Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

«Не плутайте нас з партизанами». Розмова з керівником тероборони Львівщини

4686 0
У Львові хочуть затвердити програму з військових навчань цивільного населення. Так міська влада починає навчати містян основ тактичної медицини. Tvoemisto.tv поговорило з командувачем територіальної оборони Львівщини підполковником Валерієм Курком, щоби більше дізнатися про те, як організовують оборону міста та області.

Валерій Курко як командир третього батальйону 80-ї окремої десантно-штурмової бригади був одним із захисників Донецького аеропорту. 10 січня його призначили керівником територіальної оборони Львівщини.

Розкажіть, будь ласка, чому територіальна оборона не менш важлива, ніж ЗСУ?

У контексті можливості військового вторгнення Росії питання територіальної оборони стало надзвичайно важливе. Основи законодавчої бази територіальної оборони заклали ще у 2017 році. З першого січня 2022 року наші підрозділи постали як новий вид сил, невід’ємна частина ЗСУ. 

Треба розуміти це поняття, бо люди часто його плутають з добровольчими формуваннями та партизанським рухом. Сили територіальної оборони – це окремий вид сил, такий самий, як сили спеціальних операцій, сили підтримки, медичні сили та інше. 

Читайте також: Національний спротив – це ми

Сили територіальної оборони відповідають за захист державних кордонів України і формуються та діють в межах нового територіального розподілу України. Львівська область є частиною Західного регіону. У нашій області сім новоутворених районів і сім батальйонів плюс одна бригада. 

У Львова є особливість, оскільки це місто з населенням більш ніж 900 тисяч людей. У разі загострення і оголошення повної або часткової мобілізації – з мобілізаційної групи моєї бригади розгортається ще одна бригада. 

Які особливості формування і комплектації сил територіальної оборони?

Наразі ми комплектуємо організаційне ядро як у бригаді, так і в батальйонах. У мирний час в бригаді передбачено від 90 до 120 чоловік, які підписують контракт у ЗСУ, в кожному з батальйонів – до 50 людей. У воєнний час решту особового складу доукомплектують за рахунок тих, що вже зараз можуть підписати контракт для служби в резерві. Кількість особового складу під час воєнного часу – близько 500 людей. Але їх може бути менше чи більше. Все залежить від штатної організаційної структури. 

Читайте також: «Далі знову буде ескалація». Аналітик про загрозу російського вторгнення

Якщо охочі підписують контракт для служби в резерві, то під час оголошення повної або часткової мобілізації кожен боєць буде чітко знати, в якому підрозділі він служить, хто командир, де отримати зброю, одяг та забезпечення від форми одягу, шолом та бронежилет. 

Особовий склад угруповання, як правило, буде виконувати обов'язки в межах своїх територіальних громад. Проте не виключено, що воїнів територіальної оборони залучатимуть на більш загрозливих напрямках за наказом президента чи Головнокомандувача. 

Які завдання сьогодні у сил територіальної оборони?

Зараз найбільш важливе завдання – укомплектувати підрозділи на Львівщині за штатом мирного часу. Також важливо обладнати місця зберігання зброї, щоб зброя була у підрозділах, а не на складах, організувати роботу пунктів управління, а також обладнати режимно-секретні органи. 

Миттєво нічого не робиться. Проте ми рухаємося у правильному напрямку і наполегливо працюємо над вирішенням цих завдань. 

Читайте також: Як записатися до територіальної оборони на Львівщині

Як реагує територіальна оборона на можливе вторгнення Росії?  

Ми навчаємо особовий склад та допомагаємо підрозділам стати спроможними виконувати завдання. Найголовніше – це життя військовослужбовця, і тому ми робимо акцент на первинному навчанні. Базовою для кожного військовослужбовця є загальна військова підготовка. Також ми будемо зосереджувати роботу на тактичній, вогневій підготовці та тактичній медицині. 

Досвід 2014 – 2015 років свідчить, що також дуже важливо розуміти мінну безпеку та мінно-вибухову справу. Це те, з чим ми стикалися на перших фазах війни найчастіше. Від вишколеності особового складу залежить збереження життя та здоров’я кожного окремого солдата. Тактичні ж дії підрозділу будуть залежати від ситуації, яка складеться на той чи інший час. 

