Фото: Укроборонпром

Фото: Укроборонпром

Яку зброю Україні передають союзники та що потрібно ще для перемоги

30947 0
З початку російсько-української війни союзники України передали нам десятки тонн вибухівки, сотні тисяч тонн патронів та одиниць захисного спорядження, тисячі приладів нічного бачення та засобів радіоелектронної боротьби. Крім того – тисячі одиниць важкого озброєння – танків, РСЗВ, гаубиць, та ракет. Tvoemisto.tv зробило добірку озброєння, яке Україна отримала від партнерів.

Військовий експерт Петро Черник у коментарі Tvoemisto.tv зазначив, що про таку велику кількість зброї Україні раніше доводилося тільки мріяти. Особливо на першій стадії війни в Україні.

«Без цієї нової зброї нам було би непереливки. Можу твердо констатувати, що без наявності FGM-148 Javelin, LAW 80 в нас не було б жодних шансів зупинити ворога. На зараз в Україну зайшло більше 350 одиниць найрізноманітніших класів артилерії: італійські гаубиці FH70, французькі CAESAR, американські гаубиці М777, М109 Paladin, М114, і навіть є уже до дивізіону німецьких Panzerhaubitze 2000, які уже зайшли в Україну і виконують свою роботу – це у межах 4-5 артилеристських бригад. Маю власну думку, що у квітні мріяти про таку величезну кількість артилерії не доводилося», – сказав в ефірі Тvoemisto.tv Петро Черник.

Ручні протитанкові ракети

Javelin

26 тисяч протитанкових ракет Javelin передали Україні США, повідомляє посольство США в Україні у Тwitter. Ці ракетні системи розробили і поставили на озброєння США у 1996 році. Її широко застосовували під час воєн в Афганістані, Іраку та Сирії.

Ракети можуть вражати як бронетанкові засоби, так навіть й гвинтокрили дальністю до 2,5 км. Вага комплексу понад 22 кг.

NLAW

Головне призначення ПТРК NLAW – знищення броньованих машин на коротких дистанціях одним пострілом. Ці ракети розробила Велика Британія у 2002 році. Інформації про масове застосування системи до російсько-української війни немає, проте ці ракети стоять на озброєнні не тільки Великої Британії, а й Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Саудівської Аравії, Індонезії та Малайзії. 

Велика Британія передала Україні понад п’ять тисяч одиниць ПТРК NLAW. Дальність дії ПТРК – 20-800 метрів, а вага – 12,5 кг.


Matador

Протитанковий ракетний комплекс Matador – спільна розробка німецької компанії Dynamit Nobel Defence разом із зброярами з Ізраїлю, Сінгапуру, Великобританії та Бельгії від 1999 року. Це 90-мм ракетний комплекс, ракета якого досягає швидкості 250 м/с і здатна пробити броню у 500 мм сталі. Ефективно вражає цілі до 1,2 км. 

Україна у березні 2022 року з власної ініціативи і за свій кошт замовила у німецького концерну DND 5100 одиниць ПТРК RGW 90 Matador. Нещодавно двома партіями надійшло ще 2900 ракет.

Переносні зенітно-ракетні комплекси

Stinger 

Майже півтори тисячі ракетних систем Stinger передали США для України. Американці поставили їх на озброєння у 1981 році. Їх почали використовувати у в Афганістані, у Югославських війнах та низці конфліктів у державах Африки. 14-кілограмова ракета розвиває швидкість понад 700 м/с і вражає цілі на висоті до 4,5 км. 


Piorun

ПЗРК Piorun – переносний зенітно-ракетний комплекс польського виробництва, призначений для боротьби з низьколітаючими цілями: літаками, гелікоптерами та безпілотними літальними апаратами. Система на озброєнні із 2018 року. Ефективна дальність вогню – 6500 метрів. 

У відкритих джерелах не наводиться кількість переданих засобів, але керівництво Польщі високо оцінило передані ПЗРК Україні, і планує додатково закупити їх для оборони Польщі. Так, віцепрем’єр і міністр оборони Польщі Маріуш Блащак затвердив контракт на закупівлю для польської армії 3500 ракет та 600 пускових механізмів для зенітної системи Piorun.

«Власне, прикладом такої сучасної зброї є зенітно-ракетний комплекс Piorun, випробуваний під час війни в Україні з росією, адже ще перед початком війни ми передали українцям ці зенітно-ракетні комплекси», – сказав віцепрем’єр Польщі.


