в держави не просимо. До осені можемо функціонувати за власні кошти, які накопичили під час прибуткової роботи. Міжнародний аеропорт «Львів» звернувся з ініціативою до Міністерства інфраструктури України про зменшення з 90% до 30% від суми дивідендів, які ми сплачуємо до державного бюджету, оскільки перший квартал у нас був прибутковий. Просимо про звільнення від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податку на доходи фізичних осіб на 2-4 квартали 2020 року. Наскільки знаємо, то Мінінфраструктури звернулося до Кабміну з проханням зменшити і відтермінувати податки не лише для львівського аеропорту, а для всієї транспортної галузі.

Як буде відновлюватися авіаційна галузь у світі після пандемії? Які прогнози? Чи вийдете до кінця року на об’єми перевезень до карантину?

Питання складне. Відновлення об’ємів залежить від дати завершення карантину і від відкриття рейсів. Авіація не запрацює з дня завершення карантину, а приблизно через 2-3 тижні, адже авіакомпаніям потрібно ще встигнути продати квитки пасажирам. Коли буде відновлення – у червні чи липні – поки невідомо, але ми вже розуміємо, що авіакомпанії почнуть літати з 15-20% докарантинних об’ємів. Тому до кінця року можна очікувати 30-50% оборотів 2019-го.

Коли і які саме рейси планується відновити у Львові? Що буде зі внутрішніми перевезеннями?

Прогнозуємо, що першими полетять внутрішні рейси до Києва і лоукост SkyUp, а міжнародні – WizzAir, Ryanair, МАУ, Турецькі авіалінії. Рейсів, які були не частими, не буде взагалі. Запрацює четверта частина усіх напрямків.

Щодо міжнародних напрямків, то, на мою думку, першими полетять заробітчани як з України, так і в Україну. Прогнозуємо рейси до Польщі, Німеччини,Чехії, залежно, які країни почнуть першими відкривати повітряний простір.

Довідка.

Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького – один із найбільших в Україні за пасажиропотоком та маршрутною мережею. Відкритий 1929 року на заміну старому львівському аеропорту на Левандівці. 2012 року відкрили новий термінал «A», а також завершили реконструкцію злітно-посадкової смуги, після чого аеропорт зміг приймати літаки більшої тоннажності.

22 листопада 2019 року Львівське летовище вперше прийняло літак Boeing 777 авіакомпаніі SkyUp. Того ж року аеропорт досяг рекордного для себе пасажиропотоку в 2,2 мільйони пасажирів, що понад як втричі перевершує показник 10 років перед цим. Із 26 жовтня 2019 року в аеропорту почав базуватися літак Boeing 737-800.

Тетяня Романовська – з 2016 року генеральна директорка аеропорту «Львів» імені Данила Галицького. Навчалася у Львівській комерційній академії.

Наталя Лазарович

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!