Дитмайданчики та тротуар для Лесі. Що нового хочуть зробити у Залізничному районі

7020 0
Вчора у Львові стартувало голосування за проекти громадського бюджету. За добу свій голос за різні проекти віддали вже більше восьми тисяч львів'ян. Tvoemisto.tv знайомить з ініціативами в Залізничному районі та пропонує обрати найкращу.

Уже третій рік поспіль львів’яни мають можливість спрямовувати бюджетні кошти на власні громадські ініціативи. Цього року сума бюджету участі складає 35,2 млн грн – це 1,5% від бюджету розвитку. У 2018 році з'явилось нововведення: проекти поділили на дві категорії – «Освіта» та «Інші проекти». Відтепер для проектів, що не мають стосунку до освіти та навчальних закладів, передбачена квота не менше 40% від загальної кількості проектів-переможців.

Щодо всього іншого, то правила відбору не змінились: є великі проекти та малі, кожен львів’янин може віддати свій голос за один великий та один малий. Аби зробити вибір було простіше, Tvoemisto.tv підготувало короткий опис всіх проектів у різних районах Львова.

Залізничний район представляють 5 великихпроектів і 20 малих. Здебільшого, в районі хочуть зробити комфортною територію: збудувати або удосконалити дитячі та спортивні майданчики, облаштувати двори, сади та парки.

Освіта

Проект № 12. Реконструкція дитячого спортивно - ігрового майданчика на території ЗДО №30

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Низинна, 29.

Бюджет: 412 085 грн.

В дитячому садочку №30 ремонт зроблено в усіх приміщеннях. Єдина проблема – облаштування території. Тому ініціативна група закладу подала проект на спорудження нового дитячого майданчику в садку і оновлення спортивного та ігрового інвентаря закладу.

Якщо докладніше, то в садочку постелять нову гумову тротуарну плитку, аби діти не забилися, впавши на неї,  куплять декілька качалок та лавок, іграшкову вантажівку та ще купу іграшок для цікавого дозвілля. Не забувають в закладі і про оздоровлення та спорт, тому на гроші з громадського бюджету планують також закупити тунелі, мішені, гімнастичні грибки, колоди та спортивний комплекс.

Проект № 13. Шкільне подвір'я

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Сяйво, 18.

Бюджет: 457 175 грн

У СЗШ № 67 зареєстрували одразу два проекти на громадський бюджет. Один з них – облаштування шкільного подвір’я.

Першим ділом освітяни хочуть озеленити територію, що надасть додаткову шумо- і пилоізоляцію, облаштувати зони відпочинку та реконструювати огорожу, аби школі і зі школярами і за їх відсутності було безпечно.

В закладі також впевнені, що шкільне подвір’я стане гарним прикладом для громади як потрібно активізуватися і покращувати інфраструктуру довкола себе. 

Проект № 16. Відпочинковий простір для старшокласників школи (ліцею) №15 по вул. Патона, 7

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Євгена Патона, 7.

Бюджет: 499 999 грн.

Львівська середня загальноосвітня школа № 15 вже в найближчому майбутньому може стати ліцеєм. Це несе за собою зміни не тільки в навчальному процесі, а й в зовнішньому вигляді закладу. Тому освітяни подали проект до громадського бюджету для видозміни шкільного дворика.

За словами авторів, шкільне подвір’я має стати справжнім відпочинковим простором для старшокласників. В планах проекту облаштувати світлий, яскравий, зручний та тематично обладнаний внутрішній дворик. Для цього  його встеллять новою плиткою, озеленять, додавши до дворику декілька лавок та місце для відпочинку.

Таким чином, подвір’я має стати важливим для всіх 849 учнів під час шкільних перерв та занять під відкритим небом.

 
 

 

Проект №18. Подвір'я школи (ліцею) № 15 по вул. Патона, 7 - місце доступного відпочинку для дітей мікрорайону

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Євгена Патона, 7.

