Фото: Львівська облрада

Фото: Львівська облрада

«Патріоти та «всі інші», або Які розклади у Львівській облраді

4819 0
Tvoemisto.tv дізналося, що відбувається за лаштунками нової Львівської обласної ради, представники яких політичних сил претендують на ключові посади та якою може бути більшість ЛОР.

Завтра, 1 грудня, відбудеться перше засідання сесії нової Львівської облради. Після скандалу у раді Львівської ОТГ, про ЛОР, здавалося б, усі забули. Але дарма. Основні політичні гравці уже давно увійшли в боротьбу за ключові посади. І це зрозуміло, адже в обласних рад, на відміну від районних, залишилися усі повноваження. Навіть більше – на другому етапі реформи місцевого самоврядування, говорить керівник Агенції регіонального розвитку у Львівській області Тарас Баранецький, їм мають передати функції виконавчої гілки влади, тоді як обласні адміністрації матимуть суто контрольні функції.

Більшість у ЛОР та кандидати на голову

Почнемо з офіційних даних. На першій нараді фракції партії «Європейська солідарність» в облраді визначили, що на голову Львівської облради просуватимуть лідерку «ЄС» на Львівщині Ірину Гримак. Натомість медик Олег Дуда мав би очолити фракцію партії у ЛОР.

Читайте також: «Двері відчинені». Як вирішують скандал у Львівській міській раді

Нагадаємо, «Європейська солідарність» отримала 30,9% голосів виборців у Львівській області і, відповідно, 28 мандатів. І хоч це найбільша фракція у раді, однак далеко не більшість, потрібна для ухвалення важливих рішень – загалом Львівська облрада нараховує 84 «штики». Це суттєво ускладнює життя «ЄС», тому що доведеться домовлятися і йти на компроміси.

«Об’єднанню демократичних сил: «Європейської солідарності», «Свободи», «Голосу», «Самопомочі», «Батьківщини», «Народного Руху України», «Української Галицької Партії» – альтернативи немає», – так окреслив майбутню більшість на своїй сторінці у Фейсбук нардеп Олег Синютка.

Правда, з того, що відомо, далеко не усі з цих партій готові долучитися до так званої більшості від «ЄС». Ймовірно, Олег Михайлович розраховує на свій хист домовлятися, який особливо проявився, коли він був головою ОДА.

За словами політичного експерта Олександра Антонюка, комбінацій, насправді, небагато. Одна з них, це коли «Свобода» і «ЄС» зуміють об’єднати навколо себе інші фракції, які підтримають позицію Олега Синютки щодо Ірини Гримак.

Водночас, голова обласної ради минулого скликання, теж член «ЄС», Олександр Ганущин на своїй сторінці у Фейсбук виклав «своє бачення на майбутню депутатську більшість» і у ній уже не присутнє ВО «Свобода». Ідеться про  «Європейську солідарність» – 28 депутатів, «Батьківщину» – 7, «Голос» – 7, «Народний Рух України» – 6 та «Українську Галицьку Партію» – 6 депутатів.

Він пояснив, чому в його переліку немає ВО «Свобода» – бо «Солідарність» саме з ними мала найбільші проблеми у минулому скликанні»; «Самопоміч» – «надто вже розійшлися в поглядах, особливо на останніх виборах міського голови Львова». І на завершення, «Слуга народу» – «тому що зовсім різні або полярні».

Читайте також: Закон, повага та (не)чинний садовий. Що відбувається у Львівській міській раді

За даними наших джерел, Олександр Ганущин – це ще один гравець, який претендує на посаду голови Львівської облради. І не слід недооцінювати його вплив на різні партійні середовища, зокрема, у тій же «ЄС».

Сам Ганущин на своїй сторінці у Фейсбук розвинув неабияку активність. Виникає відчуття, що у нього ще триває робота попередньої каденції: він публікує дописи про те, якими мали б бути комісії у Львівській облраді і закликає представників політичних сил висловлювати свою позицію.

