Фото: Суспільне

Фото: Суспільне

Антикоронавірусні Винники. Що відбувалося за лаштунками протестів

22182 0
Подаємо факти, як розгорталась ситуація у Винниках 19 лютого.

У Винниках цього тижня звозили шини і перекривали дороги. Збурення викликало те, що у місцевий військовий госпіталь нібито на карантин мали завезти евакуйованих із Китаю українців та іноземців. Протестантів не зупиняло те, що у Винники мали приїхати українці, і те, що згодом, після навчання, яке провели в госпіталі, він запрацював у звичному режимі. Інколи складалося враження, що хтось дуже вміло підігрівав ситуацію. Хто саме і чи це справді так – робіть висновки самі. Tvoemisto.tv називатиме виключно факти того, що відбувалося 19 лютого у Винниках.

Уже з вечора 18 лютого почали розповсюджуватися чутки про те, що госпіталь, начебто, готують для поселення людей, яких евакуюють із Китаю. Надходили повідомлення, що пацієнтів виселять із останнього поверху лікарні, а натомість його віддадуть під карантин. Також нібито персонал госпіталю мали б відправити  додому, а тих, хто повертається з Уханю, обслуговуватимуть спеціально привезені лікарі.

Госпіталь у Винниках і справді був визначений як резервний для розміщення на карантин евакуйованих українців. Про це спочатку Tvoemisto.tv повідомили у пресслужбі Львівської ОДА, а потім підтвердив і в. о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько. При цьому таке рішення ухвалила обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) при ЛОДА.

Андрій Васько розповів, що про перспективні симуляційні навчання у госпіталі ішлося ще у січні, а 12 лютого на обласній комісії ТЕБ та НС їх унесли в план заходів.

Читайте також: Евакуація українців з Китаю. Хвилювання і шок

Також Андрій Васько розписав алгоритм поведінки департаменту у ці дні. Так, зранку 19 лютого ухвалили рішення комісії ТЕБ та НС щодо симуляційних навчань в госпіталі. Після цього  повідомили колектив про порядок  дій у цій ситуації. Департамент у самому госпіталі дав відповідні доручення керівництву закладу та завідувачам відділень. Після виконання цих доручень ті доповіли про структуру госпіталізованих та потребу в переводі пацієнтів, а у департаменті визначили прогнозовані шляхи, сили і засоби для забезпечення переведення пацієнтів та виведення персоналу з об’єкту та доповіли голові ОДА Максиму Козицькому щодо ситуації. На цьому весь процес закінчився – за погодженням із Максимом Козицьким та з комісією навчання припинили.

Так ситуація з госпіталем у Винниках виглядала з позиції Львівської ОДА.

Група у вайбері та ситуація під госпіталем

Симуляційні навчання кардинально по-іншому сприйняли мешканці містечка. Почнемо з ранку 19 лютого, коли керівництво госпіталю отримало доручення від ЛОДА розпочати навчання і передало його далі. Ми не знаємо, як усе це виглядало на початку дня, але вже під час стріму Tvoemisto.tv під вечір слово «навчання» від медперсоналу звучало. На той час лікарі запевняли, що госпіталь працює у звичному режимі і на завтра заплановані операції, проте люди біля госпіталю їх вже не чули.

«Хворі залишилися в лікарні, на завтра заплановані операції, дозвіл на операції ми отримали. Працюємо у звичному режимі. Без лікарів не можуть провести евакуацію хворих», – сказав завідувач першого ортопедичного відділення міського винниківського госпіталю Андрій Підлісецький (слухайте з 35:11 до 37:17).

Він зазначив, що протести могло викликати те, що суспільство до останнього дня повернення українців із Китаю не знало, де ж їх розмістять на карантин.  

Tvoemisto.tv отримало скріни повідомлень, які розповсюджували у вайбер-групі «Штаб порятунку Винників».  Отже, 19 лютого о 12:02 Наталя ОСББ пише:

«Доброго дня, Михайло спілкувався з заступником мера Винник Богданом Шустером який повідомив що інформація щодо Винниківського госпіталю правдива. Богдан Шустер просив щоб люди підходили до госпіталю, його позиція категорично протів» (Тут і далі дописи цитуємо за оригіналом зі збереженням усіх розділових знаків та лексики).

Це ж повідомлення є в дописі від користувача Olena S... о 12:05.

Лідія 0964… об 11.51 пише: «Приходьте вже зараз працівники МР вже біля  госпіталю». Надія К запитує, чи хтось буде блокувати аеропорт, а Олександр К, що через 10 хв. виїжджає зі Львова.

Лідія 0964… об 13.04 уже більш наполегливо: «Прошу підходити під госпіталь!!! Людей мало! Хто з Лисинич організовуйте перекриття дороги" Народ СОС!».