Бюджет: 3 000 000 грн.

Майбутній ліцей зареєстрував одразу два проекти по облаштуванню шкільного подвір’я. Як йдеться в описі великого проекту, освітяни не тільки приведуть до ладу територію закладу, а й зроблять його відкритим для мешканців мікрорайону.

За 3 млн грн в ліцеї не тільки відреставрують  двір, а й облаштують на території велопарковку та зроблять простір безпечною відпочинковою зоною, відкритою для кожної дитини.

 
 

 

Проект № 28. Затишний внутрішній шкільний дворик для учнів НВК «Гроно»

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Вигоди, 27.

Бюджет: 499 680 грн

Проблема реконструкції шкільного подвір’я є чи не найактуальнішою для освітян Залізничного району. Старе подвір’я хочуть відреставрувати і в гімназії «Гроно».

Освітяни впевнені, що комфортний шкільний двір може стати місцем активного відпочинку, а також комфортного та культурного дозвілля. Окрім того, реконструкція дасть змогу проводити шкільні свята, семінари та тренінги на відкритому повітрі.

До того ж, територію планують озеленити, встановити вуличний тенісний стіл та зробити інклюзивною, встановивши пандуси та замінивши старий потрісканий асфальт гумовим покриттям.

 
Проект № 45. Благоустрій території ліцею №75 біля пам'ятника Лесі Українки

 

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Вука Караджича, 7.

Бюджет: 499 994 грн.

Освітяни хочуть привести до ладу територію навколо пам’ятника Лесі України. «Єдиний у Львові величний пам’ятник Лесі Українці стоїть на фоні знищеного асфальтового покриття, зруйнованих бетонних поребриків, потрісканих та похилених фундаментів клумб, які є травмонебезпечними для дітей», - йдеться в описі проекту.

За кошти громадського бюджету в закладі планують замінити тротуар та асфальтування, облаштувати клумби, озеленити територію та зробити довкола пам’ятника зручний та привабливий простір.

 

Проект № 58. Сучасне обладнання для кабінетів хімії, фізики, робототехніки у СЗШ № 77

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Івана Виговського, 7А.

Бюджет: 492 187 грн.

Завдання громадського проекту школи доступне і зрозуміле – зробити заняття цікавими для учнів. Тим паче, якщо мова йде про уроки фізики та хімії.

Нове обладнання дасть змогу школярам краще зрозуміти предмет, а викладачам – доступно пояснювати складний матеріал на практичних дослідах. Для цього школа планує закупити 9 наборів хімічних реактивів, а також оновити арсенал хімічного приладдя.

Крім того, нові можливості дадуть змогу запровадити в школі новий напрям роботи – робототехніку.

Проект № 59. Оновлена бібліотека гімназії "Євшан" - центр інформації, творчості, дозвілля.                                                                                                          

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Любінська, 93А.

Бюджет: 499 078 грн.

В гімназії «Євшан» планують оновити бібліотеку. Зміни стосуються не тільки поповнення книжкового фонду, а й капітального ремонт приміщення, якого бібліотека не бачила з дня відкриття школи в 1968 році.

До гімназійної бібліотеки планують закупити сучасні меблі та мультимедійне обладнання. Загалом, у школі сподіваються, що оновлена бібліотека привабить нових читачів та стане місцем зустрічі учнів, батьків і вчителів. 

Проект № 61. Новий спорт-зал тир ліцею №75 імені Лесі Українки

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Вука Караджича, 7.

Бюджет: 1 996 853 грн.

Проект перебудови спортивного залу ліцей подає вже вдруге. Ліцей має окреме приміщення під тир, яке не використовується за призначенням. Там освітяни і хочуть зробити ще один спортивний зал.

«Наразі в приміщенні ведуться аварійно-відновлювальні роботи. До кінця місяця матимемо перекритий дах і укріплені стіни. Вже приміщення буде готове, щоби зробити там новий сучасний спортивний зал. Сьогодні уроки фізкультури проводяться в одному залі по 2-3 класи одночасно, що є дуже неефективно», - каже директорка ліцею Світлана Кушнір.

