фото івана станіславського/твоє місто

фото івана станіславського/твоє місто

Трамвай поїде швидше. Як може змінитися вулиця Вітовського у Львові

7766 0
Tvoemisto.tv з’ясувало, як може змінитися вулиця Вітовського після масштабної реконструкції та що для цього треба.

Ще рік тому у Львові затвердили ескізний проєкт реконструкції вулиці Вітовського. Це концепт, за яким виготовлятимуть проєктно-кошторисну документацію. Спершу, взимку, виконавчий комітет ЛМР відправив ескіз на доопрацювання, оскільки до нього були зауваження, однак навесні все-таки погодив. Завдяки цьому рішенню членів виконкому з’явилася можливість розпочати виготовлення ПКД на ремонт вулиці, над якою мали працювати торік. Ремонт планували розпочати цього року, однак, зокрема й через воєнний стан, цього не сталося.

Що саме пропонували 

Проєктно-кошторисну документацію, яка враховувала б ескізний проєкт, «Львівавтодор» мав замовити на реконструкцію:

  • вул. Вітовського (від вул. Академіка Сахарова до вул. Грецька);
  • перехрестя вул. Академіка Сахарова – Нечуя-Левицького – Коперника – Лукіяновича – Вітовського – Героїв Майдану та вул. Академіка Сахарова (від вул. Романицького до вул. Нечуя-Левицького), вул. Коперника (від вул. Вербицького до вул. Нечуя-Левицького), вул. Героїв Майдану (від вул. Братів Тимошенків до вул. Вітовського);
  • вул. Вітовського (від буд. №55 до вул. Грецька);
  • вул. Вітовського (від вул. Грецька до пл. І. Франка). 

 

Планували, що вулиця Вітовського на ділянці від вулиці Героїв Майдану до Палацу спорту «Динамо» матиме три смуги руху (до перехрестя хотіли облаштувати дві: одну для приватного, другу для громадського транспорту). Поблизу проєктованого Пелчинського ставу – чотири смуги (по одній для громадського), а після вулиці Болгарська, перпендикулярної до вулиці Вітовського – три смуги, одна з яких для громадського транспорту.

Читайте також: Швидкість, вібрація, вода. Що не так із вулицею Вітовського і як це пропонують змінити

Реконструкція передбачала й заміну дорожнього полотна, ремонт тротуарів, реконструкцію світлофорів, регульований рух кожною зі згаданих вулиць та 13 пішохідних переходів у межах вулиці та перехрестя.

На засіданні виконкому тодішній заступник директора департаменту житлово-комунального господарства ЛМР Андрій Білий запевнив, що ширина не змінюватиметься. Водночас вулиця проходитиме ближче до гори, на якій є «Цитадель», а до парку приєднають додаткову територію. Там, де нині є фонтан, хотіли відновити Пелчинський став.

Читайте також: Перехрестя шести вулиць. Чому так складно проїхати Сахарова – Вітовського. Що із цим робити

Крім того, в проєкті мовилося про одне з найскладніших перехресть у місті: Сахарова – Героїв Майдану – Коперника – Нечуя-Левицького. Аби запропонувати найоптимальніше рішення, ЛКП «Львівавтодор» змоделювало 15 варіантів організації руху на цьому перехресті, що зайняло понад рік часу, і пропонувало кардинально змінити організацію руху. Кільце не мали облаштовувати, бо це забрало б чимало площі перед креативним простором Lem Station. Водночас у межах реконструкції планували прокласти колію для трамвайного маршруту «Залізничний вокзал – Аквапарк», а також колію, яка перетинала б вулицю Вітовського в напрямку Коперника для того, аби в майбутньому їх об’єднати. Мовиться про трамвайний маршрут «Аквапарк – площа Ринок». Однак складність у тому, що між будинками на Коперника мала відстань, і на це потрібні додаткові погодження.

Які зміни можуть відбутися насправді та коли

Із початком повномасштабної війни росії проти України діє обмеження на фінансування таких капітальних видатків, як реконструкція вулиці Вітовського. Оскільки це не є нагальною потребою, бо це не ліквідація наслідків бомбардувань чи поточний ремонт, реалізацію проєкту затримують.

