На правах реклами

Такий тендер важко «зламати». Завод «Богдан» про автобуси для Львова

3622 0
Тvoemisto.tv розпитало у директора Луцького автобусного заводу «Богдан» Дмитра Писаного, що відбувається із тендером на закупівлю 100 низькопідлогових автобусів для Львова, як це впливає на фінансовий стан підприємства і коли ж нарешті буде відомий переможець тендеру.

Тендер на закупівлю сотні нових сучасних автобусів для Львова, що триває уже рік, знову продовжили – щонайменше, до 8 квітня. Минулого місяця довкола торгів розгорілось бурхливе обговорення: міський голова Львова Андрій Садовий на своїй фейсбук-сторінці раптом написав, що Європейський інвестиційний банк, що кредитує Львів для цієї закупівлі, буцімто вважає, що пропозиція білоруського МАЗу є найбільш прийнятною. Очільник Львова запитав у львів’ян та у прем’єра Дениса Шмигаля, чи має місто моральне право купувати автобуси у білорусів. Це стало великим сюрпризом, тому що під час розкриття тендерних пропозицій у квітні 2020 року стало відомо, що найкращу ціну пропонує українська компанія «Богдан».

Підприємство брало участь у такого типу тендерах у Кременчуці, Сумах, Івано-Франківську, Житомирі і, власне, у Львові. Розкажіть, як відбуваються закупівлі через міжнародних кредиторів.

Переважно, тендери, що проходять за участю Європейського інвестиційного банку, як-от львівський на закупівлю сотні автобусів, мають чіткі правила. Формується тендерний комітет: до його складу входять посадовці комунального підприємства міста, що буде використовувати техніку, консультанти банку. Цей комітет опрацьовує заявки і ухвалює рішення.

Тендер, про який говоримо, оголосили торік у лютому. Компанії-учасниці подали свої пропозиції, що мають чітко відповідати тендерним вимогам. У квітні минулого року тендерний комітет розкрив усі пропозиції, про що склав відповідний протокол. До часу розкриття тендерних пропозицій вже проведена вся робота, щоби вся техніка відповідала вимогам тендерних умов.

Далі тендерний комітет, представники банку, консультанти вивчають документацію, що надали учасники. За цим тендером це триває уже майже рік – такого у нас ще не було в жодному місті України. Зазвичай, на це йде 120 днів – за 4 місяці усе вивчають і ухвалюють рішення, орієнтуючись на конкретні критерії.

Нині ж виглядає на те, що закупівлю автобусів скеровують у площину обговорень. Зусилля ідуть не на вирішення справи – ми б уже контракт давним-давно закрили, і львів’яни б їздили у нових автобусах, – а на розмови.

Учасники тендеру мають зобов’язання не розголошувати деякі речі, що стосуються торгів. Ці правила ввели заради об’єктивності. Тож обговорення результатів тендеру, який ще не відбувся – це вплив на громадську думку.

Після розкриття тендерних пропозицій у квітні стало відомо, що найкращу ціну пропонує підприємство «Богдан». Після того, як зявилось повідомлення, що у конкурсі перемагає МАЗ, у Львові стали припускати, що «Богдан» зняв свою тендерну пропозицію, аби розблокувати гарантійні кошти…

Це не так. Упродовж року мені приходять запити від тендерного комітету про те, щоб продовжити дію нашої тендерної пропозиції. Ми це робили вже чотири рази. Минулого тижня продовжили дію нашої тендерної пропозиції до 8 квітня 2021 року.

Так, є гарантія, відповідно, у нас заморожені кошти – ми не можемо використовувати у виробничому процесі. Але на кожен запит тендерного комітету ми продовжуємо дію нашої пропозиції, хоча минув рік і є інфляція, збільшення вартості виробництва тощо. Але автобуси для Львова – це принципове питання.

Читайте також: МАЗи розбрату. Чому Львів закупляв білоруські автобуси

Тендерний комітет має право, якщо йому потрібен час щось вивчити, щось допрацювати, просити продовжити дію тендерних пропозиції учасників. Цікаво, що торік, за два місяці після розкриття тендерних пропозицій, нам прийшов перший лист з проханням про продовження до листопад, до після виборів, так би мовити.

Чи були зауваження від тендерного комітету до продукції, яку пропонуєте, чи до стану справ на підприємстві?

