На фото наші гвардійці зі своїм прапором, пошматованим уламками після сьогоднішнього бою

На фото наші гвардійці зі своїм прапором, пошматованим уламками після сьогоднішнього бою

У пунктах збору тероборони і військкоматах аншлаги, – Роман Матис

3101 0
Як сьогодні у Львові готові різні інституції, що буде із економікою, санкції для Росії та про обстріли Львова

У Північних та Південних регіонах України точаться бої із російськими військами. Українські військові на певних частинах фронту перехоплюють ініціативу та відновлюють контроль над локаціями, які були захоплені російськими військовими. Так, українська армія знищила ворожий десант у аеропорту Гостомеля та відновила контроль над Каховською ГЕС.

Редакція Tvoemisto.tv у трансляції-марафоні розпитало екскерівника управління залучення інвестицій Львівської ОДА, засновник та керівник руху у «И так поймут» Романа Матиса про те, чому Росія хоче нашої паніки та як підготувався Львів до війни з Росією.

Про те, наскільки сьогодні у Львові готові різні інституції

Ситуація у Львові після нападу Росії була критичною. Ніхто до кінця не вірив, що Путін піде на вторгнення. Було багато дезінформації, треба пам'ятати, що у такій ситуації немає достовірної інформації і все треба скрупульозно перевіряти. 60-80% інформації може виявитися фейками. Тому важливо брати інформацію із надійних джерел та ЗМІ, а краще із першоджерел – офіційних каналів влади та ЗСУ у соцмережах.

Проте причин для паніки немає. Коли ви будете бачити відео, як збивають російські літаки і знищують танки, ви будете розуміти, що критичних причин для паніки немає. 

Війна у нас не перший день – це чергове загострення, але зараз ми краще підготовлені порівняно із 2014 роком. Для економіки буде краще, якщо не буде паніки і виведення рахунків із банків. Готівка у кишені дає відчуття уявної безпеки, але гроші – це двигун економіки і не треба спішити масово виводити готівку. 

Найсумніше те, що у мене було дуже багато іноземних гостей, бізнесменів, які приїхали вкладати свої капітали в Україну, але багато із них поїхали, не зреалізувавши свох плани. Але з українським бізнесом ми на зв'язку – є безліч організаційний питань. Ми контролюємо ситуацію і бізнес із розумінням ставиться до ситуації та не підвищує ціни астрономічно, бо суттєво підвищився попит. 

Гарний приклад – це мережі заправок «ОККО», яке обмежило продаж пального на одне авто у 20 літрів. Паніка на заправках була просто неймовірна – цього робити не треба.

Я теж пропоную всім провайдерам зняти білінг, щоби всі могли користуватися зв'язком та Інтернетом навіть із мінусовим рахунком. У операторів можуть бути певні втрати у прибутку, але це дозволить коригувати людей і посилити оборону.

Про те, що буде з економікою

Із погляду локального бізнесу вторгнення стало, як не дивно, радше позитивним явищем. Лише за один день скінчилися всі майданчики у Львові, які здавалися в оренду, всі площі. Сюди тікає бізнес, сподівається, що у Львові ситуація буде під контролем.

Тому я б казав, що немає сенсу у масовому переїзді людей і бізнесів, бо у нас завдання відстояти країну. Українська армія справляється дуже добре, відбиваючи атаки ворога, і це дає можливість нам посилюватися у переговорах. У другій половині дня речник Путіна – Пєскова, заявив, що Росія готова до переговорів із Україною. Це сигнал для нас всіх, що наші позиції готові краще, ніж вони очікували.

Ми обговорювали тему нападу з жовтня. З того часу кількісний склад російських військ суттєво не змінився. Проте цієї кількості солдат для повномасштабної постійної атаки на всьому кордоні у 2000 км кордони недостатньо. Це для шантажу та паніки. Так само, як і дезінформація. Це робиться для того, щоби українці боялися і поширювали фейки про російську перевагу. Саме для цього російські військові миттєво вивішують російські триколори на будь яких захоплених будівлях, навіть якщо це маленьке незначне місто.

