«Заміни, заміни старенький трамвай». Як до Львова їдуть трамваї з Європи

2845 0
«На національному рівні Львів стає головним хабом для зв’язку України з ЄС. Та щоб допомогти місту утвердитися в цій позиції, потрібні революція у мобільності, управління потоками і логістикою», – заявив під час дискусії, яку організовувала редакція Tvoemisto.tv, президент Асоціації архітектури Франції Мартен Дюплантьє. Він часто буває у Львові, бо допомагає відновлювати українські міста через російсько-українську війну, як і представники інших численних іноземних делегацій. Для них Львів – ворота в Україну, а іноді й місто, де вони зупиняються на декілька днів-тижнів.

На думку французького архітектора, до Львова приїздитиме щораз більша кількість людей, зростатимуть обсяги виробництва, а «все це потребуватиме інфраструктури, тож треба робити транспортну революцію. Зараз автотранспорт і громадський транспорт у заторах, велосипедних доріжок недостатньо». 

Міська влада Львова неодноразово заявляла, що жителям варто пересідати на громадський транспорт. Зрештою, в середмісті робиться все для того, щоб не їхати туди власним автомобілем: чи не на кожній вулиці запрацювали платні паркувальні майданчики.

У 2020 році Львів затвердив План сталої мобільності, яким передбачений розвиток мережі громадського транспорту, покращення сервісу та системи оплати і цілої інфраструктури громадського транспорту. В цьому матеріалі Tvoemisto.tv розповідає, яка ситуація у Львові з трамваями і трамвайними коліями, з якою швидкістю ними можуть рухатися вагони та навіщо нам уживані німецькі трамваї, якщо їх можна використовувати не на всіх маршрутах. 

Маємо те, що маємо 

Станом на сьогодні на балансі ЛКП «Львівелектротранс» є 144 пасажирські трамвайні вагони, такі дані надало підприємство у відповідь на запит Tvoemisto.tv. Дев'ятнадцять із них – низькопідлогові Electron T3L441, T5L64 та T5L641. Їх виготовили на львівському підприємстві «Концерн-Електрон». Перша презентація вагона п’ятисекційного Electron відбулась у 2013 році, його випуск обійшовся в 11 мільйонів 910 тисяч гривень. Також у місті чимало старих трамваїв Tatra КТ4SU і КТ4D, а саме 94, які в 1980-х роках випустили в Чехії та передали до Львова. Ще 30 трамваїв КТ4Dm шість років тому нам передали з Берліна.

Трамваї «Електрон» – це цільні низькопідлогові вагони, призначені для різної ширини колії, які мають від трьох до п'яти секцій. Ціна одного трамвая «Електрон» залежно від комплектації коливається від одного до двох мільйонів євро. Наразі Львів не планує закуповувати нові «Електрони», однак триває технічне облагодження десятого трамвая в межах проєкту з Європейським інвестиційним банком. 

Трамвай Electron

Читайте також: Львів отримає десятий п'ятисекційний трамвай «Електрон»

Водночас більшість частину рухомого складу у Львові становлять трамваї Tatra КТ4СУ і КТ4Д, яким переважно понад 30 років, тому вони потребують постійного підтримувального ремонту. 

«Звісно, новий рухомий склад є більш витривалим і краще зібраним, однак маємо й старіші трамваї. Поганий стан колій у місті впливає на їхню ходову. Зношуються візки, трамвайні бандажі, підшипники, унаслідок вібрацій може виходити з ладу електроніка», – зазначив у коментарі Tvoemisto.tv керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило. 

Трамвай КТ4D

Зношеність колій впливає й на швидкість руху трамваїв. Що гірший стан колії, то повільніше їде трамвай. Наприклад, маршрутом №8 (один із найновіших маршрутів, прокладений завдяки кредиту від ЄБРР і підтримки ЄС) трамвай рухається зі швидкістю 15 км/год, а на маршруті №3, де колію не міняли вже багато років, – лише 9 км/год. І це притому, що на частині маршруту трамвай їде окремою лінією. 

Нещодавно ЛКП «Львівелектротранс» оголосило міжнародний тендер на ремонт двосекційних трамваїв Tatra КТ4СУ. Мовиться про капітальний ремонт трамвайних вагонів, щоб у них могли їздити пасажири з обмеженою мобільністю. На це планують витратити 3 мільйони євро, які виділить Європейський інвестиційний банк. 

Як пояснила раніше у коментарі Tvoemisto.tv керівниця групи реалізації проєктів міжнародної співпраці Ірина Іванишин, скільки саме вдасться відремонтувати трамваїв за три мільйони євро, ще не відомо. 

Щоденно на маршрути зі 144 трамваїв виїжджають 72, решту ремонтують або ж вони стоять у депо в резерві. 

«Є дохідна частина «Львівелектротрансу», завдяки якій здійснюють поточне обслуговування транспортних засобів. Натомість щороку передбачаються внески в статутний капітал кожного підприємства і в межах наявних сум у міському бюджеті проводять капітальний ремонт рухомого складу. Також щороку надходять бюджетні запити від департаменту, щоби обслуговувати транспорт вчасно та якісно, але не завжди є кошти в міському бюджеті на це», – пояснив Олег Забарило. 

Читайте також: У Львові задимівся трамвай

На 2024 рік Львів заклав у бюджет розвитку на ремонт 16 трамваїв та восьми тролейбусів 10 мільйонів гривень.

