Чи збудують у Львові перехоплювальний паркінг та до чого тут «джентльменська угода»

2837 0
Кілька років обговорень будівництва перехоплювальних паркінгів у Львові – і ось місто повідомляє, що першому паркінгу бути – на вулиці Стрийській. Журналістка Tvoemisto.tv розповідає, хто будуватиме цей паркінг, на яких умовах забудовник отримає земельну ділянку та чи буде там новий мікрорайон.

Створення перехоплювального паркінгу на вулиці Стрийській мало б стимулювати мешканців передмістя залишати там свої авто і пересідати на громадський транспорт, кількість якого фактично мали б збільшити. Фінансуватиме його забудовник, якому дозволили звести ЖК біля іподрому та «Арени Львів». Паркінг влаштують на комунальній ділянці, майже навпроти ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс», яку місто ще в 2021 році зарезервувало під паркувальний майданчик на 1264 місця. 

Для цього на вулиці Стрийській також планують зробити третю смугу руху для громадського транспорту. До речі, інтенсивність транспортного потоку вранці, за даними департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради, на в’їзді до Львова зі Стрийської – 10 575 авто. Це один із найбільш завантажених в’їздів після вул. Б. Хмельницького. 

Ділянка на вул. Стрийській, де збудують перехоплювальний паркінг

Архітектор Юліан Чаплінський у своєму блозі розповідає, що перехоплювальні паркінги є звичною практикою для багатьох європейських міст. Так у великих містах зменшують кількість заторів. 

Читайте також: Біля іподрому у Львові збудують житло. Забудовник профінансує перехоплювальний паркінг

«Ініціативу схвалюю, але насправді бартерні умови не приймаю: яка ж це інвестиція має бути, що за містобудівні умови та обмеження забудовник робить плоский паркінг? Хочеться подивитися, яка буде складність і глибина проєкту. Я побував на подібному паркінгу на в’їзді в Мюнхен, там просто поле, вкрите щебенем. Тобто економлять на асфальті і дренують воду, щоб це не був складний інженерний проєкт. Паркінг буде, але коли зявиться та третя смуга, коли місто знайде гроші велике питання. Зрештою, треба збільшувати кількість рухомого складу на цих маршрутах».

Фото паркінгів Park&Ride на в'їзді до Мюнхена, Німеччина

Депутат ЛМР і голова транспортної комісії Ігор Зінкевич каже, що взагалі є два можливі варіанти втілення такого проєкту: місто дає землю, забудовник своїм коштом робить асфальтне покриття, тоді міськрада бере на контроль проєкт і працює з ним. Це в тому випадку, якщо земля залишається місту. Другий варіант – земля залишається в орендаря, він сплачує за неї певний відсоток, але сам все організовує і заробляє на цьому гроші:

«Йому це вигідно, бо це буде паркінг для його мікрорайону. Люди, які там мешкають, матимуть вигідніший абонемент. А тим, що приїжджають, буде вигідніше платити за годину паркування».  

Крім того, місто зараз веде переговори щодо другого перехоплювального паркінгу, але про яку саме локацію мовиться, невідомо.

Заступник міського голови з питань містобудування стверджує, що земля залишається в комунальній власності:

«Це буде міський паркінг, просто забудовник зголосився допомогти в його облаштуванні. Тому тут не мовиться про те, що паркінг на якихось умовах передадуть забудовнику. Ні. Мовиться про те, що багато забудовників, які зараз зводять ті чи ті комплекси, зголошуються до соціально-економічного партнерства і беруть участь у розвитку інфраструктури».

Читайте також: У Львові визначили локації, де хочуть облаштувати перехоплювальні паркінги

Місто вже мало першу нараду після ухвалення цього рішення, далі планує запускати проєктування цього паркінгу, яке забудовник також бере на себе.

На питання, яким буде паркінг, Любомир Зубач відповів, що там не планують капітальних споруд – має бути майданчик із в’їздами-виїздами та освітленням. А ось детальніший вигляд – питання до проєктанта.

Втілюватимуть проєкт поетапно, бо загальна площа ділянки велика:

«Поділимо її на кілька частин. Спочатку зробимо, наприклад, 300 паркомісць. Я дуже хотів би, щоби перший етап ми пройшли цього року, однак це залежить від тих рішень, які дасть нам проєктант, бо можуть виникнути нюанси, пов’язані з мережами, які там пролягають, та іншими чинниками».

Що стосується гарантій того, що забудовник вчасно здасть цей проєкт, заступник мера каже, що забудовника ні до чого не зобов’язують, адже він сам зголосився це робити. Тобто гарантій як таких немає.

«Це така джентльменська угода. Будемо чекати на окреме рішення виконкому, яким буде визначений замовник реалізації проєкту, платник. Це буде зафіксовано на папері».  

До слова, чи потрібно там одразу робити окрему смугу для громадського транспорту, Любомир Зубач не певен, але запускати більше одиниць транспорту необхідно. 

Не паркінгом єдиним. Як поруч розбудовують новий мікрорайон 

Навколо будівлі автовокзалу на вул. Стрийській у Львові чи не щороку виростають нові обʼєкти: з одного боку – адміністративний центр швидкого реагування поліції, через дорогу – офіси й апартаменти, позаду – низка раніше зведених ЖК різними забудовниками (деякі з них будують уже 10 секцію).  

