фото: Мелісса Жаботинська

фото: Мелісса Жаботинська

«Кримська перепічка» у Львові: пекарня переселенців, яка вчить львів'ян довіри

20714 3
Сестри-переселенки Світлана Лопатіна та Оксана Новікова приїхали до Львова в березні 2014 року. Спершу не мали на меті займатися власною справою, але як зауважує Світлана, така робота допомогла подолати депресію й дала сили рухатися далі. У Львові сестри відкрили домашню пекарню та кав’ярню «Кримська перепічка». Світлана Лопатіна розповіла Tvoemisto.tv про те, чи складно наважитися робити бізнес у Львові, у чому унікальність та «фішка» закладу й чим Сихів нагадує рідний Сімферополь.

«Оксана, моя старша сестра, раніше займалася оптовою торгівлею інгредієнтами для кондитерських та хлібно-булочних виробництв. Останні три роки після декрету я працювала з нею, – каже Світлана Лопатіна. – Ніхто не планував завершувати таку діяльність. Бізнес ріс, розвивався…»

За її словами, ідея створення закладу виникла ще в Криму. Хотіли зробити маленьке арт-кафе більш європейського і водночас домашнього формату. Однак на сестер чекав вимушений переїзд до Львова. Із особливою вдячністю та захопленням Світлана пригадує львів’ян, які прихистили їх у своєму будинку. «Вони нас прийняли, як рідних. Настільки щиро хотіли допомогти, що було аж навіть ніяково, – зізнається. – Ми прожили в них кілька місяців. Мені й досі незручно, адже не знаю, як цим людям віддячити».

За її спостереженнями, усі переселенці у Львові періодично впадають у депресивний стан. Незалежно від статків, віку та від того, як вони тут влаштувалися. «Я не знаю, чому так трапляється. Ніколи не депресувала в Криму, а тут пережила аж три такі періоди», – додає Світлана Лопатіна. Після однієї з таких депресій вона потрапила на проект «Бізнес-інкубатор для переселенців» від Міжнародного фонду «Відродження» та Клубу Ділових Людей, де можна було придумати бізнес-ідею та отримати грант на її реалізацію.  І саме міні-пекарня з власною точкою продажу стала ідеєю, над якою почала працювати Світлана. Каже, що створити власну справу у Львові – не важко. Складніше – наважитися на такий крок.

«У нас було деяке обладнання, яке ми привезли з Криму. Для того, аби на щось «опертися» під час написання бізнес-плану, я шукала приміщення, – говорить співвласниця пекарні. – Але вирішила, що це має бути саме Сихів». Пригадує, що побувавши на Сихові вперше, була дуже вражена широтою проспекту Червоної Калини та зрозуміла, що це місце нагадує рідний Сімферополь. Додає, що попри велику площу та чисельність населення, на Сихові бракує місць, куди можна піти – особливо батькам із дітьми. Саме цю нішу Світлана з сестрою і вирішили зайняти. «Грант я не виграла. Комісія, яка нас оцінювала, чомусь вирішила, що це нереально, – каже Світлана. – Запитували, у чому «фішка»? От у чому: воно ж свіже! Людина, яка живе поруч, може прийти і купити свіжу булочку».

Зауважує, що їхній заклад створений не для туристів, а саме для львів’ян. «Ми – з Криму. Ми знаємо, хто такі туристи, – говорить Світлана Лопатіна. – Це той, хто приїде і поїде; він ніколи тебе цілком не пізнає і не оцінить. Сьогодні він є – а завтра його нема. Турист не зможе стати твоїм постійним клієнтом. Це лише швидкий заробіток. Наші клієнти тут – це наші гості. Переважно це батьки з дітьми. Я розуміла, що на Сихові їх є дуже багато».

Світлана каже, що загалом у пекарні та кав’ярні «Кримська перепічка» працює приблизно двадцять людей, проте колектив періодично змінюється: «Не всі готові працювати чесно. Не всі готові працювати довго». Додає, що серед працівників є і переселенці – дівчина з Сімферополя та кримськотатарська сім’я.

Облаштували тут і стелаж із книгами, чимало з яких – про Крим. «Люди приходять, беруть, читають. Багато книг принесли самі клієнти», – розповідає Світлана. Для дітей облаштували спеціальну ігрову зону, яку наповнюють новими іграшками. Однак, за спостереженнями Світлани, дітям найбільше подобаються звичайні дерев’яні фігурки, які залишив тут ще перед Різдвом майстер-мебляр: «Оксана купувала якісь дорогі конструктори. Але вони не прижилися, бо занадто дрібні. А от елементарні кубики чи шматочки дерева дітям подобаються набагато більше».

Особливістю пекарні «Кримська перепічка» є своєрідна атмосфера довіри, яку важко не помітити. Іграшки, книги, – усе у вільному доступі. «Ми – постійно тут. Винесуть, то винесуть, – каже Світлана Лопатіна. – Отже, комусь це потрібніше. А хтось інший, наприклад, принесе щось нове». Зазначає, що це також є однією із «фішок» закладу.

Додає, що у своєму бізнес-плані вона описала ідею каси самообслуговування. Наводить приклад Туреччини, де в деяких супермаркетах немає касирів: покупець самостійно «пробиває» товар і лишає необхідну суму. «Звичайно, булочку так не проскануєш, – зауважує. – Однак, у нас бувають новинки в меню, які ми не знаємо, як оцінити. Можна було б пропонувати продукцію, а клієнти дегустуватимуть і залишатимуть стільки грошей, скільки вважатимуть за потрібне».

Розповідає, що в меню є кубіте (пиріжки з листкового тіста з м’ясною начинкою і картоплею) та кримськотатарська пахлава. «Це медова пахлава з горішками, – пояснює Світлана. – Насправді вона азербайджанська, але нагадує саме ту, яку могли багато з вас їсти раніше в Криму». Ще пропонуємо пиріг з апельсином –  «Кримський Едельвейс». Каже, що попри дуже простий рецепт, цей пиріг припав до вподоби багатьом відвідувачам. Останнім часом клієнти активно запитують і про пиріг «Ай-Петрі» – шоколадний бісквіт на сметанному кремі з горіхами, чорносливом та курагою. «Він більше зимовий, тому ми його зняли з продажу на певний час. А відвідувачі це помітили і просять повернути. Доведеться повертати. А що робити?» – сміється Світлана.

Пригадує, що, відкрившись у грудні 2015 року, мали за увесь цей час лише кілька повноцінних вихідних. «Ти тут ніби живеш. Приходиш – ще темно, йдеш – уже темно. Особливо так було взимку, – розповідає Світлана. – Мені це давалося складно. А от з Оксани прямо-таки «перла» енергія. Вона на такому підйомі все це робила! Усі думали, ніби вона завжди займалася саме цим».

«Часто думають, якщо ти кримчанин – маєш бути кримським татарином чи кримською татаркою. Я вже звикла, – каже Світлана Лопатіна. – Те ж саме й щодо кафе. Запитують: «Чому у вас так мало кримськотатарського? А де ваші кримські рецепти?» Відповідаю: «Знаєте, що таке Крим? Це збірна солянка. Ми взяли і відібрали тільки найкраще!» 

Домашня пекарня «Кримська перепічка» розташована за адресою:
пр. Червоної Калини, 62а, ТЦ «Інтерсіті»,
1-й поверх біля ліфта.

Спілкувалася Юлія Сабадишина,
фото Мелісси Жаботинської

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!