Складено рейтинг 200 найбільших компаній Львівщини за виторгом за рік

13257 0
Tvoemisto.TV з’ясувало, які львівські компанії можуть похвалитися найбільшим виторгом і прибутками в минулому році та як вони змінилися порівняно з 2021-им. Для цього нам довелось опрацювати фінансову звітність українських підприємств за 2022 рік, оприлюднену Державною службою статистики на урядовому Порталі відкритих даних.

Ми склали рейтинг 200 найбільших компаній Львівщини за виторгом (чистим доходом від реалізації товарів, послуг і робіт), рейтинг 20 компаній із найбільшими прибутками і перелік 20 компаній із найбільшими збитками. Варто зазначити, що до рейтингу потрапили лише ті компанії, що подали звітність до 26 квітня цього року. Банки, фінансові компанії та інвестиційні фонди ми не брали до уваги.

Отже, до нашого рейтингу 200 найбільших компаній щодо виторгу входять: 19 компаній-операторів аптечних мереж; 14 компаній, які займаються гуртовою торгівлею пальним; 15 компаній-агровиробників; 20 компаній-виробників різних товарів промислового призначення; 18 компаній-виробників продовольчих товарів включно з напоями та ще 16 компаній-виробників інших споживчих товарів. Діяльність дев’яти компаній пов’язана з видобутком корисних копалин (природного газу, нафти, вугілля). Решта займається переважно дистрибуцією споживчих товарів і товарів промислового призначення.

На першій позиції щодо виторгу з величезним відривом від наступної компаніїТОВ «ОККО-БІЗНЕС ПАРТНЕР» (кінцевий бенефіціар – Віталій Антонов), компанія з холдингу OKKO Group, що займається гуртовою торгівлею пальним, з виторгом понад 67 млрд грн у 2022 році та прибутком 5,5 млрд грн. Порівняно з 2021 роком виторг компанії зріс на 62%, а прибуток – на понад 5 млрд грн.

На другій позиції АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» (кінцевий бенефіціар – Рінат Ахметов), яке виробляє електроенергію на своїх західноукраїнських теплових електростанціях. 

На третій позиції ТОВ «Львівенергозбут», так званий постачальник універсальної послуги, який продає електроенергію побутовим споживачам за пільговим тарифом. 

На четвертій позиціїПП «Оліяр» (кінцевий бенефіціар – Ірина Залізна), виробник рослинної олії під маркою «Майола» з потужностями у Ставчанах біля Львова. 

На п’ятій позиції – ще одна компанія з OKKO Group, ТОВ «ОККО-ДРАЙВ», які спеціалізуються на роздрібному продажу пального.

 

 

Антонов, Федечко, Козицький: хто має більше компаній-лідерів?

Серед 200 найбільших компаній Львівщини у 12-ти кінцевим бенефіціаром є Віталій Антонов. Більшість із них (сім) пов’язані з торгівлею нафтопродуктами, а п’ять мають іншу спеціалізацію: ТОВ «ОККО-БІЗНЕС ПАРТНЕР», ТОВ «ОККО-ДРАЙВ», ПП «ОККО КОНТРАКТ», АТ «Концерн Галнафтогаз», ТОВ «ОККО ЕНЕРДЖІ», ТОВ «ОККО-ПОСТАЧ», ПрАТ «Концерн Хлібпром» (виробник хліба), ПП «ЛАН-ОІЛ ТРЕЙД» (виробник олії), ТОВ «ОККО-ЛАЙТ», ПП «АВТОТРАНСКОМ» (перевезення пального бензовозами), ТОВ «ФІШКА ЛОЯЛТІ» (організатор програми лояльності) і ТОВ «ОККО-Агротрейд» (агротрейдер) (тут і далі подаємо компанії в порядку спадання виторгу – Tvoemisto.TV). 

У 13 компаній-операторів аптечної мережі «Подорожник» кінцевим бенефіціаром є львів’янин Олександр Федечко. Це ПП «СОЛОМІЯ-СЕРВІС» і всі компанії в рейтингу зі словом «Подорожник» у назві. Зазначимо, що Олександрові Федечку також належать відомі серед львів’ян марки «Подорожник» та «Аптека БАМ».

