!FESTrepublic: як на місці заводу у Львові будують ще одне місто

35392 0
!FESTrepublic – це новий креативний простір, який будують у Львові з метою розширити центральну частину міста та створити максимально комфортні умови праці та відпочинку для амбітних та ініціативних працівників компанії. В основі !FESTrepublic – концепція «містечка», де кожна особа, яка тут працює, має свою адресу з номером вулиці та будинку. Частина проекту вже функціонує, а в найближчих планах – створення концертного залу у колишньому приміщенні заводу «Галичскло». Про те, як і де навчають майбутніх працівників !FESTrepublic, навіщо усім членам команди вміти готувати добру каву, про будівництво клубу та концертного холу на руїнах старого заводу, а також чому «FESTrepublic» нагадує справжній квартал містечка розповів Tvoemisto. tv один із співвласників мережі ресторанів «!FEST» Юрко Назарук.

Що було раніше?

До початку будівництва !FESTrepublic на вулиці Старознесенській 24–26 був занедбаний старий завод «Галичскло», на якому колись  виготовляли  скляні пляшки. Впродовж тривалого часу виробництво та й сама територія пустували через відсутність власника, який міг би відродити завод, або ж орендувати землю під інше підприємство.

Одна із цілей – розширення центру міста

Це занедбане, але привабливе місце (площею близько 2 га), помітили співвласники мережі «!FEST» і вирішили придбати землю разом із старим заводом та реалізувати там черговий цікавий проект, який згодом отримав назву !FESTrepublic. Окрім креативного кварталу для працівників компанії у планах співвласників створення громадського простору для виставкових, культурних  заходів, різноманітних акцій та місця для відпочинку відвідувачів з дітьми. Адже ще одна мета проекту – розширення центральної частини міста. Важливо, щоб не лише туристи, але й львів’яни могли проводити час поза Площею Ринок, тим паче, що новий культурний простір знаходитиметься на відстані близько 3 км від центру міста.

З чого все починалось?

!FESTrepublic почали будувати у певному сенсі випадково. Адже спершу співвласники мережі «!FEST» просто шукали приміщення для нового, просторішого офісу, де можна було би зберігати частину виробництва та продукції. Офіс на вулиці Лемківській був для цього замалий. Відтак, як тільки з’явилася нагода придбати нову територію неподалік Високого замку, на Старознесенській 24–26, співвласники не вагалися.

Територія, де раніше працював старий завод, виявилась дуже перспективною для власників «!FEST». Юрко Назарук розповідає, що в місце з чудовою природою, парком «Знесіння» та ще й неподалік центру співвласники мережі «!FEST» «закохалися з першого погляду» і зрозуміли, що тут можна реалізувати всі свої амбіції, створити приміщення для офісів, ресторанів, виставок, виробництва та концертів.

Читайте також: Все буде «!FEST»: Як львівська компанія будує світовий бренд

«Для нас важливо, щоб тут розвивався органічний проект, де б народжувалися геніальні ідеї, де якомога більше амбітних людей із розумінням ідей !FESTrepublic були об’єднані в одному місці, яке слугувало б одночасно і робочою зоною, і місцем відпочину, –  розповідає Юрко Назарук.

Що вже зроблено?

Балкони-гнізда, велетенська цибулина та ліфт, що закінчується дзвоном – перше, що дивує у фасаді !FESTrepublic

Головний вхід у будівлю тільки в процесі будівництва, проте перше, що впадає у вічі – балкони у вигляді «гнізда», де, за задумом, мають «народжуватися» та «плекатися» ідеї, а ще велетенська цибулина, яка теж символізує генерування думок, і прозора ліфтова шахта, на вершині якої працюватиме дзвін.  «Ліфт обов’язково повинен функціонувати. Поки ми здорові, то не замислюємось про можливі бар’єри у пересуванні, але треба розуміти, що для деяких людей піднятися сходами є проблемою. Це стосується маломобільних людей, інвалідів, людей із травмами, або ж працівниць з маленькими дітьми та візочками, – каже Юрко Назарук. – Унікальність концепції ліфта ще й у тому, що це не лише засіб пересування, але й витвір мистецтва – башта, на вершині якої знаходиться дзвін».

!FESTrepublic – це «місто» з назвами вулиць та будинків

До будівництва проекту співзасновники підійшли як до концепції своєрідного міста з особливою атмосферою, традиціями та цінностями, де навіть інтер’єр нагадує міські вулички з різноманітними знаками, табличками. До того ж кожен працівник має свій номер будинку. Частина офісних приміщень вже працює і комунікація всередині !FESTrepublic дуже проста, адже конкретну особу можна знайти за номером вулиці та будинку. Відділи розміщені на різних поверхах, кожен з них знаходиться на окремій вулиці із загальною кількістю будинків.

