Фотоколаж: Дмитро Тарадайка/твоє місто

Фотоколаж: Дмитро Тарадайка/твоє місто

За скільки можна орендувати квартиру у Львові. Де найдешевше, а де найдорожче

13573 0
Львів належить до тих міст в Україні, де найдорожча оренда житла. Вартість винайму не знижується навіть через відсутність великого попиту. На що звертають увагу орендодавці, у скільки обійдеться купівля квартири в новобудові, які райони є популярними та чи зміняться ціни в наступні пів року, Tvoemisto.tv запитало експерта компанії «Галицька нерухомість» Романа Юськіва.

Як змінилася вартість оренди житла у Львові порівняно з минулим роком? 

По-різному. Якщо брати початок повномасштабного вторгнення, то у Львові тоді панував цілковитий ажіотаж: хтось безкоштовно здавав і селив людей у своїх квартирах, а хтось волів заробити, ніби востаннє в житті. Тоді ж могли здати квартиру в місті й за 2000 доларів. Тепер ціни на оренду дещо знизилися.

Чому так є? Бо, по перше, чергове згортання айті-замовників, менша кількість працівників у Львові, а це саме ті люди, які здатні платити великі гроші за оренду квартири у Львові. По-друге, переселенці повертаються до своїх домівок. Серед них найбільш платоспроможними були кияни. По-третє, частина людей виїхали за кордон.

Однак вартість оренди квартири в новобудові тримається на тому самому рівні, що й раніше. Лише оренда бізнес- і преміумкласу знизилася. Якщо торік могли заселятися іноземці, які проживали в Україні через певні гуманітарні місії, то тепер такі квартири дуже важко здати.

У липні відбувся наймасштабніший обстріл Львова. Російські ракети влучили в житловий будинок на Стрийській. Якою є теперішня ситуація у Франківському районі?

Українці дуже адаптуються до всього, що відбувається. Минуло лише кілька місяців, і вже ніхто на це не звертає уваги. Хто орендував житло на Стрийській раніше, то після обстрілів, звичайно ж, хотів змінити місце проживання і зробив це. Але є й такі, що залишилися, адже не могли знайти нічого бюджетного.

Читайте також: Як львів'янам утеплити житло та що треба мати вдома цієї зими

Які зараз райони найпопулярніші у Львові, де зазвичай хочуть орендувати квартиру, на що насамперед звертають увагу?

Найкращою вважають локацію, де розташовані ІТ-офіси. Стрийська-Наукова-Кульпарківська, так само у Залізничному районі. Люди дуже часто шукають помешкання поблизу роботи. Для прикладу, у Франківському районі є аквапарк, торгові центри, парки, тому зараз саме в ньому найчастіше винаймають помешкання.

Одним із непопулярних районів для оренди є Рясне.

Як змінилися вимоги клієнтів до житла? Можливо, стали частіше запитувати про наявність укриття, цікавитися, чи немає поблизу стратегічних або військових об’єктів?

Зараз вже нечасто про таке розпитують, усі вже адаптувалися до ситуації. Серед найчастіших вимог сучасний ремонт, мінімалізм. Звертають увагу на розташування і на те, чи є поблизу добре розвинена інфраструктура. Іноді цікавляться, чи є в квартирі камін на випадок відключення електроенергії.

Варто зауважити, що найгірша ситуація із орендою в середмісті. Навіть ті, що займаються подобовою орендою, «просіли», бо нема туристів. З минулого року до літа 2023-го подобова оренда майже не мала попиту, зараз він дещо зріс.

Читайте також: Чи будуть вимикати світло цієї зими на Львівщині

Що можете сказати про теперішні первинний і вторинний ринки житла? На що більший попит: на новобудови чи на вторинне житло?

Оренда однокімнатної квартири в новобудові коштує від 400 доларів, двокімнатної від 500-600 доларів. Якщо ремонт старий і несучасний, то 350 доларів. Якщо це вторинний ринок, то вартість оренди становить від 10 до 15 тисяч гривень. Якщо ж будинок у історичному районі Львова, де немає паркувальних місць чи інфраструктури, то може бути й дешевше.

Все ж таки у Львові новобудови мають більший попит, аніж помешкання в старих будинках. Наприклад, для переселенців, які приїжджають до Львова, новобудова є «зрозумілішим» варіантом, аніж австрійський будинок. Хочу зауважити, що спостерігається чималий попит на оренду квартир на Миколайчука неподалік лікарні.

Читайте також: Львів хоче отримати 50 млн євро гранту на реконструкцію вулиці Миколайчука

А де найнижча орендна плата?

У віддалених районах міста, де немає офісних центрів. Для прикладу, в Рясному-1 і Рясному-2, а також на Левандівці. Ціни тамтешніх квартир становлять від 5 тисяч гривень.