Зіновій Козицький, батько голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького, є кінцевим бенефіціаром шести компаній із рейтингу. Всі вони провадять діяльність, пов’язану з видобутком природного газу: ТОВ «ГОРИЗОНТИ», ПП «Нордік», ТОВ «Велл Ко», ПП «ПРОЕКТ-БУД», ТОВ «НОРДІК-БУД» і ТОВ «Бурова компанія «Горизонти».  

Сім компаній із 200 найбільших на Львівщині належать до групи SoftServe, яка надає послуги з розробки програмного забезпечення та консалтингу. Це ТОВ «Українські інформаційні технології», ТОВ «СофтСерв Індустрія», ТОВ «СОФТСЕРВ-ДЕВЕЛОПМЕНТ», ТОВ «СофтСерв-Інтеграція», ТОВ «СОФТСЕРВ ІННОВАЦІЇ», ТОВ «СофтСерв» і ТОВ «Бізнес Сіті Менеджмент». 

Львів’янин Олександр Бережанський є кінцевим бенефіціаром п’яти компаній у нашому рейтингу: ПП «Мережа-Сервіс Львів» (роздрібна торгівля, мережа супермаркетів «Близенько»), ТОВ «Берта СВ» (дистриб’ютор продтоварів), ТОВ «ТЕМА» (дистриб’ютор косметики і побутової хімії, разом із Максимом Чухеном), ТОВ «ТЕМА-ЗАХІД» (дистриб’ютор косметики і побутової хімії), ПП «Логістика-сервіс Львів» (дистриб’ютор продтоварів). 

У 21 компанії з нашого рейтингу є реальні іноземні засновники або бенефіціари. Це ТОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» (виробник кабелів для автомобільної галузі), ТОВ «СВІСС КРОНО» (виробник деревостружкових плит), ДП «ЛПП Україна» та АТ «ЛПП» (продаж одягу марок Reserved, House, Cropp, Mohito i Sinsay), ТОВ «ЛЬВІВСЬКА КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА «СВІТОЧ» (віднедавна проходить реорганізацію), ТОВ «АГРО Л В ЛІМІТЕД» (агробізнес), ПрАТ «МЗМВ «Оскар» (виробник мінеральної води і напоїв під маркою «Моршинська»), ТОВ «Бадер Україна» (пошиття шкіряних чохлів для автомобілів), ТОВ «ХЙОРТ КНУДСЕН УКРАЇНА» (виробник м’яких меблів), ТОВ «КАРГІЛЛ ЕНІМАЛ НУТРІШН» (виробник комбікормів для тварин), ПрАТ «Миколаївцемент», ТОВ «Галичина-Захід» (розведення свиней), ТОВ «Фукс Мастила Україна» (продаж автомобільних та інших мастил), ТОВ «ЙОЗЕРА УКРАЇНА» (продаж кормів для домашніх тварин), ДП «СУНДC ТЕКСТИЛЬ УКРАЇНА» КОМПАНІЇ «СУНДС ТЕКСТИЛЬ А/С» (текстильне виробництво), ТОВ «Агрокультура Мостиська» (агробізнес), ТОВ «ІДС АКВА СЕРВІС» (доставка питної бутильованої води), ТОВ «МОНДІ ПЕКЕДЖІНГ БЕГС ЮКРЕЙН» (виробництво промислових мішків для будівельних матеріалів), ТОВ «Блюм Україна» (продаж меблевої фурнітури), ТОВ «ФУДЖІКУРА АУТОМОТІВ УКРАЇНА ЛЬВІВ» (виробник кабелів для автомобільної промисловості), ТОВ «Снєжка-Україна» (виробник фарб) і ТОВ «ЕВВ АУТОМОТІВ ЛЬВІВ» (тепер «ТЕС ТРАКС ЛЬВІВ», дилер вантажівок DAF). 

