«Не вб’є, але погіршить». Як активісти заблокували будівництво готелів на Знесінні

4494 0
Небайдужі мешканці вимагають заборонити будувати будь-що на території парку взагалі, обрати на конкурсі нового директора і повернути ділянку на Довбуша, 15 місту.

Громадські слухання, призначені на 18 вересня щодо обговорення проекту змін до організації простору ландшафтного парку «Знесіння», зібрали повну залу небайдужих мешканців. Ледь не половина присутніх була у футболках «Врятуй Знесіння»: це рух мешканців, які понад десять років борються проти забудови на Довбуша, 15.

На початку виникла суперечка між частиною активістів і співробітниками відділу громадського партнерства Секретаріату ради, що організовують слухання. Активістка Олеся Дацко наполягала, що згідно з чинним статутом територіальної громади перед початком слухань мають обрати головуючого і секретаря. Вона повідомила, що перед початком заходу заявила до поліції про намір вчинення злочину співробітниками міськради, оскільки передбачала, що начальник відділу громадського партнерства Орест Файфурка буде вести засідання, чим, на її думку, перевищує повноваження і вчиняє самоправство.

Читайте також: Готель під Лисою горою: будівництво на Знесінні зупинили, та чи повернуть землю?

Орест Файфурка пояснив, що, проводячи громадські слухання, відділ керується відповідним  тимчасовим положенням, ухваленим в липні 2016 року на сесії міськради. «Потреба в цьому документі була викликана тим, що Статут 2002 року, хоча й передбачав право львів’ян не рідше одного разу на рік проводити громадські слухання, однак процедури  реалізації цього права не було. Так само як не було передбачено  низки інших форм участі громадян у місцевому самоврядуванні», — пояснив Файфурка. За його словами, порядок надає громадянами більше повноважень участі в прийнятті рішень, і містить чітку послідовність проведення громадських слухань.

Аргументи чиновника присутні не сприйняли, почали скандувати «Голову!». В результаті співробітники відділу громадського партнерства покинули зал, а активісти провели свою реєстрацію присутніх, нарахувавши понад 80 учасників, обрали головуючого, секретаря і лічильну комісію та самостійно провели громадські слухання.

Презентацію плану розвитку парку провів архітектор Степан Тупісь, директор ПП «Архново», що розробляло проект. Він одразу наголосив, що документ писався ще у 2013 році, зміни до нього не вносилися, і йому невідомо, чому тільки зараз винесений на громадські слухання.

Архітектор наголосив, що проект e першу чергу передбачає оновлення простору, враховуючи зміни в земельному законодавстві, і за результатами проведеного аналізу збільшить сукупну площу зони абсолютної заповідності. Проект поділяє парк на чотири зони:

  • заповідна — де заборонена будь-яка людська діяльність;

  • рекреаційна — для відпочинку та оздоровлення;

  • зона стаціонарної рекреації — де можливе капітальне будівництво;

  • господарські території — до яких віднесуть наявний на території не діючий завод, музей архітектури і побуту, садиби, адміністративні споруди тощо.

 

Тематичні маршрути парку в проекті ПП «Архново» (збільшити)

 

Мешканців турбувало, що проект передбачає замощення 28 га парку і легалізує будівництво. «Законодавець дозволяє капітальне будівництво об’єктів виключно рекреаційного призначення.  Готель не є об’єктом рекреаційного призначення», — відповів Степан Тупісь. Але у самому проекті прямо вказано: «Зона стаціонарної рекреації — для розміщення готелів, мотелів, кемпінгів, інших об'єктів обслуговування відвідувачів парку». До того ж, у проекті враховано заплановану генпланом хордову магістраль, частина якої може пролягати територією парку. Будівництво цієї дороги — перспектива десятиліття. «Для нас рішення міськради — закон, який ми мусимо враховувати. Це суттєво погіршить стан парку, але не вб’є», — зізнався архітектор.

Як зазначив один із присутніх, проект реорганізації «Знесіння» кілька років тому розглядала громадська рада при адміністрації парку і відхилила його як такий, що суперечить інтересам мешканців.

«Ми боїмося, бо як тільки виникає якась мінімальна зачіпка, якісь корти, МАФи, це використовують для зміни цільового призначення і там будуть знову котеджі на 4-5 поверхів. Я особисто хочу, щоби парк лишився парком. У мене дуже емоційна прив’язаність до нього», — пояснив позицію багатьох присутніх мешканець району і активіст руху «Врятуй Знесіння» Віталій Власов.

«Ми стояли і стоїмо на тому, що ніякої забудови там не має бути. Це парк громади, а не приватна власність», — каже голова громадської організації «Відродження Знесіння» Богдан Приймич.

Після понад годинної сесії запитань до архітектора учасники сформулювали пропозиції:

1) Визнати таким, що не відповідає інтересам територіальної громади, і відхилити запропонований проект.

2) Заборонити будь-яке нове котеджне, готельне, житлове будівництво на території парку.

3) Провести відкритий конкурс на заміщення посади директора парку «Знесіння»

4) Зобов’язати всі органи виконавчої влади, ЛМР і Держгеокадастр виконати рішення суду, яким землі в межах історичного ареалу визнані землями історико-культурного призначення.

5) Вилучити для суспільних потреб шляхом викупу нерухомість на ділянці Довбуша 15, щоб вирішити питання забудови.

6) Вилучити шляхом обміну ділянку на вул. Харківській, 44, де розташована автостоянка спілки автомобілістів, і надати рівнозначну на обмін.

Більшість присутніх підтримали таку резолюцію, один голос був проти. Заступник директора парку Олександр Завадович висловив застереження, що другий пункт обмежує право мешканців садиб, розташованих у парку, на приватне будівництво на своїй території.

«Ми з вами рухаємося в одному напрямку, в напрямку збереження парку “Знесіння”. Єдине, що у нас не завжди є порозуміння, можливо треба більше спілкуватися», — підсумував директор департаменту містобудування ЛМР Сергій Коровайник. Він нагадав, що міськрада не продовжила договір оренди компанії «Архібуд», що почала будівництво готелів на Довбуша, 15. «Позиція департаменту: будівництва там не має бути», — сказав посадовець.

Міськрада розгляне питання внесення змін до розробленого проекту, аби він враховував інтереси громади, або ж замовить розробку нового проекту розвитку парку. Сергій Коровайник також повідомив, що департамент підтримує ідею проведення відкритого конкурсу на посаду директора парку «Знесіння», але ще не має чітких строків його проведення.


Зоя Красовська

Відео: Варіанти

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!