«Казали «інвестуйте, і проблем не буде». Чи продовжить роботу у Львові Медичний центр NOVO

3451 0
Сотня працівників Медичного центру NOVO може залишитися без роботи, а чимало благодійних програм, які він зумів напрацювати за 10 років свого існування, зупинитися. 31 жовтня в Установи благодійного фонду «Центр медичних інновацій» (Медичний центр NOVO) закінчився договір оренди приміщення на вул. Пилипа Орлика, і вже з 1 листопада він мав припинити свою діяльність. Усі домовленості з містом, чималі пожертви, відмова від приміщень та постанова Кабміну, в якій мовиться, що заклади, які орендують державне або комунальне майно, можуть безперешкодно працювати до закінчення війни і чотири місяці після неї, поки що не дали результатів.

Діагностика та допомога з нуля

Договір оренди, згідно з ухвалою Львівської міської ради, Медичний центр NOVO уклав 10 років тому. І оскільки свою діяльність він здійснює відповідно до закону «Про благодійність та благодійні організації», оренда приміщення тривала на пільгових умовах. На основі дозволу на капітальний ремонт від управління комунального майна впродовж року напівпідвальні та підвальні приміщення вдалося привести до ладу з нуля, і вже 1 листопада 2014 року центр офіційно відкрився.

Фото з відкриття медцентру

Зі слів президента Асоціації благодійників України, голови Наглядової ради Установи благодійного фонду «Центр медичних інновацій» Олександра Максимчука, в ці невикористовувані дитячою лікарнею приміщення вони інвестували майже 10 млн грн та ще значні суми на обладнання, зокрема апарати КТ, МРТ тощо. Набираючи обертів, укомплектовуючи штат, центр упродовж наступних трьох років став унікальним завдяки своїй допомозі. Основною місією центру на той час була допомога хворим дітям. Партнерами як тоді, так і зараз є дитячі лікарні міста. Необхідні обстеження дітям робили безкоштовно або на пільгових умовах. Згодом коло благодійних програм розширили – допомогу надавали учасникам Майдану, сім’ям загиблих в АТО, пораненим пацієнтам львівських військових госпіталів, учасникам бойових дій, родинам зниклих безвісти. Зараз угоди про співпрацю укладені з комунальним закладом Львівської обласної ради «Будинок воїна» та жіночим ветеранським простором «Рехаб».

Читайте також: Між медзакладами важлива синергія. Як центр NOVО розвиває медицину у Львові

Загалом медичний центр зробив/надав понад 6000 благодійних обстежень і консультацій на майже 13 млн грн.

«Ще на початку київський фонд, який був засновником, організував конкурс на відкриття такого центру в усіх дитячих лікарнях України. У фіналі був Чернігів, Сімферополь і Львів. За всіма параметрами обрали саме наше місто. Коли ми відкривалися, керівництво міста наголошувало, що саме такої допомоги потребують львів’яни, і запевняло, що тут нам буде комфортно працювати. Ба більше, казали, що після того, як договір оренди закінчиться, його продовжать автоматично. Мовляв, ви інвестуєте великі гроші, робите колосальний вклад у приміщення, обладнання, людей, тож проблем не виникатиме», – каже Олександр Максимчук.

Працюючи, нарощуючи процеси, п’ять років тому Медичний центр NOVO почав роботу над відкриттям відділення хірургії. Основний акцент планували робити на фетальну хірургію (хірургія плоду в утробі матері). Ще тоді цю візію презентували міському голові та тодішньому головному лікареві дитячої лікарні.

Зі слів співрозмовника, ситуація змінилася після створення Першого ТМО. Під час чергової хвилі коронавірусу «Омікрон» на прохання керівництва медичного об’єднання Центр NOVO на два місяці надав приміщення і палати новоствореного хірургічного відділення для тимчасового перебування підрозділу Лікарні Святого Миколая, щоб вона могла розгорнути в себе додаткові ліжко-місця для хворих на ковід.

14 березня 2022 року після засідання виконкому медичний центр зобов’язали за два дні звільнити всі приміщення, згорнути діагностику та хірургію, пояснюючи це тим, що на місці розгортатимуть ліжка для ВПО і поранених.

Читайте також: Хто потребує йодопрофілактики. Розмова з ендокринологинею

Щоби піти назустріч рішенню міської влади, в серпні, як запевняє Олександр Максимчук, домовившись із керівництвом лікарні, Медичний центр NOVO повністю віддав їй для користування приміщення хірургії (вони є в оренді до 2042 року, тоді довелося звільнити 30 працівників, серед яких були й лікарі – Ред.), залишивши чинною угоду про оренду.

Лікарі медцентру NOVO з лікарями Львівського військового госпіталю та медиками із США

«Площа приміщень для діагностики становила майже 700 метрів квадратних, а хірургії майже тисячу двісті. Вся робота у цих відділеннях була спланована й налагоджена, зокрема у відділенні хірургії. Разом із колегами зі США та лікарями Львівського військового госпіталю була зроблена операція військовому, і це все мало лише наростати. Але, ввійшовши у ситуацію, ми фактично безкоштовно віддали ключі від наших приміщень із меблями, технікою та іншим інвентарем дитячій лікарні. А вони, замість того, щоб розгорнути ліжка для дітей, поранених чи ВПО, облаштували пологове відділення. Притому, що за оренду, теплоенергію, за ці приміщення ми платимо досі», – каже співрозмовник і додає, що за весь час співпраці з лікарнею сума оренди, яку вони сплатили Першому ТМО, становить 4 млн 892 тис. грн, а в бюджет надійшло 300 тис. грн.

