На правах реклами
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Динамічність у мистецтві. Де у Львові працює унікальний виставковий центр Home of Arts

4321 0
Мистецтво має бути доступним не лише в музеях чи авторських майстернях, його потрібно відчувати всюди. У цьому переконані засновники галереї Home of Arts Lviv. За чотири місяці роботи Львівський Дім Мистецтв почав змінювати уявлення про виставки та виставковий простір, синтез мистецтв та можливості для художників і поціновувачів. Тут немає виставок лиш одного автора чи спрямування – всі роботи різнопланові й динамічні. Оглянути, вподобати, більше дізнатися про картину чи скульптуру і придбати її за фіксованою ціною можна за один день. Про відкриття сучасного галерейного центру – Львівського дому мистецтв, виклики та несподіванки, очікування та реальність, благодійні проєкти та мистецтво Тvoemisto.tv поговорило із засновниками галереї – Яремою Шпариком та Василем Турецьким.

Львівський Дім Мистецтв (Home of Arts Lviv) – це місце, де зустрічаються митці й поціновувачі, колекціонери й експерти, інвестори й любителі. Живий і динамічний центр мистецтв створили не лише для тих, що цінують естетику та творчість, а й тих, що віднедавна зацікавилися живописом, графікою, скульптурою, воліють дізнаватися про це більше та починають створювати власні колекції.

За створення цього мистецького простору взялися двоє львів’ян. Ярема Шпарик за фахом економіст, який завжди любив і цінував мистецтво. Василь Турецький раніше пробував себе в архітектурі, згодом – у оформленні експозицій картин у музеях. Тепер вони професійно займаються мистецтвом: добирають картини, організовують експозиції, знайомлять відвідувачів із простором та ідеєю власної галереї, новими авторами, культурою колекціонування.

Ідея відкриття Home of Arts Lviv зародилася два роки тому, але свої двері галерея відчинила лиш у середині листопада 2022 року. В перший її повноцінний робочий день Львів потрапив під масований ракетний обстріл, далі були хаотичні, а згодом і планові вимкнення електроенергії. Працювати було складно, люди більше переймалися особистими проблемами.

«Процес відкриття нашої галереї ще триває. Люди знайомляться з простором, вчаться цінувати мистецтво, адже культурний фронт надважливий, навіть у час війни. В нас простір динамічний, стіни і експозиції рухомі, тож є можливості створення різних колаборацій. У галерею не можливо просто прийти, побачити, оцінити і піти. Тут усе набагато яскравіше. Ми маємо чим дивувати», – кажуть засновники Home of Arts Lviv.

Галерея не в середмісті Львова, але на одній із головних транспортних артерій – на вулиці Стрийська, 202б. До експозиції площею 250 метрів квадратних увійшло майже 90 різножанрових творів мистецтва (живопис, графіка, скульптура) як від сучасників, так і від авторів давнішого періоду. Тут представлені львівські автори, автори з Харкова, Києва, Одеси, Закарпаття. Вмістити галерея може набагато більше картин, але, як кажуть засновники, кожен витвір мистецтва має викликати емоцію, насолоду, провокувати людину на роздуми, а не губитися в розмаїтті.

«Ми не хотіли акцентувати на центрі міста. В цілому світі, на Заході зокрема, велику кількість галерей можна побачити за містом, в околицях. Вулицю Стрийська легко знайти, сюди просто добратися, є де припаркувати авто. Крім того, галерея потребує чималих площ, які важко знайти в центральній частині Львова. Вважаємо, що твори мистецтва повинні дихати і жити», – наголошує Василь Турецький.

Ідею та концепцію галереї придумали засновники.

«В Україні артринок ще не досить розвинутий. У нас є величезна кількість талановитих авторів, але галерей чи авторських домів обмаль. Якщо, наприклад, майже в кожному італійському містечку із чисельністю населення 70-80 тисяч є з десяток галерей, то в мільйонному Львові стільки ж. Це дуже мало. Ще менше тих, що займаються просуванням, популяризацією мистецтва та спонсорськими ініціативами. Ми ж вважаємо, що мистецтво має жити серед людей, тому прагнемо дати їм можливість бути ближчими до нього», – зазначає Ярема Шпарик.

Із його слів, художники, митці не мають реалізовувати свої роботи самі. Правильніше, якщо цим, як у всьому цивілізованому світі, займатимуться артменеджери, артдилери або ж великі «організми» (в даному випадку доми мистецтв).

