Дар

Дар'я Кучер

Е-квиток у Львові. Усе про картки, ціни, пільги

32125 0
Уже з 13 січня у громадському транспорті Львова запровадять е-квиток. Тvoemisto.tv зібрало найпоширеніші запитання читачів щодо нової системи безготівкової оплати проїзду й адресувало їх керівникові департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олегові Забарилу.

Спершу валідувати свої картки зможуть лише пільговики, які їх отримали, а згодом запустять перші тестові групи для безготівкової оплати. До кінця року е-квиток має запрацювати повноцінно. На останньому етапі місто перебере на себе збір коштів і розраховуватиметься за надану послугу з перевізниками. Також для повноцінного функціонування е-квитка планують відкоригувати транспортну мережу. 

Із 13 січня запровадять електронний квиток. Що саме зміниться для пасажирів?

Зараз ми видаємо персоналізовані транспортні картки пільговикам. Із 13 січня пільговик буде валідувати картку і матиме право на пільговий проїзд у транспорті. Вже видані понад 10 тисяч карток, ще маємо близько 100 тисяч заяв про видачу, майже 45 тисяч карток уже видрукувані, ми їх активно видаємо і друкуємо ще.

Читайте також: День Х. коли у Львові запрацює е-квиток і чому не з 13 січня

Якби сьогодні запускали перший етап електронного квитка, то валідуватися могли б тільки 10 тисяч пільговиків. А в нас їх понад 200 тисяч…  

Із 13 січня ми запускаємо валідацію – ті пільговики, які матимуть картку, будуть її валідувати. Всі ті, що звернулися з приводу оформлення картки у січні, отримають її.

Із 13 січня пільговики мусять валідувати картку для того, аби мати право на пільговий проїзд. Хто не валідує – має платити повну вартість або штраф. Відколи будете контролювати це?

Так, без картки люди не матимуть права на пільгу. Розуміючи, що зараз не всі пільговики отримали транспортну картку, будемо лояльні. Деякий час вони ще зможуть їздити за посвідченнями. Але впродовж січня – лютого ми прийдемо до того, що проїзд пільговиків будуть здійснювати винятково за персоналізованими картками.

Розкажіть докладніше про пільговиків. Школярі, студенти чи вони також повинні мати транспортну картку?

Учні, студенти мають подати заяву, паспорт, довідку з місця навчання або учнівський, студентський квиток і фотокартку. Також має бути ID-картка або свідоцтво про народження. Це можуть робити й заклади освіти (централізовано) або самі учні, студенти, їхні батьки, опікуни.

А як щодо пільговиків інших категорій, які не прописані у Львові?

Набір документів не відрізняється. Відмінним є лише те, що вони мають заплатити за транспортну картку. Вона коштує 60 гривень, це є сам носій е-квитка. Але проїзд для них буде безкоштовним, якщо вони мають таку пільгу. Оплатити вартість картки пільговик може там, де подає документи.

Де і яким способом можна подати документи?

Є 36 пунктів прийому документів і близько 20 пунктів видачі транспортних карток. У шести пунктах картку можна отримати впродовж 10-15 хвилин, зокрема на вулиці Горбачевського,10, у Центрі обслуговування пасажирів. Також документи можна подати в ЦНАПах, у Львові, Винниках, Рудному, Брюховичах, у деяких комунальних підприємствах з обслуговування житлового фонду: ЛКП «За Замком», ЛКП «Сигнівка».

(Перелік локацій, де у Львові можна оформити пільгові транспортні картки, дивіться тут).

Читайте також: Де у Львові можна оформити пільгові транспортні квитки

Пільговики матимуть лише шістдесят пільгових поїздок на місяць. Чи це зміниться?

На засіданні виконкому ухвалили рішення про вартість проїзду. Справді, там є таке обмеження. Пільгові категорії, за винятком учнів, мають 60 пільгових поїздок на місяць. Але ця норма тимчасова. Впродовж першого півріччя ми з департаментом міської мобільності зобов’язані проаналізувати її доцільність і винести на виконком пропозиції щодо зміни чи доопрацювання цієї норми. Зараз вона діятиме і потрібна для того, щоби належним чином проводити облік, щоби тестувати, наскільки коректно працює система під час валідації карток пільговиків. А ще для того, щоби хоч на цьому початковому етапі мотивувати пільговиків здійснювати проїзд лише за потребою, не стимулювати необґрунтоване користування громадським транспортом.

