«Мусимо пристосуватися до графіків відключень світла». Інтерв’ю з директором YASNO

20782 0
Російські окупанти систематично атакують енергетичну інфраструктуру України, через що запроваджене погодинне знеструмлення. Чи можливий повний блекаут, що чекає на українців взимку, як підготуватися бізнесу, що має зробити кожен українець, а що держава, Tvoemisto.tv розповів генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

Yasno – найбільший в Україні покупець і продавець електроенергії та газу, скільки осіб у вас працює та які регіони охоплюєте?

У нашій компанії понад тисячу осіб. Ми обслуговуємо населення в Дніпрі, Києві та на Донеччині, постачаючи їх електроенергією та газом. Якщо говорити про бізнес, то працюємо по всій Україні, охоплюємо майже 120 тисяч клієнтів. У майже кожній області маємо офіси для обслуговування споживачів.

Чи є ваші офіси у Львові або в області? 

Так, у Львові працює центр обслуговування клієнтів. Але ми тут ще не маємо споживачів, бо реформа не завершена і населення не може обирати собі постачальника. Сподіваюся, що колись у нас буде вільний ринок і ми зможемо працювати з будь-яким жителем України.

Чи експортуєте ви електроенергію?

Ні, бо ситуація в українській енергетиці складна. Спрямовуємо свою діяльність на локальний український ринок, імпортуємо електроенергію передусім своїм клієнтам під час знеструмлень.

Чи зазнала ваша компанія збитків під час великої війни? 

Безперечно зазнала. Працюємо як усі, маємо дуже складну ситуацію, оскільки наші збитки пов'язані з неплатежами через війну. Втрата наших бізнес-клієнтів і об'єктів населення, які мігрують або ж не платять вчасно, призводить до значних фінансових втрат для нас.

Чому виникає дефіцит електроенергії? 

Дефіцит електроенергії спричинений тим, що окупанти атакували значну частину генераційних об'єктів, спричинивши їх пошкодження: і теплових, і гідрогенераційних. Постраждали понад 80% генераційних потужностей. Від початку повномасштабного вторгнення ми мали можливість імпортувати електроенергію, і тепер держава та приватні компанії активно це роблять. Однак сумарної генерації та імпорту недостатньо для забезпечення рівня споживання, який маємо. В нас є два варіанти виходу – відновити пошкоджені генераційні потужності або використовувати графіки знеструмлення. Добра новина в тому, що це відбувається більш-менш планово. Але з огляду на перспективу це не на день, а точно до кінця наступного опалювального сезону. 

Чому не вдається запобігати аварійним знеструмленням? 

Аварійні знеструмлення завжди пов'язані з нагальною ситуацією, коли виникає екстрена поломка чи порушення в роботі мережі. Під час війни такі знеструмлення часто стають наслідком атак або пошкоджень об'єктів. Колегам досить складно це менеджерувати, загалом прогнозувати. 

Чи можливий повний блекаут в Україні і скільки він може тривати?

Я завжди кажу, що теоретично все можливе. Однак, враховуючи базовий сценарій, не бачу стовідсоткового блекауту по всій Україні.

Що чекає на українців узимку? 

Узимку точно не буде легше. Дефіцит електроенергії буде більшим, оскільки прийдуть холоди і дні стануть коротшими. Тобто дефіцит електроенергії буде не меншим, аніж зараз. А на скільки стане більшим, залежить від обсягу відновлення пошкоджених об'єктів. Про точні цифри можна буде говорити в серпні.

Як нам підготуватися до осінньо-зимового періоду? 

Якщо мовиться про населення, то важливо готуватися, беручи до уваги свої житлові умови. Все залежить від конкретної ситуації. Ми повинні розглядати можливості автономності. Маю на увазі сонячні батареї, енергоефективність тощо. І якщо ми всі разом зменшимо споживання електроенергії на 20%, це допоможе зменшити дефіцит, який маємо. Цей аспект часто недооцінений. Наприклад, вимкнення двох лампочок може здатися малозначущим, але якщо це зроблять мільйони людей, це вже значна економія електроенергії.

Із яких країн надходить електроенергія в Україну?

У нас є два типи імпорту. Перший – так звана аварійна допомога, коли наша держава закуповує електроенергію на балансовому рівні в країн, які мають її надлишок. Другий тип імпорту – комерційний. Наприклад, компанія Yasno може купити електроенергію для своїх клієнтів залежно від стану ринку. Тут усе залежить від конкретної ситуації, конкретного дня і навіть години.

Що потрібно зробити державі, щоб урегулювати ситуацію з електропостачанням?

У нас є кілька напрямків. Перший – фізичний, коли потрібно робити дві речі: поширювати можливості фізичного імпорту, тобто розширювати максимальну зону, де ми можемо здійснювати імпорт, та інвестувати гроші і час, щоб зробити цю можливість ще більшою. Другий напрямок – відновлення пошкоджених об'єктів. З економічного погляду я підтримую спрощення умов і підвищення відповідності нашої законодавчої рамки європейським стандартам, оскільки це допоможе нам краще переживати будь-яку кризу.

Як зміниться вартість електроенергії впродовж року? 

Якщо мовиться про вартість електроенергії, то вона змінюється щогодини і щомісяця. Україна проводить енергетичну реформу з 2019 року, і зараз ми маємо публічний ринок, де ціна електроенергії залежить від попиту та пропозиції. До обстрілів у 2024-му вартість електроенергії знижувалася, проте під час теперішніх обмежень зросла.

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко заявив, що Україна відчуватиме дефіцит електроенергії наступні два роки.  Чи це так? 

Два роки – це значний період планування. Стартуємо з того, де ми є зараз. Наявність дефіциту очевидна. Чи залишиться дефіцит до кінця поточного року? Так, залишиться. Чи буде дефіцит на початку 2025 року? Так, буде. Яким видасться наступне літо, важко прогнозувати, оскільки головним чинником є не прогнози й відновлення, а влучання окупантів. Думаю, дефіцит електроенергії не зникне впродовж цього й наступного років.

Оптимістичний сценарій передбачає, що дефіцит залишиться на тому самому рівні, який маємо тепер, протягом усього року. Я вважаю, що він буде передусім у генерації, тоді нам доведеться пристосувати своє життя до графіків знеструмлення.

Скільки атак було на енергетичну систему України з початку 2024 року?

Російські окупанти здійснили за цей час 29 атак. Били по маневрологічних генераціях, що означає, що навіть якщо генерувальний блок справний, то його можуть відключити, якщо споживання зменшиться.

Наразі майже 85% маневрологічної генерації в Україні пошкоджені. Спостерігається дефіцит у системі енергопостачання, що становить 20–25% від наших потреб. І цей дефіцит буде тривалим. Тому варто очікувати не лише відсутності світла, але й відсутності тепла.

Як підготуватися бізнесу до знеструмлення?

По-перше, стати автономним (можливо, варто розглянути встановлення сонячних батарей, якщо є така можливість). По-друге, використовувати генератори (це залежить від виду бізнесу й моделі виробництва). По-третє, повернутися до енергоефективності (кожен офіс може зменшити споживання електроенергії на 20%).

А ще раджу скласти план, що робити, якщо виникатиме ситуація зі знеструмленням чотири дні поспіль або три чи кілька діб. Що саме потрібно придбати, щоб забезпечити роботу й пристосуватися до будь-якої обставини. Необхідно розуміти, що знеструмлення триватимуть впродовж усього року, їх може бути менше лише у вихідні.

Антоніна Костик

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!