фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Підробляють документи, перепливають річку. Інтерв'ю з прикордонником про ухилянтів

1898 0
Працівники Державної прикордонної служби і далі затримують у пунктах пропуску чоловіків призовного віку, які намагаються незаконно виїхати з України. Чи змінилася тенденція до виїзду за час повномасштабного вторгнення, у який спосіб ухилянти найчастіше хочуть втекти від війни, як перевіряють волонтерів та скільки осіб перетнуло кордон із 24 лютого 2022 року, розповів Tvoemisto.tv пресофіцер Західного регіонального управління Держприкордонслужби України підполковник Роман Павленко.

Скільки порушників від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну затримали прикордонники в пунктах пропуску?

Із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну на ділянці Західного кордону, який охоплює Львівську, Волинську, Чернівецьку та Закарпатську області, затримали понад 6 тисяч осіб. Із них 3,5 тисячі – поза пунктами пропуску. Таких було найбільше на українсько-румунському кордоні. 

Якими незаконними способами ухилянти намагаються виїхати найчастіше?

Зазвичай за підробленими документами, таких найбільше затримали у Львівській області. Також хочуть виїхати як волонтери або перевізники за допомоги системи «Шлях». Крім того, злочинні угруповання та всілякі спритники намагаються незаконно переправити ухилянтів у темний час доби поза пунктами пропуску. Два тижні тому на Закарпатті двоє чоловіків намагалися переплисти річку Тиса. Одного з них упіймали, другий загинув. Загалом із початку великої війни при спробі втечі за кордон загинули 15 осіб, і це тільки ті, яких виявили, дані уточнюються. Також ухилянти намагаються подолати ліси та гірські місцевості. 

Які підроблені документи виявляють прикордонники? 

Найчастіше свідоцтва про народження дітей, пенсійне посвідчення, тимчасове посвідчення військовозобов’язаної особи. 

Читайте також: На Львівщині викрили схему, за якою ухилянти мали втекти за кордон як водії міжнародних рейсів

Чи стало менше ухилянтів, які намагаються перетнути кордон?

Не зовсім, можливо, у кілька відсотків. Лише з 29 березня по 2 квітня затримали 59 порушників. А загалом щотижня затримують приблизно 100 осіб. 

Скільком громадянам України відмовили в перетині кордону з початку повномасштабного вторгнення?

Якщо не брати до уваги чоловіків віком від 18 до 60 років, то загалом прикордонники відмовили в перетині кордону понад 45 тисячам осіб в обох напрямках через проблеми з документами і не тільки. 

Яку найбільшу суму пропонували, щоби перетнути кордон?

Найбільша сума пропонованого хабаря – 5 тисяч доларів, пропонували також 3 тисячі 500 євро. 

Читайте також: 10 чоловіків намагались за хабар виїхати з України. Їх направили до військкоматів

Як перевіряють волонтерів, які хочуть виїхати з України?

Для волонтерів і перевізників була створена система «Шлях», і ми перевіряємо, чи вони внесені у неї, бо тільки для них вона й функціонує. Загалом для того, щоб перетнути кордон, мають бути три основні умови: наявність паспорта громадянина України для виїзду за кордон, реєстрація в системі «Шлях» і витяг із наказу відповідної обласної військової адміністрації.  

Скільки людей перетнуло державний кордон від 24 лютого 2022 року і скільки повернулося станом на 1 квітня?

30 мільйонів перетнули Західний кордон Держприкордонслужби України, з них 16 мільйонів виїхали із України. 14 мільйонів в’їхали. 

Крім того, на Західному кордоні вже оформили майже 64 тисячі автомобілів з гуманітарною допомогою. Минулого тижня – понад 600. Щотижня в’їжджають від 450 до 500 машин. Найбільше через українсько-польський кордон у пунктах пропуску на Львівщині. 

Читайте також: Чоловіків, які незаконно перетнули кордон, повертатимуть до України

Скільки добровольців уже вступило до «Сталевого кордону»? 

Станом на кінець березня до бригади Держприкордонслужби «Сталевий кордон» були подані добровольцями  6,5 тисячі заявок, з них 2,5 тисячі – через ЦНАПи. 

 

Антоніна Костик

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!