Inna Il... о 12.32: «Увага! Увага! Увага» Оголошення! Тільки з міської ради, інформація підтвердилась. Хворих збираються везти до Винник!!! Керівництво госпіталю відсторонили, зараз там керує область. То має можливість і не байдужий, прохання збиратися до госпіталю. Хворих мають привезти о 15.00. Потрібно не дати евакуювати госпіталь!!!».

Те ж повідомлення від користувачів Богдан К... о 11.52, Ірина Бор... о 12.05 та Zoryanа о 12.00.

А тепер процитуємо заяву, яку надіслали міському голові Винників Володимирові Квурту від ГО «Час діяти спільно» «про проведення мирної акції порятунку (безстрокової), яку будуть проводити під стінами військового госпіталю, а також на вулицях Винників».

Заява датована 19 лютого, а в групі «Штаб порятунку Винників» вона з’явилась о 12:14. Саму причину її проведення цитуємо окремо:

«У зв’язку з тим, що до нас везуть "хворих" чи здорових людей із Китаю, де панує коронавірус, ми проти того, щоб ці люди перебували у нашому місті». Особливий наголос на словах ««хворих» та здорових людей».

Це ж звернення озувучили від ГО «Час діяти спільно» під час мітингу під госпіталем.

«Буде організовано людей, які зможуть чергувати і доповідати також із паном мером, як це все буде відбуватися. Тому просимо вас, не робімо паніки, робимо групи, організовуємося в штаб і контролюємо цей процес», – сказала жінка, яка зачитувала його перед натовпом.

Додамо, що до мітингувальників прийшли заступник голови ЛОДА Іван Собко, в.о. директора департаменту охорони здоров'я ЛОДА Андрій Васько та міський голова Винників Володимир Квурт, який і передав слово активістці з ГО. (відео телеканалу НТА, слухати з 32:50 по 33:46).

На сайті YouControl серед засновників цієї громадської організації вказаний заступник мера Винників Богдан Шустер. Також, за нашими даними, адміністраторка спільноти «Штаб порятунку Винників» є одночасно і заступницею голови правління ГО «Час діяти спільно».

А що чиновники Винників?

Богдан Шустер підтвердив, що є співзасновником ГО «Час діяти спільно». Він називає цю спільноту активними мешканцями Винників, які допомагали зберігати спокій.

«Багато було людей, які провокували загострення, але представники цієї організації та міськради, та свідомі мешканці Винників працювали, щоб уникнути гарячих настроїв. Тому у нас не відбулось жодних заворушень, порушень закону», – каже він.

Щодо вайбер-груп, то Богдан Шустер каже, що їх дуже багато, а також є багато активних мешканців, які готові допомогти в тому, щоб розповсюдити «неправдиву інформацію».

Заступник міського голови Винників переконаний, що причиною протестів став брак інформованості мешканців, пацієнтів і медиків, яким зранку сказали, що вони мають виселити 750 пацієнтів. Окрім цього, за його словами, тисяча медпрацівників також мали би звільнити госпіталь із незрозумілих причин.

«Закликів жодних з нашої сторони не звучало, бо ми самі нічого не знали. Ми, як і мешканці, хотіли чіткості і розуміння. Є кілька речей, що ми вважали і вважаємо небезпечними. Це і каналізація – госпіталь є початковою точкою, і вона йде через ціле місто. Другий аспект – непідготовленість госпіталю, там немає боксів, які, напевно, мали би бути, зважаючи на те, що житлові будинки розташовані за 200-300 метрів», – розповів він.

Читайте також: Дві причини «коронавірусного» страху

Богдан Шустер каже, що про навчання теж нічого не знав і почув про них лише з дзвінків у міську раду медпрацівників госпіталю. А єдиний документ, про який він чув, це зачитаний Андрієм Васьком о 12:40 того дня наказ про функціонування госпіталю у штатному режимі. 

Посадовець не бачить в ситуації з протестами політичного підтексту чи політичних ігор.

«Я бачу, що це є біда, і ми повинні як держава бути готовими до таких подій, тому що інфіковані можуть приїхати до нас з інших країн – і з Польщі поїздом, і літаком із Франції, Італії чи Греції. Чи зі східних країн, тієї ж Японії, де відкритий доступ і повітряні коридори. Ми повинні бути готові як держава до цього»,  каже він.

Міський голова Винників Володимир Квурт, окрім уже перерахованих своїм заступником причин протесту у місті, додає і те, що державна влада самоусунулась.

За його словами, впродовж останнього місяця центральна влада нагнітала ситуацію навколо коронавірусу.

«Але жодної інформаційної кампанії про те, що це за вірус, в який спосіб долають цю небезпеку в світі, як підготовлені українські заклади охорони здоров’я, їх персонал, чим ми володіємо технічно, які власні напрацювання – цієї інформації у жоден спосіб не було надано», – пояснює він.