Зараз вони намагаються захопити Чорнобильську АЕС (на момент публікації матеріалу російські військові захопили атомну електростанцію – прим. ред.). Президент Володимир Зеленський з цього приводу зробив заяву, що це вже загроза точно не тільки для України, а для світу. Проте вони не зможуть втримати всі напрямки, за якими зараз наступають. Нехай у якомусь місті залишаться навіть 10-20 тисяч російських солдатів – навіть звичайні містяни зможуть дати їм раду. Зараз у мережі ширяться відео навіть із тимчасово захоплених наших міст на Півночі та Півдні, де голоси операторів за кадром пашуть люттю та готові знищувати російських військових голими руками. 

У пунктах збору тероборони і військкоматах аншлаги – львів'яни дуже активно записуються до лав Збройних Сил. Зараз очевидно, що ми будемо чинити зокрема й серйозний партизанський опір. У їх же дискурсі вони взагалі не розглядали можливості нашого внутрішнього спротиву.

Про санкції для Росії

Я спостерігаю, як на міжнародних майданчиках голосно вимагають відключити Росію від SWIFT. Ми маємо припинити економічну співпрацю із Росією, але наївно сподіватися, що це зробить весь світ. Це де-факто автоматично припинить роботу дочірніх підприємств світових компаній, яких не мало у Росії. Це і заводи зі збірки корейської електроніки та побутової техніки. Вірогідно, що уряд Німеччини один із перших зробить заяву про те, що вони не хочуть цього втрачати, як вони робили у 2015 році.

Я розумію, що президент Джо Байден хоче залишити свій вплив у Європі. Тому він також буде дуже скрупульозно радитися із світовими партнерами і такі рішення будуть залишатися на найкрайніший варіант. Зараз радше за все заблокують рахунки всіх близьких та коханок російського керівництва і у них тоді виникне цілком логічне питання – навіщо їм такий Путін? 

Про обстріли Львова

Для паніки немає підстав. Є загроза ракетних ударів – але це єдиний доступний метод Кремля, щоби тиснути на нас. На сухопутних напрямках українські військові дають відсіч, якої зовсім не очікували росіяни. Про це говорять російські опозиційні ЗМІ. 

Слава Богу, у нас добре працює ППО і коли я о 5-й ранку почав читати інформацію про вибухи у Львові та запитував у військових, звідки вони, то вони відповідали, що я можу бути спокійний, бо це працює ПВО і це вибухи збитих російських ракет. У нас були підтверджені спроби повітряних атак в другій половині дня 24 лютого з ракет та безпілотників. Також тітушки пробували спровокувати ситуацію до обіду. Російські військові розраховували, що вони заволодіють країною сходу і посадять Україну за стіл переговорів на їх умовах.

Ситуація на Південному та Північному сухопутному напрямку залишається складною, проте якщо ми втримаємося, то дуже сильно зміцнимо наші позиції на майбутніх переговорах. Не треба розраховувати, що нам дадуть війська інші держави – це порушення будь яких норм. Як тільки будь хто із світових держав візьме безпосередню участь у цій війні, то вона із російсько-української перетвориться у Третю Світову.

Російські військові дуже ризикують обстрілюючи нас ракетами, бо вони думають, що це безпечно для них самих. Проте ці їхні «лапті», так звані ракети, стріляють не точно і цілком може бути, що котрась із них полетить на територію Польщі. Тому можливо, що стрельнути у напрямку Львова – це буде їх остання ідея, бо будь який снаряд, який вибухне на території Польщі, буде означати напад на весь блок НАТО.

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv сьогодні, 24 лютого, після вторгнення Росії організувало марафон на тему «Чому Росія хоче нашої паніки та як підготувався Львів?» Переглянути його можна тут:

Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!