На кожному поверсі знаходяться окремі відділи

Сьогодні у !FESTrepublic позмінно працює від 80 до 110 спеціалістів, і ще окремі підрозділи займаються розробкою продуктів для різних підкомпаній мережі. Такі відділи знаходяться на кожному поверсі. Наприклад, на третьому поверсі знаходиться відділ мережі «ЛОКАЛЬ» і постачання. На другому – бухгалтерія. На четвертому поверсі – проектний відділ «!FEST», де працюють над безпосереднім запуском нових проектів та підтримкою вже існуючих. На цьому ж поверсі є арт-відділ, де народжуються дизайн та оформлення всього необхідного для ресторанів та проектів, а також невеликий піар-відділ, який займається рекламою та просуванням різних проектів. А на першому поверсі – їдальня для персоналу та гостей !FESTrepublic. На території також працює ще одни корпус із відділом кадрів, JustLvivIt, тренінговим центром, IT-відділом та  швейним цехом, де шиють брендований одяг «Aviatsiya Halychyny».

Першою у !FESTrepublic запрацювала їдальня, яка відкрита не лише для працівників компанії, а й для всіх охочих. «Перш ніж створювати якийсь проект, ми відкриваємо їдальню, яка згодом перетворюється на ще один простір для народження ідей, розповідає Юрко Назарук. – За обідом чи сніданком люди зустрічаються, обмінюються думками, відпочивають, тому ми старалися зробити це місце максимально комфортним».

Читайте також: Креативний квартал: місто віддає трамвайне депо на 50 років

Ще один напрям роботи– навчання майбутніх працівників

Усього в мережі «!FEST» працює близько двох тисяч працівників, і всі вони проходили спеціальне навчання відповідно до посади, на яку претендували. Тому важливий напрям у роботі – навчання спеціалістів. На одому із поверхів !FESTrepublic знаходиться лекційна аудиторія, тренінговий центр, де навчають майбутніх членів команди.

«Викладачі» із різних підкомпаній мережі проводять лекції із різних курсів для майбутніх менеджерів, офіціантів, кухарів, а ті, після завершення навчання, складають тести. Так і формується команда «!FEST», – розповідає Юрко Назарук.

Кожен працівник, незалежно від посади, повинен вміти готувати добру каву

 «!FEST» – це насамперед ресторанна компанія, де всі працівники, незалежно від посади, повинні знати, що таке добра кава та вміти її приготувати. Тому поряд із лекційною аудиторією є невелика кімната, де навчають готувати різні види кави. «Такий майстер-клас з приготування кави – це, переш за все, чудовий відпочинок, – наголошує Юрко Назарук. – Ті ж дизайнери, які постійно працюють за комп’ютером, мають можливість відволіктися від головної роботи, «переключитися» на зовсім іншу цікаву діяльність і з користю провести час».

Плани на майбутнє

Як на руїнах старого заводу постане концертний зал?

Наразі важко сказати, коли весь проект запрацює, адже масштаби роботи дуже великі: в планах !FESTrepublic відкриття спортивного залу, івент-холу, а також будівництво клубу, який споруджуватимуть на основі старого заводу. Конструкцію заводу руйнувати не будуть, натомість, головні стіни відреставрують, укріплять та добудують. Самі ж приміщення є дуже великими і зручними для проведення вечірок, концертів та інших масштабних заходів.

 «На перший погляд, легше зробити щось з нуля, але насправді у старої будівлі є очевидні плюси – унікальна фактура, історія та своєрідний настрій, – розповідає Юрко Назарук. – Після обстеження будівлі, виявилось, що стіни старого заводу досить міцні і їх можна зберегти, тому зараз тут кипить робота: чистять територію та заливають бетонну підлогу. А ще, кажуть, спершу на місці заводу була пивоварня, тому нас, як поціновувачів пива, це ще більше підкупило».

!FESTrepublic  – це не силіконова долина і не стартап – це чергова бізнес-концепція

«!FESTrepublic – це не силіконова долина, як зараз модно називати, адже від такого означення проблем не стає менше, – зауважує Юрко Назарук. – Слово «стартап» також створює ілюзії раптового успіху, але не несе якогось нового сенсу, адже завжди існували амбітні люди, яким потрібен був простір для того, щоб щось будувати, створювати. Іншими словами ніхто не відмовляється від того, що є люди, які мають ідею і шукають тих, хто має кошти на реалізацію цієї ідеї, або ж вкладають у неї власні кошти, цілодобово працюють і врешті-решт у них щось виходить. Це називається словом «бізнес», або «підприємництво».

Як не назвеш початок бізнесу, легшим він від цього не буде, адже старт жодного успішного підприємця не був легким і безхмарним, а навпаки – потребував великих інвестицій та цілодобової праці, залучення унікальних фахівців. Тому те, що зараз зроблено на шляху до реалізації !FESTrepublic свідчить про створення правильного середовище та концепту. «Істина проста: будь-які проекти успішні лише тоді, коли вони є органічними. А тоді вже залишається «зробити ноги» і випустити їх у світ», – каже Юрко Назарук.

Розмовляла Оксана Лісна

Фото Андрія Поліковського для Tvoemisto.tv

Фото старого заводу надали у !FESTrepublic

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!