У галереї Home of Arts Lviv можна побачити тільки спеціально дібрані твори. Частково добором картин чи скульптур, переглядом каталогів, відвідуванням виставок, перемовинами з авторами, оцінкою, автентичністю, оформленням та логістикою мистецьких творів займаються самі засновники. Команда пропонує якісний сервіс, професійно та прозоро співпрацює з авторами, колекціонерами і галеристами. Тут завжди готові допомогти знайти те, що до душі, і подбати про обрану роботу аж до того моменту, коли вона висітиме на стіні будинку чи офісу.

Крім того, всі роботи сертифікуються самою галереєю.

«Провенанс роботи дуже важливий для колекціонування. Інколи історія мистецького твору може бути цікавішою за сам твір. Наприклад, серед колекційних представлені твори Олени Кульчицької, Михайла Мороза, Петра Терещука та інших, але про їхні досягнення знає не так багато людей», – веде далі Василь Турецький.

Перш ніж виставити витвір мистецтва у галереї, з автором чи власником картини завжди укладають офіційний договір про співпрацю. Важливо, щоб ціни для кінцевого покупця були релевантними, не завищеними.

Із твердження Василя Турецького, твори в галереї змінюватимуть в міру продажу, реалізації.

Поціновувачами мистецтва в галереї є люди різного віку – від студентів до пенсіонерів, які однаково люблять проводити тут час. Щоправда, більшість із них потребують кращої обізнаності з творчістю авторів, і саме за це беруться працівники Home of Arts Lviv.

Зокрема, уже з квітня у Львівському Домі Мистецтв запрацює лекторіум, де не лише проводитимуть лекції на тему мистецтва, розкриватимуть нюанси роботи та говоритимуть про розвиток української культури, а й зустрічі з авторами картин і скульптур. Розповідати про мистецтво також запрошуватимуть культорологів, мистецтвознавців, людей, які дотичні до мистецтва. При цьому освітньо-розважальний процес планують зробити регулярним. 

«Дуже часто люди не готові купувати твори через незнання чи недостатню поінформованість. Їм ніколи не показували, не розповідали про того чи того художника, скульптора, їхні роботи їм не відомі, тож коли вони бачать якийсь твір, то не розуміють його, не знають, чи пропонована вартість висока, а чи низька. Це і є деформування артринку. Ми ж хочемо задати темп, аби люди відвідували не лише ресторани, театри, а й мали час на галереї, адже тут можна не лише корисно провести час, а ще й почерпнути цікаву інформацію, послухати чудову музику, поспілкуватися з авторами виставки», – запевняє Василь Турецький.

Вхід у галерею Home of Arts Lviv безкоштовний.

«Мистецтво має бути відкритим, розвиватися. Тепер, у час повномасштабної війни, ворог усе хоче знищити, а ми – захистити. Люди не мають бути обмеженими, мусять щодня пізнавати щось нове, бути обізнаними з творчістю авторів, мати змогу ходити на виставки й насолоджуватися красою творів мистецтва. Це стимулює розвиток і здобуття знань», – кажуть у галереї, яка працює щодня з 12:00 до 21:00.

У Львівському Домі Мистецтв створили прозорий ринок не лише купівлі, а й продажу експонатів, вважаючи, що саме через прозорість та чесність артринку збільшуватиметься попит на мистецькі твори, а завдяки перспективним інвестиціям сформуються нові культурні цінності, які сприятимуть розвитку української культурної спадщини.

До речі, щоби придбати картину, не потрібно, як раніше, шукати художника, домовлятися з ним про ціну – всю цю роботу виконають у галереї. У новій динамічній експозиції можна не лише оглянути роботи, а й більше дізнатися про їхніх авторів і в той же день купити твір за фіксованою ціною, щоби насолоджуватися високим мистецтвом у себе вдома.

Знайомство з картинами та скульптурами відбувається двома способами: про витвір мистецтва, його автора і техніку виконання можна довідатися в галереї або ж, відсканувавши QR-код, самому прочитати опис на сайті. Ба більше, картину чи скульптуру можна придбати як дистанційно, так і на місці, скориставшись безготівковим розрахунком.

А 18 березня у стінах Львівського Дому Мистецтв за підтримки благодійного фонду Hope UA відбудеться благодійний аукціон «Весна надій». Його мета – зібрати кошти на потреби Збройних сил України, зокрема на закупівлю безпілотних літальних апаратів для одної з новостворених бригад – в/ч А4681.

На благодійному аукціоні будуть представлені 22 твори. Оглянути лоти, серед яких сучасні твори та колекційні роботи середини XVII століття, ознайомитися з початковою та прогнозованою ціною можна з 11 до 18 березня на сайті галереї. Вхідний квиток на аукціон можна придбати через сайт або ж безпосередньо в галереї Home of Arts Lviv за адресою: м. Львів, вул. Стрийська, 202б.

Ольга Шведа

Фото Івана Станіславського, Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!