На правах реклами
Фото: LvivTech.City

Фото: LvivTech.City

Місто в місті. Як у Львові створюють інноваційний парк

8664 0
У Львові будують перший в місті інноваційний парк. Тvoemisto.tv розповідає, чим він унікальний, чому життя в ньому збереже найцінніший людський ресурс та як це вплине на розвиток економіки України.

Парк LvivTech.City займе територію 107 000 м² і буде розташований у промзоні колишнього заводу «Львівприлад» на вул. Стрийській. З цієї вулиці можна швидко дістатися до центру міста. Поруч є одні з найбільших львівських парків – Стрийський парк та Центральний парк культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького. Вхід до першого – одразу через дорогу.

Цей район швидко розвивається та є одним зі молодіжних студентських осередків, адже поруч розміщене студмістечко сучасного Українського католицького університету.

Інноваційні парки – це не класичний термін, а визначення, яке придумала команда LvivTech.City під час роботи над цією концепцією. З погляду девелопменту це територія комплексної забудови, яка включає різноформатні об’єкти нерухомості з метою забезпечення необхідної інфраструктури для того, щоб резиденти мали змогу задовольнити свої потреби у форматі «живи – працюй – навчайся – відпочивай». 

Інноваційний парк побудований за філософією, яка дозволяє резидентам перебувати в ньому цілодобово. Він забезпечує можливість повноцінного проживання, праці, навчання та відпочинку. Ті, що перебувають у парку, є резидентами двох типів: мешканці та працівники. Головна ідея в тому, щоб максимальна кількість людей, які працюють в інноваційному парку, і проживала в ньому. Тоді людина зможе скористатися всіма перевагами інноваційного парку та оптимізувати свій час. 

«Це середовище, яке мусило б задовольняти потреби людини у форматі 24/7 365 днів у році. Якими будуть ці потреби, передбачити на наступні 10-20 років непросто, адже деякі з них базові, а деякі додаткові. Тому це потребує гнучкості, яка закладена в архітектурно-планувальних та об’ємно-просторових рішеннях щодо парку», – каже віцепрезидент UDP та керівник напряму розвитку інноваційних парків в Україні Віталій Мельник.

Парк інтегрований у місто

Площа офісної частини – 42 000 м², житлової частини – 48 000 м², інфраструктури – 17 000 м². Загальна площа території – 107 000 м².

Коли архітектори працювали над фасадом LvivTech.City, то ретельно вивчили навколишню територію. Зокрема, біля інноваційного парку розташований австрійський будинок, пам’ятка архітектури, у який 6 липня 2023 року влучила російська ракета. Його форми й просторові рішення взяли до уваги. Скруглення та колір збігаються з фасадом пам’ятки. Офісний центр інтегрований у довколишнє середовище. Його будівля заввишки п’ять поверхів, щоб не вирізнятися серед історичної невисокої забудови.

Усі будівлі в LvivTech.City сертифіковані стандартами зеленого будівництва. Офісні сертифікують за американським стандартом LEED, а житлові – за британським BREEAM. Ці стандарти забезпечують екологічність та певний рівень енергоефективності. 

«Це наша соціальна відповідальність, адже будівлі генерують найбільше вуглецю у світі в процесі будівництва та експлуатації. Сертифікація LEED контролює кожен крок, починаючи від ідеї, проєктування і закінчуючи будівництвом та експлуатацією. У LvivTech.City бізнес-центр сертифікований найвищим стандартом в Україні LEED Gold. Для кращого розуміння: такий сертифікат має офісна будівля The New York Times. Команда отримала цей сертифікат на початку непростого 2023 року», – пояснює віцепрезидент UDP.

У ландшафтному дизайні парку використали природні матеріали, де це доцільно та естетично правильно. Проєктуючи кожен метр офісу, команда думала над екологічністю, зручністю та ергономічністю. Сучасні технології дозволяють відмовитися від сталого робочого місця та дозволяють працювати на відкритому повітрі за двох умов: зручне місце і високошвидкісний інтернет. Ці два параметри забезпечені на всій території парку. На бажання можна працювати біля дитячого майданчика, на балконі квартири чи за столиком у кав’ярні з горнятком кави. 

Багато уваги приділили й озелененню, характерному для Західному регіону. Рослини висадили не лише на території забудови, але й загалом на вулиці Стрийській. Там уже ростуть кущі, які захищають тротуар від пилу проїжджої частини. Вся територія парку буде озеленена таким чином, щоб резиденти почувалися так, ніби перебувають у продовженні Стрийського парку. 

