Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Крафтовий сирник добра. Вісім найкращих рецептів

3460 0
Tvoemisto.tv занотувало рецепти сирників від знаних майстрів. Тут рецепт львівського сирника, тернопільського сирника, авторського сирника «З любовʼю» та інші.

Кожен, хто хоч раз скуштував справжній сирник, мріє про нього знову і знову. Існує безліч варіацій цієї страви, у залежності від вподобань. А якщо його готувати з любов’ю до дітей, то виходить ще смачніше.

У Львові відбувся перший захід «Крафтовий сирник добра» від торгової марки «Молокія» та KredoBank. Спечені сирники передали Благодійному фонду «Із янголом на плечі», а ті згодом доставили їх дітям-сиротам та ВПО, якими опікується «Дім Милосердя Святого Миколая».

Сирник класичний, з родзинками, з борошном і без, персиками та шоколадом готували і пекли люди, які знають, що попри війну потрібно не зупинятися, робити те, що завжди і навіть дещо більше. Тож, за кілька годин майже 30 кілограмів кисломолочного сиру «Молокія» у поєднанні з любов’ю та щирістю перетворилися на вісім крафтових рецептів, а згодом стали смачними подарунками для дітей-сиріт.

«В Україні війна, але попереду свята. Хочеться показати, що українці – горда, міцна і унікальна нація, а завдяки цій унікальності ми, навпаки, можемо стати ще сильнішими. Цього разу компанія об’єднала людей, які розуміють і знають, що свято повинно відбутися, особливо для діток, в яких немає рідних, тому кожен за своїм унікальним рецептом приготував сирні смаколики. Вони всі різні, але здатні спільно робити добро», – каже голова наглядової ради компанії «Молокія» Володимир Глащенков.

Щоб спекти правильний сирник, треба, насамперед, обрати правильні продукти. Найважливішим у рецепті є, звичайно ж, сир. Тож як професіонали, так й ті, хто хотів зробити діткам свято, для випікання сирників обирали сир від торгової марки «Молокія», який у міру м'який та ідеально підходить для цієї страви. Кожен учасник готував його за власним рецептом.

Головний технолог компанії Борис Лукіянчук приготував «сирник Молокія». Рецепт обрав простий, аби кожен удома на свята міг приготувати такий же смачний сирник.

Щоб спекти «сирник Молокія», потрібні сир кисломолочний 5%, яйця, масло, цукрова пудра, родзинки, цедра одного лимона, манна крупа та кукурудзяний крохмаль.

Випікати сирник потрібно при температурі 160 градусів годину часу.

Співзасовниця мережі ресторанів «Лисий» Іванна Ковальчук спекла «Тернопільський сирник». Для цього вона приготувала заздалегідь основу – подрібнила печиво, перетерла з маслом та кілька хвилин припекла у духовці.

Для сирної начинки використала 700 г сиру (5%), 400 г сметани (20%), цукор, 5 яєць, 20 мл лимонного соку. За словами Іванни, перед тим, як додавати яйця у страву, вони завжди повинні бути помиті. Ще одна підказка від господині – якщо сир є занадто рідкий, можна додати згущувач. Загалом суміш на «Тернопільський сирник» повинна бути рідка.

Пекти сирник варто при 150 градусах упродовж години. Щоб сирник пікся як на паровій бані, у духовці доречно поставити ще одне деко з водою. Відразу виймати із духовки сирник не варто, треба час, аби постояв. Після цього з годину він має вистоятися при кімнатній температурі і ще сім годин в холодильнику.

Сирник «З любов’ю» для діток із сиротинця спекла мама, дружина, бабуся, докторка технічних наук, професорка і авторка навчальних посібників із технологій харчових виробництв Ірена Никулишин.

Жінка каже, що це давній перепис бабці Марії і для їхньої родини він улюблений. «Колись бабця казала: «Сама собі спекла, сама собі й з’їла», – коментує власний рецепт Ірена Никулишин.

Для випікання сирника потрібно заготовити тісто. Для цього варто взяти 300 г борошна, один жовток, 200 г масла, 2 ст. л. сметани, 1 ч.л. розпушувача. Усе випікати 10-12 хв при температурі 160 градусів.

Поки тісто печеться, можна зробити сирну начинку. Загалом для приготування знадобиться 18 яєць – при чому 17-ть у тісто.

Сир варто зблендерувати, додати склянку цукру, яйця (білок розділити від жовтка), 2 ст. л. крохмалю, 100 г родзинок, попередньо замочених у воді, 150 г масла, 2 ст. л. сметани, 300 г борошна. Начинку перекинути на тісто і випікати при 160 градусах упродовж години.

Старша пекарка хлібопекарні Братванка Наталя Гірна разом із помічницею Іриною Сосніч випікали «Сирник з родзинками та шоколадом».

Рецепт цікавий та дещо унікальний, адже туди не входить ані борошно, ані порошки для випікання.