Starstreak 

Британський ПЗРК поставили на озброєння у 1986 році. Дульна швидкість – 4900 км/год. Здатна вражати цілі до семи кілометрів. Крім Великої Британії системи мають на озброєнні ПАР, Таїланд, Індонезія, Малайзія. Раніше систему у війнах не використовували. Україні передали системи в цьому році. Загалом США і союзники передали Україні вже 60 тисяч протитанкових систем і 25 тисяч ПЗРК, заявив Генерал армії США Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів.

Безпілотники

Bayraktar

Цей турецький безпілотник впродовж російсько-української війни вже встиг стати легендарним. Він стоїть на озброєнні армій світу Туреччини, Азербайджану, Киргизстану, Катару, Пакистану, Польщі, України та ряді країн Африки. Був прийнятий на озброєння Туреччиною у 2014 році. Розвиває максимальну швидкість у 222 км/год і піднімається на висоту понад 8 км. Здатний нести на собі бомби та ракети масою до 150 кілограм.

З початку російсько-української війни на озброєнні в Україні знаходилося шість одиниць техніки. Ще на один для України назбирали литовці, на три «байрактари» зібрав фонд Сергія Притули, після чого компанія Bayraktar повідомила, що безплатно передасть безпілотники і громадянам Литви, і України.

Switchblade

Цей американський безпілотник-камікадзе взяли на озброєння у 2012 році. Він призначений для знищення живої сили та броньованих цілей. США обіцяли передати Україні понад 700 таких дронів. У травні з'явилися перші свідчення використання Switchblade українськими військовими.

Нещодавно США обіцяли передати Києву ще сотню тактичних безпілотників Phoenix Ghost. Безпілотник розвиває швидкість до 160 км/год, піднімається до 4,5 км і діє в радіусі 10 км.

Реактивні системи залпового вогню

HIMARS

Універсальна американська артилерійська система на базі автомобіля. Може використовувати шість реактивних снарядів або одну оперативно-тактичну балістичну ракету ATACMS. Також може застосовуватися для запуску зенітних ракет. Америка використовувала їх в Афганістані, Іраку та Сирії.

Про початок постачання HIMARS в Україну США оголосили 22 квітня. Ракети системи мають 227 мм калібр і здатні вражати цілі на дистанції до 300 км. Російська армія не має жодних артилерійських систем залпового вогню, які б вражали цілі на таких дистанціях.

MLRS M270

«Перлиною потенціалу британської армії» називає систему MLRS M270 доктор Джек Вотлінг з Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень Великої Британії. За його словами, ці системи дозволять змінити ситуацію на фронті російсько-української війни, однак не одномоментно.

Дальність їхньої стрільби становить до 300 км. Її використовували під час війни у Перській затоці, Іраку, Афганістані та Сирії. Системи є на озброєнні у 15-ти країн.

RM-70 Vampire

Модернізований варіант чехословацької версії радянської реактивної системи залпового вогню «Град». Може також використовуватися для дистанційного мінування місцевості. Дальність її стрільби становить до 20 км. Вона забезпечена броньованою кабіною для захисту екіпажу та цифровою системою керування вогнем, що дає змогу зменшити час від виявлення цілі до її знищення. Є на озброєнні у понад 20 держав.

Понад 20 таких установок Чехія передала Україні в середині квітня.

БМ-21

Взята на озброєння в СРСР у 1963 році й використовується досі. Залп – 40 снарядів, найбільша дальність стрільби – 42 кілометри. РСЗВ перебуває на озброєнні кількох десятків країн Європи, Азії, Африки та Латинської Америки.

У квітні 2022 року стало відомо про те, що Польща передала Україні 20 таких систем.

Самохідні артилерійські установки

CAESAR

Ці французькі самохідні установки можуть запускати 155 мм снаряди на відстані 40 кілометрів зі швидкістю від шести до восьми пострілів за хвилину. Їх прийняли на озброєння у Франції і почали випускати з 2007 року. Вони є на озброєнні Франції, Данії, Бельгії, Литви, Індонезії, Саудівської Аравії та Таїланду.

Обсяг цього постачання Макрон не уточнив. Відомо лише, що Франція хоче придбати 109 Caesar у 2025 році. В Україні уже працює 12 таких гармат. Наразі у Франції всього 72 таких САУ. 

