Photo by Mathieu Renier on Unsplash

Photo by Mathieu Renier on Unsplash

Автомобілі подорожчають до осені майже на третину. Експерт про повернення мит

3612 0
Віднині, 1 липня, повертають мита і ПДВ на імпортні товари та автомобілі. Тvoemisto.tv запитало голову Інституту досліджень авторинку Станіслава Бучацького про те, які будуть наслідки від нульового розмитнення автівок, як це вплинуло і вплине на їхню вартість та як тепер їх розмитнюватимуть.

Які наслідки від нульового розмитнення

Завдяки нульовому розмитненню автівок, зі слів Станіслава Бучацького, ринок активізувався. 

«Багато хто каже, що коли почалося нульове розмитнення, то ринок зріс в енну кількість разів. Так, зріс, якщо порівнювати з березнем, бо березень був найгіршим місяцем за 20 років щодо ввезення автомобілів з-за кордону. Тому що тоді ввезли всього лише дві тисячі машин, а в квітні уже 40 тисяч», – пояснює він і наводить приклад, що торішньої весни ввозили від 20 до 60 тисяч авт.

Тож, на його думку, нульове розмитнення не призвело до автомобільного буму, а просто повернуло ринок до тих умов, які були до початку повномасштабного вторгнення росії.

Як змінилася вартість автомобілів

Якщо говорити про внутрішній ринок, то ціни на автівки поступово почали знижуватися на 20-30%, чимало популярних моделей подешевшали і могли подешевшати ще більше, якби не загальна тенденція дефіциту автомобілів і як наслідок їхнє подорожчання, вважає експерт.

«Українці, на жаль, ще не є такими багатими. У нас в структурі продажів 70 відсотків становлять автомобілі вартістю до восьми тисяч доларів. Якщо говорити про імпорт за нульовим розмитненням, то ввозили переважно дешеві машини до пяти тисяч доларів, середня ціна була 4 тисячі 600 доларів. По дві-три тисячі доларів був той «масмаркет», який насправді ввозили українці», – каже Станіслав Бучацький

І пояснює, що люди так часто везуть машини з-за кордону, тому що в Україні їх не вистачає. У Європі в середньому на 1000 осіб припадає 600 автомобілів, натомість в Україні цей показник удвічі менший – 230-250 на таку ж кількість людей.

Чи подорожчають автівки через імпорт

Оскільки податки повертаються, то, звісно, автомобілі подорожчають. За прогнозами експертів, обсяг імпорту буде таким, як у березні 2022 року. Тобто в Україну завозитимуть дві-три тисячі машин, а не 50-60 тисяч, бо це економічно невигідно, вважає Станіслав Бучацький.

«Спершу люди почнуть купувати автомобілі на внутрішньому ринку, тому що це дешевше. Відтак ціни почнуть зростати, бо ринок не буде поповнюватися машинами з-за кордону. Тож матимемо на 20-30 відсотків подорожчання вже восени. І якщо не буде реформ щодо імпорту, автомобілі дорожчатимуть щоразу», – зазначає він.

Як тепер можна буде розмитнити авто і за якою ціною

На автомобілі, яким до п’яти років, податки помірні, тому що вони становлять 45-50% від вартості, пояснює голова Інституту досліджень авторинку. А щодо старіших автомобілів, то податки можуть доходити до 200-300% від вартості.

«ПДВ, мито, акциз, який становить найбільшу частку в усіх цих платежах… Думаю, імпорту як такого не буде, тому що за такими ставками, у які ми повертаємося, відсутній економічний сенс», – каже Станіслав Бучацький. І прогнозує, що автомобілів ставатиме менше, їхня вартість зростатиме і баланс ціни на внутрішньому ринку на машини з-за кордону зрівняється. Водночас позитивно вплине на ситуацію рішення, запропоноване Кабміном, про розмитнення автомобілів у смартфоні через додаток «Дія».

