Як це – жити тиждень у вантажівці. Репортаж із заблокованого кордону

1597 0
Чим би ви зайняли свій розум, якби застрягли у черзі з ненадійним інтернетом на п'ять днів? Тарас, український водій вантажівки, який застряг на українсько-польському кордоні, думає про свою півторарічну доньку, яка чекає на нього вдома, та про рахунки. І що довше він чекає, то менше заробляє…

Фото: Тарас із дружиною та донькою

Попри грайливу усмішку і балакучість, розчарування і виснаження Тарасові не приховати.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну пункт пропуску «Медика-Шегині» бачив чимало: майже 6,2 мільйона українців перетинали кордон саме через нього. Однак тепер на кордоні інша проблема – українські далекобійники очікують повернення додому.

Зараз сьома година вечора, надворі доволі холодно, трохи нижче від нуля. Небо вже кілька годин темне. Яскраво освітлені ресторани та кав'ярні зникають за 20 хвилин дорогою від Перемишля до Медики, а потім відкривається краєвид на засніжені поля з ялинками... і 70-кілометрова черга вантажівок, у якій Тарас залишився на невизначений час.

Від 6 листопада польські далекобійники блокують українсько-польські прикордонні переходи на знак протесту проти скасування обмежень для українських перевізників, які дозволяють їм перевозити вантажі в межах ЄС. Протестувальники стверджують, що дешевша українська робоча сила створила несправедливу конкуренцію польським перевізникам.

Незважаючи на те, що Польща була найближчим союзником України в перший рік війни, віднедавна відносини між країнами різко погіршилися. Зараз ухвалюють важливі рішення щодо вступу України в ЄС, і ці суперечки вказують на те, що інтеграція України в ЄС, у європейський ринок може спричинити серйозні соціальні, політичні та економічні потрясіння навіть серед деяких найсильніших союзників України.

Читайте також: Вартість різдвяного продуктового кошика може зрости через блокаду кордону 

У квітні Польща заборонила імпорт українського зерна разом зі Словаччиною та Угорщиною задля захисту власного сільськогосподарського ринку. Питання українських товарів стало одним із центральних та суперечливих на нещодавніх виборах у Польщі.


Фото:  На аерофотознімку українські вантажівки на стоянці біля польсько-українського прикордонного переходу «Корчова», 5 грудня 2023 р. (фото: WOJTEK RADWANSKI/AFP через Getty Images)

Уже згаданий водій вантажівки Тарас зазвичай здійснює три поїздки на місяць і отримує зарплату після кожної з них. Однак через блокаду цього місяця він зміг здійснити лиш одну поїздку, що зменшило його заробіток на дві третини. Чоловік пояснює, що через блокаду йому не вдасться здійснити ще одну поїздку до нового року. Запевняє, що не хоче ризикувати, зустріти Новий рік у черзі на кордоні без своєї сім'ї. Він стурбований тим, що блокада вплине на його фінансовий стан і сім'ю загалом. Мовляв, час війни і так важкий, а тут іще ось такі події… Цього місяця він ще сяк-так зможе звести кінці з кінцями, але блокада означає, що деякі далекобійники потраплять у боргову яму, з якої буде дедалі важче вибиратися.

Фото: Тарас та інші далекобійники (зліва) біля ПП «Медика-Шегині»

До блокади перетин кордону займав день-два, а тепер, зі слів Тараса, доведеться чекати приблизно два дні, перш ніж він зможе перетнути кордон України. А це означає, що якщо йому пощастить, то на перетин кордону знадобиться щонайменше тиждень.

Польські блокувальники нібито пропускають п'ять вантажівок щогодини. А ті, що перевозять військові, гуманітарні та швидкопсувні вантажі, нібито звільнені від блокади згідно з угодою, яку польські протестувальники уклали з польським урядом.

Читайте також: Понад 400 млн євро Україна втратила через блокаду кордону з Польщею 

Однак, як каже співрозмовник, часто це не зовсім так. Брат Тараса, який перевозив фрукти, зміг просунутися в черзі з поліцейським ескортом, все ще далеко від фронту – залишилося кілька днів дороги.

