фото: flickr.com

фото: flickr.com

Повези мене туди, де асфальту нема. Чому Львів купує старенькі трамваї?

8397 0
Львів знову закупить вживані трамваї з Європи. Чи справді місту вигідніше купувати електротранспорт, який уже від’їздив іноземними коліями, скільки це коштує та найголовніше – який термін експлуатації секонд-хенду, — дізнавалось Tvoemisto.tv.

До осені кінця цього року ЛКП «Львівелектротранс» планує кількома партіями закупити 50 вживаних трамваїв: 30 «Татр» KT4Dm із Берліна, ще 20 – із інших європейських міст. Окрім цього, протягом двох років для Львова закуплять й десять нових трамваїв, на кшталт Електрона. 

Нагальною проблемою, яку намагається вирішити «Львівелектротранc», є дефіцит справних вагонів. За інформацією підприємства, щодня з депо на лінію виходять 70 трамваїв. Натомість, на балансі підприємства є 131 пасажирський трамвай. Із них на ходу — 104.

 

Знову старенькі «Татри»?

Трамваї моделі Tatra KT4Dm 1980-х років випуску, які й купуватиме Львів, у Німеччині вивели з експлуатації наприкінці 2017 року.

«Один вживаний німецький трамвай коштуватиме місту 18 тисяч євро, а доставка – від 5 до 8 тисяч євро. На переобладнання візків із широкої колії на вузьку необхідно ще приблизно 12 тисяч євро», — каже речник Львівелектротрансу Іван Бондар. Йдеться про трамваї з модернізованою (енергоощадною) системою керування тяговими електродвигунами.

Загалом один німецький трамвай обійдеться місту приблизно у 38 тисяч євро за нинішнім курсом. Самі трамваї купуватимуть за кошти з кредиту ЄБРР, а інші витрати покриватимуть із міського бюджету.

Трамваї моделі Tatra KT4Dm, які планує придбати Львів

У грудні минулого року до румунського міста Орадя теж прибули 10 вживаних трамваїв із Берліна цієї ж моделі — «Татри» KT4Dm. Один трамвай коштував румунам 35 тис. євро (разом із витратами на доставку, але без витрат на переобладнання). Трамваїв цієї моделі у Берліні раніше було 211 вагонів, схоже, що Львів претендує на останні. Свої  KT4Dm у Берліні вирішили остаточно продати, коли наприкінці 2017 року отримали чергову партію нових та місткіших семи- і п’ятисекційних трамваїв серії Bombardier Flexity.

Нові берлінські трамваї моделі Bombardier Flexity

Львів уже не вперше купує старі трамваї у Європі. У 2007-2008 роках парк Львівелектротрансу поповнили 22 трамвайних вагони з німецьких міст — Ерфурта та Гери — немодернізованої моделі Tatra KT4D, на придбання яких із бюджету розвитку міста тоді виділили 10,5 млн грн. Усі трамваї мали стару заводську систему керування електродвигунами, яку використовують і досі. Середня вартість одного вагону тоді складала приблизно 450 тисяч гривень. У Львові їм дали номери з 1150-го по 1171-й.

2013 року для ЛКП «Львівелектротрансу» придбали ще 5 вживаних вагонів з Ерфурта по 688,7 тис. грн за кожен, враховуючи ПДВ та митний збір, із аналогічною системою керування. Для цього використали кошти кредиту ЄБРР, причому Банк дозволив провести закупівлю без проведення тендеру. Нині ці трамваї курсують містом під інвентарними номерами 1174 — 1178-й.

Трамвай моделі Tatra KT4D із Ерфрута, придбаний для Львова 2013 року

У «Львівелектротрансі» кажуть, що придбані в Німеччині, перебувають у справному стані та експлуатуються на всіх маршрутах. Один трамвай зазнав шкоди від удару блискавик у 2010 році, однак його також відремонтували.  

 

«Електрон» та альтернативи

Окрім вживаних, восени планують придбати й нові трамваї, які мають з’явитися на вулицях Львова з наступного року, щоправда їх буде лише десять. Ринкова  вартість одного трисекційного трамвая львівського концерну «Електрон» —  приблизно 1 млн євро. З огляду на це, замість одного нового львівського трамваю можна придбати приблизно 26 вживаних, однак переобладнаних берлінських вагонів.

Такий варіант місту, вигідніший, враховуючи, що гарантійний термін експлуатації для кузова «Електрону», як йдеться на сайті ТОВ СП «Електронтранс», становить 20 років (для решти обладнання — лише 2 роки), а німецькі трамваї, обладнані новою системою керування, яка має бути стійкішою до неритмічного руху в центрі міста, можуть прослужити місту, за даними «Львівелектротрансу», від 8 до 10 років.

Новий трамвай львівського підприємства «Електрону»

Орім «Електрону», у інші українських містах купують низькопідлогові трамваї закордоном. Торік влітку «Київпастранс» придбав 40 низькопідлогових трисекційних ширококолійних трамваїв Twist (інша назва моделі – Fokstrot) польської фірми Pesa за трохи більше ніж 1,8 млрд гривень. Один трамвай обійшовся столиці у 1,5 млн євро (з ПДВ). У цьому ж тендері брав участь ТОВ СП «Електронтранс.

Трамваї моделі Pesa Twist, які закупив «Київпастранс» 

Трамваїв моделі Pesa Twist для вузькоколійних систем, як у Львові, ще не виробляли. Однак у польського виробника є трисекційна та п’ятисекційна модель Pesa Swing для вузькоколійних трамвайних колій, що курсують, зокрема у польських містах Лодзі та Бидгощі. П’ятисекційний трамвай для Лодзя, довжиною до 30 метрів, торік коштував майже 2 млн євро за одиницю, а трисекційний для Бидгоща, довжиною 19 метрів, — 1,3 млн євро. За довжиною та шириною кузова Pesa Swing практично ідентична трамваям «Електрону», яких найбільше курсує у Львові на восьмому маршруті.

Трамваї моделі Pesa Swing для вузькоколійних систем

Серед інших альтернатив — хорватські Crotram TMK 2200 або іспанські CAF Urbos, які зараз курсують у містах, де раніше їздили Татри KT4 — у Загребі, Таллінні та Белграді. Втім, хорватські 32-метрові TMK 2200 коштують понад 1,8 млн євро.

Хорватський трамвай моделі Crotram TMK 2200

Таким чином, за один новий низькопідлоговий трамвай, чи то вітчизняного виробництва, чи іноземного, Львів все одно має віддати від одного до двох мільйонів євро — залежно від розмірів трамвая (кількості секцій). Утім, за словами речника «Львівелектротрансу», те, які нові трамваї їздитимуть Львовом у найближчі кілька років, залежатиме від того, хто подасть вигіднішу тендерну пропозицію.

Із збільшенням кількості трамваїв у парку Львівелектротрансу, місто потребує й більше водіїв, щонайменше –129. Нині середня зарплата водія трамвая становить приблизно 8 тисяч гривень, утім вона залежить й від кількості проданих квитків. Проте у ЛКП «Львівелектротранс» напрацьовують нову систему залучення і мотивації водіїв, адже, за словами керівника ЛКП Олега Берези, є так звані «рибні» маршрути – №2 та №8 – , на яких прибуток значно відрізняється від наприклад першого чи дев’ятого маршруту. Тож зарплату водіїв хочуть прив’язати до планових показників та дотримання графіків водієм.

Вікторія Ейсмунт

Дмитро Борисов

 


Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!