фотоколаж дмитра тарадайки

фотоколаж дмитра тарадайки

«Ходимо вдвох». Як у Львові працюють інспектори з паркування

6611 0
У Львові майже 60 інспекторів з паркування. Кожен із них має свій сектор, який патрулює, виписує штрафи за неправильно припаркований автомобіль та викликає за потреби евакуатор. Журналістка Tvoemisto.tv поспілкувалася з інспектором: як він визначає, який автомобіль потрібно евакуювати, хто має компенсувати вартість пошкодженої під час евакуації машини, скільки евакуаторів працює у місті та чи справді є такі авто, які вони не можуть забрати на штрафмайданчик.

Ледь не щотижня Львівська міська рада інформує про кількість оштрафованих за неналежне паркування водіїв. Минулого тижня таких було понад 6 тисяч. Сума штрафів сягнула майже 2,5 мільйона гривень, 176 автівок евакуювали на штрафмайданчики. 

Така активність пов’язана насамперед зі збільшенням кількості інспекторів. 

«Раніше нас було семеро, потім 12, тепер майже 60. Майже рік тому набрали дуже багато людей і закріпили за ними сектори. Колись ми працювали, здебільшого в центрі, зараз – і на Привокзальній. У спальні райони, як правило, не заїжджаємо. Можна сказати, що ми патрулюємо вулиці», – розповідає інспектор з паркування Артур Строцький. 

Читайте також: Паркування у Львові. Що змінилось та де найчастіше штрафують

Із його слів, відбулася реорганізація, тепер вони підпорядковані департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури, а раніше працювали в структурі управління безпеки міста. Із міркувань безпеки інспектори працюють по двоє. 

«Бувають різні конфліктні ситуації, люди по-різному реагують на нашу роботу. Чотири роки тому інспекторами були винятково чоловіки, а тепер є й багато жінок», – пояснює він.

На переходах, перехрестях і зупинках

Найчастіше львів’яни припарковуються на пішохідних переходах, перехрестях, прилеглих до них територіях та біля зупинок громадського транспорту, що заборонено. Однак назвати локації, де правила дорожнього руху та паркування порушують найбільше, непросто. 

«Не можна паркуватися на зупинці громадського транспорту – це дуже грубе порушення. Але насправді є дуже багато фото, на яких пасажири тролейбуса буквально виходять на автомобіль. На площі Петрушевича таке відбувається щодня», – зауважує співрозмовник.

На запитання, чи є у Львові місця, де найчастіше штрафують водіїв, інспектор відповідає, що таких немає: «Колись вулиця Винниченка була повністю заставлена машинами, а тепер цього не побачиш». І додає, що інспектори попереджають водіїв, які неправильно паркуються, просять переставити авто.

 Підходимо до локації, де власники автівок справді просять їх не штрафувати, бо мають потребу залишатися тут не довше ніж на п’ять хвилин. 

Запитую, як інспектори з паркування обирають, яке авто варто евакуювати першим. Артур Строцький пояснює: починають з того, що найбільше перешкоджає дорожньому руху:

«Якщо на якомусь місці неправильно припарковані кілька автівок, то в будь-якому випадку забираємо всі. Лише обираємо, з якої почати. Для цього дивимося, яка з них серйозно заважає проїзду транспорту. Ось, дивіться, тут пішохідний перехід, і на ньому стоїть автомобіль. Понад те, він і перехрестя зайняв. Це серйозне правопорушення».

Читайте також: Я прийшов – авта нема. Як у Львові забрати машину зі штрафмайданчика

Коли інспектор штрафує за неправильне паркування, то має зафіксувати автомобіль із різних ракурсів. Це роблять за допомоги спеціального планшета, щоби було видно, де саме стояло авто. Після цього вводить усю інформацію про автомобіль, а його напарник у цей час викликає евакуатор.

«Зупинка заборонена»

Побачити евакуатор та роботу інспекторів із паркування можна на вулиці Винниченка. А саме на перехресті Винниченка – Просвіти. Поряд іще одне перехрестя з вулицею Підвальна. Вони переходять із одного в друге, проте багато хто з водіїв вважає цю ділянку проїжджою частиною. Для кращого розуміння власники автомобілів вважають, що доцільно було б поставити тут знак «Зупинка заборонена». Натомість замість такого знака встановлені дві інформаційні таблички, малопомітні для водіїв.

«Ось там Škoda стоїть на перехресті, закриває видимість. Дивіться, ми ж це авто заберемо зараз, але тут теж нема знака «Зупинка заборонена», як і на Винниченка, а це також перехрестя. Поясню: знак «Зупинка заборонена» діє до першого перехрестя, а в перехресті він стояти не може, хіба що метрів 10 від нього, бо це суперечить правилам дорожнього руху. А за 10 метрів у всі боки від перехрестя не можна зупиняти автомобіль», – пояснює інспектор з паркування.

