Фото: Reuters

Фото: Reuters

Чи справді спорт поза політикою. Як зреагували на позицію львівського спортсмена Горуни

3636 0
Колега з партії «Об’єднання «Самопоміч», депутатом якої є і Станіслав Горуна, прокоментувала висловлювання львівського спортсмена. Водночас керівництво партії та головний тренер поки що на зв’язок не вийшли.

Станіслав Горуна – перший український каратист, який виборов медаль на Чемпіонаті світу серед дорослих, переможець Всесвітніх та Європейських ігор, а тепер ще й бронзовий призер ХХХІІ Олімпіади-2020 в Токіо. Львів’янин, який займається адвокатською практикою і з 2020 року є депутатом Львівської районної ради від партії «Самопоміч».

Перемогами у численних змаганнях Станіслава Горуни пишалися чи не усі. Особливо палко львів’яни вболівали за спортсмена у фан-зоні – внутрішньому дворику львівської Ратуші. Пишалися містяни спортсменом, поки їх не обурив допис львівського каратиста. Зокрема, Станіслав Горуна потрапив у скандал після своєї емоційної публікації на захист іншої української спортсменки Ярослави Магучіх. Львів’янин підтримав легкоатлетку, яка обіймалася з російською спортсменкою Марією Ласіцкене. Обидві спортсменки, які є військовослужбовцями, святкували здобуття нагород на Олімпіаді в Токіо.
 
За словами львів’янина, спорт для більшості спортсменів національної збірної України є професією і справою життя, але як вид діяльності є «поза політикою». Фото, де спортсменки тримають прапор України та Олімпійського комітету Росії, і допис Станіслава Горуна спричинили чимало критики. Під постом каратиста в соціальній мережі на момент публікації новини залишили понад 3,8 тисячі коментарів.
 

«Спорт, … вашу, поза політикою. Спорт – це вид діяльності. Для більшості спортсменів національної збірної України це професія і справа життя. Відчепіться від спортсменів з вашою … політикою. Спортсмен займається своїм ремеслом. Фотографія на п’єдесталі з суперником або другом – це його частина. П’єдестал – це унікальне та виключне місце поваги, яке зводить разом лиш на момент кількох успішних атлетів завдяки їхній роботі над собою і результативним виступам. Не більше не менше. Нема «зради» у фото Магучіх з Ласіцкене», – написав він.

Критика у соцмережах

Слова та позиція Станіслава Горуни дуже обурила користувачів соцмережі та викликала шквал критики. Хоча б через те, що між Україною та країною-агресором йде війна, у результаті якої загинуло вже сотні людей, а спортсмени – це обличчя країни під час великих міжнародних змагань. Крім того, українка Ярослава Магучіх, яка завоювала «бронзу» на Олімпіаді у фіналі жіночих стрибків у висоту та палко обіймалася із золотою призеркою з ОКР Марією Ласіцкене, є молодшим лейтенантом ЗСУ. А сама росіянка отримала звання капітанки російської армії та є довіреною особою президента РФ Путіна.

Читайте також: Трьом львівським призерам Олімпіади-2020 подарують по квартирі

«Краще б ви мовчали (Святослав Горуна - ред.)… Спортсмен на Олімпіадах та Чемпіонатах світу представляє не себе особисто, а країну, то ж так ганьбитися можуть тільки малороси без честі та гідності. Своє особисте ви можете викладати, коли поїдете від себе і ось тоді хоч з чортом лисим фотографуйтеся, хоч з путіним цілуйтеся, то ваше особисте буде. Ганьба та сором таким спортсменам, шкода, що вболівала за вас», – пише користувачка Тетяна Васильковська.

«Знаєте, що? Спорту може не бути в Україні, якщо тут буде Росія! Зі всією повагою до спортсменів, але в школі Ви вчилися? Чи займалися спортом? Певне займалися спортом, якщо він поза політикою... Їдьте туди і розказуйте там, що поза, а що ні і тоді ми всі на Вас подивимося! В наші країні нічого не буде тепер поза політикою, що стосується країни-окупанта Росії!», – додає Олеся Максименко.

