Колаж: Дмитро Тарадайка

Колаж: Дмитро Тарадайка

Забуте і нове. Як може змінитись обличчя Львова за кілька років. Візуалізація

6628 0
Тvoemisto.tv зібрало інформацію про те, що нове і масштабне можуть побудувати у Львові у найближчі роки. Деякі з цих проєктів були на слуху у львів'ян вже не один рік, та лише зараз справа дійшла до їх реалізації.

Пасаж «Міколяша»

Відновити частину критого проходу між вулицями Коперника та Вороного – Пасаж Міколяша – планують уже понад 10 років. Історично в цій будівлі розташовувались ресторани, магазини та аптека відомого чеського підприємця Петра Міколяша.

Пасаж Міколяша у минулому

16 квітня цього року виконавчий комітет міськради Львова нарешті погодив відновлення пасажу. Йдеться про нежитлові приміщеня на вулиці Коперника, 1, що є пам’яткою архітектури, де розташують торгові та офісні приміщення. Інвестор планує відтворити фрагмент втраченої будівлі пасажу. Уся будівля матиме три поверхи з мансардою із загальною площею понад 820 квадратних метрів.

Читайте також: Кав’ярні для чоловіків, цукерні – для жінок. Розваги і торгівля у Львові сто років тому

Містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва на реставрацію отримало дочірнє підприємство «Албіс Компані» товариства з обмеженою відповідальністю «Діаніум Трейдінг Ко. Лімітед» (Республіка Кіпр). У компанії зазначають, що проєкт розробили на основі архівних матеріалів. За даними системи УouСontrol, кінцевими бенефіціарними власниками компанії є львів’яни Андрій та Леся Іонови, яким також належить кондитерська-аптека Під Золотою зіркою на тій же вулиці Коперника.

Основна діяльність підприємства «Албіс Компані» – діяльність ресторанів та надання послуг мобільного харчування.

Розширення мережевого готелю 

У 2019 році виконком погодив реконструкцію і переоблаштування під готель міжнародної мережі Marriott будівлі на вул. Городоцькій, 85. Тепер забудовнику дозволили забудувати внутрішній двір будівлі.

У 2019 році містобудівні умови і обмеження видали дочірньому підприємству «Інститут суспільних технологій «Електрон». Тоді йшлося про те, що відсоток забудови земельної ділянки площею 0,21 га має залишитися незмінним. Потім виконком дозволив на 70% забудувати земельну ділянку, що розташована в історичному ареалі Львова. У внутрішньому дворі, впритул до будівлі, зведуть конференц-зал. Також інвестор планує облаштувати поруч відкриту парковку на 17 місць.

Як має виглядати готель на вул. Городоцькій, 85

Компанія «Інститут суспільних технологій Електрон» зареєстрована у Львові за цією ж адресою, а її кінцевими бенефіціарними власниками, згідно з даними системи YouControl, є львів’яни Любомир Борис, Іван Гриник та Олег Сластіон. Вони також пов’язані з низкою будівельних фірм, зокрема і з ТзОВ «Гал-девелопмент». Ця компанія будує житло у Львові, Брюховичах, Сокільниках.

Читайте також: У Львові визначили, яким буде новий готель на вулиці Дорошенка. Візуалізація

Marriott International – міжнародна компанія з управління готельними мережами з штаб-квартирою в США, що оперує приблизно 7,3 тис. готелями під 30 брендами в усьому світі.

Додамо, що будинок №85 на вулиці Городоцькій збудували у стилі сталінського класицизму у 1950-х роках минулого століття за проєктом Павла Конта і Людмили Нівіної. За часів Радянського Союзу тут був гуртожиток Львівського технікуму радіотехніки, а тепер частина приміщень пустує. Раніше на першому поверсі був ресторан, а у внутрішньому подвір'ї – його літній майданчик.

Басейн замість кінотеатру

На вул. Любінській, 93 у Львові планують звести комплекс багатоповерхівок. Окрім житла та офісів, тут обіцяють збудувати 25-метровий басейн, що буде доступний для мешканців району. Забудовник Тарас Барщовський отримав містобудівні умови та обмеження на це будівництво ще у 2017 році, а тепер виконавчий комітет вніс зміни до них.

Нині на цій території – пустка, а раніше тут був кінотеатр «Галичина», збудований у 1980-х роках за проєктом архітекторки Людмили Нівіної. На початку 2000-х кінотеатр припинив роботу, а у його фойє деякий час працював радіоринок. Та в 2013 році будівлю колишнього кінотеатру розібрали.

Спочатку кінотеатр мав радянську назву

У забудовника кажуть, що готові трансформувати громадський простір довкола цієї території, а також зробити доступним для мешканців мікрорайону 25-метровий басейн, що облаштують в комплексі.

Читайте також: Депутат Львівської міськради став співвласником палацу спорту на Мельника

У виданих містобудівних умовах і обмеженнях ідеться про шість будинків висотою від 9 до 40,2 метрів. Заплановано, що 30% забудови відведуть під офіси, а 70% – під житло.

