Фото: Університет банківської справи

Фото: Університет банківської справи

«Нас просто помножили на нуль». Інтерв'ю з ректоркою Університету банківської справи у Львові

6731 0
Кабінет міністрів України видав розпорядження реорганізувати у Львові Університет банківської справи та приєднати його до ЛНУ ім. І. Франка. Це рішення здійняло хвилю обурення, працівники вишу шоковані, а студенти зареєстрували петицію про відставку очільника МОН Сергія Шкарлета. Tvoemisto.tv поговорило з ректоркою Університету банківської справи Анжелою Кузнєцовою про цю резонансну ситуацію.

Про історію університету 

Університет банківської справи створили за ініціативи Національного банку України у 2006 році. Основою для нього став Львівський банківський інститут, який почав свою роботу 10 травня 1940 року. Це, можна сказати, і є дата заснування нашого вишу.  

У 2006 році інститути, що готували фахівців для Національного банку і фінансово-кредитної системи та розміщувалися у Львові, Черкасах, Харкові та Києві, за рішенням Нацбанку об'єднали в єдиний мережевий університет із центром у Києві. Ще один інститут, який входив до університету, Севастопольський, у 2014 році було анексовано разом із пів островом. 

У 2015 році Національний банк України передав університет у підпорядкування Міністерству освіти і науки України. 

У 2019 році вийшла нова редакція закону України «Про вищу освіту». Відповідно до цього закону заборонялося функціонування філій університетів у п’яти великих містах: Києві, Львові, Харкові, Дніпрі та Одесі. Тому ми були змушені припинити інститути у Харкові, Києві та Львові й змінити місцезнаходження університету з Києва на Львів. 

Проблеми на суму у мільярд гривень 

Наказ МОН, який припиняв функціонування наших інститутів у Харкові та Львові, абсолютно не врегульовував майнові питання. Ми обговорювали питання передачі майна із керівництвом Харківського Національного Університету ім. Каразіна, до якого, згідно із наказом, приєднали і наш Харківський інститут. 

Проте через відсутність належно оформленого наказу МОН питання передачі майна нашого університету у Харкові вже майже два роки не врегульоване. Майно розташоване в екологічній зоні Харкова, Олексіївці. Там просто казка. Поблизу новозбудована станція метро. Там розміщений і навчальний корпус, і великий гуртожиток на 420 місць. Вартість однієї землі площею 3,5 гектарів становить 840 мільйонів гривень.

Ми написали вісім листів, неодноразово телефонували у Міністерство, щоби нам видати наказ прямої дії, щоби створити комісію для передачі майна у Харкові. Міністр Сергій Шкарлет обіцяв підтримувати університет у Львові та укрупнити його. Процес укрупнення університету та процес передачі майна у Харкові мали відбуватися паралельно – крок за кроком.

Однак замість наказу прямої дії ми отримали інформацію, що міністр Шкарлет подав у Кабмін проект з пропозицією реорганізувати наш університет. Із керівництвом університету, колективом та студентами наміри про реорганізації МОН в жодний спосіб не обговорювали.

Саме це найбільше обурює. Колектив мають за ніщо. Порушуються законне право людей на працю, на доступ до інформації, закон «Про вищу освіту», відповідно до якого всі рішення мають прийматися прозоро, обговорюватися та висвітлюватися на кожному етапі прийняття. В нашому випадку цього не було. Колектив і студентів просто помножили на нуль без жодних об’єктивних підстав.

Про приєднання до ЛНУ імені Івана Франка

Я припускаю, що причина нашого приєднання до ЛНУ – це невирішений конфлікт через землю і майно в Харкові. Вочевидь, Шкарлет подумав: нема вишу – нема проблем.

У нас не було підтвердженої інформації про те, чи дійсно документи про приєднання до ЛНУ підготовлені і чи взагалі вони є в міністерстві. Усе було на рівні чуток. Аж ось 2 лютого ми дізнаємося зі ЗМІ, що наш університет реорганізований і розпорядження підписане. Причому документ цей був оформлений ще 29 грудня. В «Урядовому кур’єрі» (офіційне видання Кабінету міністрівРед.) він з'явився 4 лютого. Все відбувалося без розголосу та поспіхом.