Krab

Польську гаубицю Krab розробили і прийняли на озброєння у 2008 році. 155-мм гаубиця здатна вражати цілі на відстані 40 кілометрів. Її скорострільність – 6 снарядів за хвилину. 

Польща вже надала Україні 18 самохідних гаубиць Krab (три батареї), а також навчила 100 українських артилеристів працювати з ними. До цього операторами цієї гаубиці були виключно поляки.

PzH 2000

Німецька самохідна артилерійська установка (САУ) PzH 2000 поєднує в собі мобільність і високу скорострільність. Їх прийняли на озброєння у 1996 році, а перше бойове хрещення вони пройшли у Афганістані. Наразі ці установки є на озброєнні Німеччини, Греції, Італії, Нідерландів, Литви, Хорватії, Катару та Угорщини. У боєкомплекті 60 снарядів. Дальність стрілянини – до 50 кілометрів.

3 травня газета Die Welt повідомила про готовність ФРН передати Україні сім гаубиць PzH 2000. На додачу до цього уряд Нідерландів передав Україні ще п’ять таких САУ.

M109 Paladin

Це самохідні артилерійські установки американського виробництва. Уряд Норвегії передав Україні 22 одиниці та провів навчання українських бійців з їх використання. Їх прийняли на озброєння у США у 1963 році. Установки вперше використовувалися армією США у В’єтнамі і після цього їх застосовували у кожній війні, де брали участь США. Ці САУ використовують 155-мм боєприпаси. Дальність їхньої стрільби 30 кілометрів. Можуть робити до 6 пострілів на хвилину. Ці САУ є у понад 20 країнах світу.

Гаубиці

M777

США також передали щонаймнше 85 гаубиць M777. Це надлегкі польові гаубиці британського виробництва. Їхня вага становить 4,2 тонни, що значно менше за аналоги. Перевозити М777 можуть навіть транспортні гелікоптери чи конвертоплани СV-22. Гаубиця відрізняється від гармати тим, що вона зазвичай веде вогонь не прямою наводкою, а навісними пострілами. Дальність ефективного вогню М777 – 24 кілометри.

Розроблену у Великобританії гаубицю калібру 155 міліметрів взяли на озброєння у 2005 році, а її перше бойове застосування відбулося у війні в Афганістані. Може стріляти керованими снарядами, ефективна дальність стрільби сягає 40 кілометрів. В інтенсивному режимі може зробити до п'яти пострілів за хвилину.

Вперше про постачання М777 Україні оголосили 13 квітня.

FH70

Це спільний проект ФРН, Великобританії та Італії. Її розробили і прийняли на озброєння у 1978 році. Вона може робити постріли щодесять секунд. Максимальна ефективна дальність стрільби – близько 30 кілометрів. Досі перебуває на озброєнні армій Великобританії, Італії, ФРН та інших країн. Італія вже оголосила про передачу FH70 Україні.

М114

Американська польова гаубиця часів Другої світової війни. Їх прийняли в експлуатацію у 1942 році і використовують досі понад 20 країн світу. У США вони зняті з озброєння. Після Другої світової війни 155-мм гармату активно використовували США у війні у В’єтнамі, а також в ірано-іракській війні. Вона здатна вести вогонь з інтенсивністю два постріли на хвилину і вражати цілі на відстані понад 14 кілометрів. Однією із перших про передачу цих гаубиць Україні заявила Португалія.

Важкі засоби ППО 

FlakPz Gepard

Це зенітна установка 228-мм калібру здатна вражати літаючі об’єкти на висоті до трьох кілометрів. Робить 550 пострілів на хвилину. Має дві радіолокаційні станції: одну – для пошуку цілей, іншу – для наведення на ціль. Перебуває на озброєнні Бразилії, Йорданії, Румунії, у Катарі та Україні. Їх прийняли на озброєння у 1976 році. В Німеччині вона знята з бойового чергування.

Уряд Німеччини пообіцяв погодити відправку Україні 30 зенітних самохідних установок FlakPz Gepard.

Зенітно-ракетний комплекс С-300

Поставлений на бойове чергування в СРСР 1979 року зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) С-300 здатний вражати балістичні та аеродинамічні цілі на різних висотах та на дальності до 200 кілометрів. Призначений для захисту великих промислових та адміністративних об'єктів, військових баз та пунктів управління.

У квітні про постачання С-300 Україні заявила Словаччина та низка інших країн.