Директорка школи також зазначає, що приміщення майбутнього спортзалу було побудовано 40 років тому як тир. Площа його 208 м².   Загалом в ліцеї навчається 930 учнів. Другий спортивний зал дасть змогу проводити повноцінні уроки фізкультури. До того ж, у приміщенні працюватиме лазерний тир для відпрацювання навичків стрільби та проведення занять з Захисту Вітчизни.

 

Проект №62. Створення арт-простору для проведення уроків та виховних заходів у довкіллі.

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Симона Петлюри, 43А.

Бюджет: 490 000 грн.

Львівська початкова школа «Світанок» планує удосконалити подвір’я закладу, зробити його безпечним та корисним місцем для своїх вихованців. Крім того, подвір’я школи замале для 750 школярів.

Тому в проекті на громадський бюджет адміністрація «Світанку» пропонує замінити тротуарну плитку та бордюри, встановити стаціонарну сцену, придбати проектор, екран, а також стіл і стільці для дитячого дозвілля.

Крім того,  в рамках проекту на громадський бюджет, є розширення шкільного подвір’я та встановлення нового покриття павільйону.

 
 

 

Проект № 68. Реконструкція каналізаційно-насосної станції (КНС) в школі №74 смт. Рудне

Тип проекту: малий.

Адреса: смт. Рудне, вул. Івана Огієнка, 9.

Бюджет: 245 000 грн.

Нагальною потребою школи є заміна каналізаційно-насосної станції. Діюча конструкція була запущена в школі ще в 1977 році та розраховано на 30 кубічних метрів.

Разом із заміною станції в школі планують встановити електрогенератор та автоматичний контроль рівня заповнення відстійника для самостійного включеня/виключення насосної помпи.

 
 

 

Проект № 70. Наш шкільний дворик 65-ї школи

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Роксоляни, 35.

Бюджет: 499 407 грн.

Середня загальноосвітня школа № 65 є найбільшою в місті Лева. В Закладі навчаються понад 1700 учнів. Тому освітяни вирішили зробити додатковий простір для проведення занять та забезпечення цікавого дозвілля учнів.

Цим простором має стати шкільне подвір’я.  Територію планують реконструювати, озеленити та облаштувати відпочинкові зони та велопарковку.

Проект № 79. Гаряче харчування у новій їдальні СЗШ № 67 - запорука здорової нації

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Сяйво, 18.

Бюджет: 2 133 630 грн.

Тема їдалень цього року особливо популярна серед львівських шкіл. Одні подають заявки на косметичний ремонт та оновлення побутового знаряддя, інші – підходять до проблеми комплексно і планують змінити шкільну їдальню до непізнаваності.

Таким, наприклад, є проект СЗШ №67. Теперішня їдальня школи не відповідає нормам Держстандарту. Тому кардинально підійшовши до вирішення питання, адміністрація школи вирішила не реставрувати залишки старого харчоблоку, а зробити повністю новий.

По-перше,в школі планують перенести приміщення їдальні з другого на перший поверх. Далі – зробити ремонт, провести нові системи вентиляції та комунікацій, придбати до школи нові столи, стільці, двері, а також каструлі, сковорідки, тарілки, вилки і весь кухонний інвентар. Серед головного також – провести опалення та замінити підлогу. Роботи плануються масштабні, тому і фінансів на проект потрібно більше двох мільйонів.  

 

Проект № 80. Огорожа школи - як один з елементів реконструкції території школи

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Дозвільна, 3.

Бюджет: 499 959 грн

Школі потрібна огорожа. Заклад хоче використати громадський бюджет для безпеки своїх вихованців. Окрім того, огорожа не дозволить проходити на територію школи особам без визначеного місця проживання та громадянам, які вигулюють там тварин.