«Представляючи Україну на олімпіаді – спортсмен не може бути поза політикою. Це неможливо, оскільки він виступає під прапором країни. Іншого судження не існує і ваш допис якраз виступає чудовим прикладом маніпуляції. Як можна вічно виправдовувати таке свинство? Може пора вже думати, перед тим як щось робити? І ви там написали: «Фотографія на п’єдесталі з суперником або другом це його частина», тобто ви будете фотографуватись навіть з суперником в якого немає честі? Вона ж кадровий російський військовий. Чи це теж поза політикою?», – Дмитро Коваль.

Читайте також: 12 майданчиків у Львові, де можна безкоштовно зайнятись спортом. Інтерактивна мапа

«Тисячі загиблих від російської агресії. Мільйони понівечених життів. Я зі своєю родиною сильно постраждав від «братерських обіймів» росіян. Який «поза політикою»? То просто у вас поза така – вам по..й! Поки ви не бачили війну – ви будите ось так любити свою країну! Гидко!», – також прокоментував Євген Самохвалов.

«Як добре, що коли російський солдат вбиває нашого, то запитує у нього «спорт – політика чи ні», а лише потім вбиває. Як же ви розчаровуєте. Саме ви повинні бути елітою нації», – написав Паша Юнаков.

Водночас тренер та за сумісництвом керівник управління спорту ЛМР Антон Нікулін зазначив, що перемогу на Олімпіаді 2020 присвячують Україні та зокрема Львову.

Антон Нікулін та Станіслав Горуна із прапором Львова

Пост Станіслава Горуни також прокоментував відомий український паралімпієць Андрій Демчук, який не погодився з позицією колеги:
 

«Все навколо має відношення до політики, бо кожен з людей зазвичай громадянин певної країни. А це накладає певні обмеження і можливості. А в українських олімпійців/топових атлетів є такий бонус як підтримка різного роду структур: ЗСУ/Динамо/ і т.д., що теж повинно бути не лише матеріальним бонусом, але і вимогою певного роду поведінки».

Читайте також: Хто із львівських спортсменів виборов медалі на Олімпіаді у Токіо

Також, за словами Андрія Демчука, для нього як уболівальника Магучіх її поведінка неприємна, а як для українця ця поведінка стала для нього шоком.

Висловились у дописах й відомі львів’яни.

«Депутат Львівської районної ради від «Самопомочі» і галицький хрунь у всій красі. Хто не в курсі, Горуна – олімпієць зі Львова, який заявив, що немає проблеми у тому, що українські спортсмени братаються з руснею. Бо це спортивна дружба, а спорт, як відомо внє палітікі. Те, що спорт найвищих досягнень в принципі є політикою і нічим більше, львівський каратист може й не усвідомлювати. Але ж навіть його мізків мало б вистачити для того, щоб згадати, що він сам є політиком і то виключно завдяки спортивним досягненням. До речі, чувак в 2015 і 2016 роках проводив семінари в Рашці. Тому є питання до партії, члени якої так люблять розповідати про принципи і гідність», написав журналіст Олег Базар.

«У спорті немає місця для існування політики»

За кілька годин після опублікованого посту Станіслав Горуна видав ще один, де намагався роз’яснити своє висловлювання. У такий спосіб, пояснює, хотів зупинити потік негативу, який вилився на 19-річну Ярославу Магучіх.

«Для мене спорт: спортзал, напрацювання техніко-тактичних завдань, покращення фізичних кондицій, підготовка і виїзд на змагання, тренувальні збори, спаринги, харчування, зважування, виступи, перемоги. Цьому процесу я віддаю себе і свої сили. Впевнений, що і 19-річна Ярослава Магучіх також. Там немає місця навіть для існування політики, тим більше, там немає умислу впливати політично, використовуючи спортивну впізнаваність», – додав він.

За його словами, привітання на п'єдесталі суперниць і суперників обіймами – «це звичний ритуал у всіх видах спорту у всіх країнах» і «традиційний прояв поваги».