Довгі очікування означають не лише особисті фінансові труднощі для водіїв вантажівок, але й виклики для українських компаній, втрати яких зростають. Витрати на пальне, необхідне для роботи рефрижератора впродовж стількох днів блокади, означають, що вартість доставки швидкопсувних продуктів величезна (іноді продукти все одно псуються), і власники бізнесу, увесь їхній персонал відчують погані наслідки.

«Думаю, не один бізнес в Україні буде змушений закритися через цю блокаду. Знаю випадок, коли з вантажівки довелося викинути половину бананів, бо вони зіпсувалися», – каже він.


Фото: Чайник стоїть на вогні для того, щоб українські водії вантажівок могли зігрітися на стоянці біля ПП «Корчова» (фото: WOJTEK RADWANSKI/AFP через Getty Images)

І, звісно ж, утилізація непридатної продукції також спричиняє додаткові витрати для бізнесу. Тарас розповів, що якщо військову допомогу ще супроводжують у перших рядах, то гуманітарну часто не пропускають.

Сміється, коли я запитала, чи може він показати мені вантажівку з гуманітарною допомогою, про яку говорить. Її нема в полі зору.

«Я знаю одного хлопця, але туди треба йти багато кілометрів», – веде далі він, показуючи у бік черги вантажівок, яка зникає за обрієм.

Прикордонний пункт пропуску "Медика-Шегині", який має намір перетнути Тарас, є останнім заблокованим, однак черга вже у 14 разів довша за ту, що була до блокади. Тоді вона простягалася лише на п’ять кілометрів.

Черга така довга через випадкові проміжки на кшталт того, що дозволив нам зупинитися і поговорити з Тарасом. Більшість із них – до сотні метрів.

Читайте також: На кордоні з Польщею помер ще один водій вантажівки 

«Поліція розділила нас після того, як ми намагалися провести акцію протесту минулого тижня... Ми просто ходили і стукали в двері вантажівок, що стояли в черзі, кажучи: «Ми протестуємо, проходьте!»

Тарас пояснює: щонайменше 50 українських далекобійників зібралися на пішохідному переході, щоб заблокувати пішохідний рух на кілька годин, поки польська поліція не приїхала з кузовними щитами і не змусила їх роз'їхатися. Вони робили це кілька днів поспіль.

Це разючий контраст із залученням польської поліції щодо польських протестувальників, які спричинили блокаду, оскільки саме поліція фактично здійснює блокаду від імені протестувальників.

Фото: У хатині польських протестувальників спостерігають, як поліція зупиняє українську вантажівку

«Це не тільки погано для бізнесу, але й важко для нас, водіїв», – бідкається Тарас. Каже, важко перебувати у вантажівці цілий тиждень, нема змоги стати під душ, дуже мало туалетів. Від початку блокади двоє далекобійників померли в черзі. Чоловік запевняє, що у водіїв є їжа, тепло, але всі вони хочуть додому.

Фото: Тарас на прогулянці за 2 км від своєї вантажівки

Однак далекобійники на кордоні не єдині, чиї доходи зменшуються.

Ми мали нагоду поспілкуватися з польським фермером, одним із протестувальників під час блокади. Він є представником «Обдуреного села» – польської асоціації фермерів, яка має дуже тісні зв'язки з «Конфедерацією» – польською ультраправою політичною партією. Саме вони взяли активну участь в організації блокади.

Я запитала, чи почувається він обдуреним. «Ні, нас не обдурили, нас підвів наш уряд», – відповідає фермер і пояснює, що поляки не здійснювали належного контролю, коли відкрили свої кордони для українських водіїв і товарів, і тепер польська продукція повністю втратила рентабельність, бо ринок насичений українською. Співрозмовник каже, що, для прикладу, до війни тонна кукурудзи коштувала майже 240 доларів, а зараз менш ніж 100 доларів.

Такі образи переплелися з ксенофобією з боку польських ультраправих, що загрожує відносинам між Польщею та Україною, які донедавна були дружніми. Очевидно, європейська інтеграція України, як і багато інших речей, не обійдеться без боротьби…

(Олександра Гай Аlessandra Hay)

 

Цей матеріал створено у співпраці з Counteroffensive.News


Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Цей матеріал створено у співпраці з Counteroffensive.News

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!