Володимир Квурт каже, що, за його даними, ані міська влада Львова, ані заступники голови ЛОДА також не мали інформації, відтак не було і координації між міським і обласними штабами комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, тож жодного дієвого кроку щодо підготовки не зробили.

Він каже, що звертався до керівників всіх рівнів, але жодної інформації так і не отримав, зв'язувався з народною депутаткою Наталією Піпою, яка намагалась з'ясувати ситуацію безпосередньо в МОЗ.

Протест у Винниках, каже Володимир Квурт, розпочався не з того, що люди були проти прийому українців із Китаю, а з того, що госпіталь ані технічно, ані організаційно не був готовий приймати евакуйованих.

«Лікарі, медперсонал заявили в один голос, що у нас немає боксів, ми не можемо забезпечити локалізацію, ми не готові технічно та організаційно і в цьому справді є велика небезпека», каже Володимир Квурт.

Читайте також: Українці, які прилітають з Китаю, потребують нашого розуміння і любові

Щодо швидкої організації, додає він, у Винниках і Лисиничах ще від часів протесту проти будівництва цинкового заводу створена хороша мережа комунікації. Окрім того, є група учасників АТО, група ОСББ, які комунікують постійно. 

Поширення окремих повідомлень міський голова Винників називає навмисною дезінформацією.

«З'явились якісь дуже дивні повідомлення з гарантованою інформацією про те, що везуть, що сів літак – тобто це явна дезінформація. Безперечно, люди переживали за здоровя, а додайте до цього те, що ми не готові, просто пішла паніка», говорить він.

Міський голова Винників каже, що коли приїхав зранку 19 лютого до пікетувальників, то побачив не лише обличчя місцевих мешканців, а ще й якихось підозрілих осіб, що могли спровокувати застосування сили.

За його словами, надходила інформація, що готуються провокації і є небезпека застосування сили. Але місцеві активісти та поліція Личаківського району, каже Володимир Квурт, завадили цьому.

«Осад у мене дуже неприємний після цього всього», каже Володимир Квурт.

Пізніше він на своїй сторінці у Фейсбук закликав «не засуджувати у цій ситуації нікого: ні тих, хто протестував, ні тих, хто був у літаку».

Додамо, що увечері 19 лютого, коли уже було фактично зрозуміло, що розміщувати евакуйованих із Китаю у Винниках не будуть, у соцмережах піднялась свіжа хвиля інформації про те, що «Тернопіль вдалося відстояти, а Львів поставили перед фактом, тому тримайтеся». Але це вже дещо інша історія, яка потребує додаткового розслідування.

Чи був готовий винниківський госпіталь?

Відповісти на це питання можуть лише фахівці та посадовці, які ухвалюють відповідні рішення. Водночас екс-очільниця департаменту охорони здоров'я ЛОДА Ірина Микичак на своїй фейсбук-сторінці зазначила, що госпіталь у Винниках був не найкращим вибором.

«Для мене рішення про визначення винниківського госпіталю резервним медичним закладом для надання меддопомоги населенню при виникненні будь-якої епідемії респіраторних захворювань є необгрунтованим. Вважаю, що департамент охорони здоров`я не врахував рекомендації епідеміологів, інфекціоністів, анестезіологів. Для цієї мети в області є медзаклади із значно вищим ступенем готовності та відповідності вимогам інфекційного контролю», пише Ірина Микичак.

Читайте також: Нашим найбільшим ворогом є не коронавірус, а два «паразити»

Щодо проведення навчань із евакуацією пацієнтів, то, зазначає Ірина Микичак, симуляційні чи справжні, вони відбуваються постійно. Як приклад вона наводить масові повідомленні про замінування медзакладів, а також пожежу у Львівській обласній клінічній лікарні.

«У всіх лікарнях мають постійно проводити неформальні навчання медиків алгоритму дій визначеному щодо запобіганню COVID-19 з доведенням їх до автоматизму, але ж без фанатизму», додає вона.

Екс-міністерка охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй фейсбук-сторінці наводить рекомендації ВООЗ щодо облаштування місць для карантину.

«Для спостереження та роботи з людьми на карантині слід призначити підготовлений персонал. Медичні працівники повинні бути оснащені основними засобами індивідуального захисту та засобами для роботи з людьми, у яких є підозра на хворобу. Це маски, халати, рукавички, захисні окуляри, засоби для дезінфекції.

Стосовно інфраструктури ВООЗ не надає специфічних рекомендацій, але цей простір для карантину має забезпечувати низький рівень ризику для потенційного поширення інфекції, а також мати усе необхідне для оперативного реагування у випадку виявлення хворого у межах карантину», – пише Уляна Супрун.

Вона додає, що медичний персонал має пройти навчання стосовно визначення випадків хвороби, заходів профілактики та боротьби з інфекціями, а також мати алгоритм дій у разі виявлення хвороби.

Дмитро Борисов

Олександра Бодняк

Богдан Білан

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!