Наразі сили територіальної оборони почали розгортатися. Зараз розробляються і програми підготовки, і варіанти можливих дій та застосування підрозділів, але на це потрібен час. Як говорить наш головнокомандувач, у нас немає кнопки із назвою «Перемога», яку достатньо натиснути.

У Львові провели військовий вишкіл для комунальників

Як швидко можна розгорнути сили територіальної оборони? 

Неможливо точно відповісти на питання, скільки часу нам потрібно: день, тиждень чи місяць. Все залежить від достатньої кількості громадян України, які укомплектують наші підрозділи за штатом військового часу в резерві. 

Моє завдання як командира – заздалегідь підготувати особовий склад, щоби в мінімальний термін зібрати підрозділ і оцінити його готовність до застосування. Говорячи про мінімальний термін, варто розуміти, що для виконаннь завдань потрібні люди підготовлені та навчені. У мене наратив один – краще, ніж я сам та мій підрозділ, роботу не зможе виконати ніхто. 

Читайте також: Усі укриття Львова нанесуть на одну інтерактивну карту. Де шукати

Як міста можуть підготуватися до можливого наступу?

Сили територіальної оборони дуже тісно пов’язані з органами місцевого самоврядування. Я командир бригади Львівської області. Керівником зони територіальної оборони є голова ЛОДА. Я, як командир бригади, буду начальником штабу зони і його першим заступником. У районах територіальну оборону організовують голови районних державних адміністрацій. Командири моїх батальйонів будуть очолювати штаби районів оборони. 

Звичайно, одне із завдань наших підрозділів – взяття під охорону об’єктів критичної інфраструктури та стратегічних об’єктів. Проте їх буде визначати голова ОДА, я буду військовою складовою процесу. 

Як бійці тероборони зараз можуть допомогти жителям Харкова? 

Харків доволі далеко від Львова, щоби говорити про нагальну допомогу тут і зараз. У нас різні завдання, хоча теоретично нас можуть скерувати і під Харків. 

Читайте також: Окупація Харкова може бути метою Росії, – Зеленський

Проте варто розуміти, що в Україні потужні Збройні сили. Ми маємо, зокрема, і військові формування, розташовані в тій області. Її не кинули напризволяще. То інший регіон, але там все прораховано і забезпечено. 

Чого варто навчитися в умовах відкритої війни?

З власного досвіду хочу сказати, що вкрай важливо розуміти основи мінної безпеки, володіти різними видами зброї та основами тактичної медицини. Я можу однозначно сказати, що дуже великий відсоток смертей серед військових настає саме від втрати крові. Наскільки грамотно та швидко солдат чи його побратим надасть першу медичну допомогу – настільки більше шансів буде зберегти життя іншому солдату. 

Чи здатні військові налагодити комунікацію, якщо мобільні телефони перестануть працювати? 

Військові без зв’язку не залишаться. Ми здатні розгорнути пункти управління та організувати надійний зв’язок, який не буде залежати від мобільних вишок наших операторів. Взагалі мобільний зв’язок для військових не є основним засобом зв’язку, а під час ведення бойових дій і поготів.

Як можна записатися до підрозділів і чи активно зараз це роблять містяни? 

Поки що працює єдиний центр – через колишні військкомати: у сімох районах міста та обласний. Вони скерують людей до мене, я буду про них знати і приймати на службу в резерві. 

Треба проводити роз’яснювальну роботу, потужно інформувати населення та запрошувати вступати у лави територіальної оборони: Захистиш свою домівку – захистиш Україну. 

Читайте також: Мої 15 пунктів, як підготуватись до ймовірного нападу Росії. Поради дилетантки

Нагадаємо, що з 1 січня запрацював закон про національний спротив. Він передбачає формування батальйонів тероборони. Йдеться, зокрема, й про залучення цивільного населення до військової справи, а також про навчання людей задля злагодженої поведінки під час загрози. Для того, щоб з’ясувати, що змінить новий закон про національний спротив з 1 січня, як Львів готується до ймовірної загрози і які є можливості міста і області в організації тероборони, Тvoemisto.tv організувало публічну дискусію не тему «Чи готовий Львів і область організувати оборону у разі наступу чи надзвичайних ситуацій». Переглянути дискусію можна тут:

Як записатися до територіальної оборони на Львівщині, читайте тут.

Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова публікація тексту без письмової згоди редакції заборонена і вважається порушенням авторських прав.

 

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!