Фото: Анастасія Гаврішова

Фото: Анастасія Гаврішова

Вілла Левинського, яка може зникнути, та її мешканці. Фоторепортаж

9117 0
Будинок 1889 року начебто хочуть знести, аби збудувати на його місці новий. Виселятись відмовилась тільки одна квартира. «Твоє місто» запитало, чому.

Двоповерховий будинок №34 на вулиці Лисенка, збудований 1889 року за проектом львівського архітектора Івана Левинського, може зникнути. На його місці хочуть звести новобудову, стверджують учасники громадянської ініціативи на захист вілли, що зустрілись на початку жовтня на вулиці Лисенка. Кореспондентка Tvoemisto.tv побувала на зустрічі та зайшла всередину, аби познайомитись із мешканцями будинку.

«Левинський був у Львові всюди, – каже історик Ігор Жук. – Якщо подивитись на історичну мапу Львова, ціле місто буде заповнене клаптиками його будинків, це такий собі архіпелаг Левинського».

Попри те, що віллу з елементами народної архітектури звели за проектом Левинського, статусу пам’ятки вона не має. Тож зруйнувати її, щоб звільнити місце для новобудови, можливо. За словами захисників будинку, потенційний забудовник поки що скуповує квартири в будинку, пропонуючи натомість інше житло.

Співзасновниця музею Івана Левинського Тетяна Казанцева каже, що зараз готуються документи для присвоєння будинку статусу пам’ятки, а зустріч на Лисенка покликана прискорити цей процес, привертаючи увагу до небезпеки, яка загрожує віллі.

В одній із чотирьох квартир на Лисенка, 34 мешкає Ніна Михайлівна. Їй сімдесят два роки, й вона живе в цьому будинку від народження. З теплотою згадуючи дитячі роки, показує старі, але добре збережені фотографії.

– Ми тут виросли. Квіти вирощували. Тут у нас стояв паркан, – жінка показує знімок, на якому вона, зовсім маленька, обіймає собаку біля паркана. – Перші польські слова, які я дізналася – «матка боска». Коли зазирала через паркан, там стояли надгробки. Потім їх перенесли на територію костелу. У шкільному саду ми вирощували жоржини, саджали дерева. Там було все голо, а тепер на схилах ліс.

Ніна Михайлівна єдина в цьому будинку готова говорити про його долю, адже вона хоче жити тут далі. Сусіди з трьох квартир, за її словами, погодились виселитись. З  Tvoemisto.tv вони розмовляти відмовились.

– На початку грудня минулого року до мене прийшли з фірми нерухомості «Новий дім». І кажуть: «У  нас є замовник, який хотів би викупити цей будинок. Дамо вам нові квартири на Глинянському тракті, Лісній, ще десь – будинки там мають збудувати до кінця 2017 року. Я відмовилась. Народилась тут і доживу тут останні роки. Не хочу нічого змінювати, – каже вона. З’ясувати назву компанії-замовника не вдалося.

За словами Ніни Михайлівни, невідомі люди обміряли будинок по периметру, заходили на горище та в підвал. А також говорили з її сином, начебто пропонуючи йому різні варіанти, зокрема, надати квартиру йому, а до матері «підселити циганський табір». Син не погодився.

Однодумців Ніна Михайлівна знайшла в сусідньому будинку на вулиці Малій, 6. Якщо віллу знесуть та почнуть на її місці будівництво, цьому й без того аварійному будинку буде непереливки – він ризикує з’їхати в яр.

Мешканка будинку №6 на Малій Ірина розповідає, що мешканці написали колективні звернення до міського голови, головного архітектора та інших представників міської влади. Поки ми розмовляємо, до неї телефонує співробітник Личаківської районної адміністрації Костянтин Головачов, аби сказати: офіційних підтверджень щодо намірів знести будинок немає. Обіцяє найближчим часом зібрати комісію та провести збори з мешканцями будинків на Лисенка і Малій. Поки що ці збори не відбулися.

Анастасія Гаврішова

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!