Читайте також: У Львові хочуть створити новий мікрорайон

Проте новими будівлями вулиця обростає й далі – ближче до виїзду з міста, на Стрийській. А це і є дорога з майбутнього перехоплювального паркінгу. Кажуть, територія поблизу «Арени Львів» може стати ще одним екологічним, зеленим мікрорайоном міста

Наприклад, поблизу стадіону планують збудувати житловий комплекс із апартамент-готелями та офісними приміщеннями, а також дитячий садок і школу. Поверховість буде змінною – від семи до 16 поверхів. На верхніх поверхах заплановані 560 квартир, на першому – магазини, супермаркет, на другому – офісні приміщення. Площа території становить орієнтовно 2,71 га.

Мовиться про ділянку в периферійній зоні Львова неподалік іподрому та стадіону: територія в межах вул. Стрийської – кільцевої дороги – проєктованої вул. Вернадського, яка займає площу 5,29 га. Станом на сьогодні там розташовані гаражі, теплиця, адмінспоруди і склади, які перебувають у власності ТОВ «Арена Хол» та ТОВ «Лендбуд Арена» і підлягають демонтажу в першій черзі проєктування. 

Читайте також: «Ви бачили Під Голоском? Ми такого не хочемо». Де у Львові буде новий мікрорайон

Що стосується забудовника, який зголосився фінансувати перехоплювальний паркінг, то в його планах звести на вул. Стрийській, 121б, 121в, 121г: багатоквартирний житловий будинок, приміщення громадського призначення, підземний гараж, спорткомплекс і тенісні корти. Нещодавно в ЛМР видали на це містобудівні умови й обмеження

Згідно із санітарними вимогами житловий будинок розмістять у найбільш віддаленій частині ділянки від конюшень, на решті території допустиме розміщення будівель, які виконуватимуть громадські функції. З боку іподрому зроблять смуги озеленення, які виконуватимуть функцію мінімізаторів запахів і шуму. 

Читайте також: У Львові біля конюшень хочуть звести будинки і тенісні корти

До слова, друга школа тут передбачена містом. Інші школи розміщені на тій самій вулиці північніше. 

Як відомо, будівництво паркінгу зголосилося фінансувати ТзОВ «ПРОСТІР ПЛЮС». За даними YouControl його власниками через ТОВ «Галицька інвестиційно-лізингова компанія» та ТОВ «Мальви-Метал» є львів'яни Наталія Олійник, Ярослав Олійник та Іван Кіцила. Ті самі особи, чию компанію – ТОВ «Фінансова компанія Новий Львів» – у 2020 році оштрафували за неправдиві відомості про будівництво житлового кварталу на вул. Тернопільській, 21.

Їх звинувачували у тому, що ще в 2014-му менеджери та керівник компанії надавали інвесторам візуалізації майбутнього житлового комплексу, згідно з якими передбачалося, що квартал складатиметься з шести житлових будинків. Простір між будинками залишався вільним і був призначений для відпочинкових зон, дитячих та спортивних майданчиків. Однак у червні 2017 року на території кварталу розпочали будівництво додаткових житлових будинків, відтак – дитячого садка на вільній земельній ділянці. 

Вулиця Стрийська / скрін з відео Yura Lemberg-Lviv

Загалом вулиця Стрийська щораз більше обростає новими будівлями і стає новим перспективним районом. Не так давно Tvoemisto.tv писало про плани на вул. Стрийську, Трускавецьку та Сокільницьку. Там, зокрема, планують збудувати багатоквартирні житлові будинки, офісні приміщення, готель і дитячий садок. 

Читайте також: Одну з найдовших вулиць у Львові розбудують. Як вона зміниться

Такі великі плани на район, припускає рієлтор агентства «Галицька нерухомість» Роман Юськів, ймовірно, стануть причиною збільшення вартості житла. Мовиться, зокрема, про перехоплювальний паркінг та новий мікрорайон неподалік. Адже тепер ціни на квартири у Львові найвищі в Україні – 48 500 грн за кв. м. Друге місце за Києвом (48 000 грн за кв. м), наступні місця зайняли Ужгород (41 500 грн за кв. м), Дніпро (40 000 грн за кв. м) і Одеса (36 500 грн за кв. м). Це мінімальна середня ціна в новобудовах. 

Паркінг біля ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»

Вочевидь, перехоплювальний паркінг вплине не лише на це, а й може змінити правила паркування. Навпроти майбутнього перехоплювального паркінгу розташовані ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс» із 1800 паркомісцями, трохи далі – гіпермаркет «Епіцентр» із 1000 паркомісць, де зазвичай багато автомобілів. Зараз ці паркінги є безплатними, але є й приклади, де ТРЦ беруть гроші за паркування. Наприклад, в «Епіцентрі» на вул. Б. Хмельницького перші дві години паркування безкоштовні, а далі потрібно платити 10 грн за годину. Тож новий перехоплювальний паркінг на Стрийській, швидше за все, стане дієздатним, якщо не буде можливості залишити машину навпроти або ж якщо паркінги при ТРЦ також зроблять платними. 

Софія Шавранська

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

___________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!