На яких підставах місто обмежує це право на пільгу?

В законодавстві прописано, що пільговики мають право на пільговий проїзд, а орган, який надав їм це право, зобов’язаний компенсувати втрати від перевезення пільгових категорій пасажирів. Нині ми відштовхуємося від реалій міського бюджету. В бюджеті Львова на сьогодні не передбачили достатньо коштів на відшкодування за перевезення пільговиків. У інших містах також є такі норми щодо обмеження кількості пільгових поїздок.

Читайте також: Львів готується до тестування е-квитка. Що зміниться для пасажирів

Чи всі категорії пільговиків повинні мати іменну картку «Леокарт»?

Так, пільгові картки мають бути персоналізовані, з ім’ям, прізвищем, фотокарткою власника. Вони ж дають право на пільговий проїзд.

Чи зміниться вартість проїзду з 13 січня при купівлі квитка у водія? Тобто чи зросте вона до 15 гривень?

Зміни з 13 січня стосуватимуться виключно пільгових категорій пасажирів. Впродовж першого кварталу 2022 року ми поетапно переходитимемо на безготівкову оплату. І коли забезпечимо можливість безготівкової оплати для усіх пасажирів, тоді діятиме норма, за якою у разі придбання квитка у водія його вартість становитиме 15 гривень. Очікуємо, що це відбудеться впродовж першого кварталу цього року. Тож із 13 січня вартість проїзду залишиться незмінною – 10 гривень за одну поїздку.

Якими будуть наступні етапи впровадження е-квитка?

Ми співпрацюємо з міжнародними партнерами, які мають досвід втілення таких проєктів за кордоном. Це ЄБРР і «Мікроелектроніка». Ми змушені на кожному етапі впровадження змін тестувати їх, моніторити, чи коректно працює система. Важливо забезпечити збереження персональних даних пасажирів, також мовиться про безпеку фінансових операцій. Тому починаємо з елемента, який не містить ризиків у фінансових операціях, – валідації карток пільговиків.

Згодом запровадимо можливість безготівкової оплати для інших категорій. Місто повністю перебере на себе функцію замовника і буде оплачувати перевізникам послугу, розраховуючи плату за кілометр дороги.   

Скільки триватиме період, коли е-квиток буде лише для пільговиків?

Упродовж перших двох місяців цього року ми зобов’язані перейти на повну валідацію пільговиками своїх карток. Користуватися громадським транспортом вони зможуть тільки за наявності транспортної картки. За два місяці не буде можливості користуватися пенсійними чи іншими посвідченнями, які дають право на пільгу.

Що стосується пасажирів, які платитимуть за проїзд, то впродовж першого кварталу будемо переходити на безготівкову оплату. Після завершення цього процесу плануємо перейти на оплату роботи транспорту з міського бюджету. Це буде цьогорічний фінальний етап.

За проїзд можна буде розраховуватися, не лише валідувавши «Леокарт». Будуть і інші способи. Нагадайте, які саме, коли вони запрацюють?

Так, можна валідувати транспортну картку «Леокарт», також можна розрахуватися платіжною карткою, а ще квитком, згенерованим на сайті чи в мобільній аплікації, і у водія, який видаватиме квиток. Впродовж першого кварталу плануємо перейти на безготівкову оплату, використовуючи всі ці способи оплати.

Чи вже є мобільний додаток? Бачили його?

Так, але його ще тестують, тому він не в широкому доступі. Щоправда, тестування вже завершуємо.

І коли він буде доступним?

Можливо, в березні, не раніше.

Де можна буде придбати картку?

Проводимо роботу з розгортання мережі. Є обладнання, яке за оплату готівкою чи безготівково видаватиме транспортні картки. Вони будуть у всіх ключових точках – в аеропорту, на вокзалі, автостанціях, а ще у великих торгових мережах, на пересадочних зупинках.