«В автомобілі є така річ, як VIN-код. Саме в ньому міститься уся інформація про транспортний засіб: марка, модель, рік випуску, тип двигуна, вид пального та інше, що може впливати на вартість розмитнення. Формула, яку пропонують у «Дії:» через VIN-код система автоматично зчитує характеристики автомобіля і за стандартною схемою нараховує платежі. Це відбуватиметься прозоро, без посередників.

Не треба буде з кимось домовлятися, використовувати корупційні схеми для заниження вартості розмитнення, які, на жаль, були популярні, коли вартість розмитнення не була нульовою. Зараз ми це повертаємо, тому що повертаються податки, а разом із ними колишня система оцінки авта», – пояснює експерт.

Чому повернули мито і колишню систему

На це вплинуло кілька чинників, каже Станіслав Бучацький. По-перше, мито, ПДВ і акцизи повернули, бо на кордоні утворилися великі черги, хоча ця проблема існує давно. По-друге, з-за кордону везуть дорогі автомобілі. Була інформація, що завезли майже 50 елітних машин із 200 тисяч, хоча тоді треба було прописати заборону на ввезення таких машин у законі або ж внести правку, що автомобілі, які коштують більш ніж 50-100 тисяч доларів, не підлягають нульовому розмитненню. По-третє, через нульове розмитнення втрачає бюджет, але ми навряд чи зможемо поповнити його завдяки розмитненню. 

«Кількість автівок не буде такою, як була до цього. Бюджет – це не лише прямі податки, є доходи до бюджету, які створюють суміжні бізнеси – економічно активні люди. Якщо людина придбала авто, то тут і логістика, і пальне, і колеса... Усі ці речі рухають економіку і дають більшу користь для бюджету», – каже він.

Чи буде мито для волонтерів

Закон про гуманітарну допомогу почав діяти за місяць до нульового розмитнення. Він дозволяє ввозити товари, у тому числі автомобілі для потреб ЗСУ, без жодних податків за спрощеною процедурою, наголошує експерт. Водночас чимало волонтерів, які воліли адресно допомогти захисникам і користувалися нульовим розмитненням, вже не зможуть цього робити.

«Але треба розуміти, у чому різниця: автомобіль, який заїжджає як гуманітарна допомога, не може бути поставлений на облік, не може отримати номерні знаки і їде до конкретної військової частини, реєструється за конкретним підрозділом. Водночас багато волонтерів, які хотіли адресно допомогти якійсь людині, користувалися нульовим розмитненням, щоб оформити автомобіль на фізичну особу і передати його саме їй, щоб уникнути бюрократичних  процедур. Тепер цього не буде», – пояснює Станіслав Бучацький.

Чи будуть пільги для електрокарів

Електромобілів на ринку тільки один відсоток. Те, що їх звільнили від сплати збору до Пенсійного фонду, є бонусом, але до збільшення кількості електромобілів в Україні воно у жодному разі не призведе, певен експерт.

«Це дорогі машини, тому що нема автівок, які могли проїхати хоча б 100 кілометрів на одному заряді і які коштують менш ніж вісім тисяч доларів. А це вже ми виходимо за той «масмаркет», який можуть собі дозволити більшість українців», – вважає Станіслав Бучацький.

А що буде з іншими автомобілями, які не є легковими

Коли треба буде відбудовувати країну, знадобиться вантажна будівельна техніка. Останні позитивні реформи щодо автомобілів, які не є легковими, відбулися ще 15 років тому, пояснює голова Інституту досліджень авторинку.

«У нас в 2014 році ввели останній акциз на автобуси і вантажівки. З того часу його не змінювали. Тут діє так званий віковий коефіцієнт, тобто якщо вантажівка має понад п’ять років, а автобус понад вісім років, то буде в 40 разів більший акцизний податок, аніж для новіших машин. Цей податок виконує роль такого собі барєра, який ніхто не платить, бо нема сенсу. Українці не є багаті, купують старі КамАЗи, ГАЗи, які можна бачити на дорогах», – вважає він.

Детальніше про повернення мит та податків на автомобілі та імпортні товари, читайте у матеріалі.

Марта Байдака

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!