Школа з власний кошт відновлює спортивний майданчик та проводить роботи по реконструкції школи і тепер огорожа є ще більш нагальною потребою для освітян.

 

Проект № 130. Подвір'я для "Євшану" не розкіш - потреба

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Любінська, 93А.

Бюджет: 1 585 121 грн.                                                

Цього року львівська гімназія «Євшан» відсвяткувала 50-річчя. Як подарунок всім учням, батькам та педагогам до ювілею, гімназія вирішила кардинально змінити подвір’я.                                           

Подвір’я закладу має застаріле асфальтове покриття, через що територія школи, за словами авторів проекту, втратила естетичний вигляд. Серед першочергових заходів: заміна асфальту, озеленення території, декорування та створення зон відпочинку.

Видозмінене подвір’я буде захищене від шуму та пилу. Освітяни кажуть, що в разі реалізації проекту, частину навчального процесу можна буде проводити просто неба, що сприятиме творчій та пізнавальній активності учнів.

Дозвілля

Проект № 6. Спортивний майданчик для всіх від великих до малих! вул. Головатого-Яворницького

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Дмитра Яворницького, 11.

Бюджет: 499 999 грн

Проект для здорового та безпечного дозвілля. В планах мешканців - встановити сучасний спортивно-ігровий комплекс, який буде корисним як дорослим так і дітям.

Для цього за кошти громадського бюджету мешканці планують закупити тренажерні комплекси, гойдалки, пісочниці та каруселі, встановити якомога більше лавок та смітників, аби майданчик був місцем чистоти і відпочинку.

 
 

 

Проект № 42. Спортивно-ігровий майданчик «Зоряне містечко»

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Повітряна, 20.

Бюджет: 499 999 грн.

Мешканці хочуть вдосконалити Левандівський парк. За їхніми словами, в парку є тільки один дитячий майданчик, на якому можуть гратися малюки та дошкільнята. Постає питання: що робити старшим дітям?

Саме для них в парку планують збудувати «Зоряне містечко», територія якого буде пристосованою для роликів, самокатів, пейн-бордів, а також включатиме ігровий та спортивний майданчики.

 

Проект № 72. Оновлення дитячого майданчика на вул. Декарта 11 а

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Рене Декарта, 11А.

Бюджет: 152 010 грн.

На вулиці Рене Декарта мешканці хочуть оновити старий дитячий майданчик, який, за їхніми словами, давно перебуває в аварійному стані.

Серед головних змін – заміна асфальтового покриття на гумове, заміна огорожі на більш безпечну. Звісно, оновлення планується і для всього арсеналу розваг на майданчику. Відтак, за бюджетні кошти на вулицю Декарта планують придбати дві нових гойдалки: одну на пружині, іншу – гойдалку – балансир, велику гірку, карусель, дитячий комплекс, зробити нову пісочницю з круговим сидінням та встановити на майданчику 3 нових лавки. Для реалізації цього проекту потрібно трохи більше 150  тисяч гривень.

Проект № 85. "Мрії здійснюються"

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Любінська, 101Б.

Бюджет: 490 000 грн

В мікрорайоні немає дитячого майданчика. Це проблема не одного будинку, а одразу декількох за адресою вул. Виговського – 39,41,45 та вул. Любінська – 99,99а,99б,101, 101а, 101б, 103,105,107.

Мешканці хочуть на місці занедбаного двору збудувати новий ігровий та спортивний майданчик. За проектом, до мікрорайону планують закупити багатофункціональний спортивний майданчик з великою кількістю тренажерів, лавки, витратити гроші на озеленення території та заміну покриття.

Інфраструктура

Проект № 55. Встановлення підземних контейнерів- Левандівка

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Повітряна, 92.

Бюджет: 806 000 грн.