«Зі слів колег із «Львівавтодору» знаю, що вже працюють над тим, аби таки довести, що реконструкція важлива, а її відтермінування означатиме, що ми ще щонайменше рік будемо бачити вулицю в тому стані, в якому вона є»– пояснив під час стріму Tvoemisto.tv начальник відділу розвитку вуличної інфраструктури департаменту міської мобільності ЛМР Павло Сирватка.

Найімовірніше, реконструкція почнеться у 2023 році, бо наразі немає фінального рішення щодо фінансування, а проєктантам знадобиться ще кілька місяців, щоб закінчити проєкт. Окрім цього, існують формальні процедури, як-от проходження експертизи, тендер на будівельні роботи.

«Якщо все буде добре, то в наприкінці року «Львівавтодор» матиме переможця тендера, але починати ремонт і одразу переривати його взимку не дуже логічно», – додає він.

Роботи почнуть від перехрестя вулиці Сахарова з вулиці Богуна. Там проєктом передбачена можливість заїзду автобусів на трамвайну колію для того, щоби була спільна автобусно-трамвайна зупинка в напрямку до центру. Зупинки громадського транспорту, зроблені нарівні з першою сходинкою трамвая чи автобуса, стануть доступними для маломобільних груп. 

«Вони будуть розраховані на подвійний трамвай або на подвійний трамвай і автобус. А якщо говорити про напрямок до центру, то вона буде ще трішки довшою», – пояснює Павло Сирватка. 

Також планують влаштувати заїзд на територію майбутнього креативного простору Lem Station.

«Уже відбулася попередня розмова Lem Station із проєктантом вулиці Вітовського. Вони погодили на 99%, що площа двору Lem Station буде на одному рівні із зупинкою, щоби уникнути перепадів висоти. Так само у проєкті врахували збереження наявного заїду трамваїв на територію депо. Це радше історична річ, аніж транспортна, але важлива», – зазначає він. 

Одне з найскладніших перехресть у Львові – Сахарова – Героїв Майдану – Коперника – Нечуя-Левицького – залишиться регульованим, однак дещо зміниться. Хоча й після реконструкції, зі слів Павла Сирватки, ця розв’язка не буде найпростішою.

Читайте також: У Львові збирають підписи, аби зберегти Кінопалац «Коперник»

«Кільця як такого тут не буде. Якщо ми хочемо, щоби трамваї рухалися по колу і повертали чи то на вулицю Сахарова, чи до центру, то вся площа буде в коліях. Збудувати кільце і використовувати його стане складно. Водночас воно буде регульованим, як і зараз, проте відновиться заїзд із вокзалу в бік вулиці Княгині Ольги (додатковий або тимчасовий маршрут на час реконструкції вулиці Вітовського). Ще буде колія від вулиці Княгині Ольги до вокзалу і від Княгині Ольги через вулицю Коперника до центру. Остання  фактично є відновленням історичної справедливості, бо насправді ця колія була першою. Нею виїжджали на маршрути трамваї, коли в 1894 році будували депо. Потім цю колію демонтували, тому це не щось нове, а відновлення старого», – пояснює він.

Щодо велосипедного руху, то він буде і з вулиці Сахарова на вулицю Вітовського, і з центру на вулицю Сахарова та в інших напрямках. Окрім цього, помітно, що більшість пішоходів і велосипедистів користуються правою стороною в напрямку до центру, тому вздовж будівлі Управління СБУ у Львівській області в проєкті закладена велоінфраструктура. Ялинки вздовж того будинку збережуть, бо, за результатами оцінки управління екології та природних ресурсів ЛМР, більшість із них в доброму стані та не потребує заміни.

«Біля Управління СБУ на вулиці Вітовського нині є чотири смуги для руху транспорту, однак чотири автобуси водночас тут не проїдуть. Тому в межах проєкту пропонують від перехрестя з вулиці Сахарова обєднати рух транспорту в одну смугу. Затримок на виїзд нема, автомобілі зупиняються лише на правий поворот, пропускаючи пішоходів, чого не має бути, бо зміниться світлофорне регулювання», – додає Павло Сирватка. 

Решта ділянки на перехресті Сахарова – Вітовського не зазнає значних змін. У той же час від будівлі Управління СБУ до площі Івана Франка планують зробити дві повноцінні смуги: першу для трамваїв і автобусів, другу для автомобілів, що теж спростить світлофорне регулювання.