Чи можливо сісти за стіл переговорів

Наразі в оренді Медичного центру NOVO є три приміщення – діагностики, хірургії та кисневої станції, і їх можуть забрати.

Спірна ситуація за приміщення триває ще з травня минуло року. Зокрема, з ініціативи міського управління комунального майна на медичний центр подали в суд про розрив усіх трьох договорів. А все нібито через те, що центр не пішов назустріч та не віддав усі приміщення Львівській міській раді. Судова справа триває досі – дві інстанції виграли. Наразі в суді досліджують питання, чому в приміщеннях відкрили пологове відділення, а не палати для поранених і переселенців, як було затверджено рішенням виконкому.

Після численних переговорів та прохань домовитися про подальшу співпрацю і участь в загальноміській політиці формування медичної екосистеми позитивної відповіді Медичний центр NOVO ні від кого не дочекався. Незважаючи на постанову Кабміну, в якій мовиться, що медзаклади можуть безперешкодно працювати до кінця війни і ще чотири місяці після неї, місяць тому (за 30 днів до закінчення угоди) від управління комунального майна й балансоутримувача їм надійшов лист із повідомленням про припинення договору оренди.

Десятирічний термін оренди приміщень діагностичного відділення формально закінчився 31 жовтня, тож є загроза, що Медичний центр NOVO припинить свою діяльність, а люди, які довіряють йому і які мають користь із його роботи – різноманітних благодійних програм, можуть просто залишитися без кваліфікованої допомоги.

Читайте також: За пів години від дзвінка вже був на прийомі. Які знижки NOVO надає бійцям на КТ і МРТ

Альтернативного приміщення в середмісті немає, перевезти усю дорогу та важку техніку вкрай складно і недешево.

«Ми багато разів зверталися, намагалися домовитися про співпрацю з Першим ТМО і містом, адже розуміємо, що можемо бути корисні одні одним. У медичній екосистемі готові бути учасниками процесу та розвитку, але насамперед нам потрібно дозволити працювати. Усе, що ми просимо, це те, щоби міська рада визнала нас соціально значущими, відкликала лист про розірвання угоди і, бажано, продовжила договір оренди на такий самий термін – 10 років, а ми могли й надалі реалізовувати свої напрацювання», – пояснює Олександр Максимчук.

Лист керівників військових госпіталів Львова та в.о. керівника «Будинок воїна» з проханням посприяти у продовженні договору оренди медцентру NOVO 

І наголошує: якщо позиція міста і Першого ТМО не зміниться, Медичний центр NOVO має намір відстоювати свою правоту в правовому руслі, оскаржувати рішення.

Як зазначив голова комісії охорони здоров’я та соціального захисту Львівської міської ради Валерій Веремчук, члени комісії однозначно за те, щоб такі центри, як NOVO, працювали і розвивалися паралельно з комунальною медициною:

«Тепер є велике навантаження і на лікарів, і на надання вчасної медичної допомоги. Зараз у плановому режимі пройти діагностику досить складно, бо в місті багато хворих, поранених військових, внутрішньо переміщених осіб, і центр покриває чималу потребу в наданні їм медичної допомоги. А ще в Медичному центрі NOVO багато благодійних програм для захисників і захисниць, їхніх родин та ВПО, частина послуг яких є безкоштовною. Через те, що центр покриває потреби в діагностиці та бере на себе великі навантаження, його робота має бути продовжена».

Зі слів Валерія Веремчука, комісія не раз спілкувалася з керівництвом медичного центру, міським головою та колегами-депутатами, шукаючи компромісу. 1 листопада в міськраді відбулася зустріч робочої групи з приводу розв’язання цієї проблеми й узгодження всіх незрозумілих питань.

«Мені не до кінця зрозуміла позиція, чому Медичному центру NOVO не продовжують договорів оренди. Так, юридично віднині він не мав би працювати, але, як відомо, центр виконав усі необхідні звернення, всі зобов’язання та умови перед містом, щоби продовжити ці договори. А найважливішим є те, що NOVO потрібен львів’янам, всім тим, що лікуються», – каже голова медичної комісії ЛМР.

Чи вдасться вирішити ситуацію, Валерій Веремчук не знає, але зазначає: «Є надія, що інформація проясниться і наблизиться до відповіді».

Редакція планувала організувати дискусію за участі представників медцентру, Першого ТМО й управління охорони здоров’я Львівської міської ради, проте чиновники та керівництво лікарні відмовилися від участі в ній.

На час виходу публікації стало відомо, що 1 листопада на засіданні спеціально створеної міським головою комісії керівництво Медичного центру NOVO ще раз підтвердило свій намір відмовитися від оренди приміщень, в яких розташоване пологове відділення Першого територіального медичного об’єднання, без жодних відшкодувань витрат на ремонт і оснащення. Натомість очікує задекларованого міською владою і Першим ТМО вирішення питання безперешкодної роботи саме свого діагностичного відділення. Цю конструктивну позицію засвідчив директор NOVO, поставивши підпис під проєктом спеціального меморандуму, запропонованого управлінням комунальної власності та узгодженого юристами обох сторін. Наступний крок за міською радою.

Варто зазначити, що за перші два дні листопада в NOVO зробили 32 благодійні обстеження, переважно учасників бойових дій. 

Ольга Шведа

Партнерська публікація

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!