Потяг чи автобус до Польщі. Як краще доїхати, купити квитки та які мати додатки

10950 0
Які потяги курсують до Польщі, коли краще їхати автобусом та які додатки можна використовувати при пересадці з одного виду транспорту на другий. 

За деякими оцінками в Польщі зараз можуть перебувати трохи більше ніж три мільйони громадян України. Через це дуже великим є попит на подорожі між Польщею та Україною, зокрема серед жителів міст центральних, північних, східних та південних областей України. Крім того, для багатьох українців Польща зараз – вікно в світ, місце, звідки можна податися до інших країн Європи і не тільки.

Збільшити кількість залізничних і автобусних рейсів так, щоб перевезти всіх, у кого є потреба потрапити до Польщі чи повернутися до України, неможливо через вузькі місця в наявній інфраструктурі: залізничних коліях та пунктах пропуску. Іншими словами, сполучення Львова з польськими містами, яке й так не було ідеальним до великої війни, значно ускладнилося.

Читайте також: Чи є квитки на потяг Львів-Варшава та скільки людей скористались новим рейсом

Якщо хочете дістатися зі Львова до якогось польського міста або через Польщу до іншої країни Європи чи світу і у вас немає власного авто, Tvoemisto.tv підготувало ці поради, щоб ваша подорож була щонайзручнішою. 

Зокрема, почнемо з того, що автобусом через кордон радимо їхати лише тоді, якщо він відправляється зі Львова зранку і ви не дуже поспішаєте. Якщо ж вирушите автобусом зі Львова ввечері, виспатися у ньому вам не вдасться, до того ж він стоятиме багато годин у черзі перед пунктом пропуску і в самому пункті пропуску. Вам все одно доведеться виходити з автобуса двічі з речами і проходити контроль зі скануванням багажу в терміналі.

Загалом радимо їхати до Любліна та Лодзі автобусом, бо так, на нашу думку, буде дешевше. І бажано лише тими рейсами, які стартують зі Львова, а не з міст віддалених областей. До слова, до Любліна можна доїхати і новим потягом із пересадкою у Раві-Руській, але квиток до Любліна коштуватиме стільки ж, як і квиток до Варшави. Натомість квиток на автобус до Любліна майже вдвічі дешевший.

Як доїхати до Варшави

До Варшави варто їхати саме новим потягом, який вирушає зранку, з пересадкою у Раві-Руській. Квитки на нього треба шукати завчасу, за кілька тижнів, на сайті або в додатку «Укрзалізниці». Якщо купуєте на сайті, обирайте опцію «Пошук маршрутів з пересадкою». Квитки на потяг обійдуться дорожче, аніж на найдорожчий автобус, однак прибуття до Варшави буде точно за графіком, а подорож у потязі комфортнішою, аніж у автобусі.

Читайте також: Новий поїзд Варшава-Львів продовжить маршрут

Щоправда, поки що той єдиний потяг, який курсує з Рави-Руської до Варшави раз на добу, не є таким зручним, як той, що везе пасажирів до Рави-Руської зі Львова. В ньому тісно, немає розеток, кондиціювання повітря та відділень для великих валіз. Сподіваємося, що польський перевізник, у якого «Укрзалізниця» орендує потяг, невдовзі замінить його новішим і зручнішим. Радимо їхати ним лише в напрямку до Варшави, тому що в зворотному напрямку потяг їде всю ніч і поспати у ньому не вдасться. Паспортний та митний контроль на польському боці відбувається в потязі.

З Любліна зручно потрапити до міст центральної Польщі. Натомість із Варшави – в будь-який куточок Польщі. Якщо не влаштовує графік потягів, шукайте внутрішньопольські автобусні рейси. Автобуси в Польщі переважно комфортні.