На Левандівці хочуть піти шляхом вулиці Словацького і встановити підземні контейнери для сміття. Мешканці скаржаться, що теперішній сміттєвий майданчик перебуває в жахливому стані. Відтак, автори проекту кажуть, що доступ до ТПВ мають тварини, птахи і люди.

Читайте також: Коли у Львові з’являться підземні контейнери для сміття. Візуалізація

За проектом, всього 2 сміттєвих підземних контейнери по 5 куб.м., встановлені на місці існуючого майданчика зможуть вирішити проблему зі смородом, перекриєють доступ до сміття і покращать екологію району.

 

 

Проект № 66. Встановлення відео спостереження в Залізничному районі м. Львова вул. Роксоляни 57, 59, 59а

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Роксоляни, 59.

Бюджет: 498 959 грн

Один з тих проектів громадського бюджету, який, в першу чергу, спрямований на безпеку. За словами мешканців, відеоспостереження допоможе в ефективній боротьбі з кримінальними загрозами, викраденням дітей з дитячих майданчиків, грабіжками в квартирах та пошкодженням припаркованих в дворі автівок.

 

Проект № 103. Облаштування скверу за адресою: вул. О. Кульчицької, 18

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Олени Кульчицької, 18.

Бюджет: 499 580 грн

Не так давно мешканці вулиці Олени Кульчицької домоглися, щоб територія біля Храму всіх святих українського народу отримала статус скверу. Як йдеться в проекті на громадський бюджет, сквер 10 років перебував в занедбаному стані і навіть знаходився підприємець, готовий забудувати територію.

Втім, громадянам вдалося відстояти сквер і тепер вони активно прийнялися до його облаштування. Громадський бюджет стане першим кроком. На кошти бюджету участі, мешканці планують встелити бруківкою доріжки та скласти проектно-кошторисну документацію.

Проект № 148. Реконструкція пам'ятника борцям за волю України

Тип проекту: малий.

Адреса: смт Рудне.

Бюджет: 499 500 грн

Поки у Львові сперечаються, чий пам’ятник ЗУНР краще,  в смт Рудне хочуть реставрувати єдиний свій меморіал і облаштувати громадський простір довкола нього.

Пам’ятник борцям за волю України був встановлений в Рудне ще до другої світової війни. В радянський час він був знищений, під захід радянської епохи був і відновлений. Головне, що зараз він зандбаний і потребує реконструкції. Руднівчани хочуть відреставрувати пам’ятний знак борцям за волю України та створити довкола нього громадський простір, який стане місцем зустрічі односельчан.

 

 

Проект № 154. Безпека дітей на ігровому дитячому майданчику

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Симона Петлюри, 25.

Бюджет: 190 000 грн.

На вулиці Симона Петлюри дитячий майданчик вже є. Втім, у батьків немає впевненості щодо безпеки дітей. Справа в тому, що дитячі гойдалки та пісочниці стоять просто на вулиці, а єдиною огорожею для нього слугують припарковані по периметру машини.

Тому мешканці вирішили зробити огорожу дитячому майданчику, цим самим забезпечити безпеку своїм дітям. Огорожа обмежить прохід на майданчик бездомним тваринам та перешкоджатиме вигул собак на території. Не менш важливим є також те, що огорожа для дитячого майданчику дозволить уникнути нещасних випадків за участю дітей на дорозі.

Проект №151. Сімейний простір на Лаврівського - Білогорща

Тип проекту: малий. 

Адреса: вул. Лаврівського, 35.

Бюджет: 495 000 грн.

Простір на вулиці Лаврівського хочуть зробити комфортним та цікавим для всієї сім’ї .

За кошти громадського бюджету на територію поставлять тенісний стіл, тренажери, волейбольне поле, а сам простір облаштують в садово-паркову зону.

 

Андрій Костюк,

візуалізації з сайту Громадського бюджету Львова

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Партнерська публікація в рамках Програми популяризації громадського бюджету м. Львова та інших механізмів участі мешканців у місцевому самоврядуванні на 2017-2020 роки

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!