Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Квіти на мільйон. Що можна було б купити замість букетів на 1-ше вересня. Інфографіка

9414 0
Лише першокласники й випускники витрачають на квіти для привітання вчителів величезну суму. Ми порахували, що на неї можна було б купити для школи.

Щороку перед 1 вересня в Україні лунають заклики не витрачати гроші на квіти вчителям, а натомість спрямувати їх, наприклад, на лікування онкохворих дітей. Tvoemisto.tv вирішило проаналізувати, якими приблизно є витрати школярів на квіти у Львові, і з якими шкільними потребами можна зіставити ці суми.

Звісно, що цифра буде досить приблизною, і вирахувати точну майже неможливо. Тому ми виходимо з того, що було б, якби кожен першокласник та майбутній випускник прийшов із букетом. Насправді ж із квітами на лінійку йдуть і учні не випускних класів – за власною ініціативою або з рішенням батьківського комітету, який оголошує збір грошей на квіти для класного керівника, директора тощо. Зазвичай батьки, хоч і можуть відмовитись здавати гроші на квіти (а потім – на подарунки вчителям у День учителя, на Різдво, Новий Рік тощо), але не роблять цього, адже знають, що їхня частка витрат буде розподілена між іншими.  

Як розповіла продавчиня квітів Уляна Боса, найчастіше батьки обирають букети із троянд і для одного школяра намагаються купити букет мінімум на 100 гривень. «Ціна однієї троянди – 10-15 гривень, а маленькі по 6 гривень. Але для одного школяра стараються купити букет мінімум за 100 гривень, бо по-іншому він не буде мати гарного вигляду. Також беруть хризантеми по 20-25 гривень і еустоми по 25 гривень», – розповіла Уляна Боса.


Інша продавчиня відмовилася спілкуватися, мовляв, ініціативи, що пропагують замість купувати квіти віддавати гроші на благодійність відбирають у неї заробіток. До речі, напередодні 1 вересня (як і Дня останнього дзвоника, 8 березня та 14 лютого) ціна на квіти може підскочити в півтора-два рази. Тому ощадливі батьки купують букети заздалегідь і тримають їх у воді, аби не зів’яли.

Цього року у Львові до першого класу йдуть 8424 дитини, останній перший дзвоник зустрічатимуть  4016 учнів. Якщо б кожен із них придбав по букету до свята, то загалом би вони витратили орієнтовно 1,244 мільйона гривень. Ясна річ, не всі першачки ідуть із квітами. Але в деяких школах добровільно-примусово збирають «на квіти» за ініціативою батьківського комітету і в інших класах. Тому беремо до розрахунку лише тих, хто найбільш імовірно несе букети вчителям.

Різні способи подякувати школі

«Квіти – справді непотрібне витрачання коштів. Можна було би запропонувати цю суму, 150-200 гривень, здавати як внесок на розвиток проектів у школі», – каже Олеся Вовк. Її діти цього року ідуть у другий та п’ятий клас. Каже, купувала квіти тільки тоді, коли перша дитина йшла до першого класу, а зараз це вже незручно ні батькам, ні вчителям.

До того ж, Олеся Вовк є авторкою проекту-переможця громадського бюджету. На понад 900 тисяч гривень у школі №57 міняють дах, утеплюють стіни, оновлюють фасад. За її оцінкою, на 1,2 мільйона гривень могли би відремонтувати 4 шкільні туалети, харчоблок та ще й встановити інноваційну систему охорони.

Тривають роботи у школі №57


Ми зіставили суми популярних шкільних потреб, переглянувши кілька проектів Громадського бюджету та проаналізувавши закупівлі для шкіл на сайті ProZorro. Коштів усіх школярів Львова за одними позиціями стало б на одну школу, за іншими – на десятки шкіл.


Традиція, що змінюється

Знайти директора школи, який би вітав ініціативу приходити з квітами, було складно. В багатьох школах адміністрації просять батьків не робити цього, в багатьох – не забороняють і не вимагають. Загалом більшість педагогів, побоюючись звинувачень у корупції та поборах, дистанціюються від будь-якого збирання коштів і навіть стараються не бути присутніми при обговоренні цих питань.

Павло Бачинський, педагог-організатор та вчитель у школі №50 ім. Макаренка вважає, що дарування квітів не має бути примусовим, але вважає недоцільним співставляти витрати на квіти з потребами школи: «Принести квіти – це ініціатива батьків. Наша школа не вимагає, щоб діти їх дарували. Якби батьки хотіли спрямувати кошти на щось інше, то повинна зібратися батьківська рада і разом вирішити, яка нагальна потреба є у школі. Для багатьох людей квіти – це атрибут свята, вони створюють святковий настрій», – сказав Павло Бачинський.

У школі №98 на Сихові традицію приходити з квітами скасували після Революції Гідності. «У нас така школа і такий контингент батьків, що у нас із квітами приходять одиниці, – каже директорка Людмила Земба. – Якщо хто приходить, звичайно, тих дітей ніхто не виганяє, але вчителі у нас самі дуже вперто наполягають, щоби нічого не приносили. Це така політика школи».

Перший дзвоник у школах Львова (Фото Назара Юськіва: 032.ua)

«У нашій школі вже давно обговорили питання квітів на свята. Вчителі неприхильно ставляться до букетів у подарунок: у попередні роки всі квіти вони віддавали у церкву. Тому ми вирішили, що, якщо батьки хочуть зробити приємне школі, то краще купити книгу у класну бібліотеку, або вазон із квіткою у клас. А букети квітів – це не необхідність, а лише марна трата грошей», – розповіла директорка школи №70 Марта Боротнюк.

Втім, є батьки та педагоги, які вважають, що квіти – невід’ємна традиція свята. Викладачі не чекають оберемків квітів, а батьки частіше купують одну ромашку чи жоржину, каже директорка школи №5 Лариса Коморна. Частину подарованих квітів викладачі також відносять до церкви. «Гроші і квіти – це різні речі. Не можна плутати одне з іншим. Квітка – це завжди приємно, а гроші – це зовсім інша річ. Моральну нагороду не купиш за гроші: усмішка, добре слово, гарне ставлення, квітка – завжди було святим і має таким залишитися», – коментує Лариса Коморна.

Читайте також: Чому я хочу залишити «День знань» у минулому

«Ніхто не може обмежувати моє бажання привітати улюблену вчительку, – каже голова ГО «Батьківська рада Львівщини» Олена Пономарева. – Чому ми говоримо тільки про батьків? Так само депутати, водії таксі, люди інших професій можуть пожертвувати свій денний заробіток на благодійність».

І в 57-ій, і в 98-ій школі кажуть, що окремо збирають кошти і речі на допомогу військовим, тому практики благодійності для шкіл не є чимось новим.

Тим часом фонд «Таблеточки», який ініціював акцію «Благодійність замість квітів», зібрав більше запланованої суми: понад 178 тисяч гривень замість очікуваних 133 тисяч. Серед благодійників  школи з Києва, Броварів, Житомира, Харкова, Дніпра, Кривого Рогу, Сєвєродонецька, Волновахи та інших міст України.

 

Олеся Шеремета

Зоя Красовська

Фото: Назар Юськів, Олеся Шеремета

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!