Бронетранспортери і танки

Mastiff

Mastiff – це варіант шестиколісної мінозахищеної південноафриканської машини Cougar MRAP, яку армія Великої Британії використовувала в Афганістані. Це важкоброньована патрульна машина повного приводу, яка перевозить вісім військових, а також двох членів екіпажу. Підходить для дорожнього патрулювання та колон.

Машини мають максимальну швидкість 90 км/год, озброєні новітніми системами зброї, включаючи 7,62-мм кулемет загального призначення, 12,7-мм великокаліберний кулемет або 40-мм автоматичний гранатомет. Кількість цієї переданої техніки не розголошують.

Bushmaster

Австралійський броньований автомобіль, прийнятий на озброєння у 2004 році. Австралійські збройні сили застосовували його у війнах в Східному Тиморі, Афганістані, Іраку та Північному Малі. Завдяки незначній масі їх можна перевозити літаками C-130 Hercules, C-17 Globemaster, вертольотом Мі-26. Разом із водієм автомобіль може перевозити до десяти військових.

Уряд Австралії вже передав Україні понад 20 одиниць техніки.


Танки Т-72

Наймасовіший танк другого покоління взяли на озброєння в Радянському Союзі у 1973 році. Лише в СРСР виробили понад 30 тисяч цих танків. Різні їхні модифікації випускалися у Югославії, Польщі, Чехословаччині, Індії. Їх досі використовують армії чотирьох десятків держав.

Від початку війни Україна отримала від Польщі, Словенії та Чехії близько 300 танків Т-72.

Ракети

Harpoon

Американська протикорабельна ракета – одна з найпоширеніших у світі. Їх виготовлення почалося у 1975 році, вона досі перебуває на озброєнні у США. Засвідчила свою ефективність під час ірано-іракської війни. Її можуть запускати з літаків, кораблів, підводних кораблів та наземних пускових установок.

Brimstone

Розроблені для британських ВПС високотехнологічні ракети Brimstone взяли на озброєння у 2005 році. Активна радіолокаційна головка самонаведення дозволяє з великою точністю вражати цілі, що рухаються. Ефективний проти сучасних типів броні.

У розмові із Тvoemisto.tv співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник зазначив, що для переломного моменту – переходу у контрнаступ ЗСУ – потрібні зміна балансу і ліквідація суттєвої диспропорції у засобах ураження. Бо, за деякими оцінками, була десятикратна перевага росії в артилерії. Тому надходження засобів озброєння і боєприпасів – це навіть не про паритет чи збільшення їхньої кількості, а інша якість озброєння. «Ми вже бачимо ефект від протикорабельних ракет, американських систем залпового вогню», – зазначив Олексій Мельник.

Загалом українські експерти кажуть, що Україні необхідна наступальна зброя, інакше війна з росією може затягнутися. 

Натомість нещодавно Королівський Об'єднаний інститут оборонних досліджень – британський аналітичний центр, що спеціалізується на проблемах міжнародної безпеки та військової справи, опублікував дослідження, у якому описано, що необхідно для перемоги над росією.

За їхніми даними, засоби російської радіоелектронної боротьби заважають Україні швидко знищувати російську артилерію, яка фіксує українських військових і не дає ЗСУ зосередитися на наступальних моментах. Російські ракети завдають значних економічних і політичних втрат, водночас в Україні досі спостерігається дефіцит бронетехніки та піхоти для наступу, а планування масштабних об’єднаних операцій обмежуються через низький кадровий потенціал українських воєнних.

Завдання міжнародних партнерів, згідно зі звітом британського аналітичного центру, змінити цю динаміку. Частковим постачанням різноманітної зброї, яка потребує окремих сил на навчання, обслуговування та логістику, стверджують експерти, цього не досягти.

Натомість британські аналітики зазначають, що для перемоги України варто раціоналізувати підтримку: надати також засоби для знищення російських засобів радіоелектронної боротьби, більшу кількість РСЗВ, 155 мм гаубиць, захищених систем зв’язку, ручних ПТРК та ПЗРК, сприяти захисту мобільності українських військ та критичної інфраструктури.

Також, стверджують британські експерти, Україні потрібно провести масштабну підготовку нових підрозділів, які здатні до ведення боїв наступального характеру та підготувати персонал та молодше керівництво для військових маневрів.

Роман Тищенко-Ламанський, Фото: з відкритих джерел

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!