Містобудівні умови та обмеження видані на ім’я Тараса Барщовського – підприємця, засновника групи компаній T.B. Fruit.

Міжнародний конгрес-хол

Також у Львові планують збудувати конгрес-центр і великий музейний комплекс. Роботи хочуть розпочати вже цього року. Про це на Всеукраїнському форумі «Україна 30» повідомляв заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. Йдеться про конгрес-хол з готелем та виставковими залами на перехресті вулиць Шевченка та Городоцької, за Церквою Святої Анни. Його будівництво анонсували раніше, однак станом на лютий 2020 року цю ділянку не передали із власності Міноборони місту.
 

Як ішлося раніше, до виставкого центру мали часткового перенести адміністративні приміщення міськради Львова, а 3-4-й поверхи Ратуші натомість планували використовувати як картинну галерею.

Читайте також: У Львові будівлю, де колись була Чародійка, переоблаштують під готель

Також на території за церквою Анни, як говорив раніше міський голова Львова Андрій Садовий, мали би звести сучасний центр для львівського Пласту.

Додамо, що у 2016 році Андрій Садовий уже анонсував будівництво між вулицями Городоцькою та Шевченка великого конгрес-центру з готелем та виставковими залами, що передбачено Генпланом Львова. Тоді управління архітектури мало підготували міжнародний архітектурний конкурс.

Нагадаємо, що також у Львові говорили про те, аби звести великий конгрес-центр на вул. Стрийській біля стадіону Арена Львів.

Індустріальний парк у промзоні «Сигнівка»

У промисловій зоні «Сигнівка» на вул. Північній у Львові зведуть адміністративно-побутові приміщення та виробничо-складські будівлі на ділянці площею 18,8242 га, що має цільове призначення для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Відповідні містобудівні норми та обмеження виконком ЛМР погодив 9 квітня.

Гранично допустима висотність споруд становить 20,5 м, а максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки – 6,5 %.

За даними системи YouControl, ТОВ «Спарроу індастріз» зареєстроване на вул. Кам'янецькій у Львові. Компанія спеціалізується на зведенні житлових і нежитлових будівель та інших споруд, а також проводить монтаж водопровідних мереж, систем опалення, кондиціонування. Власниками компанії вказані львів'янин Володимир Калапузяк та Максим Чухен з Рудного. 

Додамо, що концепцію розвитку індустріальної зони «Сигнівка» загальною площею понад 52 га ухвалили ще у 2017 році, а будівництво індустріального парку на шість тисяч робочих місць мали розпочати у 2019.

Торік у промисловій зоні зменшили площу під індустріальний парк із 33,8 до 15-ти гектарів землі. Вирішили, що 18,8 га ділянки на вулиці Північній виставлять на аукціон, щоби залучити підприємців під виробничу діяльність.

Діснейленд у Брюховичах

Територію колишньої військової частини у Брюховичах планують перетворити на велику рекреаційну зону із дитячим парком розваг та масштабними спортивними спорудами. Таке рішення на початку квітня погодив виконком.

Ідеться про колишній 731-й артилерійський склад, військове містечко № 160 у Брюховичах. На території військової частини планують збудувати найбільший у Східній Європі дитячий парк розваг, а також звести спортивні споруди. Для фінансування місто готове випускати міські облігації.

Читайте також: Як занепав символ Львова, або Чи зміниться щось на стрийському автовокзалі

У міськраді пропонують оголосити архітектурний конкурс для того, аби сформувати візію розвитку території, враховуючи її близькість до Львова. На ділянці хочуть сформувати простори дозвілля для сімейного відпочинку, рекреаційні зони і передбачити спортивні функції комплексу, необхідні для статусу Львова як спортивної столиці.

Додамо, що про амбіції збудувати поблизу Львова щось на зразок Europa Park в Німеччині міський голова заявляв у липні 2020 року, напередодні виборів міського голови. До карантину такі розваги львів'яни могли знайти у польських тематичних парках, як-от Energylandia.

Нагадаємо, що у Трускавці на Львівщині хочуть збудувати найбільший у Європі аква-парк.

Плани і реальність

Попри те, що вже зроблені перші кроки для початку того чи іншого нового будівництва, не факт, що у найближчі кілька років ці об'єкти таки з'являться у Львові. У першу чергу це стосується тих, що потребують передачі землі містові або проведення архітектурних конкурсів.

Читайте також: Як у старі добрі часи. Хто такі садівники Львова і для чого вони місту

Окрім того, частково на проєкти будівництва у Львові вплинув карантин, введений через пандемію коронавірусу. Також на старт будівництва може вплинути те, чи має зараз на це кошти забудовник. А подекуди проти того чи іншого будівництва може виступати і громада міста.

Та все ж обличчя міста, хай і не надшвидкими темпами, продовжує змінюватись. Про те, що ще планують звести у Львові, читайте у матеріалах Tvoemisto.tv Що виконком дозволив побудувати незабаром у Львові і кому саме та Що дозволив побудувати у Львові старий виконком міськради.

Ольга Коваль

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!