Куди можна доїхати з Перемишля

Через Перемишль можете потрапити до міст південної, західної та навіть північної Польщі – місто має пряме залізничне сполучення з Ряшевом, Краковом, Катовицями, Вроцлавом, Познанню, Щецином, Тримістом. Перемишль також має пряме залізничне сполучення з Варшавою, але для цих трьох потягів важко підібрати зручне стикування з потягами зі Львова. Квитки на внутрішньопольські потяги можна придбати через сайти, додатки Bilkom та Koleo, а також сайти і додатки залізничних перевізників, наприклад Intercity.pl.

Окрім того, Перемишль має пряме залізничне сполучення з Берліном, Прагою та Віднем. Квитки на міжнародні потяги PKP Intercity можна придбати через мобільний додаток компанії або в касах, на потяг RegioJet до Праги – лише через сайт або додаток RegioJet.

Читайте також: Якими потягами дістатись до Львова, щоб пересісти на новий потяг до Варшави. Перелік рейсів

Однак потрапити зі Львова до Перемишля не так просто: всі п’ять потягів зі Львова до Перемишля є транзитними, квитки на них треба купувати заздалегідь. Два потяги відправляються зі Львова до Перемишля вночі, один зранку, один вдень і один увечері. На ІС+ Київ – Перемишль квитки «ловити» найпростіше (за кілька днів), але один із них відправляється вночі, а другий  увечері. На ранковий потяг до Перемишля про квитки варто подбати за кілька тижнів. Натомість на два інші потяги можна «спіймати» тільки за добу до відправлення або в день відправлення. До слова, квитки на ІС+ обійдуться дешевше, ніж на інші потяги.

Якщо плануєте подорож потягом до Польщі чи інших країн через Перемишль, пам’ятайте, що паспортний і митний контроль на в’їзді до Польщі відбувається в окремому терміналі у Перемишлі та займає до години часу. Можливо, вам пощастить вийти раніше, якщо ваш вагон ближче до терміналу. 

Вечірній потяг ІС+ прибуває до Перемишля в такий час, коли вибратися з міста потягом RegioJet можна тільки до Чехії. Ба більше, квитки на нього неможливо придбати у внутрішньопольському сполученні. Тому доведеться вибирати: або заночувати в Перемишлі та вирушити далі потягом зранку, або скористатись автобусом. До слова, в прикордонній Медиці, поруч із Перемишлем, є кінцева зупинка автобусних маршрутів Neobus та FlixBus, якими можна скористатися за потреби, бо вони теж мають зупинку в Перемишлі.

Де купляти квитки

Варто пам’ятати, що квитки на автобуси та невеликі рейсові буси в Польщі на значні відстані треба купувати завчасу, особливо в проміжку між п’ятницею та понеділком чи під час свят. Зрештою, це правило стосується й потягів.

І якщо для пошуку квитків на автобуси через кордон можна скористатися агрегаторами Busfor, Infobus, Tickets.ua, сайтом FlixBus або сайтами окремих перевізників, то шукати квитки на внутрішньопольські автобусні рейси варто через E-podróżnik.pl. Рейси деяких дрібних перевізників можна також знайти через платформу Moj-Bus.pl. Якщо ж робитимете пересадки в польських містах з одного виду транспорту на другий або матимете потребу дістатися до іншого вокзалу, як-от у Варшаві, то вам, мабуть, доведеться їхати міським громадським транспортом. Для орієнтації радимо встановити додаток Jakdojade. У великих містах через нього можна купувати квитки на громадський транспорт.

Піший кордон на Львівщині

Ще один спосіб потрапити до Польщі – через пункт пропуску для пішоходів у Шегинях. Але взимку, пізньої осені та ранньої весни робити цього не радимо. До Шегинів можна дістатися маршруткою від АС «Західна» (вул. Городоцька). Після переходу до Польщі можна сісти на маршрутку чи автобус, який відправляється з Медики до Перемишля, або ж відразу автобусом до іншого міста, що в глибині Польщі. Розклад руху автобусів чи маршруток з Медики можна знайти на E-podróżnik.pl.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!