Хто зараз найчастіше шукає квартиру для оренди  і кому непросто це зробити?

Найчастіші орендарі – молоді пари і працівники ІТ-сфери. Власники помешкань, як правило, не хочуть, щоб у винаймачів були тварини, хіба що вони можуть домовитися з ними про це під час укладання договору про депозит пошкодження майна. Ще складніше винайняти квартиру студентам.

А в угодах зараз ціни як вказують – у валюті чи в гривнях?

Хто як домовиться. Приміром, працівники ІТ-сфери прив’язані до зарплати у валюті, тому за оренду квартир у новобудовах платять переважно доларами. Якщо житло бюджетніше, то гривнями. 

Вартість оренди житла у Львові тримається на високому рівні. З яким містом України її можна порівняти?

Я досить тісно працюю з одеситами. В Одесі доволі висока орендна плата. Багато людей переїхали туди з Миколаєва і Херсона, тому попит на винайм помешкань є. В Києві доволі різко падають ціни, але, як стверджують аналітики, поки що найдорожчий винайм житла в Ужгороді та Львові.

Чи є попит на комерційну оренду і які тут ціни?

До Львова весь час заходять нові підприємці, які відкривають різні магазини, особливо продуктові, і між ними відчувається конкуренція. У новобудовах є великий попит на комерційні приміщення, серед яких барбершопи, зоомагазини, перукарні, фітнес-клуби. Майже всі орендодавці хочуть у «першу лінію», тобто щоб їх було видно. А ще важливим є заселений ЖК. Найбільш розвиненими під комерцію вважають ЖК «Софіївка», «Галицькі Леви», «Ріел» на Володимира Великого та інші. Порівняно з минулим роком попит зріс у кілька разів.

Загалом у житловому комплексі оренда комерційного приміщення становить від 15 до 20 доларів за метр квадратний.

Після трирічного ремонту у Львові в травні відкрили для проїзду транспорту вулицю Шевченка. Можливо, після реконструкції збільшилася кількість охочих проживати в тамтешніх новобудовах?

Можна вважати, що на вулиці Шевченка попит на оренду квартир справді збільшився, там досить добре розвинена інфраструктура.

Найпопулярніший ЖК на цій вулиці – «Семицвіт». Оренда однокімнатної квартири становить 600 – 700 доларів, двокімнатної – 800.

А як щодо мікрорайону Під Голоском, зокрема вулиці Малоголосківської?

Не знаю, як можна було зіпсувати такий крутий мікрорайон. Його поділили на шматки, хто як хотів, так і забудовував. Це топове місце, але з нього зробили «елітний шанхай». Так, приміщення активно здають, і квартири також, їхня вартість – від 400 доларів. Комерційні приміщення – від 8 доларів за метр квадратний.

вул. Малоголосківська

Вулицю Стрийську також активно забудовують. Яка там вартість винайму?

Не всі житлові комплекси на Стрийській активно здають в оренду під комерцію, бо не всюди є повністю заселені ЖК. Вартість метра квадратного становить 10-12 доларів. Орендувати однокімнатну квартиру можна від 400 доларів.

Ліворуч від цього будинку планується будівництво офісу з підземним паркінгом. Вигляд з вул.Стрийської

У якому місяці найчастіше шукають квартири для винайму?

Піком вважають кінець серпня – початок вересня, саме тоді найбільше охочих орендувати помешкання. Це пов’язане з відпустками та переїздом студентів. Найбільш «глухі» місяці – січень і лютий.

Торік квартира у львівській новобудові коштувала 800 – 1000 доларів за метр квадратний, а скільки зараз? 

Минулий рік був найгіршим щодо продажу квартир. Люди шукали або дуже дешеве житло, або ж елітне. Часто його можна було придбати за доступною ціною. Після зимового сезону, десь у середині квітня, почали купувати помешкання, однак 2022 рік забудовники називають «мертвим».

Теперішні ціни на квартири в новобудові коливаються від 1200 до 1400 доларів за метр квадратний, але все залежить від району. Менш ніж за 1000 доларів важко щось знайти. Якщо брати Галицький район, то ціна може становити від 2000 доларів.

Який ваш прогноз вартості житла на наступні пів року?

Якщо не буде форс-мажорів узимку, таких як торік, ціни залишатимуться на тому самому рівні, зниження очікувати не варто. Забудовники кажуть, що якщо раніше купували одно-, двокімнатні квартири і це була інвестиція під оренду, то зараз це невигідно, бо потрібно вкласти щонайменше 100 тисяч доларів. Попит є і буде на трикімнатні квартири.

Антоніна Костик

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!