«На вас чекає смерть за Бучу, Ірпінь, Київ…» У Львові зняли відео, через яке виник скандал

58235 0
У Львові зняли патріотичне відео, яке активно поширюють у росії. Тvoemisto.tv з’ясувало, які сенси в свою роботу вклав режисер проєкту та чому дехто певен, що це може зіграти на руку ворогу.

«Тепер на вас усіх чекає смерть за Бучу, Ірпінь, Київ, Харків, Одесу, Маріуполь… Ви будете вбиті всі», – каже актриса у соціальному ролику, який облетів російські канали. Його зняли у Львові декілька тижнів тому, і він одразу ж поширився мережею, набираючи мільйонні перегляди. Утім реакція на нього була неоднозначна: хтось поширював його залюбки, а хтось звинуватив режисера в підігруванні росії. Росіяни використовують відео як пропаганду, говорячи, що саме таким є обличчя українського нацизму, і закликають «своїх» до мобілізації для війни з Україною, а Захід – відмовитися від підтримки «нацистського» режиму Києва.

Тим часом режисер ролика зазначив, що відео влучило в ціль, виконало свою головну мету – налякати й деморалізувати ворога.

Росіяни злякались  

У Львові зняли відео, на якому акторка у вишиванці та з синцями на обличчі погрожує відплатою росіянам за жертви війни, за загиблих і закатованих жителів українських міст. Каже, що загарбники ніколи не повернуться додому, в Росію. Дівчина тримає в руках серп, робить рух і наче перерізає горло акторові-чоловіку в смугастій кофтині – російському окупантові.

Відео розлетілося соцмережами. У Росії його підхопили ЗМІ, називаючи Україну «новою ІДІЛ» (невизнана ісламістська терористична держава ­­– Ред.). Щоправда, в ІДІЛ були реальні страти, а не відеоролики. Також у відео росіяни побачили заклики до екстремізму та розпалювання міжнаціональної ворожнечі, незважаючи на те, що це саме Росія напала на Україну, що ця війна призвела до тисяч жертв серед мирного населення.   

В інтерв’ю одній із російських газет членкиня комітету Ради Федерації з конституційного законодавства і державного будівництва Ольга Ковітіді зазначила, що «відео ще раз підтверджує правильність спеціальної військової операції, проведеної Росією».

«Психотичний пропагандистський відеоролик, знятий від імені глобалістичного українського маріонеткового режиму, містить садизм у стилі ІДІЛ і жартівливе послання проти всіх росіян», – пише одне з іноземних видань, чи не дослівно транслюючи російські наративи.

У ролику знялась акторка Андріана Курилець-Кметюк. Вона керує однією з театральних студій у Львові, колись працювала в театрі імені Марії Заньковецької. Росіянина зіграв актор Першого українського театру Ігор Данчук. Режисером ролика є Степан Грицюк, який раніше працював тележурналістом на кількох місцевих телеканалах.

«Воно влучило в ціль». Думка режисера  

«Ця дівчина – образ України. Вона на пшеничному полі з серпом. Сходить сонце… Нас вважали хліборобською нацією, нацією, котра не чинить спротиву. Тепер це змінилося: серп, яким жнуть пшеницю, перетворився на знаряддя вбивства, і кожен окупант, який приходить на нашу землю, має померти», – розповідає режисер Степан Грицюк.

З його слів, це відео адресоване росіянам і воно дійшло до адресата, показало, що в Україні їх ніхто не стрічатиме квітами як визволителів. Головна мета ролика – налякати, деморалізувати ворога.

«Так, це посил окупантам, він потрапив за призначенням, його показали всі їхні канали. Посил у тому, що ви, окупанти, будете вбиті. Не ми до вас прийшли, а ви до нас. Жінка вбиває не росіянина, вона символічно вбиває окупанта. Це така символічна відсіч, і це про кіно», – веде далі режисер.

Ролик має українську озвучку та англійські субтитри. Степан Грицюк    

пояснює, що англійську використав для того, аби повідомити світ, що українці протистоятимуть, боротимуться, але визнає, що, ймовірно, помилився:

«Можливо, треба було зробити субтитри російською, але мені здалося, що вони і так зрозуміють. Те, як Україна бореться з росіянами, це певний феномен у світі. Цими англійськими субтитрами я хотів пояснити світові, що ми не були такими, що ми миролюбна нація, але вони нас вбивали, вони нас ешелонами вивозили в табори».

На закид про те, що росія використовує його ролик у своїй пропаганді, режисер каже, що ворог будь-що переведе у вигідне йому русло – і звитяжців «азовців», і фото з Бучі.

«Я стежу за російськими новинами. Вони продукують такі фейки, що на голову не налазить, будь-яку ситуацію можуть перекрутити і використати», – каже він.

Читайте також: Львівські готелі. Кому належать і чи є там російський бізнес

Степан Грицюк признався, що акторці, яка знялася в ролику, погрожували, бо в мережу скинули її номер телефону. А ще намагалися зламати сторінку у фейсбуці.

Режисер додає, що незабаром працюватиме з командою над ще одним відео. Називає цю роботу волонтерською, бо зйомки ніхто не фінансує.

«Це кіно. Не лише військові захищають, борються, а й митці долучаються до цього процесу. Так було завжди. Вони воліють перемагати за допомоги музики, за допомоги кіно, літератури», – наголошує він.

Не треба говорити більше, аніж сталося

Натомість львівський режисер і кліпмейкер Тарас Химич вважає, що цей відеоролик є провокацією, яка може зіграти на руку росії.

«Так, є ненависть, боротьба, але це по-іншому виражається. Це посилання на язичництво, на якусь помсту. Це явна провокація. Не допускаю того, що це хтось помилився. Серп, використаний для помсти, це так неприродно. І посилання до язичництва – типовий російський світ. Це жодного стосунку не має до Львова, до України», – каже він, звертаючи увагу на згадку про «прадавнього українського бога», яка є в ролику.

Тарас Химич припускає, що ролик може стати підсиленням для російської пропаганди, призначеної для Заходу, утім заспокоює, що вона недієва, бо світ давно зрозумів, хто такі українці, хто на кого напав:

«Фільми про історію України англійською мовою на іноземних ресурсах негативно коментують тільки російські боти. Західний світ судить зі справ і може побачити, хто така Україна, хто на кого напав. Цей ролик спрямований на розкрутку медіа, проросійських сил на Заході. Думаю, якби він з’явився до війни, то, можливо, мав би вплив, але не тепер. Україна нині дуже потужно тримає інформаційний фронт, є багато англомовної інформації, яка в тому числі зачіпає іноземців. Як на мене,саме тут пропаганда «русского міра» програє світоглядно».

Кліпмейкер певен, що українці випередили свій час, коли створювали Західно-Українську державу і Українську. Об’єднуючись, вони пропагували політичні цінності, які тоді ще не всюди розуміли.

«Ще сто років тому, коли інші країни, наприклад Німеччина, перейшли до диктатури, Україна, у 1918 1919 роках впроваджувала систему, подібну до американської. Ми маємо дуже довгу історію політичного і культурного світогляду, і він вибухнув зараз. Це та традиція,що є в нашій крові», – додав він.

Тарас Химич каже, що світ слухає, уряди слухають, політики приїжджають в Бучу і бачать усі злочини: «Не треба говорити більше, аніж сталося. Маємо робити свою справу, тримати свій культурний фронт»

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав. 

 

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!