Апарати з продажу квитків (TVM) 

У яких саме магазинах і відколи?

Не хотів би зараз говорити про конкретні адреси. Буде близько 400 точок продажу карток. З лютого можемо запускати цей процес.

Як їх можна буде поповнити?

Картка – це умовно носій електронного квитка. Її можна буде поповнити в терміналах, а також на сайті.

На якому сайті?

Зараз завершується розробка сайту Leocard.lviv.ua, яка відбувається паралельно з тестуванням мобільного додатка.  

Пасажир, який має банківську картку, має мобільну аплікацію чи зареєструвався на сайті, мусить мати картку «Леокарт»?

Ні. Людина може користуватися, чим їй зручно. Картка необхідна пільговикам. Пасажири, які не мають пільг, матимуть можливість вибрати той спосіб оплати, який їм найвигідніший. Не обов’язково шукати картки, можна реєструватися на сайті, генерувати QR-код.

Як відбуватиметься контроль оплати проїзду?

Триває масштабна робота, якої пасажир не бачить (тестування обладнання). Також навчають контролерів. Відповідно до штатного розпису «Львівавтодору», знадобляться 200 працівників. На сьогодні ми вже маємо до 50 контролерів, які проходять навчання. Контролери матимуть спеціальне обладнання – мінівалідатор. Він даватиме можливість перевірки оплати проїзду, яким би способом її не робили. Під час перевірки контролер відмикатиме наявне в ТЗ обладнання, щоб люди не мали можливості в останній момент валідувати картку чи придбати квиток.

Як перевірити, що людина оплатила проїзд банківською карткою?

Кожна платіжна картка має свій номер. Відкриті чотири останні цифри, які фіксуються під час оплати, за ними й перевірятимуть.

Чи матимуть сайт, аплікація додаткові можливості, крім оплати. Можливо, відстежуватимуть рух транспорту в режимі реального часу?

Ні, думаю, додаткові можливості потрібно буде запроваджувати згодом. Для того, аби зменшити стрес у пасажирів, на початках хочемо зробити систему щонайпростішою.

Що людина має знати, робити до запровадження е-квитка?

Усі пільгові категорії пасажирів мають щонайшвидше звернутися з приводу  одержання транспортної картки. Щодо платних пасажирів, то тут усе простіше, вже зрозуміла вартість абонементів, заохочуємо купувати їх. Безготівкова разова поїздка коштуватиме 10 гривень, за готівку – 15 гривень. Відома також вартість абонементів – від 420 гривень на місяць до 3625 гривень на рік безлімітного користування всіма видами транспорту.

Коли пасажир зможе використовувати можливість безоплатної пересадки впродовж 40 хвилин після валідації квитка?

Після переходу на етап безготівкової оплати, впродовж першого кварталу цього року. Аналізуючи валідації та розуміючи пасажиропотоки, зможемо змінити транспортну схему. GIZ бере фінансування розробки на себе. Це грантовий проєкт. Розроблятиме нову транспортну мережу компанія Oresund. У другому півріччі 2022 року плануємо її запровадити.

Маємо зробити маршрути коротшими, зрозумілішими і зберегти кошти на оплату кілометра.

***

Нагадаємо, запровадити е-квиток у львівському транспорті намагалися ще у 2012 році. Тоді для цього навіть знайшли латвійську компанію-інвестора «Ригас-Карте», з якою мали б створити спільне підприємство, але цього так і не зробили.

Новий етап роботи над е-квитком розпочали у 2015 році, коли підписали меморандум із ЄБРР. У серпні 2017 року ЛКП «Львівавтодор» підписав кредитну угоду та оформив фінансування. Відтоді тривали тендерні процедури. 

У березні 2020 року ЛКП «Львівавтодор» та чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe – Municipal Technologies LLC підписали угоду про впровадження електронного квитка. Згідно з попереднім графіком, від підписання договору до прийому в експлуатацію мало минути 74 тижні.

Вартість послуг із запровадження системи е-квитка у Львові становить 9 мільйонів 167 тисяч євро, 25% від суми отримає SoftServe.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!