Зі слів Павла Сирватки, до 1920 року вулиця тяглася вздовж підпірної стінки. Це була майже польова дорога. Нині її можна побачити на старих мапах, на неї виходить з’їзд із «Цитаделі».

«Ділянка навпроти головного входу до Парку культури використовується не повністю. Саме тут і буде нова трамвайна зупинка, а паркінг і благоустрій – ближче до Палацу спорту «Динамо». Вулиця наблизиться до «Цитаделі», щоправда, не аж до підпірної стінки, бо, можливо, її за якийсь час треба буде ремонтувати. Так, буде стінка, невелика, один-два метри, смуга газону, тротуар і проїжджа частина, а сквер «перекочує» на другий бік. У такий спосіб адміністрація парку матиме нагоду цю територію краще використовувати», – пояснює спеціаліст.

Що стосується Пелчинського ставу, який хотіли відновити на території, де тепер розміщений фонтан, то, як каже Павло Сирватка, це окремий проєкт. Реконструкцію вулиці Вітовського реалізовуватимуть без нього. 

«На мою думку, він цікавий, не суперечить проєкту вулиці Вітовського, але в той же час реконструкцію можна здійснити без ставу. Те, що буде на цій території, з проєктом не пов'язане», – наголошує він. 

Читайте також: То хто на головній? Як проїхати перехрестя Сахарова-Вітовського. Відео

Додамо, що з приводу віднови Пелчинського ставу на вулиці Вітовського тривали дискусії. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев раніше розповідав Тvoemisto.tv, що став буде новою водно-рекреаційною зоною, якої бракує місту: взимку – великою міською ковзанкою, а влітку, можливо, у ньому можна буде купатися. І назвав низку причин, чому цей проєкт важливий для міста. 

На його відновлення в проєкті бюджету розвитку на 2021 рік спершу передбачили  мільйон гривень. Кошти планували спрямувати на виготовлення проєктно-кошторисної документації, однак бюджет не прийняли в такому вигляді через ситуацію з коронавірусом.

Окрім цього, згідно з рішенням виконкому, на ділянках, де є рух трамваїв, буде покладена бруківка, а на смугах, де вони їдуть окремо –  асфальт. Це, зокрема, і для тихішого життя мешканців, і для будівництва й експлуатації краще, бо під час ремонту колій простіше розібрати кілька каменів бруківки.

І на тротуарах, і на велодоріжках, і на смугах руху буде рівне сучасне покриття. 

Ближче до площі Франка – забудована частина вулиці, там набагато вужча ділянка, аніж біля перехрестя з вулиці Сахарова. Планують, що в бік площі буде дві смуги, одна з яких суто трамвайна, а у зворотному напрямку буде одна смуга руху. Завдяки тому, веде далі Павло Сирватка, що вперше за 90 років тут буде здійснена реконструкція трамвайної колії, трамваї їхатимуть швидше. 

Загалом ескізний проєкт передбачає облаштування стандартних трьох смуг руху, бо зараз на різних ділянках їхня ширина різна. Хтось із водїїв думає, що можна вміститися поміж трамваїв, й іноді це стає причиною ДТП.

Водночас завдяки впорядкуванню цієї відстані з’явиться можливість облаштувати паркомісця, яких на вулиці майже немає: офіційно тільки біля одного будинку. А також зробити озеленення на додачу до того, що вже є.

«Можливо, в найбільш вузьких місцях не вдасться облаштувати паркомісця, зробити додаткове озеленення, три смуги руху, широкі тротуари, але на основній частині, яка є достатньо довгою, це все має бути», – запевняє він. 

Вартість реконструкції вулиці невідома, допоки немає проєктно-кошторисної документації. Павло Сирватка каже, що все залежить від конкретних рішень, обсягу робіт і матеріалів. 

Раніше Андрій Білий у коментарі Тvoemisto.tv казав: якщо доведеться замінювати колектори, то вартість може сягати більш ніж 100 мільйонів гривень. Міський голова Львова Андрій Садовий тоді ж зазначав, що не варто починати реконструкцію, не визначивши стабільних джерел фінансування, і запропонував підготувати документи, щоб залучити до фінансування згаданої реконструкції Світовий банк.

Ольга Коваль

Відео Марти Байдаки

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!