Трамваї є, платформ немає

Уперше 30 вживаних трамваїв Львів придбав у Берліна у 2018 році. Вони пройшли капітальний ремонт (18 тисяч євро за один вагон), але це вигідніше, аніж купувати нові «Електрони». Однак тоді виявилося, що двері цих трамваїв не можуть відчинятися на деяких зупинках, де платформи після ремонту стали надто високими. Зокрема, такі є на сихівській лінії, на зупинках «Дорошенка», «Котика», «Личаківський цвинтар» і «Погулянка». Отож «старенькі» трамваї вирішили пустити на маршрути №3 і №6, щоб не переробляти двері або платформи. Там вони курсують донині.

Скриншот з відео  ГО «Зручне місто»

Загалом у Львові через різну висоту платформ і ширину колій є обмеження щодо того, де можуть чи не можуть їздити трамваї різних марок. Зрозуміло, що на пониження наявних платформ і ремонт колій знадобляться чималі кошти. Також вулиці Княгині Ольги, Вітовського і Сахарова потребують повної реконструкції та обладнання платформами, яких там узагалі немає. Як повідомили в ЛКП «Львівелектротранс», у цьому напрямку підприємство вже створило і видало технічні умови на реконструкцію зазначених ділянок колії.

«Насправді, враховуючи воєнний стан, я не готовий сказати, чи вдасться нам профінансувати якісь капітальні видатки. Коштів, передбачених у бюджеті розвитку на 2024 рік на реконструкції вулиць, критично мало», – сказав директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР.

Трамвай з Берліну

Зазначимо, що стандартна висота платформ для зупинок громадського транспорту становить 25 сантиметрів. Якщо ж вони вищі, то в берлінських трамваях просто неможливо вільно відчинити двері. Як пояснив директор департаменту, під час реконструкцій вулиць усі платформи приведуть до єдиної норми.

Читайте також: Реконструкція Шевченка. Чи навчиться місто на власних помилках?

Торішнього літа відкрили після реконструкції вулицю Шевченка. Міський голова Львова Андрій Садовий одразу сказав, що німецькі трамваї не їздитимуть цією вулицею через нібито складні умови на маршруті, бо вони старі. Натомість громадський активіст, очільник ГО «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян запевняє: висота платформ на Шевченка коливається від 23,5 до 27 сантиметрів, що унеможливлює нормальне відкриття дверей берлінського трамвая. Тому після реконструкції колій на вулиці Княгині Ольги всі берлінські трамваї взагалі не буде де експлуатувати.  

Нові європейські трамваї

Водночас Берлін цього року безкоштовно передасть Львову ще 12 вживаних, але робочих трамваїв Tatra КТ4D і запчастини до них. Щоправда, місто має заплатити за їх транспортування, розмитнення, а також за переобладнання вагонів під ширину львівських колій. За попередніми підрахунками це обійдеться в більш ніж 24 мільйони гривень (до 2 мільйонів на кожен трамвай). На це мали б бути витрачені бюджетні кошти Львова. 

ЛКП «Львівелектротранс» уже оголосив тендер на доставлення берлінських трамваїв. Передбачається, що місто отримуватиме їх із середини квітня до кінця травня. Отже, перші трамваї можуть вийти на лінії наприкінці травня – на початку червня цього року. Їх хочуть пустити на згадані маршрути №3 і №6, бо для інших через згадану причину вони просто не годяться.

Також нещодавно стало відомо, що швейцарський Берн передасть Львову 11 вживаних низькопідлогових трамваїв 1989 –1990 років від компанії Bernmobil. У межах ініційованого посольством Швейцарії проєкту, який реалізують Державний секретаріат економіки SECO, місто Берн і дирекція компанії Bernmobil, відбулося передавання трамваїв Україні. До кінця року 11 із них одержить Львів: вісім трамваїв у робочому стані, які виїдуть на лінії, і три для запчастин. 

«Швейцарці запевнили, що всі трамваї пройшли повне технічне обслуговування і мають бути в хорошому стані, наскільки це можливо, враховуючи їхній вік. Також працівники ЛКП «Львівелектротранс» повинні пройти навчання у Швейцарії для того, щоб обслуговувати ці вагони. А ще швейцарська сторона разом із трамваями віддає всі наявні на складах запчастини до них», – повідомив раніше в коментарі Tvoemisto.tv керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів.

Читайте також: Львів таки отримав швейцарські трамваї. Фото

Однак ще не відомо, чи зможуть швейцарські трамваї їздити всіма львівськими маршрутами. 

«Думаю, говорити про можливі проблеми варто буде тоді, коли трамваї поїдуть вулицями нашого міста. Загалом щодо бернських трамваїв маємо дуже вигідні умови: велику частку витрат швейцарська сторона бере на себе. Можливо, вдасться передбачити певну суму на реконструкцію деяких платформ, щоби трамваї могли курсувати вулицями міста безперешкодно», – підсумував Олег Забарило.

Серед найближчих планів Львова будівництво трамвайної колії до Першого ТМО, на яке місто хоче отримати кошти від європейців. Щоправда, зостануться ще декілька викликів, які не подолає заміна одних уживаних трамваїв другими. Мається на увазі реконструкція вулиць: на Шевченка трамвай не має окремої лінії, що часто створює додаткові затори; на деяких маршрутах старі колії, через які зношуються вагони, їх необхідно ремонтувати або ж знову просити в Європи. Однак найбільшим викликом для Львова є переобладнання всіх трамваїв для людей на колісних кріслах. Через війну така потреба лише зростатиме, а місто має бути доступним та зручним для кожного. 

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!