Фото: Darya Tryfanava, Unsplash

Фото: Darya Tryfanava, Unsplash

Львів і криза. Де можна буде знайти роботу після карантину

30667 0
Деякі напрямки бізнесу будуть скорочені і згорнуті. Приміром, людям буде тепер не до гуманітарки.

На днях під міською Ратушею представники малого бізнесу вийшли у масках на протест. Підприємці заявили, що вважають несправедливою ситуацію, коли великий бізнес збільшує прибутки, а вони опинилися у повній скруті. Одна із жінок тримала плакат «Нагодуйте моїх дітей і я залишуся вдома». Тvoemisto.tv розпитало в експрес-інтерв'ю доктора економічних наук, професора Ростислава Слав’юка, як відновлюватиметься загалом економіка Львова, де можна буде знайти роботу і який бізнес постраждав найбільше.

Зарухається малий бізнес

Пане Ростиславе, які галузі економіки відновлюватимуться найшвидше та де львів'яни можуть шукати роботу?

Немає універсальних кроків, які б допомогли. У нас такої практики не було взагалі. Для такого великого мегаполісу як Львів важко знайти місця роботи, які першими будуть давати результати. Але так чи інакше заворушиться малий бізнес, починаючи від простих послуг, які були заборонені – перукарні, салони тощо. Крім послуг, запрацює бізнес у частині їжі, продуктів харчування, і, можливо, доставки їжі, але не в такому варіанті, який сьогодні існує – доставка страв, піци. Думаю, актуальною стане доставка свіжих овочів та фруктів.

Читайте також: Бізнес попереджає, що наслідки зупинки економіки можуть бути гірші за пандемію

На мою думку, пожвавлення у сільському господарстві на травень викличе потребу у сезонних працівниках із продажу, переробки, фасування. У цій сфері виникатимуть перші місця, де можна буде підзаробити. А особливо, що стосується збирання ранніх овочів, ягід, то тут також виникатимуть робочі місця.

Що стосується самого міського господарства, то якщо відновлюватиметься робота транспорту, то там може з’явитися сотня місць, бо під час карантину люди просто покинули цю роботу. Якщо говорити про малий бізнес у частині харчування, оренди житла та послуг, які пов'язані із туризмом, то приготування їжі, прибирання квартир, приміщень потребуватимуть рук.

На великих підприємстах буде скорочення працівників

Щодо об’єктів промисловості, більших підприємств, то очевидно, що найближчим часом потреби у працівниках там не буде. На мою думку, у червні, липні у великих структурах можливе скорочення працівників. Там навряд чи вдасться заробити.

Також матиме пожвавлення і не припиниться ремонт доріг та «комунальні роботи» загалом. Бо такі види робіт менше залежать від кризи. Тому тут також можуть залучати незайнятих людей.

Читайте також: Як львівський бізнес допомагає боротись із коронавірусом

Львів постраждає все-таки дуже серйозно, бо це туристичне місто. Спочатку будуть з'являтися внутрішні туристи, коли відновиться транспортне сполучення. Приїжджатимуть діти, які закінчать школу, і представники інших міст, які захочуть щось побачити. Але внутрішній туризм почне проявлятися не раніше, ніж за місяць – півтори. Тоді з'явиться потреба у перевезенні, харчуванні таких людей. Але тих обсягів, які Львів мав до карантину, ми, мабуть, ще і в 2021 році не будемо мати. Буде складно і сутужно для Львова.

Великі проєкти запрацюють не раніше осені

З іншого боку Львів виступив з ініціативою, щоби іноземні підприємства, інвестори переєстровувалися і приходили до Львова, бо це ближче до кордону. Тобто, тим, хто мав офіс у Китаї, пропонують реєструватись у Львові. Можливо на 1% ця ідея і спрацює, може хтось зацікавиться.

Перед кризовим періодом була пропозиція розпочати будівництво, планування хабів із доставки вантажів, техніки через Львів – але такі спроби планування можливі не раніше серпня. Великі проєкти запрацюють не раніше осені, коли всі країни почнуть виходити з карантину.

Читайте також: Хліб буде. Компанія Ензим продовжує виробляти дріжджі попри карантин

Кому, на вашу думку, варто перекваліфіковуватися?

У нас буде перерозподіл на різних ринках у частині власників бізнесу. Деякі напрямки будуть, на жаль, скорочені і згорнуті. До прикладу, людям вже буде не до гуманітарки. Її перепродаж відбувався у Львові масово. Львів'янам буде не до купівлі дешевого одягу, на тому ж Краківському ринку. Згадайте, скільки дітей закінчують школу, і у травні завжди був бум придбання костюмів для випускників, для діток у садочку, для відпочинку. Цей сегмент дуже постраждає. 

Тому ми побачимо і закриття, і відкриття бізнесу. Проявлятимуться послуги, яких раніше не було. Є хороші паростки онлайн-послуг. Онлайн-продажі будуть розвиватися.

Бізнес, який працював у тіні, втратив найбільше

Від карантину втратили всі, хто був у тіні. Починаючи від бабці, яка продавала цибульку і редиску, закінчуючи тими, хто продавав дорогі весільні сукні. Бізнес, який не платив податків, втратив найбільше. І зараз їм прийдеться змінюватися, переорієнтовуватися і по-іншому ставитися до покупця.

Читайте також: Малий бізнес на межі виживання, давайте його підтримаємо!

До речі, цікавою буде ситуація на ринку перевезень. Більшість перевізників тримали грошові потоки в тіні. У частини з них не буде обігових коштів. Частина перевізників не готова до змін на ринку і я думаю, що тут з'являться нові гравці і дехто з дистанції просто зійде. Водночас для міської влади – це причина подумати, як розвивати далі транспорт, тому що після карантину перевізники захочуть підвищити плату за проїзд. І вже чимало міст почали переходити на е-квиток. Тому щоб отримати кошти до бюджету і впорядкувати цю галузь – треба змінювати правила.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!