Більше часу для сім’ї та друзів

Пандемія довела, що важливо мати все у пішій доступності. У локдаун стало зрозуміло, що кожен зайвий кілометр є критичним. Парк LvivTech.City об’єднує все необхідне на одній території, що значно економить найцінніший ресурс – час.

«Для прикладу, в Києві людина витрачає на дорогу з дому на роботу і назад у середньому півтори години на день. Схожа ситуація і у Львові. Ми як мінімум один день на місяць витрачаємо на дорогу, 12 днів на рік. Тобто майже два тижні випадає з життя, щоб лише доїхати з точки А в точку Б», – каже Віталій Мельник.

Інноваційний парк дає можливість економити час, витрачати його на збільшення продуктивності в професійній сфері або на особисті справи в колі сім’ї чи друзів.

Сучасна людина більше не уявляє свого життя без телефона. Резиденти зможуть замовляти  всі сервіси у власному смартфоні: оплата комунальних послуг, зустріч гостей, приймання пошти чи замовлення продуктів харчування. Ця рутина потребуватиме мінімум часу.

Все необхідне під боком

При створенні LvivTech.City аналізували довкілля, аби забезпечити мешканців парку всім необхідним та створити повноцінну інфраструктуру. Для цього на території парку будуть затишні кафе, ресторани та широка пішохідна зона.

Для максимально комфортного перебування з дітьми передбачили дитячий садок, Центр дитячого розвитку та різноманітні ігрові майданчики. Не менш важливими у життєвому балансі є краса та здоров’я, тому мешканці LvivTech.City матимуть змогу відвідувати аптеку, медичний центр, салон краси і стоматологічний салон.

Основна цільова аудиторія інноваційного парку – IT-спеціалісти. При сидячій роботі важливо підтримувати активний спосіб життя, тому для працівників передбачили спортзал, майданчики для тенісу, мініфутболу і стритболу, а також окремий велопаркувальний майданчик.

Крім того, на території будуть розміщені сервісні служби, продуктові та крафтові магазини, відділення пошти і банку. 

Система безпеки

Безпека є одною з ключових особливостей LvivTech.City. Є дві складові безпеки: фізична та цифрова. Безпеці даних приділяють найбільшу увагу в парку. LvivTech.City поділений на три зони: приватну, публічну і приватно-публічну. В приватну зону матиме доступ лише резидент. Це, по суті, всі двори між будинками. Приватно-публічною стане центральна алея, на яку можуть потрапити всі охочі львів’яни, але в конкретний час. Навколишня інфраструктура буде публічною зоною. 

«Ми не робимо закритий доступ, але він контрольований. Люди з неправильними посилами не зможуть потрапити на територію, ми швидко зможемо їх ідентифікувати», – веде далі Віталій Мельник. 

На всій території LvivTech.City використовують сучасні системи відеонагляду, а саме відеокамери з аналітикою, які дають можливість реагувати на різну атипову поведінку та швидко віднаходити об’єкт у архіві.

Доступ до офісного центру відбувається за двофакторною системою – це Face ID і доступ за допомогою карти. Face ID працює в рази надійніше, адже звичайну карту можна комусь передати або загубити.

У житловій частині передбачена багатоступенева система доступу. Використовують не лише технічні засоби, такі як камери відеонагляду, а й фізичні – на території є охорона, яка дбає про безпеку на всій території та реагує на звернення мешканців. 

Інноваційні парки = економічне зростання

Із погляду бізнесу інноваційний парк – це місце, де традиційна економіка зустрічається з інноваційними технологіями. Це місце трансформації старої радянської сировинної економіки в сучасну інноваційну і високопродуктивну. 

Ідея створення інноваційного парку полягає у влаштуванні місця, яке сприяє розвитку економіки України та дає можливість людям заробляти гроші. На противагу йому торговий центр чи житловий квартал є місцями, де люди лише витрачають свої кошти, тому створення інноваційних парків підтримує економіку. Якщо Україна хоче залишатися конкурентоспроможною в світі, потрібно будувати більше таких інноваційних парків. 

Наразі зберігається тенденція відтоку талановитої молоді за кордон, тому необхідно створити в Україні місце для її розвитку. В сучасному світі продукти, створені з допомогою IT-технологій, мають найбільшу додану вартість. Концепція інноваційного парку дає можливість резидентам бути ефективнішими, адже компанія, розташована в межах однієї екосистеми, зростає значно швидше. Ефективне об'єднання та використання у такий спосіб талантів української IT-індустрії є запорукою успішного майбутнього країни. 

Наталія Вареник

Візуалізація та фото: LvivTech.City

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!