Загалом, боротьба заповідається ще та. За кожним представником стоять інтереси бізнес-груп – новообраний депутат ЛОР забудовник Григорій Козловський проти братів Дубневичів. Йдеться також і про доступ до певних медіа, які фінансуються з обласного бюджету.

«Це буде лобіювання тих бізнесів, які представляють ті чи інші політичні сили. Бо не треба приховувати того, що за кожним проєктом є їх представництво», – каже експерт

Хто б не переміг – Ірина Гримак чи Олександр Ганущин – більшість «ЄС» в ЛОР буде дуже нестабільною і, як зазначає Олександр Антонюк, потребуватиме підтримки інших політичних сил.

А що «Слуги народу»

Голова ОДА, а також новообраний депутат Львівської облради Максим Козицький теж вирішив не стояти осторонь процесів у ЛОР і поскаржився на те, що вони виглядають далеко не цивілізованими.

За його словами, питання «Хто має очолити Львівську обласну раду?» спричинилось до дивної ситуації, тому що представники політсил обговорюють, з ким краще об’єднуватись, на основі більшої чи меншої «українськості»».

Читайте також: «Ціль більшості – секретар ради». Експерт про протистояння Садового і депутатів

«Наше суспільство знову пробують ділити на патріотів та «всіх інших»», – бідкається він і додає, що це робить «політична сила, яка всю виборчу кампанію позиціонувала себе як суперпатріотична та з ЄвропейСьким вектором».

Максим Козицький звернувся до всіх інших партій, яких не влаштовує позиція німих спостерігачів та статистів, розпочати перемовини.

«Якщо ваші цінності співпадають з моїми і ви маєте на меті дбати про громади та розвивати Львівщину, то закликаю всі політичні сили почати перемовини щодо формування більшості», – написав він.

Експерти, з якими вдалося поспілкуватися, не радять списувати з рахунку і такий розклад і натякають на контакти Максима Козицького зі щойно обраним головою Львівської ОТГ Андрієм Садовим. Зокрема, видання «Дзеркало тижня», описуючи ситуацію про те, чому Винники таки стали частиною Львівської ОТГ, вирішальним фактором назвало те, що Андрій Іванович зумів домовитися з чинною владою.

«Кабмін пішов за планом мера, який сьогодні у досить хороших стосунках із губернатором Козицьким. І має вихід на заступника ОПУ Кирила Тимошенка», – йшлося в публікації.

Олександр Антонюк зазначає, що ця комбінація теж може спрацювати: наприклад, «Самопоміч», «Слуга народу», «Батьківщина», «Голос», УГП і навіть «Народний Рух». В такому варіанті експерт бачить ймовірність обрання головою Львівської облради представниці «Самопомочі» Параски Дворянин.

І в цьому розподілі уже «ЄС», за його словами, може стати опозиційною фракцією. 

Нагадаємо, Парасковія Дворянин у 2015-2017 роках була першою заступницею голови Львівської облради. Однак депутати проголосували за її звільнення. Суд навіть визнавав незаконним це рішення, однак апеляцію депутатка все ж програла.

Читайте також: У Львівській мерії заявили про «паралізовані» рахунки сільрад, які увійшли до Львівської ОТГ

Нагадаємо, завтра, 1 грудня, об 11:00 відбудеться І сесія Львівської обласної ради VIII скликання. Tvoemisto.tv вестиме стрім із засідання на своїй Фейсбук-сторінці та на Ютуб-каналі.

Планується, що депутати складуть присягу, оберуть тимчасову президію, голову, першого заступника та заступника обласної ради. Обранці також встановлять умови оплати заступникам, затвердять постійні комісії та створять президію Львівської обласної ради і затвердять положення про неї. Загалом у порядку денному є 17 питань

Нагадаємо, що до Львівської обласної ради пройшли 9 партій, які розділили між собою 84 депутатських мандати. Європейська Солідарність» отримала 28 мандатів, «Слуга народу» – 9, «Самопоміч» – 9, ВО «Батьківщина» – 7, «Голос» – 7, «Народний рух України», ВО «Свобода», «Українська галицька партія» та «За Майбутнє» – по 6 мандатів.

Тарас Смакула

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 
 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!