фото: Головне управління Нацполіції Львівщини

фото: Головне управління Нацполіції Львівщини

«Ви вже на Львівщині». Як представляли нового очільника поліції області

9248 0
Новим головою Нацполіції Львівщини призначили колишнього «беркутівця» Василя Віконського. У 2015 році він не пройшов переатестацію, проте поновився на посаді заступника начальника поліції Івано-Франківщини через суд, а далі очолив поліцію Хмельницької області. Tvoemisto.tv розповідає, чому саме його обрали керівником львівських поліцейських та як Василя Віконського зустріли у Львові.

На початку керівник Нацполіції України Сергій Князєв швидко прочитав усі офіційні накази, що стосуються кадрових змін у поліції Львівщини за минулий тиждень. Потім подякував Валерію Середі, який очолював поліцію області з 2016 року.

Після кожного наказу і подяки лунали оплески — так заведено.

«Валерія Середу призначено начальником департаменту забезпечення Голови Нацполіції. Тобто, по суті, його правою рукою», — сказав голова Нацполіції.

Валерій Середа, за словами Сергія Князєва, пройшов «дуже твердий шлях роботи на Львівщині». Це формулювання далось йому не одразу. Він згадав, що колишній очільник обласного управління почав працювати під час реорганізації.

«Незважаючи на деякі критичні заяви, з мого боку в тому числі, можу сказати, що у Львові у 95% був порядок. Валерій Середа переважно все робив сам зі своїм колективом, а мені лише звітували, що було», — каже Сергій Князєв.

Також голова НПУ розповів, чому Валерія Середу звільнили з посади. Окрім того, що «життя не стоїть на місці і треба робити наступний крок», Валерій Середа у «скрутний економічний час» не звертав увагу на соціальну складову, побут і захист прав поліцейських. Натомість раніше причиною звільнення Сергій Князєв називав «недоліки в організації роботи із протидії злочинності».

«За останні 5 років мало хто з офіцерів, які є в цьому залі, може прозвітувати про надане житло, про отримані соціальні пільги, про зміну робочого графіку, про створення інституції росту особового складу», — сказав Сергій Князєв, додавши, втім, що Валерій Середа зупинив відтік кадрів.

Тож, аби розв’язати цю проблему, у МВС вирішили не виділити кошти на соціальний захист поліцейських та придбання їм житла, а звільнити їхнього керівника і перевести на посаду, де він займатиметься забезпеченням. Крім того, Валерій Середа мав, за словами Сергія Князєва, відповідати за добудову офісу поліції на вул. Стрийській, за неробочі машини патрульних, які вони заправляють самі, тощо.

Натомість, вів далі Сергій Князєв, Василь Віконський, для якого поліція Хмельниччини стала першою у кар’єрі топ-посадовця, звернув увагу на соціальну складову.

«І ми побачили в західному регіоні керівника, який зайнявся протилежною практикою. 2017 рік. Голова поліції приїздить на Хмельниччину, щоб вручити ключі від 15 машин, отриманих по субвенції — по роботі з громадами», — говорить Сергій Князєв про себе в третій особі. Тільки чому ключі вручає голова НПУ, якщо машини купили за кошти громад? До слова, у 2019 році громади «скинулись» уже на 20 автомобілів.

Коли Сергій Князєв починає викладати присутнім трудовий шлях Василя Віконського, той встає швидко і струнко. Голова кілька разів просить його присісти.

Василь Віконський працював у підрозділі «Беркут» в Івано-Франківській області з початку 2000-х.

«І достатньо ефективно працював. У січні 2014 року він вже був заступником командира роти. Паралельно він навчався», — розповідає Сергій Князєв.

А далі говорить про те, що чи не найбільше цікавить усіх присутніх.

«21 січня 2014 року за наказом керівника поліції Франківщини він прибув у Київ під Кабінет міністрів, де очолив групу поліцейських спецназу Франківщини. І 24 січня весь івано-франківський беркут за наказом Віконського відбув в Івано-Франківськ. Це дуже важливо і розмиває всі інсинуації, які я сьогодні читав, про які мені звітували мої підлеглі. Не хвилюйтесь, я чьотко і відповідально заявляю про це призначення», — запевняє Сергій Князєв.