Від самого Львівського національного університету, до якого нас мали приєднати, не було жодних дзвінків, жодних зустрічей із керівництвом. Ми, тобто Університет банківської справи, терміново зібрали у себе конференцію трудового колективу, на якій ухвалили рішення не підтримувати розпорядження і оскаржити його в суді.

Причини для реорганізації університетів

Рішення про ліквідацію чи реорганізацію вишу повинне базуватися на певних критеріях. Для прикладу, університет не виконує ліцензійні вимоги, порушує певні права чи свободи, вимоги акредитації. Щодо нас немає жодної з перелічених підстав для реорганізації.

Про показники успішності університету 

У нас добрі показники діяльності, стабільно входимо у рейтинг 100 кращих університетів країни, маємо якісні наукові розробки та освітні проєкти на рівні стратегічних завдань держави. Також спільно з Національним банком України працювали над стратегією розвитку фінансового ринку, підвищенням рівня фінансової грамотності, маємо багато проєктів з Міністерством стосовно роботи з ветеранами, банківськими установами, вітчизняними та іноземними фінансовими компаніями.

Понад те, ми залишилися єдиним профільним закладом банківської справи в Україні і зберегли цю профільність навіть у назві. Ми продовжуємо готувати кадровий резерв для Нацбанку і фахівців для фінансово-кредитної системи. Ми співпрацюємо і із USAID (Агентство США з міжнародного розвитку – прим. ред.) у багатьох проєктах, ми є членами дев’яти міжнародних організацій. Також ми співпрацюємо з університетами Польщі, Балтії та Німеччини за програмами подвійних дипломів.Навіть великі університети не мають такої кількості проєктів, як наш. Тому ми просто шоковані розпорядженням про реорганізацію. Ми весь час очікували грамотно складеного законного наказу Міносвіти, а не розпорядження Кабміну.

Реорганізація університету сильно вдарить по всіх тих програмах – вони можуть просто припинитися, але найгірше те, що банківська система, яка зараз бурхливо розвивається, потребує зовсім інших фахівців із спеціалізованими навичками. Відкритий банкінг, цифровізація, кібербезпека у фінансових технологіях – все це повинні знати сучасні фахівці, яких потребує ринок. Реорганізація університету призведе до нестачі таких фахівців, що може негативно відобразитися на фінансовій стабільності та безпеці держави.

Про те, що колектив Університету банківської справи планує робити далі

Зараз наші студенти активно працюють з усіма студентськими організаціями, підготували петицію про відставку Сергія Шкарлета. Вони обурені, бо свідомо вибирали навчання у нашому виші. 

Ми глибоко поважаємо Львівський національний університет імені Франка. Я пишаюся тим, що є випускницею цього вишу. Спільно з колегами ми реалізували багато гарних справ. І мені видається, що ситуація із реорганізацією є обурливою не тільки для нас, але й створює напруження для наших колег із ЛНУ. 

У нас виш економічного профілю. Франковий виш у своєму складі має потужний економічний факультет – багато наших спеціальностей дублюється. Тому для нас незрозумілою є місце нашого університету, інститутів і кафедр у складі ЛНУ. 

Перш за все хвилюється колектив, бо студенти захищені та все одно отримають дипломи. Бюджетники збережуть місця, а контрактники будуть платити стільки ж, або за ціною програм у ЛНУ. Трудовий же колектив дуже сильно занепокоєний, оскільки у багатьох людей закінчуються контракти.

Про петицію щодо відставки міністра МОН Сергія Шкарлета

Я і мої колеги вважаємо, що закриття вишів, створення хаосу і паніки серед освітян у час, коли країна перебуває в надзвичайно важких політичних реаліях, є антидержавницькою позицією.

Такі дії підривають засади Конституції України і права студентів, трудового колективу, порушують автономію навчальних закладів. Він уже раз продемонстрував це на прикладі Києво-Могилянської академії. 

Тепер настала черга нашого університету. Ми зареєстрували петицію про відставку міністра освіти та науки Сергія Шкарлета. Ми віримо, що Кабмін скасує безпідставно прийняте розпорядження про реорганізацію університету.

Коли Прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчіль під час Другої Світової Війни отримав проект бюджету країни і побачив там скорочення видатків на освіту та науку, то він дав розпорядження його переробити. Він сказав, що не розуміє, за що Британія тоді воює. Я переконана, що це зараз актуально і для України.

Роман Тищенко-Ламанський

Фото: Університет банківської справи

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

 

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!