«Я, власне, на цьому і наголошував, але більшість побачило лише заголовок «спорт поза політикою» і почали трактувати за своїми вподобаннями. Міжнародна арена – це наслідки складної щоденної роботи атлета. І поведінка атлета на міжнародній арені також регламентована. Особливо, коли атлет представляє рідну державу – він як ніколи мусить поводитись ввічливо і коректно щодо інших атлетів, тренерів чи функціонерів… Ярослава Магучіх все зробила, як від неї очікувалось. А ігнорування інших атлетів на подіумі більше б розцінювалось як негідна поведінка спортсмена», – йдеться в повідомленні.

Призер Олімпіади-2020 Станіслав Горуна у 2015-2016 р. після початку російської агресії, проводив семінари в Росії 

Окрм цього, Горуні нагадали про те, що на початку російської агресії в 2015-2016 роках він їздив проводити семінари до Новосибірська та Москви. 

Читайте також: Хто із львівських спортсменів може поїхати на Олімпійські ігри. Перелік

Сам же він пише: «Я усвідомлюю всю складність і гіркоту подій останніх 8 років. Я жодним чином не хотів знехтувати чи применшити жертву наших бійців, наших героїв, на благо і захист України! Я вдячний їм, що маю можливість займатись улюбленою справою і також приносити користь і перемоги нашій державі».

Що кажуть співпартійці

У 2020 році Станіслава Горуну обрали депутатом Львівської районної ради від партії «Самопоміч». Лідер «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Садовий та тренер Антон Нікулін, який очолює управління спорту ЛМР, не коментують цей скандал. Вони не відповідають на дзвінки, а у політичній силі Tvoemisto.tv пообіцяли прокоментувати після узгодження позиції. Натомість нам вдалось поспілкуватись із депутаткою фракції у міськраді Юлією Хомчин, яка висловила власну думку:

«Коли одягаєш українську форму, береш в руки прапор держави, б’єшся за свій і її успіх, то ти частина держави і презентуєш спочатку її, а потім себе. Перестаєш бути Мирославою, Стасом, Анастасією. Збірна України з футболу добре відхватила за коментування російською, як і щоразу усі українські гастролери за поребриком, які продовжують пєть для граждан. Ні спорт, ні культура не можуть бути поза політикою, в державі, яка сьомий рік у війні. Крапка. Стас зробив дуже емоційний необдуманий вчинок та отримує зараз удари сильніші, ніж в карате», – прокоментувала вона і наголосила, що це її особиста думка.

Так, поки Фейсбук-спільнота львів’ян висловлює обурення, що спорт не може бути «поза політикою», виконком виділив Горуні, як і іншим олімпійцям, квартири у Львові.

Для довідки

Станіслав Горуна народився 1 березня 1989 р. у Львові в сім'ї підприємців. Навчався у школі № 53 з поглибленим вивченням англійської мови, а з 2007 р.  у гімназії «Престиж». З дитинства займався тхеквондо, у віці 13 років почав займатися карате у Антона Нікуліна. Молодший брат Ярослав Горуна займається карате у львівському клубі «Юніон», є чемпіоном України з карате в категорії до 84 кг. Першим і єдиним тренером Станіслава є Антон Нікулін.

У 2011 році він закінчив юридичний факультет ЛНУ ім. Франка (правознавство). Живе у Львові, займається також адвокатською практикою.

Станіслав Горуна є бронзовим призером ХХХІІ Олімпіади у Токіо, українським каратистом у категорії куміте (до 75 кг).

Станом на серпень 2021 р. він посідав четверте місце олімпійського рейтингу категорії до 75 кг. Є одним із найвідоміших та найвпізнаваніших каратистів.

У 2015-му та 2016-му роках, незважаючи на війну та агресію Росії проти України, проводив виїзні семінари в Російській Федерації, зокрема в Москві та Новосибірську. А вже в 2020 році його обрали депутатом Львівської районної ради від партії «Самопоміч».

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!