Також, за його словами, Василь Віконський першим поїхав на Схід за наказом міністра Арсена Авакова, його підрозділ одним із перших «вступив у двобій із російськими найманцями, а потім — з російською армією».

«Перші вбиті міліціонери були на руках офіцера Віконського. І труну перших міліціонерів, яких ми ховали, ніс офіцер Віконський. Краматорськ, Артемівськ, Дебальцеве, Вуглегорськ. Перед цим — славнозвісні літня кампанія в Іловайську. Віконський там виводив свій особовий склад, який частково загинув. Я особисто познайомився з ним під час звільнення Маріуполя. Він був у солдатському однострої і з автоматом Калашнікова», — згадує Сергій Князєв і додає, що новий очільник Львівщини був на лінії розмежування, а не в другій-третій лінії оборони.

Раптом його думки перебігають на інше.

«До речі, з нього став ефектний (лексикон збережено, — ред.) менеджер, адміністратор. Хто би міг подумати, що із стройового офіцера вийде адміністратор? І це, мабуть, був найпереконливіший факт щодо призначення його у Львів, де він працюватиме за вашою допомогою. І з вашою критикою», — говорить Сергій Князєв.

«Хочу, щоб представники влади і правоохоронного блоку спільно виконували ті завдання, що ставить перед нами президент і суспільство в цілому. Єсть ряд саме соціальних наривів, які треба зараз розрішити. Робота в поліції потребує ротації. Так буде з усіма. Так буде і зі мною. З кожним із нас», — підсумовує він.

Далі переходять до запитань від ЗМІ. Про генерала Сергія Кульчицького, який загинув на борту гелікоптера Мі-8 у травні 2014 року у Слов'янську, Василь Віконський говорити відмовляється.

«Ми справді служили разом. Але говорити я про це не буду, тому що — вічна слава героям України і слава Україні! Я на смертях не буду говорити», — відрубує він.

Його керівник знову бере все в своїй руки і говорить сам.

«Саме підлеглі Віконського загинули в гелікоптері з генералом Кульчицьким. І їх ховав Віконський», — каже він.

Щодо генерала Середи, то, за словами Сергія Князєва, поліція області мала б відповідати за недобудову на Стрийській і за те, що там вже встигло щось зникнути — днями відкриють провадження. А ще за те, що львівські спецпризначенці не мають свого приміщення.

«Я спілкувався з прокурором. За рік найбільше організованих злочинних угрупувань — два — затримані на Львівщині. Внутрішньою безпекою поліції всередині поліції. Не злодіїв ми ловимо, а поліцейських-злодіїв — двічі, в одному підрозділі протягом року. Мені прикро, але деякі питання, що є в нашому колективі, треба нам самим же і вирішувати. Тому я прийняв таке кадрове рішення за згодою міністра внутрішніх справ», — говорить Сергій Князєв про Валерія Середу, у якого на 95% все було добре.

Журналістка Вікторія Балицька, яка також працювала в атестаційній комісії поліції Львівщини, дивується, чому Сергій Князєв говорить про квартири, коли в області поліцейські самі купують папір і заправляють машини, а часом ходять на виклики пішки або навіть возять арештованих судом людей у трамваях. У відповідь Сергій Князєв каже, що торік Львівська область повернула 1 млн 400 л невикористаного пального. Каже, це може бути такий український людський фактор.

«Щодо стидного факту щодо паперу. Яка кількість грошей запланована, така і вираховується. Але є програма діджиталізації. За кілька місяців ми будемо шукати інтернет, купувати щось, там, потужні планшети, сучасні, там, засоби мобільного зв’язку тощо», — у залі тихо гигочуть. А голова Нацполіції додає, що правоохоронці вчаться рахувати краще.

Далі Василь Віконський запевняє, що ніколи не підштовхне до порушення закону мешканців чи гостей Львівщини і сам порушувати його не буде.

«Будь-який злочинний наказ із явно вираженим злочинним характером не є обов’язковим до виконання. Щодо співпраці з групами осіб, всюди можна знайти і треба знайти напрямок вирішення питання. Для цього є групи переговірників, які вивчають, чому ці люди змушені це робити. За що — це проплачена акція, а чому — це їх щось змусило, об’єктивна чи суб’єктивна причина. Громадяни Хмельниччини…», — відповідає Василь Віконський.