Оскільки кисломолочний сир «Молокія» крупнистої структури, його варто зблендерували. Згодом додати крохмаль, масло, цукор, ванільний цукор, цедру одного лимона, яйця (відділити білки від жовтків), родзинки, шоколад, вершки та заварний крем.

За словами Наталії Гірної, саме завдяки крему та крохмалю сирник має кремовий колір, а структура пухка та легенька.

Перемішавши інгредієнти усю суміш варто вилити у форму і пекти при 160 градусах 1 год 20 хв. Після остигання можна зробити шоколадний ганаш і полити ним сирник.

Засновник Pro100 HUB Андрій Валовий приготував «Сирник від Андрія».

Свою роботу він поділив на два етапи. Замішане тісто повинне «відпочити» 30-40 хвилин у холодильнику, а за той можна приготувати сирну масу. Для цього сир, яйця, цукор, топлене масло, крохмаль треба перемішати та додати трохи манки, аби все «стягнулося» та випікати при температурі 160 градусів годину часу.

Маркетинговий директор банку «Кредобанк» Андрій Мельник приготував «Крафтовий польський сирник».

Для сирника він також підготував тісто, що складається із борошна, розпушувача, маргарину, цукру та яєць. Тісто повинно 20 хвилин постояти та «відпочити» у морозильній камері, а згодом його варто поділили на дві частини, в одну з яких додати какао.

Для самої маси потрібно 2 кг сиру, 200 г масла, 8 яєць, лимонну цедру з пів лимона та 2 упаковки ванільного пудингу.

На змащену пергаментом форму потрібно натерти частину білого тіста, а частину із какао, далі викласти сирну масу. Наступний шар можна повторити і все гарно спекти.

Кондитер ресторану Buon gusto Іванна Кахнич приготувала для дітей «Львівський сирник з шоколадом».

Готує кондитерка за власним рецептом, додаючи у тісто олію та вершки. Завдяки цьому сирник стає набагато ніжнішим.

На кілограм сиру, який попередньо треба збити блендером, додати 6 яєць, ванільний цукор, кукурудзяний крохмаль, родзинки, масло, вершки, олію та лимон. Усе ретельно перемішати та випікати при 160 градусів упродовж години.

Класичний галицький сирник спік шефкондитер SHOco Володимир Баращак. Свій шедевр він назвав «Бандерівський сирник».

До сиру додати цедру апельсина та все зблендерувати. Далі потрібні цукор, яйця, крохмаль, вершки, молоко. Персик (свіжий або консервований) необхідно карамелізувати у розплавленому цукрі та воді (70 г до 70 г).

Половину сиру викласти на деко, наверх вистелити шар підготовлених персиків і знову сир, а поверх персики.

Випікати «Бандерівський сирник» потрібно годину при температурі 160 градусів.

Не з какао чи шоколадом, а страву зі сіллю і зеленню, а також з родзинками приготувала засновниця мережі закладів «Кримська перепічка» Оксана Новікова. Посмакувати дітки змогли кримсько-татарськими стравами Кубете та Дорт коше.

У 2014 році Оксана Новікова переїхала до Львова із Криму і вже наступного року тут відкрила свій перший заклад. Зараз у Львові є три пекарні і четверта кав’ярня. Жінка дуже сподівається, що наступну пекарню вони обов’язково відкриють у Ялті.

Щоб приготувати Кубете, потрібно зробити тісто. Воно може бути або прісне, приготовлене на кефірі, так і листкове. Його варто трохи розкачати, більшу частину вистелити на деко, змащене маслом, а поверх присолений сир, де вже є трохи масла, яйце та зелень. Зверху меншою частиною тіста пиріг закрити.

Оксана Новікова каже, що до присоленого кисломолочного сиру можна додавати різні сири (адигейський, сулугуні, моцарелу, бринзу), так і зелень (кріп, петрушку, шпинат). Несолодкий пиріг посипати чорним тмином.

У Дорт коше, які у вигляді прямокутних конвертів, господиня загорнула солодкий сир та родзинки. Тісто для приготування страви також можна використовувати як прісне, так і більш жирніше – листкове або дріжджове.

Кілограм тіста варто розкачати і розрізати на чотирикутники. Далі вимішати у мисці 400 грам сиру, додати трохи цукру та родзинок (по 100 г), одне яйце.

Випікати вироби при 190 градусах. Присолену страву 50 хвилин, а солодкі конвертики 20 хвилин.

Усі сирники, спечені руками добрих людей, у кожному з яких частинка тепла і любові, їли дітки з «Будинку Милосердя». Організатори ж «Крафтового сирника добра» пообіцяли, що захід матиме продовження і вже найближчим часом аромати крафтових сирників можна буде відчути у інших містах України.

Фото Івана Станіславського/Твоє місто, БФ «Із янголом на плечі»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!