На локацію приїжджає «київський» евакуатор, який працює у Львові вже майже два тижні. На нього можна вантажити тільки припарковані збоку автівки. Тобто цей евакуатор не зможе прибрати авто, що стоїть посередині. Натомість інші евакуатори, які є на балансі Львова, здатні «витягнути» машину з будь-якого місця. 

Раніше у Львові працювали три евакуатори, зараз один із них ремонтують. Також місту передали ще один евакуатор з Києва. Проте, на думку Артура Строцького, навіть чотири евакуатори замало для такого великого міста. як Львів: 

«Нам би знадобилися п’ять-сім таких евакуаторів, бо всяке буває: їх може викликати Нацполіція, коли сталася ДТП чи виникла потреба щось перевезти, чимось допомогти місту, як це було, приміром, із генераторами».

Яке авто не можна забрати

Водії часто діляться «секретом», що для того, аби евакуатор не зміг забрати неправильно припарковане авто і відвезти його на арештмайданчик, необхідно вивернути колеса автівки боком. Тоді «лапи» евакуатора не зможуть підняти автомобіль.

«Я теж колись вірив у таке, але це не допоможе. Якщо машина дуже низька, то евакуатор просто не зможе запхати туди «лапу» і підняти її, бо пошкодить. І тоді доведеться компенсувати водієві суму завданого збитку. Але штраф він заплатить у будь-якому випадку», – веде далі інспектор. 

Артур Строцький каже, що складно забрати й інші автомобілі: 

«Пригадую, коли ніяк не могли підняти Daewoo Matiz, бо в цієї машини дуже малі колеса. Хоча той же «київський» евакуатор без проблем піднесе її, якщо вона припаркована збоку».

Якщо ж евакуатор пошкодить автомобіль, то за це відповідатиме ЛКП «Львівелектротранс». У підприємстві передбачені страхові виплати на такі випадки. Отож перед евакуацією інспектори описують автомобіль, його наявні пошкодження, відтак водій евакуатора ставить свій підпис під актом, чим підтверджує, що погоджується з описом, а потім, уже на арештмайданчику, авто ще раз оглядають і підписують документ. 

Де шукати своє авто після евакуації

Раніше у Львові був лиш один арештмайданчик на Конюшинній, біля Городоцької. Згодом ще один відкрили на Тролейбусній, біля депо. В листопаді у Львові почав діяти третій арештмайданчик, розташований найближче до середмістя: на вулиці Кривоноса, 6, який розрахований на 77 автівок. 

Читайте також: Чи зросте вартість проїзду та як курсуватиме транспорт з осені. Розмова з Орестом Олеськівим

«Його відкрили майже два місяці тому, і це дуже полегшило нам роботу, бо відвозити авто на арештмайданчик тепер набагато ближче. Раніше евакуацій було не так багато – 10-15 за день. Евакуатор дуже довго їхав, стояв у заторах, і це займало чимало часу. Всі три арештмайданчики діють, але ми зазвичай використовуємо ті, що на Кривоноса і на Тролейбусній: якщо на Кривоноса обід із 13:00 до 14:00, то евакуатор їде на Тролейбусну», – пояснює співрозмовник. 

 Розмір штрафу залежить від ваги авто

Інспектор з паркування каже, що коли власник автомобіля повертається на місце паркування ще до того, як йому виписали штраф, то його просять від’їхати і попереджають про неправильне паркування. Але якщо евакуатор уже почав піднімати авто, його власнику доведеться заплатити за послуги евакуатора на місці. Залежно від ваги автівки розмір стягнення становитиме 720 або 840 гривень.

«Якщо авто тільки евакуюють, то разом зі штрафом треба заплатити 2,5-3 тисячі гривень. Якщо ж авто вже евакуювали і його потрібно забрати з арештмайданчика, то про ціну казати не беруся, бо невідомо, яка вага автомобіля», – зазначає інспектор.

Але, з його слів, порушнику в будь-якому випадку доведеться викласти як мінімум 680 гривень, адже мовиться про підстави, на яких евакуюють авто: вони описані в статті 265 із позначкою 4 КУпАП: 

«Наприклад, якщо автомобіль стоїть на газоні, то це не підстава для евакуації. Можна евакуювати той,що припаркований на пішохідному переході, перехресті, метрів 10 від перехрестя. За паркування під знаком «Зупинка заборонена» штраф становить 340 гривень. Евакуйовувати в такому випадку автомобіль немає підстав, якщо він, звісно, не перешкоджає дорожньому руху»

Читайте також: У Львові з'явиться сім нових майданчиків для паркування авто

І наостанок нашої розмови Артур Строцький каже, що від початку повномасштабного вторгнення автомобілів у Львові значно побільшало, але й порушників також, бо бракує місць для паркування.

Ірина Давосир

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Фотоколаж Дмитра Тарадайки/скріншот Zaxid.net

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!