«Львівщини», — кажуть з одного боку.

«Львівщини», — додають з іншого.

«Ви вже на Львівщині», — додає ще й Сергій Князєв.

«Це треба встановлювати, чи це львів’янин, чи гість запрошений», — парирує Василь Віконський.

Слово доходить до голови ГО «Рабів до раю не пускають» Івана Спринського. Він намагається поставити два запитання, але в підсумку виходить скарга на те, що з ним, як з головним активістом Львівщини, МВС не порадилось, кого призначати на посаду керівника поліції області. Нагадаємо, так само з Іваном Спринським не порадились у ДФС, і тепер колишній керівник Львівської митниці займається саморозвитком і сім’єю.

«Це мабуть не стільки запитання, скільки коротка ваша промова. Є закон про Нацполіцію, там все про призначення написано», — говорить Сергій Князєв.

Іван Спринський кладе на стіл голови Нацполіції звернення від громадських організацій і щось бурмоче про те, «коли Андрій Іванович». На що йому кажуть «можливо» і переходять до наступних запитань.

Василь Віконський запевняє, що впродовж лютого 2014 року був в адміністративному приміщенні підрозділу в Івано-Франківську, а не на Майдані в Києві. Про провалену атестацію ж каже, що її пройти завадили часті поїздки на Схід.

«Атестаційну комісію я проходив восени 2015 року. Коли я повертався з ротацій, то був на полігоні біля Івано-Франківська, де готував підрозділи, потім їхав назад на Схід, і так постійно. У 2015 році мене призначили заступником начальника поліції Івано-Франківської області. Але свою діяльність я не змінив — увесь час проводив на полігоні, підбирав і навчав воїнів, відповідав за їхній моральний лик. Потім був наказ прибути на атестацію. Я прибув, почали ставити запитання, що стосувались посади заступника. Я пояснив, чому я не можу на них належно відповісти. Коли дійшло до того, де працював і що роблю зараз, то сказали «дякуємо, нам такі люди в поліції не потрібні. На поліграф не скеровували. Я сказав їм «дякую» і вийшов з кабінету», — розповідає він.

«За рік на фронті на поліграф не направляють. Полковник Віконський від сьогодні з відкритими дверима всіх вас зустріне», — закінчує представлення Сергій Князєв.

Активісти і поліцейські мило перемовляються, виходячи із зали. У коридорі запитую в жірналістки Наталії Шелестак, яка також входила до атестаційної комісії, як їй все почуте.

«Якщо це правда, що його не було на Майдані в час кривавих подій лютого, то це заспокоює. Що мені не подобається, що мене заділо на цьому представлення, це те, що Князєв, як керівник, забрав на себе практично всі відповіді. Але ж він не буде його підтримувати тут щодня — фізично не зможе. Не встигла запитати, чи новий керівник управління в курсі проблематики Львівщини і що робитиме», — каже Наталія Шелестак.

Вона додає, що після того, як написала на своїй фейсбук-сторінці про те, що Василь Віконський — колишній беркутівець — очолить поліцію Львівщини, отримала багато відгуків.

«Є багато дуже хороших відгуків про заслуги Віконського в зоні АТО від реальних людей, яким я довіряю. Тому маю змішані почуття — беркут і зона АТО, де він проявляв героїзм. Багато людей написали мені, що він — дуже крутий офіцер, бойовий офіцер. Я не маю права ставити під сумнів, що так було. Це говорили люди, які пройшли реальні бойові дії», — каже активістка.

Втім, говорить Наталія Шелестак, на представленні не встигла поставити ще одне запитання, що могло б стати ложкою дьогтю.

«Я буду моніторити, все, що відбувається в поліції. Ми вже маємо низку досягнень, що не хочеться втратити. Мені також говорили, що Василь Віконський — креатура Сергія Чеботаря, дуже сумнівного ексзаступника керівника МВС. Але ми ще винесемо це питання в публічну площину», — обіцяє вона.

Олександра Бодняк

Фото ГУ НП у Львівській області

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!