Ні. Підприємство виконує такого типу контракти у співпраці з ЄІБ та ЄБРР у Луцьку, в Сумах, Харкові. Ми пропонуємо сучасний продукт, що відповідає усім тендерним вимогам.

Якими є ці вимоги? Чи може там бути захована можливість для зловживань?

Тендери, що проводять за правилами ЄІБ або ЄБРР – це світова практика. На мою думку, вони є найбільш об’єктивними. Ретельно прописана технічна специфікація, вивчається фінансова спроможність підприємства, збирається аналітична інформація про фінанси, про можливість виконання замовлення. Береться до уваги і досвід поставок. Наше підприємство відповідає усім вимогам.

Можливо, уже рік триває львівський тендер через те, що непросто його «зламати». Певен, якби це була закупівля за бюджетні кошти, то все б уже давно вирішилось.

Який саме автобус пропонуєте у цьому тендері?

Останню модель – A70132. Це сучасний міський 12-метровий автобус, низькопідлоговий, пристосований для перевезень пасажирів з інвалідністю та маломобільних груп. Він розрахований на перевезення 106 людей, з яких 30 – на сидячих місцях. За усіма технічними і екологічними показниками він відповідає тендерним вимогам.

Ми постачаємо свою продукцію у європейські країни, також робимо інжиніринг – конструювання продукції для деяких європейських замовників, зокрема для Польщі, Франції, Данії.

Комплектуючі яких виробників використовуєте?

По максимуму використовуємо українські комплектуючі. А те, що не виробляється в Україні, наприклад двигуни, коробки передач, мости вісі – закуповуємо за кордоном. Тому автобус A70132, хоч і складається переважно із деталей українських виробників, обладнаний двигуном Iveco (Італія), автоматичною коробкою передач Allison (США), передньою віссю та мостом компанії ZF (Німеччина).

Скільки коштує цей автобус? Зрозуміло, що це залежить від комплектації, але назвіть середню ціну, за якою продавали їх у інші міста?

Про запропоновану нами ціну для Львова не можу говорити до оголошення переможця тендеру. Ціна справді сильно залежить від комплектації, тому називати якісь цифри – не об’єктивно.

Читайте також: Автобуси і політика. Чому Садовий запитує у львів'ян, у кого місту купувати транспорт

Понад 70 автобусів «Богдан» поставлені в різні міста України: у Київ, Івано-Франківськ, Вінницю, Суми. У кожному місті були різні вимоги до комплектації: дехто здешевлював вартість за рахунок відмови від кондиціонерів, валідаторів, систем відеоспостереження, деякі міста робили навпаки. У вимогах до львівського тендеру ішлося про те, що автобус має бути обладнаний двома кондиціонерами – салону та кабіни водія.

Чи важко нині конкурувати у тендерах із сусідніми європейськими та білоруськими виробниками?

Конкурувати із світовими виробниками нам не важко, тому що у нас собівартість менша, ніж у Європі через хорошу ціну на комплектуючі українського виробництва. Але якість нашої продукції не гірша, ніж у європейських виробників і ця конкуренція лише стимулює нас ставати кращими.

А наші колеги з Білорусі конкурують переважно завдяки демпінгу – вони продають товар на експорт за цінами, нижчими від контрактних на міжнародних товарних ринках. І тут жодне бізнесорієнтоване підприємство не витримає конкуренції – це один з інструментів економічної війни.

Чи були передбачені певні преференції для українського виробника у тендері на закупівлю автобусів для Львова?

Ця пільга у тендері не прописана, але вона є у правилах ЄІБ. Там є такий норматив, що для вітчизняного виробника може використовуватися 15% коефіцієнт, що у ціновому факторі може сприяти на користь вітчизняному виробникові. Цікаво, що міський голова Львова не згадує про це. Навіть без цього коефіцієнту наша пропозиція є найвигіднішою.

Про надання цієї знижки можна говорити після того, коли оголосять переможця тендеру. До 8 квітня є час.

Читайте також: У Львові закуплять 250 електробусів. Коли на них можна буде їздити

Додамо, що у Верховній Раді є кілька законопроєктів про підтримку вітчизняного виробника, але їх досі не підтримали. Раніше автомобільні компанії зверталися до уряду з проханням про преференції для українських виробників під час закупівель. Їм все важче змагатися у тендерах із білоруськими компаніями, які знижують ціну свого продукту, тому що мають більшу підтримку від своєї держави.

Розмовляла Вікторія Савіцька

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!