Найбільші прибутки в енергетиці й торгівлі пальним

Якщо ж мовиться про найбільші прибутки, то, окрім згаданих вже ТОВ «ОККО-БІЗНЕС ПАРТНЕР» і АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО», у першій п’ятірціТОВ «Радехівський цукор» (кінцевий бенефіціар – Володимир Матківський), газовидобувна компанія ТОВ «ГОРИЗОНТИ» (кінцеві бенефіціари – чесько-швейцарський мільярдер Карел Комарек і львів’янин Зіновій Козицький) та аграрна компанія – ПП «Західний Буг» (кінцеві бенефіціари – Оксана Друль, Валерій Овчарук і Юрій Гладун).

Серед інших 20 найбільш прибуткових компаній вже згадані «Львівенергозбут», «Оліяр», «ОККО-ДРАЙВ». Є там і три видобувні компанії Зіновія Козицького – ПП «ПРОЕКТ-БУД», ПП «Нордік» і ТОВ «Велл Ко». Крім того, варто звернути увагу на ТОВ «Львівгаз збут» із Group DF Дмитра Фірташа, яке продає електроенергію і газ непобутовим споживачам. Із комунальних підприємств – на ЛМКП «Львівтеплоенерго» і «1 ТМО м. Львова».

До слова, наявність лікарень у нашому рейтингу можна пояснити тим, що вони декларують як чистий дохід від реалізації послуг ті гроші, які отримують за договорами з НСЗУ (програма медичних гарантій), а також гроші, отримані від надання платних послуг.

Ситуація із ЛМКП «Львівтеплоенерго» складніша: підприємство насправді отримало торік валовий збиток, але перекрило його іншими видами доходів (не від надання основних послуг) та значно наростило борги, ймовірно, за спожитий газ.


Релоканти декларують збитки

На першому місці серед найбільш збиткових на Львівщині (понад 1,1 млрд грн збитків) виявилось АТ «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» (за даними YouControl, 75% акцій належать компаніям з Group DF Дмитра Фірташа, 25% акцій – НАК «Нафтогаз України»). У 2021 році компанія мала прибуток у розмірі 436 млн грн. 

На другому місці ДП «ЛПП Україна», яке продає в Україні одяг марок Reserved, House, Cropp, Mohito i Sinsay. Відомо, що «ЛПП Україна» зупиняла роботу всіх магазинів на щонайменше місяць у 2022 році. Компанії довелося скоротити свою мережу в Україні. 

На третьому місці ПрАТ «Трускавецькурорт», кінцевим бенефіціаром якого є Павло Якубенко. «Наші гроші. Львів» пов’язували Якубенка з депутатом ВР Юрієм Бойком (раніше з ОПЗЖ, тепер у групі «Платформа за життя та мир» у ВР). Збитки «Трускавецькурорту» можна пояснити валютним кредитом, отриманим від афілійованої юрособи. 

На четвертому місці ТОВ «ДТЕК ЛУГАНСЬКА ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ». Цю компанію менеджери Ахметова перереєстрували до Львова з Луганської області минулого року. 

На п’ятому місці ДП «Сі-Сі-Ай-Любеля», яке вже багато років проєктує вугільну шахту на Жовківщині. 

Серед 20 компаній із найбільшими збитками є два львівські комунальні підприємства («Львівавтодор» та «Львівелектротранс»), дві компанії з групи SoftServe (ТОВ «ІТ-ТЕХНОРЕСУРС» і ТОВ «Бізнес Сіті Менеджмент») і ПрАТ «Миколаївцемент», що належить ірландській групі компаній Cement Roadstone Holding. 

До слова, окрім «ДТЕК ЛУГАНСЬКА ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ», менеджери Ахметова перереєстрували до Львова з тимчасово окупованої території ще й ТОВ «Ремтехпоставка». А до Жидачева – ТОВ «Дунапак Таврія», яке належить австрійському інвестору.

Варто зазначити, що в нашому рейтингу немає деяких відомих у Львові компаній, як-от ІТ-компанії ELEKS. Хочемо пояснити, що причина полягає не в тому, що вони не подавали звітності, а через структуру бізнесу: наявність не однієї, а цілої групи юридичних осіб, у якій кожна має окремі завдання.

Однак найближчим часом Tvoemisto.TV планує оприлюднити інформацію про суми сплачених податків компаніями, що ввійшли до нашого переліку найприбутковіших.

Дмитро Борисов 
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!